Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A74445

Hankkeen nimi: Plänet B maailmanluokan biotalousekosysteemi

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 3.2. Uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2019 ja päättyy 31.12.2020

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Äänekosken kaupunki

Organisaatiotyyppi: Kunta

Y-tunnus: 2045520-5

Jakeluosoite: Hallintokatu 4

Puhelinnumero: 020 632 2000

Postinumero: 44100

Postitoimipaikka: Äänekoski

WWW-osoite: http://www.aanekoski.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Sari Marjut Åkerlund

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektijohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: sari.akerlund(at)aanekoski.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 020 632 2860

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Äänekoskella toteutettiin Biopark-projekti (myöhemmin nimenä Plänet B), jonka tilaajina olivat TEM, MMM, Varma, Ääneseudun Kehitys Oy, Keski-Suomen Liitto ja Metsä Group ja koordinoijana konsulttiyhtiö Vision Hunters. Hanke käynnistyi helmikuussa 2018 ja se päättyi kesän 2018 aikana. Hankkeessa tehtiin alustavia toimia biotalousekosysteemin rakentamiseksi Äänekoskelle (mm. kontaktoitiin 200 yritystä, laadittiin kuvaus teollisen ekosysteemin synergioista ja Äänekosken teollisen liiketoiminnan ekosysteemistä huomioiden raaka-aineet, liiketoiminnot, tuotteet ja markkinat). Tämän hankkeen merkitystä lisää, koska biotalous on yksi Suomen hallituksen kärkihankkeista.
Plänet B hankkeen jatkon hankeistaminen ja resurssointi siirtyi Äänekosken kaupungin vastuulle. Biotalousekosysteemin käynnistämiseksi Äänekosken kaupunki haki kehittämisrahaa Keski-Suomen liitosta loppuvuodelle 2018.

Tämän hankkeen tarkoituksena on kehittää aiemmissa hankkeissa kontaktoitujen yritysten verkostoitumista eri teemoin järjestettyjen työpajojen avulla. Lisäksi hankkeen avulla on tarkoitus käynnistää alueen innovaatiotoimintaa biotaloussateenvarjon alle. Hankkeen sisältö ja tavoitteet on luotu kahden aiemman paikallisen (Biopark ja Plänet B:n käynnistäminen) biotaloushankkeen pohjalta sekä Jyväskylän kaupungin kanssa yhteistyössä tehtävän Kohti älykästä yritysympäristöä (KÄY-hankkeen tarkoituksena on edistää pk-yritysten kilpailukykyä kansainvälisillä markkinoilla). Tässä hankkeessa keskitytään biotalouden innovaatio- ja liiketoimintamahdollisuuksien kehittämiseen ja vahvan alan verkoston luomiseen Äänekoskelle ja koko Keski-Suomen alueelle. Hankkeen aikana on tarkoitus luoda toimintamallit biotalousekosysteemille, laajentaa verkostoa ja kontaktoida uusia toimijoita, jotka ovat kiinnostuneita Plänet B:stä.
Hankkeen kohderyhmänä on biotalousalan yritykset ja niitä tukevat palveluyritykset, jotka joko laajentavat, toimivat tai sijoittuvat Äänekosken biotalousekosysteemiin. Hankkeen kesto on 2 vuotta (1.1.2019-31.12.2020). Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 232 040 €.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen kohderyhmänä ovat biotalousalan yritykset sekä niitä tukevat palveluyritykset, jotka joko toimivat (avainyritykset mm. Metsä, Valtra, Valio, CP Kelco ja muut yritykset), laajentavat tai sijoittuvat Äänekosken biotalousekosysteemiin. Hankkeen kohderyhmäyritykset ovat kontaktoitu Biopark-hankkeen aikana ja tästä ryhmästä valikoituvat yritykset ovat tämän hankkeen pääkohderyhmää. Myös hankkeen aikana syntyvät uudet yrityskontaktit voivat olla pääkohderyhmää. Yhteistyötä tehdään verkoston rakentamisen osalta tiiviisti myös tutkimus- ja oppilaitosten kanssa (mm. VTT, Poke, JAMK, JYU).

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välillisiä kohderyhmiä ovat Äänekosken alueen muut palvelu- ja matkailualan yritykset. Erityisesti matkailu ja ravintola-alalle uutta kysyntää ja tarvetta on syntynyt biotaloussateenvarjon alla toimiviin yrityksiin kohdistuvan teollisuusmatkailun lisääntymisen myötä. Hanke kytkeytyy myös mm. seuraaviin toimijoihin Jyväskylän kaupunki (KÄY-hanke), Keski-Suomen liitto, Ely-keskus, Business Finland, Viisari ry, Keski-Suomen Yrittäjät ry, Äänekosken Yrittäjät ry, Keski-Suomen kauppakamari, TEM, MMM. Uusien tuotteiden ja palveluiden osalta kohderyhmänä ovat kuluttajat.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 162 428

