Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Description of the project funded by the European Regional Development Fund (ERDF)

1 Project

Project code: A74210

Project name: ETKOT - Energy efficiency improvement by optimization of building operations

Policy: 2. Production and utilisation of latest knowledge and expertise

Specific objective: 3.2. Developing renewable energy and energy-efficient solutions

Planned completion time: Start 1.9.2018 and end 30.4.2020

Operational status: Ended

Responsible authority: Helsinki-Uusimaa Regional Council

2 Basic applicant information

Official name of the applicant: Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy

Organisation type: University of applied sciences

Business ID: 2472908-2

Street: Pääskysentie 1

Telephone number: 040 655 0555

Postal code: 48401

City/town: Kotka

Website: http://www.xamk.fi

Project contact person's name: Erja Tuliniemi

Contact person's position in the organisation: Projektipäällikkö

Contact person’s email address: erja.tuliniemi(at)xamk.fi

Contact person's phone number: 044 702 8469

Number of applicants or subsidy transfer:

3 Plan-specified summary of the project completion

The goal of this project is to optimize energy efficiency of seldom-used buildings and ventilation of actively used buildings. Instructions made during the project offer new information to companies and the municipality sector.
According to the preliminary research, many seldom-used buildings in the Kymenlaakso province are using as much energy as actively used buildings, or the buildings have ventilation turned off to save energy, which is harmful for the building and its users. In addition, there are actively used buildings with unsuitable ventilation compared to its usage. Research is needed to optimize the energy usage and to prevent health problems caused by poor indoor air quality. Optimizing energy usage also lowers CO2-emissions, which should be lowered to 20% of the emissions in 1990 by 2050, according to European Union’s energy and climate strategy.

The project consists of two work packages, TP1 optimizing energy usage of seldom-used buildings and TP2 optimizing ventilation of actively used buildings by concentration of CO2.

During the project, horizontal principles will be paid attention to. Sustainable development is the main theme during the project. In addition, gender equality has been taken into account; one example in this project is equal work assignments.

The results of this project are instructions for optimizing energy usage of seldom-used buildings and instructions for controlling ventilation of actively used buildings by concentration of CO2. The results will create guidelines for optimal energy usage, which can be utilized nationally by companies and municipalities to promote energy savings and health.

4 Project target groups

4.1 Actual target groups

Hankkeen varsinaisena kohderyhmänä ovat Kymenlaakson alueen kunnat kiinteistön omistajina ja kiinteistöjen käyttäjät.

4.2 Indirect target groups

Hankkeen välillisenä kohderyhmänä ovat Kymenlaakson alueen kuntalaiset ja yritykset, Suomen alueella muut kunnat, kuntalaiset ja yritykset. Energiatehokkuuden parissa työskentelevät asiantuntijat.

5 Public funding of the project (EUR)

EU and State funding granted: 105 896

EU and State funding used: 105 896

Planned public funding (total): 151 280

Planned public funding used (total): 151 280

6 Geographical target area

Regions: Kymenlaakso

Subregions: Kotka-Hamina, Kouvola

Municipalities: Kouvola, Miehikkälä, Virolahti, Kotka

Address of the project site, if the project is carried out in one place

Street:

Postal code:

City/town:

7 Estimates of project-specific monitoring information reported during the application phase

7.1 Number of new jobs (only requested for projects belonging to specific objectives 1.1, 2.1 and 3.1)

Planned: 0, in which women are employed 0

Completed according to monitoring information: 0.00, in which women are employed 0.00

7.2 Number of new companies (only requested for projects belonging to specific objective 1.1)

Planned: 0, which are founded by women 0

Completed according to monitoring information: 0.00, which are founded by women 0.00

8 Horizontal principles

8.1 Gender equality

: Yes
Toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta on tehty Xamkin hankevalmistelijan toimesta. Sukupuolella ei ole merkitystä ETKOT-hankkeen toteutuksessa, mm. työtehtävät ja niiden sisältö jaetaan tasapuolisesti henkilön osaamistason mukaan. Hanke toimii Xamkin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmien mukaisesti.
: Yes
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen suunnittelussa, mutta hankkeessa ratkaistavalla ongelmalla ja hankkeen toimintaympäristöllä ei ole suoraa vaikutusta sukupuolten tasa-arvoon ja sen toteuttamiseen. Hanke toimii Xamkin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmien mukaisesti huomioiden mm. tasapuolisen kohtelun, johon ei vaikuta sukupuoli tai muu vastaava.
: No
Hankkeen päätavoitteena on kiinteistöjen energiankäytön optimointi, toiminnassa huomioidaan tietoisesti Xamkin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmat ja toimitaan niiden mukaisesti.

