Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A74208

Hankkeen nimi: Gastronomic Plan - Pohjois-Savon Gastronominen suunnitelma

Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Erityistavoite: 2.1. PK-yritysten kasvun ja kansainvälistymisen edistäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 9.4.2018 ja päättyy 31.12.2019

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU OY

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2629463-3

Jakeluosoite: PL 6

Puhelinnumero: +358 17 2556000

Postinumero: 70210

Postitoimipaikka: KUOPIO

WWW-osoite: http://portal.savonia.fi/amk/fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Iire Antti

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: TKI-päällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: Antti.Iire(at)savonia.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358 447856925

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeen tavoitteena on luoda yhdessä elintarvike- matkailu- ja luovien alojen yritysten kanssa näkemys ja visio vastuullisesta European Region of Gastronomy (ERG), Kuopio 2020 alueesta, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti tunnetusta ruokamaakunnasta. Tuotoksena syntyy Gastronominen suunnitelma, jonka merkittävä sisällöllinen tavoite on laatia suunnitelma siitä, kuinka yritykset saavat maksimaalisen hyödyn ERG, Kuopio Region 2020 -tunnustuksesta ja kuinka tämä saadaan tuloutettua positiivisena kassavirtana alueen yrityksille. Tavoitteena on myös lisätä yritysten kansainvälisyysosaamista sekä valmiuksia kansainvälisille markkinoille. Hankkeessa myös määritellään 3 sosiaalisen, taloudellisen ja ympäristövastuun indikaattoria, joita mitataan vuosittain. Hanke toimii Pohjois-Savon alueella.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

4.2 Välilliset kohderyhmät

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 127 710

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 121 065

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 182 451

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 172 951

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Savo

Seutukunnat: Kuopion

Kunnat: Kuopio

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Microkatu 1

Postinumero: 70210

Postitoimipaikka: KUOPIO

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 2.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeen toimet kohdistuvat tasapuolisesti sekä miehiin että naisiin. Hanke on sukupuolineutraali.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen toimet kohdistuvat tasapuolisesti sekä miehiin että naisiin. Hankkeen toimenpiteisiin osallistumismahdollisuus ei riipu sukupuolesta.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Sukupuolten tasa-arvon edistäminen ei ole hankkeen päätavoite.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 3
Hankkeessa vastuullisuus ja kestävän kehityksen periaatteet ovat tärkeässä asemassa.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 3
Hankkeessa vastuullisuus ja kestävän kehityksen periaatteet ovat tärkeässä asemassa, yrityksiä ohjataan kestävän kehityksen asioissa.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 3
Hankkeessa vastuullisuus ja kestävän kehityksen periaatteet ovat tärkeässä asemassa.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 3
Hankkeessa vastuullisuus ja kestävän kehityksen periaatteet ovat tärkeässä asemassa.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 8 0
Hanke edistä alueen taloudellista ja henkistä hyvinvointia, tukee paikallisuutta.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 8 0
Hankkeen tavoitteena on kehittää yhdessä yritysten kanssa niiden tuotteita- ja palveluja, mukaan lukien aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 3 5
Hanke edistää hyvinvointia lisäävien ja kestävän kehityksen mukaisten tuotteiden kehittämisen, jotka edistävät sekä alueen taloudellista että henkistä hyvinvointia.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kulttuuriympäristö 6 0
Hankkeen tavoitteena on alueen ruokakulttuurin säilyttäminen, edistäminen ja tunnetuksi tekeminen.
Ympäristöosaaminen 0 0

9 Loppuraportin tiivistelmä

Pohjois-Savon gastronominen suunnitelma –hanke oli European Region of Gastronomy, Kuopio 2020 –tunnustukseen (ERG) liittyvä osahanke. ERG-tunnustus on potku pitkäjänteiseen vastuullisen ruokamatkailun kehitystyöhön. Gastronominen suunnitelma -hankkeessa laadittiin Pohjois-Savon ensimmäinen gastronominen strategia ja konkreettinen toimintasuunnitelma strategiassa määritellyn vision saavuttamiseksi. Hankkeessa määriteltiin kriteerit, jotka täyttäessään yritykset voivat hyödyntää ERG -tunnusta markkinoinnissaan ja viestinnässään. Kriteerien ohella laadittiin suunnitelma siitä, miten yritykset voivat hyötyä parhaiten alueen saamasta arvostetusta tunnustuksesta. Hankkeessa rakennettiin European Region of Gastronomy, Kuopio 2020 –juhlavuoden ohjelmarunko. Ohjelma koostuu jo olemassa olevista ruokatapahtumista/-festivaaleista ja yritysten tuottamista uudenlaisista ohjelmasisällöistä. Juhlavuonna on myös neljä luonnon antimien keräämiseen liittyvää teemaviikkoa (foraging-teemaviikot). Juhlavuoden avajaiset järjestetään 6.6.2020. Hankkeen aikana koottiin yhteistyössä Juhlavuosi-hankkeen kanssayritysverkosto, jossa oli mukana 70 yritystä tai organisaatiota hankkeen loputtua. Yritysverkosto osallistui erilaisina kokoonpanoina työpajoissa mm. juhlavuoden ohjelman kokoamiseen ja gastronomisen strategian työstämiseen. Hankkeen kautta yritykset pääsivät mukaan kansainväliseen ERG-verkostoyhteistyöhön. Kesällä 2019 muiden ERG-alueen edustajien vieraillessa Kuopiossa yritykset saivat kaipaamaansa tuntumaa kv-vieraiden palveluun. Hankkeessa määriteltiin ERG-alueelle taloudellisen, sosiaalisen ja ympäristövastuun indikaattorit (10 kpl), joita mitataan alueella vuosittain. Mittaamalla saadaan tietoa ERG-kokonaisuuden tavoitteiden toteutumisesta. Vuonna 2019 hankkeessa pilotoitiin IGCAT:in luoma Local Food Gift –konsepti. Pilottityöpaja käynnisti ruoka- ja keittiötavaralahjojen kehitysprosessin Pohjois-Savossa. Pilottityöpajaan osallistui 21 henkilöä 12 eri yrityksestä/organisaatiosta. Työpajat jatkuvat GastroBusiness-hankkeessa vuonna 2020 ja prosessi huipentuu European Food Awardiin, joka järjestetään Kuopiossa kesäkuussa 2020. Awardissa valitaan Euroopan alueen parhaat ruoka- ja keittiötavaralahjat.