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 162 428

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 232 040

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 232 040

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Keski-Suomi

Seutukunnat: Äänekosken

Kunnat: Äänekoski

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Ei ole tehty, hanke on sukupuolineutraali.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen aikana syntyvät ja siihen liittyvät työpaikat ja hankkeeseen liittyvä tutkimus työ on riippumatonta sukupuolesta.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hanke on sukupuolineutraali.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 7 5
Hankkeessa pyritään luonnon varojen kestävään käyttöön ja kiertotalouteen.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Energiatehokkuuden ja fossiilisten polttoaineiden korvaamisen kautta.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 3 2
Kyllä. Co2-talteenotto,suljetut kiertovesijärjestelmät, energiatehokkuus ja bioenergia.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 0 0
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 5 3
Innovaatioympäristön rakentaminen.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 0
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kulttuuriympäristö 5 3
Kulttuurihistoriallisen teollisuusympäristön rakentuminen ja käynnistyminen teollisuusmatkailunäkökulmasta.
Ympäristöosaaminen 0 0

9 Loppuraportin tiivistelmä

Plänet B – maailmanluokan biotalousekosysteemi oli Äänekosken kaupungin hallinnoima hanke, jossa koordinoitiin biotaloussateenvarjon alle monipuolista toimijaverkostoa käynnistämään sijoittumisia, parantamaan liiketoimintamahdollisuuksia ja kehittämään yhteistä toiminta-alustaa.
Tässä hankkeessa keskityttiin biotalouden innovaatio- ja liiketoimintamahdollisuuksien kehittämiseen ja vahvan alan verkoston luomiseen Äänekoskelle ja koko Keski-Suomen alueelle. Hankkeen aikana luotiin toimintamallia biotalousekosysteemille, laajennettiin verkostoa ja kontaktoitiin uusia toimijoita, jotka olivat kiinnostuneita Plänet B:stä.
Hankkeen kohderyhmänä olivat biotalousalan yritykset ja niitä tukevat palveluyritykset, jotka joko laajentavat, toimivat tai sijoittuvat Äänekosken biotalousekosysteemiin.

Hankkeen tavoite Äänekoski - Maailman merkittävin biotalouden keskittymä, koostui seuraavista alatavoitteista ja toteutumista:

1. Hankkeen aikana toimintaan sitoutettiin 18 avainbiotaloustoimijaa tavoitellun 10 sijasta.

2. Hankkeessa kasvatettiin Äänekosken biotalousekosysteemin ja sen tarjoamien liiketoimintamahdollisuuksien tunnettavuutta potentiaalisten alueelle sijoittuvien yritysten keskuudessa. Mahdollistettiin uusia yhteistyökumppanuuksia ja verkostoja biotalousekosysteemin toimijoille. Kontaktoitiin muita biotalousverkostoon sopivia toimijoita 45 kpl, kun tavoitteena oli 40 kpl.

3. Tarjottiin matalalla kynnyksellä sijoittumismahdollisuutta.

4. Järjestettiin 15 teemoitettua työpajapäivää yrityksille verkostojen luomiseksi. Sekä näiden lisäksi 18 infotilaisuutta eri foorumeissa, kolme seminaaria ja yhdeksän pienimuotoista matchmaking-tilaisuutta.

5. Innovaatio ja liiketoimintaekosysteemin alulle saattamiseksi

Plänet B on paikka ja verkosto, jossa ratkaistaan globaalia ilmasto-ongelmaa bio- ja kiertotalouteen pohjautuvien tuotteiden ja palveluiden avulla.

Maapallon kantokyvyn kannalta ekosysteemissä tuotetaan energiaa kestävästi, hyödynnetään sivuvirrat, raaka-aineet ja jätteet järkevästi sekä jaetaan tietoa, jotta kannattava liiketoiminta ympäristöarvot huomioiden voi toimia. Palveluverkoston rakentuminen teollisentoiminnan ympärille tukee kestävää toimintaa. Toimijoiden fyysinen läheisyys ja yhteistyön tiivistäminen nostaa myös luottamusta. Tätä kaikkea edistettiin hankkeen ja yhteistyökumppaneiden järjestämissä erilaisissa kohtaamisissa ja tilaisuuksissa.

Hankkeella tavoiteltiin ekoteollisuuspuiston alulle saattamista verkoston rakentamisen, yhteisten pelisääntöjen, sitouttamisen, tiedottamisen ja tapahtumien järjestämisen kautta sekä selvittämällä mikä toimintamalli on sopivin tänne vertailemalla muihin vastaaviin alueisiin kansallisesti ja myös kansainvälisesti.
Hankkeen aikana Plänet B liittyi Kemin Digipoliksen kiertotalouskeskuksen vetämään ekoteollisuuspuistoverkostoon. Verkostossa järjestetään eri puolella Suomea työpajoja, joissa osallistujat hakevat uusia, konkreettisia teollisen kiertotalouden yhteistyökumppaneita ja hankkeita. Kiertotalouskeskus kokoaa työpajojen avulla parhaat käytännöt Suomen ekoteollisuuspuistojen toimintamalliksi.