Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A73985

Hankkeen nimi: Jyppyrä-Paljasselkä kehittämishanke

Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Erityistavoite: 1.1. Uuden liiketoiminnan luominen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.8.2018 ja päättyy 31.7.2019

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Lapin liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Enontekiön kunta

Organisaatiotyyppi: Kunta

Y-tunnus: 0190662-1

Jakeluosoite: Ounastie 165

Puhelinnumero: 040 561 4846

Postinumero: 99400

Postitoimipaikka: Enontekiö

WWW-osoite: http://www.enontekio.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Kirsti Hellevi Näkkäläjärvi

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Hanke- ja markkinointikoordinaattori

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: kirsti.nakkalajarvi(at)enontekio.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 040 561 4846

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeen tavoitteena on luoda pohja Jyppyrä-Paljasselkä -alueen kestävälle hyödyntämiselle tähtäimenä Hetan kylän ja Enontekiön kunnan elinvoimaisuus. Hankkeen toimenpiteinä tuotetaan (1) kokonaissuunnitelma (master plan) Jyppyrä-Paljasselkä -alueen matkailukäytöstä, (2) alustavat toiminnalliset suunnitelmat ja kannattavuusarviot alueen osioista sekä (3) alueen kokonaiskonseptin ja alustavien majoituskonseptien visualisointi.

Hankkeen ohjaavina visioina ovat autenttisuus ja monipolkuisuus. Autenttisuudella tarkoitetaan jo olemassaoleviin vahvuuksiin – erityisesti Hetan alueen autenttisuuteen ja palvelurakenteeseen – nojaamista. Monipolkuisuudella puolestaan tarkoitetaan suunnitteluratkaisuja, jotka mahdollistavat eri kokoisten toimijoiden mukaantulon alueen kehittämiseen kuitenkin siten, että osat palvelevat ja täydentävät toisiaan. Tavoitteena on näyttää suunta 2020-luvun arktiseen matkailuun nojaamalla paikalliseen perinteeseen ja omanäköisiin ratkaisuihin ja jo olemassa oleviin paikallisverkostoihin. Tavoitteena on edelleen lisätä kansainvälisen matkailun alueelle jättämää tulovaikutusta. Tällä hetkellä Enontekiön lentoaseman alueelle tuottamasta liikevaihdosta n. 25% jää alueelle.

Sukupuolinäkökulma sisällytetään toimintaympäristön nykytila-analyysiin. Hetan alueen yritykset ovat valtaosin perheyrityksiä, joissa molempien sukupuolien roolit ovat vahvat. Erityisesti matkailun alalla naisten osuus on normaalia suurempi. Kestävän kehityksen ulottuvuudet huomioidaan vähähiilisinä ratkaisuina ja luontomatkailua painottaen (ekologinen kestävyys), ohjausryhmän kokoonpanossa ja avoimella tiedottamisella (kulttuurinen ja sosiaalinen kestävyys), sekä paikallistalouteen integroituvilla ratkaisuilla (taloudellinen kestävyys).

Hankkeen toivottuina vaikutuksina on alueen ja matkailuyritysten kilpailukyvyn parantaminen, joka houkuttelee sekä paikallisia että uusia yrityksiä investoimaan alueelle. Tämä parantaa kuntakeskuksen vetovoimaa ja yritystoiminnan kannattavuutta ja kansainvälistymistä. Hanke on alueelle eritäin tarpeellinen: Alueen matkailu elää tulevien vuosien aikana murroskautta. Odotettavissa on keskeisten matkailuyrittäjien eläköitymisiä ja sukupolvenvaihdoksia. Toimintaympäristön haasteista johtuen uuden sukupolven ja ostajaehdokkaiden riskinottohalu on vähäistä, mikä hidastaa investointeja alueella. Tilanne vaikeuttaa myös ohjelmapalveluyritysten kasvua ja voi pahimmillaan johtaa alueen perinteisen matkailuelinkeinon näivettymiseen.

Jyppyrä-Paljasselkä -alue tarjoaa erinomaisen kehittämiskohteen uusien markkinoiden ja liiketoimintakonseptien avaamiseksi. Alue rajautuu etelässä Ounasjärveen ja siitä lähtevään Ounasjoen vesistöön, minkä takana avautuvat näkymät Pallas-Yllästunturin kansallispuiston Ounastuntureille. Jyppyrän (korkeus 420m) länsirinteellä on toimiva hiihtokeskus (Hetta Hiihtomaa) ja suora yhteys alueen mittavaan talvi- ja kesäreitistöön. Neljä kilometriä pohjoisempana alue kattaa puuttoman Paljasselän (korkeus 490 m) pohjoisrinteineen ja rajautuu Sissankijärviin, mitkä toimivat porttina yhteen viimeisimmistä erämaista Euroopassa, eli Pöyrisjärven erämaa-alueeseen. Idässä alueen rajana on Näkkäläjoki ja se sisältää ns. Pikku-Jyppyrän alueen. Kesäisin huipuille loistaa yöttömän yön aurinko; talvisin aluetta halkovat pimeys ja revontulet. Luontaisesti vetovoimaista aluetta on ennen käytetty sotilaallisiin tarkoituksiin, minkä vuoksi siellä on valmiina matkailua tukevaa infrastruktuuria (esim. huoltotie, sähkölinjat). Jyppyrä-Paljasselkä -alue onkin harvinainen yhdistelmä autenttisuutta, rauhallisuutta, luontoarvoja ja saavutettavuutta.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinainen kohderyhmä koostuu alueen kasvuhaluisista yrityksistä sekä ulkopaikkakuntalaisista yrityksistä, joilla on sijoittumis- ja investointiedellytyksiä alueelle sekä hankealueen maaomistajista (Metsähallitus ja yksityiset maanomistajat).

