Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A74198

Hankkeen nimi: Energian varastointiratkaisujen investoinnit

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 3.2. Uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.4.2018 ja päättyy 31.12.2020

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Tampereen ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 1015428-1

Jakeluosoite: Kuntokatu 3

Puhelinnumero: (03) 245 2111

Postinumero: 33520

Postitoimipaikka: Tampere

WWW-osoite: http://www.tamk.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Aki Korpela

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Yliopettaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: aki.korpela(at)tamk.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 040 6372840

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeessa toteutetaan Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK), Tampereen aikuiskoulutuskeskuksen (TAKK) ja pk-yritysten yhteistyönä energiavarastoratkaisuja sisältävä uusiutuvan sähköenergian innovaatio- ja demonstraatioympäristö. Sähköenergian varastoinnin rooli kasvaa tulevina vuosina yhä tärkeämmäksi, sillä sääriippuviin tuotantomuotoihin (aurinkosähkö, tuulivoima) liittyvät tekniset haasteet ovat varsin pitkälle ratkaistavissa kustannustehokkaiden energiavarastojen avulla. Esimerkkinä voidaan mainita voimakkaassa kasvussa oleva aurinkosähkön tuotanto, jonka optimaalista hyödyntämistä erityisesti Suomen olosuhteissa rajoittaa kustannustehokkaan energiavaraston puuttuminen. Tällä hetkellä aurinkosähköjärjestelmät kannattaakin Suomessa mitoittaa siten, että itse tuotettu sähköenergia tulee myös kulutettua mahdollisimman suurelta osin itse, sillä järjestelmän ylimitoittaminen ei ole taloudellisesti kannattavaa. Tilanne kuitenkin muuttuu oleellisesti, jos järjestelmään kytketään energiavarasto, sillä tällöin tuotettua energiaa voidaan varastoida ja käyttää tarvittaessa myöhemmin. Teknisiä esteitä suuren kokoluokan energiavarastoille ei ole, mutta taloudelliset tekijät ovat toistaiseksi hidastaneet niiden käyttöönottoa. Tilanne on kuitenkin muuttumassa nopeasti, ja näköpiirissä onkin, että kustannustehokas suuren kokoluokan energiavarasto on toteutettavissa jo lähitulevaisuudessa. Tämä tulee oleellisesti vaikuttamaan aurinkosähköjärjestelmien mitoitusperusteisiin ja hyödyntämismahdollisuuksiin, millä tulee olemaan merkittävät vaikutuksensa esimerkiksi kiinteistöjen energiajärjestelmiin.

Edellä mainittu esimerkki on vain yksi sähköenergian varastoinnin lähitulevaisuuden mahdollisuuksista. Laajemmassa kuvassa kyse on uudenlaisen sähköenergiajärjestelmän optimoinnista, jossa tuotanto on suurelta osin uusiutuvaa energiaa, ja jossa esimerkiksi tehopiikkien leikkaaminen ja kysyntäjousto liittyvät keskeisesti energian varastoinnin tarjoamiin mahdollisuuksiin. Myös sähköautoilla on tässä tärkeä roolinsa, sillä nykyaikaisten sähköautojen energiavarastot ovat energiamäärältään jo niin suuria, että älykkäällä ohjauksella niistä saadaan hyötyä myös kiinteistöjen energiatalouteen. Tällainen järjestelmä tarjoaa suuren määrän kehitysmahdollisuuksia, joissa alan pk-yrityksillä on merkittävä roolinsa. Hankkeessa rakennettava uusiutuvan energia innovaatio- ja demonstraatioympäristö kehitetään ja pilotoidaan oppilaitosten ja pk-yritysten yhteistyönä siten, että ympäristö toimii sekä uusien teknologioiden testikenttänä että ajantasaisen koulutuksen ympäristönä.

Tällä investointihankkeella mahdollistetaan hankkeessa "Energian varastointiratkaisut osana uusiutuvan sähköenergian optimoitua käyttöä" toteutettava uusiutuvan energian innovaatio- ja demonstraatioympäristön kehittämistyö.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaisena kohderyhmänä ovat Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) ja Tampereen Aikuiskoulutussäätiö (TAKK). Uusiutuvan energian innovaatio- ja demonstraatioympäristö rakennetaan TAKK:in tiloihin, ja sitä käytetään yhteistoiminnassa TAMKin kanssa. Toinen laite, kontitettu akkujärjestelmä on siirrettävissä tarvittaessa myös TAMKin tiloihin.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat:
- Pirkanmaalaiset pk-yritykset (lista relevanteista pirkanmaalaisista yrityksistä koostettu liitteeksi)
- Yritykset Pirkanmaan ja muiden maakuntien alueilla
- Tekniikan alan koulutusorganisaatiot Suomessa
- Kunnat

