Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A74290

Hankkeen nimi: KINOS - Kasvua ja innovaatioita osaamisverkostoilla

Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Erityistavoite: 1.1. Uuden liiketoiminnan luominen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.9.2018 ja päättyy 30.9.2019

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Uudenmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Laurea-ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 1046216-1

Jakeluosoite: Talouspalvelut, Ratatie 22

Puhelinnumero: +358 407830 156

Postinumero: 01300

Postitoimipaikka: VANTAA

WWW-osoite: http://www.laurea.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Kimmo Kuitunen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Yliopettaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: kimmo.kuitunen(at)laurea.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358 40 6724 111

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

KINOS -hankkeen tavoitteena on tukea startup- ja pk-yritysten kasvua ja liiketoiminnallista uudistumista kehittämällä yritysten verkostomaista kumppanuustoimintaa. Kumppanuustoiminnalla tarkoitetaan yritysten keskinäistä liiketoiminnallista yhteistoimintaa. Kasvun ja innovaatioiden mahdollistajina pienet ja keskisuuret yritykset ovat avainasemassa. Yritysten yhteistoiminnan edistäminen on välttämätöntä, koska niiden omat osaamisresurssit ovat usein riittämättömät tai rajalliset. Menestyvät yritykset osaavat hyödyntää kumppanuustoimintaa osaamispääomansa kehittämiseen niin, että ne voivat saavuttaa tavoitteensa uusien liiketoimintamallien, tuotteiden ja palveluiden kehittämisessä.

Yritysten välisten verkostosuhteiden merkitys kilpailukyvyn lähteenä perustuu ainutlaatuisten osaamisyhdistelmien hyödyntämiseen liiketoiminnassa. Verkostoitumiskyky edellyttää yrityksen valmiuksia uusien teknologioiden ja markkinointikeinojen omaksumiseen, digitalisointiin sekä organisaatiomuutoksiin ja osaamisen kehittämiseen. Osaamispääoma sisältää henkilöstön osaamisen, oppimiskyvyn, johtamisen ja myös yrityksen verkostosuhteet. Hankkeen tavoitteena on edistää yritysten yhteistoimintaa ja uudenlaisia tapoja yhdistellä resursseja ja osaamista. Hankkeen tavoitteena on lisäksi edistää vastuullista liiketoimintaa, yritysten kilpailukykyä ja työllisyyttä. Verkostoituminen edistää myös alueellisten osaamisklusterien muodostumista.

Hankkeen (1.9.2018 – 31.12.2020) alussa järjestetään julkinen hankkeen käynnistys- ja yritysten rekrytointiseminaari. Hankkeessa noudatetaan tutkimuksellisen kehittämisen periaatteita. Hankkeen kehittämisen prosessi etenee seuraavasti:
- Vaihe 1. Ensimmäisen aallon yritysten liiketoiminta-analyysit ja osaamiskartoitukset,
- Vaihe 2. Toisen aallon yritysten liiketoiminta-analyysit ja osaamiskartoitukset,
- Vaihe 3. Uusien toimintamallien kehittäminen yrityksissä sekä osaamisen jakaminen yritysten kesken,
- Vaihe 4. Uusien liiketoiminnallisten ratkaisujen pilotointi ja arviointi.

Hankkeen vaiheistuksessa huomioidaan kunkin kohdeyrityksen ja verkoston todelliset kehitystavoitteet. Lopuksi järjestetään julkinen päätösseminaari, jossa hankkeen tuloksena saatuja hyviä käytäntöjä esitellään. Hankkeesta laaditaan myös kirjallinen julkaisu projektin päättyessä. Lisäksi opiskelijoiden projekti- ja päättötyöt voivat tukea hankkeen toimintaa ja tavoitteita.

Hankkeen tuloksena käynnistyy uusia yrityksiä ja uutta työllistävää liiketoimintaa. Hankkeen toimesta käynnistyy uusia yritysten välisiä kumppanuussuhteita, jotka edistävät yritysten kykyä kehittää uusia liiketoimintamalleja, tuotteita ja palveluita. Yritykset voivat myös tiedostaa entistä paremmin oman kasvunsa edellytykset sekä vastaavat osaamisen kehittämisen tarpeet. Startup –yritykset kohderyhmänä saavat hankkeen tuloksena erityisesti tukea liikeidean kehittämiseen, jalostamiseen ja kaupallistamiseen. Hankkeen kokemukset dokumentoidaan kirjallisesti, jolloin tuloksena syntyy yleisen tason toimintamalli yritysten kumppanuussuhteiden rakentamiseen ja ylläpitoon. Hankkeen tuloksena ovat myös valmennuspaketit yrittäjille yrityksen suunnitteluun ja käynnistämiseen, sekä yrityksille kumppanuussuhteiden rakentamiseen ja liiketoiminnan uudistamiseen. Hankkeen tuloksena raportoituja hyviä käytäntöjä on mahdollista hyödyntää myös laajemmin.