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisinä kohderyhminä ovat kaikki alueen yritykset, julkiset toimijat sekä paikallisväestö.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 34 860

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 31 101

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 49 800

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 44 430

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Lappi

Seutukunnat: Tunturi-Lapin

Kunnat: Enontekiö

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Ounastie 165

Postinumero: 99400

Postitoimipaikka: Enontekiö

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Sukupuolinäkökulma sisällytetään toimintaympäristön nykytila-analyysiin. Hetan alueen matkailuyritykset ovat valtaosin perheyrityksiä, joissa molempien sukupuolien roolit ovat vahvat. Lapin Letkan Suvaus-koneen avulla suoritetun alustavan arvion mukaan hanke edistää miesten ja naisten asioita tasapuolisesti.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Ohjausryhmän kokoonpanossa tullaan huomioimaan sukupuolten välinen tasa-arvo.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite on matkailutoimialan edistäminen, joka on naisvaltainen toimiala.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 8
Masterplan -työllä on vain välillisiä vaikutuksia luonnonvarojen kestävyyteen. Hanke toteutetaan Enontekiön kuntastrategian hengessä luonto- ja terveysarvot huomioonottaen.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 6
Masterplan -työllä on vain välillisiä vaikutuksia ilmastonmuutokseen. Välillisesti hanke ohjaa matkailua vähähiilisyyteen sitoutuneelle alueelle. Enontekiön kunnanhallitus päätti tavoitella hiilineutraalin kunnan statusta kuluvana vuonna. Hiilineutraalit ratkaisut ohjaavat myös jatkossa kunnan toimintaa ja siten myös alueen suunnittelua.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Masterplan -työllä on vain välillisiä vaikutuksia kasvillisuuteen ja eliöihin.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 7
Masterplan -työllä on vain välillisiä vaikutuksia pinta- ja pohjavesiin, maaperään sekä ilmanlaatuun. Hanke ohjaa luonnonvarojen käyttöä luontomatkailuun, minkä toiminnan edellytys ovat puhtaat vedet, maaperä, sekä ilma.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Jyppyrä-Paljasselkä alueella ei ole Natura 2000 -kohteita.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Masterplan -työllä on vain välillisiä vaikutuksia materiaaleihin ja jätteisiin. Masterplan -työn tulee perustua toteutettavissa olevaan kunnallistekniikkaan (esim. jätehuolto, materiaalikierrätys).
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Masterplan -työllä on vain välillisiä vaikutuksia uusiutuvien energialähteiden käyttöön. Hiilineutraalina kuntana Enontekiö ei tee fossiilisiin polttoaineisiin perustuvia energiaratkaisuja.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 0 9
Masterplan työllä on vain välillisiä vaikutuksia paikalliseen elinkeinorakenteeseen. Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä (ekologinen, sosiaalinen, kulttuurinen ja taloudellinen) kehittäminen on hankkeen päätavoite.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 0
Masterplan työllä on vain välillisiä vaikutuksia tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen. Aineettomien tuotteiden ja palveluiden kehittymistä hankkeen avulla on vaikea arvioida etukäteen.
Liikkuminen ja logistiikka 0 3
Masterplan työllä on vain välillisiä vaikutuksia liikkumiseen ja logistiikkaan. Masterplan työn tulee perustua järkeviin ja toteutettavissa oleviin liikkumis- ja logistiikkaratkaisuihin alueella ja sen ympäristössä.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 8
Masterplan työllä on vain välillisiä vaikutuksia hyvinvoinnin edistämiseen. Hankkeen päätavoite on paikallisen elinkeinorakenteen kehittäminen, mikä edistää ihmisten taloudellista hyvinvointia.
Tasa-arvon edistäminen 2 0
Hankkeen ohjausryhmän kokoonpanossa pyritään huomioimaan molempien sukupuolten edustus. Lapin Letkan Suvaus-koneen avulla tehdyn alustavan arvion mukaan hanke edistää miesten ja naisten asioita tasapuolisesti.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 5 0
Hankkeen ohjausryhmään kutsutaan mukaan paikallisia toimijoita, eri intressiryhmien edustajia ja mm. saamelaiskäräjien edustaja.
Kulttuuriympäristö 0 3
Masterplan-työllä on vain välillisiä vaikutuksia kulttuuriympäristöön. Työn tulee perustua paikallisen, autenttisen kulttuurin huomioimiseen, jotta alueesta tulisi luontainen osa kulttuuriympäristöä.
Ympäristöosaaminen 6 0
Masterplan-työ tuottaa hankkeen aikana tietoa alueen ympäristöstä ja sen kestävästä käytöstä.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Jyppyrä-Paljasselkä -hankkeessa tuotettiin suunnitelma alueen matkailullisesta kehittämisestä. Hankkeessa tuotettiin asiantuntijatyönä - laajasti paikallisia ihmisiä osallistamalla - alueen matkailullinen master plan -suunnitelma, minkä varaan tulevaa kehittämistyötä on hyvä rakentaa. Osallistavana metodina olivat työpajat, joista suurin osa oli asiantuntijan vetämiä. Lisäksi Hetan kirjastolla ja Enontekiön virastotalolla toteutettiin avoin työpaja, missä ihmiset saivat käydä vastaamassa alueen kehittämistä koskeviin kysymyksiin itsenäisesti.

Asiantuntijatyönä tuotettiin nykytila- ja toimintaympäristöanalyysi, sekä luotiin alueen matkailulle strategiset linjaukset ja tavoitteet. Osallistavan otteen avulla pyrittiin varmistamaan, että hanketta ohjaavina periaatteina pysyivät autenttisuus ja paikallisiin vetovoimatekijöihin nojaaminen.