Uusiutuvan energian innovaatio- ja demonstraatioympäristö tuottaa tuloksia, joista tiedotetaan laajasti, ja siten hankkeen vaikutuksesta osaaminen ja tietoisuus uusiutuvan energian varastointiratkaisuista lisääntyy, mikä hyödyttää laajasti Suomen yrityskenttää sekä myös muita suomalaisia tekniikan alan koulutusorganisaatioita. Myös kunnat hyötyvät, kun esimerkiksi rakennusten energiatehokkuus lisääntyy.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 75 000

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 75 000

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 125 000

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 125 000

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pirkanmaa

Seutukunnat: Tampereen, Lounais-Pirkanmaan, Etelä-Pirkanmaan, Luoteis-Pirkanmaan, Ylä-Pirkanmaan

Kunnat: Orivesi, Ruovesi, Lempäälä, Tampere, Kangasala, Nokia, Pirkkala, Punkalaidun, Urjala, Parkano, Mänttä-Vilppula, Valkeakoski, Virrat, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Vesilahti, Ylöjärvi, Sastamala, Akaa, Juupajoki, Pälkäne, Kihniö

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0, joihin työllistyvät naiset 0

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0, joista naisten perustamia 0

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Sukupuolen vaikutusta on analysoitu hanketta valmistelleiden asiantuntijoiden kokemukseen perustuen. Sähkötekniikka on perinteisesti ollut varsin miesvoittoinen ala, mutta viime vuosina ympäristöarvojen lisääntyminen on kasvattanut alan suosiota naisten keskuudessa. Silti naisten osuus sähkötekniikan opiskelijoista on edelleen alle 10%. Määrä on kuitenkin kasvussa, ja uusiutuvan energian hankkeet, kuten tämä hanke, edesauttavat naisten määrän lisääntymistä alalla.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hanke ja sen edustamat kestävää kehitystä eteenpäin vievät teknologiat tekevät sähkötekniikan alasta houkuttelevampaa ja molempia sukupuolia kiinnostavampaa. Hankkeen toiminta on tasa-arvoista, ja toimenpiteet sopivat sellaisenaan sekä naisille että miehille. Sukupuolten tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat kantavia arvoja toteutuksesta vastaavien oppilaitosten toiminnassa.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite ei ole sukupuolten tasaarvon edistäminen, vaikka se huomioidaankin hankkeen aikana.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 3 8
Hanke tukee ja kehittää voimakkaasti uusiutuvaa energiantuotantoa ja sen tehokkuutta. Energian varastoinnille on kasvava tarve sääriippuvan uusiutuvan tuotannon lisääntyessä, ja erityisesti siksi hankkeen vaikutus on merkittävä luonnonvarojen käytön kestävyyden kannalta. Kun energiavarastot saadaan kustannustehokkaiksi, niiden avulla pystytään oleellisesti kehittämään esimerkiksi aurinkosähkön ja tuulivoiman käyttöä. Tämä perustuu ennen kaikkea siihen, että sään mukana vaihtelevaa tuotantotehoa saadaan tasoitettua energiavaraston avulla. Hankkeen välittömät vaikutukset luonnonvarojen käytön kestävyyteen eivät ole yhtä merkittävät kuin välilliset vaikutukset. Kun hankkeen tulosten seurauksena uusiutuvien energiamuotojen käyttö tulee entistä houkuttelevammaksi, välilliset vaikutukset luonnonvarojen käytön kestävyyteen voivat olla hyvinkin merkittävät.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 3 8
Vähähiilisyys on suuri hankkeen ajava voima. Uusiutuvien energiantuotantomuotojen käyttötehokkuuden lisääminen vaikuttaa myönteisesti ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentämiseen. Esimerkiksi aurinkosähköjärjestelmien mitoitusperiaatteena on vielä tällä hetkellä se, että itse tuotettu sähkö kannattaa myös käyttää itse, sillä verkkoon syötetystä sähköstä ei saa rahallisesti mielekästä korvausta. Tästä syystä omakotitalokokoluokan aurinkosähköjärjestelmät jäävät nimellisteholtaan melko pieniksi, sillä ylimitoittaminen ei ole taloudellisesti kannattavaa. Energiavarastot tulevat muuttamaan tilanteen oleellisesti, sillä oma ylituotanto pystytään varastoimaan myöhempää käyttöä varten. Samalla aurinkosähköjärjestelmien nimellisteho tulee kasvamaan ja uusiutuvan energian hyödyntäminen lisääntyy entisestään. Hankkeen välittömät vaikutukset ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentämiseen eivät ole merkittävät. Mutta kun hankkeen tulosten seurauksena uusiutuvien energiamuotojen käyttö tulee entistä houkuttelevammaksi, välilliset vaikutukset ovat hyvinkin merkittävät.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 3