8.2 Sustainable development

DirectIndirect
Luonnonvarojen käytön kestävyys 2 7
Hankkeessa tutkitaan ja edistetään energiatehokkuutta, jolloin energiankulutus pienenee. Fossiilisia polttoaineita käytetään vähemmän ja syntyy vähemmän hiilidioksidipäästöjä (energiankäyttö + logistiikka).
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 7 9
Hanke edistää energiatehokkuutta ja vähähiilisyyttä. Hankkeen tulokset ja kiinteistön käyttäjien lisääntynyt osaaminen mahdollistavat suuretkin säästöt välillisesti. Hanke lisää tietoisuutta energiatehokkuudesta.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 1 3
Energiatehokkaat ratkaisut edesauttavat luonnon monimuotoisuutta.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 2 5
Hanke edistää vähähiilisyyttä hiilidioksidipäästöjen alenemalla. Riskit fossiilisten polttoaineiden kuljetuksessa vähenevät energiansäästön vaikutuksesta. Hanke edistää tietämystä energian käytön ja hiilidioksidipäästöjen vähentämisestä.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 1 2
Hankkeessa ei toimita Natura 2000 alueilla, mutta hankkeessa saavutettaville tuloksilla odotetaan olevan vaikutuksia myös Natura alueille. Energiatehokkuus vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä edistäen Natura 2000 –ohjelma-alueille kohdistuvia ympäristökuormia ja –riskejä (kuljetus, polton aiheuttamat savukaasupäästöt, hiilidioksidipäästöt).
Materiaalit ja jätteet 1 2
Energiatehokkuus vähentää materiaalin ja jätteiden määrää (vähäisempi polttoaineen määrä).
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 1 3
Hankeen päätavoite on energiatehokkuus ja vähähiilisyys. Toimenpiteiden yhteydessä kannustetaan uusiutuvan energian mahdollisuuksiin, korvaamaan fossiiliisia polttoaineita uusiutuvilla energialähteillä.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 2 7
Hankkeessa tuotetaan osaamista ja tietoa energiatehokkaan ja vähähiilisen kiinteistön käyttöön, jota voidaan hyödyntää paikallisen elinkeinorakenteen kehittämisessä. Kunnallisten kiinteistöjen käyttäjät mm. koululaiset ovat tyytyväisempiä, alueen vetovoimaisuus lisääntyy. Mallia laajennettaessa yritysten kiinteistöihin, yritysten kilpailukyky paranee energiansäästön vaikutuksesta.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 4 9
Hanke kehittää menetelmiä, jotka jäävät kaikkien käyttöön. Osaaminen ja tieto energiatehokkuuden ympärillä lisääntyy. Kiinteistöjen hyvä sisäilma ja vajaakäyttöisten kiinteistöjen energiankäytön optimointi ovat kysyttyä osaamista, josta voi syntyä maakuntaan palvelutoimintaa.
Liikkuminen ja logistiikka 2 4
Hanke lisää energiatehokkuutta ja vähähiilisyyttä hankkeen tuloksena syntyvien ohjeistuksien kautta. Fossiilisten polttoaineiden tarve pienenee, joten polttoaineiden kuljetuksen tarve tuotantolaitoksille vähenee.
Hyvinvoinnin edistäminen 5 8
Ilmanlaatu paranee pienentyneinä hiilidioksidipäästöinä energiansäästötoimenpiteiden vaikutuksesta ja savukaasupäästöinä fossiilisten polttoaineiden vähentymisen vuoksi. Hankkeella vaikutetaan ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen sisäilman laadun parantamiselle. Hanke edistää luonnonvarojen vastuullista käyttöä ja sitä kautta saatavaa hyvinvointia.
Tasa-arvon edistäminen 1 3