Hanke keskittyy Uudenmaan alueelle ja se tukee Uusimaa 2.0 ohjelman teemaa "Menestyvä ja vastuullinen bisnes" (UUSIMAA-OHJELMA 2.0). Hankkeella pyritään edistämään alueen elinvoimaisuutta ja taloudellista kasvua, yritystoiminnan ja elinkeinorakenteen uudistumista, kestävää kehitystä ja työllisyyttä. Hankkeessa kehitetään yritysverkostoja, joissa syntyy innovaatioita ja uutta liiketoimintaa. Tavoitteena on saada aikaan hankkeen toimenpiteiden tuloksena 3-5 uutta startup-yritystä, ja 5-10 yrityksessä syntyy uutta liiketoimintaa ja liikevaihdon kasvua. Tavoitteena on, että viisi henkilöä työllistyy hankkeen ansiosta. Kaikkiaan n. 10-15 yritystä osallistuu intensiiviseen kehittämiseen ja n. 30 yritystä osallistuu muuten hankkeeseen sen eri vaiheissa.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Varsinaisen kohderyhmän muodostavat startup- ja pk-yritykset hankkeen kohdealueella. Alueellisesti Uusimaa, erityisesti pääradanvarsi ja Keski-Uusimaa ovat hankkeen kohteena. Hankkeeen toimenpiteet ja tulokset kohdistuvat ensisijaisesti yrityksiin, joiden kotipaikkakunta sijaitsee Uudellamaalla, jolloin hankkeessa saavutettavat hyödyt vastaavasti kohdistuvat ensisijaisesti Uudenmaan alueelle.

Yritykset ovat hankkeessa startup-yrityksiä eli liiketoiminnan kehitysvaiheessa olevia uusyrityksiä, sekä vakiintuneita pk-sektorin yrityksiä sisältäen mikroyritykset, sekä pienet ja keskisuuret yritykset. Yritykset ja niiden verkostot muodostavat kohteena perusyksikön. Kuitenkin yrityksen organisaanion muodostaa aina henkilöstö ja siihen kuuluvat johtohenkilöt, toimihenkilöt ja muu suorittava henkilöstö.

Hankkeen kohderyhmään kuuluu yrityksiä, jotka edustavat eri toimialoja, sekä eri talouden sektoreita. Mahdolliset kohdeyritykset voivat kuulua seuraaviin luokkiin: uusyritykset eli startup-yritykset, yksinyrittäjät ja mikroyritykset, pienyritykset, keskisuuret yritykset, tai näitä suuremmat pk-yritykset. Nämä voivat olla yritysten välisten suhteiden näkökulmasta erilaisissa rooleissa, kuten verkoston veturiyrityksenä, alihankkijana, toimittajana tai muussa yhteistyösuhteessa. Jokaiseen hankkeessa mukana olevaan yritykseen kohdistetaan hankkeessa samoja toimenpiteitä, kuitenkin ottaen huomioon yritysten erityiset tilanteet ja tarpeet.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välilliset kohderyhmät ovat yrityksen sidosryhmät, kuten omistajat, henkilöstö, toimittajat, viranomaiset, ja asiakkaat. Yrityksen suoranaiset sidosryhmät hyötyvät hankkeesta, koska niillä on yhtenäiset edut suhteessa yritykseen: esim. omistajat, henkilöstö ja asiakkaat.

Välilliset kohderyhmät ovat myös hankkeen alueella sijaitsevat yrittäjien etujärjestöt, yritysten koulutus- ja kehittämisorganisaatiot sekä oppilaitokset. Välilliset kohderyhmät voivat osallistua hankkeeseen kumppaneina, sekä tiedottamisen kohderyhminä. Nämä tahot ja toimijat voivat hyötyä hankkeesta silloin kun ne voivat luoda yhteistyö- ja asiakassuhteita hankkeen kohdeyrityksiin. Yrittäjäjärjestöt ja yritysten kehittäjäorjanisaatiot hyötyvät alueen yritystoiminnan vahvistumisesta ja uudistuvasta yritystoiminnasta. Oppilaitokset myös hyötyvät hankkeen yritysten tarjoamista mahdollisuuksista yhteistyön, esimerkiksi aluekehityksen, koulutuksen ja työelämän integraation muodossa.

Hankkeen välillisenä kohderyhmänä ovat epäsuorasti myös kaikki hankkeen alueen asukkaat, yritysten toimintaympäristö ja vaikutusalue taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti. Hankkeen tavoitteena on lisätä alueen elinvoimaisuutta, kestävää kehitystä, työllisyyttä ja asukkaiden viihtyvyyttä.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 54 000

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 19 356

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 77 143

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 27 651

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Uusimaa

Seutukunnat: Porvoon, Helsingin, Raaseporin, Loviisan

Kunnat: Kirkkonummi, Tuusula, Pornainen, Lohja, Vantaa, Porvoo, Karkkila, Nurmijärvi, Loviisa, Espoo, Hanko, Inkoo, Pukkila, Hyvinkää, Sipoo, Myrskylä, Järvenpää, Lapinjärvi, Askola, Vihti, Kerava, Siuntio, Raasepori, Kauniainen, Mäntsälä