Hankkeella ei ole suoranaista vaikutusta luonnon monimuotoisuuteen. Ilmastonmuutoksen vaikutusten vähentäminen auttaa pitkällä aikavälillä säilyttämään luonnon monimuotoisuutta.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 5
Uusiutuva energiatuotanto vähentää kasvihuonekaasuja.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Hanke ei kohdistu Natura-alueisiin.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 1 4
Uusiutuvan energian käyttö vähentää luonnonvarojen kulutusta, ja pienentää myös syntyvän jätteen määrää. Materiaalihukkaa pyritään välttämään myös hankkeen kaikessa toiminnassa.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 7 10
Hankkeella haetaan ratkaisua uusiutuvien sähköenergiateknologioiden aiempaa tehokkaammalle käytölle energiavarastojen avulla. Uusiutuvan energian lisääntyvä hyödyntäminen on tärkeä yksityiskohta kestävän kehityksen toteuttamisessa, ja toisaalta juuri kustannustehokkaiden energiavarastojen puute on tällä hetkellä pullonkaula uusiutuvien sähköenergiatekniikoiden aiempaa tehokkaammalle hyödyntämiselle.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 5 9
Hankkeessa hankitaan tarvittavat laitteet rinnakkaishankkeessa rakennettavaan innovaatio- ja demonstraatioympäristöön, jonka avulla pirkanmaalainen koulutus ja pk-kenttä saavuttavat kilpailuetua, ja lisäksi hajautetun energiantuotannon mahdollisuudet kehittyvät energiavarastoratkaisuiden myötä merkittävästi.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 4 8
Hankkeessa rakennetaan uusiutuvan energian, energian varastoinnin ja esimerkiksi sähköautojen latausympäristön sisältävä demonstraatio- ja innovaatioympäristö, jossa on mahdollista kehittää uudenlaista osaamista ja täysin uudenlaisia palveluja. Yksi esimerkki tästä on tehopiikkien vähentäminen optimoidulla sähkönkäytöllä. Tulevaisuudessa kuluttajan sähkölasku tulee todennäköisesti muuttumaan siten, että sähköenergian ja sähkön siirron lisäksi myös sähköteholla tulee olemaan merkittävä roolinsa hinnan muodostumisessa. Mitä alhaisemmalla teholla kuluttaja käyttää sähköenergiansa, sitä pienemmäksi sähkölasku jää. Siksi tehopiikkien leikkaaminen on tärkeää, ja energian varastoinnilla ja optimoidulla sähkönkäytöllä on tässä merkittävä roolinsa.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Hankkeen varsinainen fokus ei ole liikkuminen ja logistiikka.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 5
Yritysten kilpailukyvyn kasvu lisää hyvinvointia ja työllisyyttä.
Tasa-arvon edistäminen 0 4
Uusiutuvan energian edistäminen ja ympäristönäkökulmien korostaminen kasvattavat hiljalleen naisten osuutta perinteisesti miesvaltaisella sähköalalla.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Ei merkittävää vaikutusta
Kulttuuriympäristö 0 -2
Vaikka aurinkosähkön maisemavaikutukset ovatkin oleellisesti pienemmät kuin esimerkiksi tuulivoimalla, valtaosa lähivuosikymmenien aurinkosähkövoimaloista rakennettaneen vielä perinteisistä kiteisen piin aurinkopaneeleista. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että aurinkopaneelit näkyvät selvästi talon katolla ja saattavat täten aurinkosähkön suosion kasvaessa aiheuttaa negatiivisen vaikutuksen kulttuuriympäristöön. Kauempana tulevaisuudessa aurinkokennot tulevat todennäköisesti olemaan rakenteisiin integroituja, jolloin esimerkiksi aurinkosähkökatto tulee ulkonäöllisesti olemaan samanlainen kuin tavallinen katto.
Ympäristöosaaminen 5 8
TAMKissa on merkittävää ympäristöosaamista. TAMKin yksi painoala on Terveelliset ja energiatehokkaat rakennukset, jota tämä hanke tukee erinomaisella tavalla. Tulevaisuudessa esimerkiksi aurinkosähkö tulee olemaan yksi merkittävä tekijä kuluttajien ympäristöosaamisessa, ja vasta kustannustehokas energian varastointi avaa sen pullonkaulan, joka nykyjärjestelmien ongelmana vielä tällä hetkellä on. Hankkeen välittömät vaikutukset liittyvät tietotaidon kasvamiseen siitä, miten uusiutuvia sähköenergiateknologioita voidaan käyttää entistä kustannustehokkaammin. Ja samalla hyvin todennäköisesti kasvaa uusiutuvan energiatuotannon suosio, mikä on ympäristölle edullista. Välillisesti tämä kasvattaa myös ympäristöosaamista, sillä kun ympäristöystävällisten energiantuotantomuotojen kiinnostavuus kasvaa, sen myötä lisääntyy myös ympäristöosaaminen, jota yritykset yleisesti hyödyntävät esimerkiksi markkinoinnissaan.

9 Loppuraportin tiivistelmä

-