Hankkeessa edistetään tasa-arvoa Xamkin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmien mukaisesti mm. hankkeen työntekijöiden palkkaus perustuu koulutukseen ja osaamistasoon ei sukupuoleen, näin edistetään tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta, kaikilla on samat mahdollisuudet hanketyöhön sukupuoleen katsomatta. Tutkimustyön luonteen kannalta työntekijällä on tietty vapaus suorittaa työtehtävät hänelle parhaalla tavalla, joka edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa. Sosiaalinen kestävyys on huomioitu hankevalmistelussa. Hankkeen vaikutus nähdään myös, kun tasa-arvo ymmärretään laajemmin. Tällöin huomioidaan kiinteistöjen käyttäjät ja kuntalaiset, jotka saavat oikeuden tarpeenmukaiseen sisäilmaan ja puhtaampaan ympäristöön energian- ja hiilidioksidipäästöjen alenemisen vuoksi.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 1 3
Hankkeessa edistetään yhdenvertaisuutta Xamkin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmien mukaisesti mm. hankkeen toiminta ja työntekijöiden yhdenvertaisuus perustuu koulutukseen ja osaamistasoon. Tutkimustyön suorittamisen kannalta ei ole merkitystä henkilön kulttuurilla tms. Hanke tukee kuntalaisten hyvinvointia oikeudella laadukkaaseen sisäilmana ja puhtaampaan ympäristöön, hiilidioksidipäästöjen aleneminen.
Kulttuuriympäristö 1 4
Hankkeessa saavutetut säästöt hiilidioksidipäästöissä vaikuttavat asuinympäristön puhtauteen. Pitkällä aikavälillä hankkeen tulokset on otettu laajasti käyttöön, jolloin Kymenlaakso on saavuttanut vähähiilisyyden tavoitteet. Asuinympäristön laatuun on panostettu, jolloin alueen imago on puhdas, viihtyisä, mielenkiintoinen ja houkutteleva ottaen huomioon maiseman, virkistysalueet ja kulttuuriperinnön säilymisen. Tuloksien vaikutuksesta olemassa olevien rakennusten käyttöedellytyksiä parannetaan ja uusia suunniteltaessa osataan ottaa huomioon.
Ympäristöosaaminen 1 4
Hanke lisää uutta tietoa energiatehokkuuden ympärille. Energiatehokkuuden ja ympäristöasioiden yhteys tulee selvästi näkyviin energiankulutuksen ja sitä kautta (savukaasu ja hiilidioksidi)päästöjen vähenemisessä. Xamkin henkilökunta on vahvasti mukana hankkeen toteutuksessa. Hankkeen aikana syntynyttä osaamista siirretään maakunnan kiinteistön käyttäjille ja Xamkin insinöörikoulutukseen, julkisen tiedon osalta tieto välittyy kaikkien vapaasti saataville. Hanke konkretisoi ympäristöosaamisen mitattaviin suureisiin, joihin jokainen kunta ja yritys voi vaikuttaa ja joilla on suuri merkitys kestävään kilpailukykyyn.

9 Final report summary

The aim of the ETKOT project was to optimize the energy use of underused buildings and the ventilation of actively used buildings without compromising indoor air quality and create guidelines for building’s maintenance and users.

In order to achieve this object, the project carried out reviews in the properties of the project's partners, five energy reviews in the Kotka and Miehikkälä region. The energy reviews included plenty of field measurements. Based on these measurements, actions were suggested to promote energy savings. The findings of the energy reviews were used to assist in the project's guidelines "Guidelines to the demand controlled ventilation and heating". The guidelines covers also observations raised during the ETKOT project.

Twelve stakeholder partners and nineteen energy technology students of Xamk have participated in the implementation of the project. Three solutions for producing less carbon dioxide emissions have been found and five demonstrations have been implemented.