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 5, joihin työllistyvät naiset 3

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 5, joista naisten perustamia 3

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Hankkeessa ei ole tehty toimintaympäristön analyysiä sukupuolinäkökulmasta.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Sekä miehet että naiset huomioidaan tasa-arvoisesti. Ketään ei syrjitä sukupuolen perusteella. Hankkeella ei kuitenkaan ole mahdollisuutta vaikuttaa välittömästi siihen, millä tavalla yritys huomioi tasa-arvon henkilöstöjohtamisessa. Oletuksena on, että yritykset tasa-arvon suhteen noudattavat voimassa olevaa lainsäädäntöä.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Tasa-arvon edistäminen ei ole hankkeen päätavoite. Päätavoite on pk-yritysten kilpailukyvyn parantaminen ja uuden liiketoiminnan luominen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 2 3
Hankkeen tavoitteena on edistää liiketoiminnallisia uudistuksia, jotka edistävät kestävää kehitystä. Mukana voi olla sekä teollista toimintaa, että myös suunnittelu, konsultointi ym. palvelun tuottajia. Kiertotalouden sektori ja cleantech-ratkaisut tarjoavat uusia liiketoimintamahdollisuuksia startup –yrityksille innovatiivisiin ratkaisuihin sekä alihankkijoina, että teknologian kehittäjinä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 1 1
Hankkeen tavoitteena on edistää kestävää kehitystä yritysvastuun lisäämisen avulla. Vaikutuksia on vaikea arvioida ilman perehtyneisyyttä tutkimuksellisiin näyttöihin ilmastomuutokseen vaikuttavista tekijöistä ja tuntematta ilmastomuutokseen vaikuttavien tekijöiden vaikutusmekanismeja. Myöskään mahdollisia riskejä ja vaikutuksia ei ole mahdollista arvioida samasta syystä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 2
Hankkeen tavoitteena on edistää liiketoiminnallisia uudistuksia, jotka edistävät kestävää kehitystä.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 2
Hankkeen tavoitteena on edistää liiketoiminnallisia uudistuksia, jotka edistävät kestävää kehitystä.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 2
Hankkeen tavoitteena on edistää liiketoiminnallisia uudistuksia, jotka edistävät kestävää kehitystä.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 3 3
Hankkeen kohteena olevat yritykset voivat toiminnassaan edistää kiertotalouden periaatteita, energiatehokkuutta, materiaalien kierrätystä, yhteiskäyttöä ja ympäristöystävällisten materiaalien käyttöä.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 3 3
Hankkeen kohteena olevat yritykset voivat toiminnassaan edistää kiertotalouden periaatteita, energiatehokkuutta, materiaalien kierrätystä ja ympäristöystävällisten materiaalien käyttöä.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 7 8
Hankkeella pyritään edistämään alueen elinvoimaisuutta ja taloudellista kasvua, yritystoiminnan ja elinkeinorakenteen uudistumista, kestävää kehitystä ja työllisyyttä.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 7 8
Hankkeen kohteena olevat yritykset edustavat talouden eri sektoreita, siis myös palvelualoja. Hankkeessa kehitetään yritysverkostoja, joissa syntyy palveluinnovaatioita sekä kuluttajamarkkinoille, että yrityspalveluihin. Hankkeessa voidaan hyödyntää palvelumuotoilun keinoja.
Liikkuminen ja logistiikka 3 3
Energiatehokkuuden lisääminen yrityksissä huomioi myös liikkumisen ja logistiikan osa-alueet.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 4 5
Hankkeen tavoitteena on lisätä työllisyyttä ja edistää asukkaiden hyvinvointia.
Tasa-arvon edistäminen 2 2
Tasa-arvo huomioidaan itsestään selvästi niin, että ketään ihmistä ei syrjitä millään perusteella ja kaikkia kohdellaan tasa- arvoisesti.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Neutraali
Kulttuuriympäristö 0 0
Neutraali
Ympäristöosaaminen 3 4
Hankkeen kohdeyrityksissä pyritään lisäämään ympäristöosaamista ja kestävään kehitykseen perustuvaa liiketoimintaa ja toimintakulttuuria.

9 Loppuraportin tiivistelmä

KINOS -hankkeen tavoitteena oli tukea startup- ja pk-yritysten kasvua ja liiketoiminnallista uudistumista kehittämällä yritysten verkostomaista kumppanuustoimintaa. Projektipäällikkö on toteuttanut hankkeen käynnistymisvaiheen valmistelevat toimenpiteet rahoittajan edellyttämällä tavalla. Hanketta on esitelty alueen yrityksille ja yrityksiin on otettu yhteyksiä. Riittämättömistä henkilöresursseista johtuen hanke ei kuitenkaan toteutunut suunnitelman mukaisessa aikataulussa. Rahoittaja päätti hankkeen maksatuksen, jonka johdosta hanke päättyi syyskuun 2019 lopussa.