Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A74466

Hankkeen nimi: Miniatyrisoidut mittalaiteratkaisut teollisuuden prosessien ja ympäristön monitorointiin

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2019 ja päättyy 30.6.2021

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Oulun Yliopisto

Organisaatiotyyppi: Yliopisto

Y-tunnus: 0245895-5

Jakeluosoite: Kehräämöntie 7

Puhelinnumero: 0408397353

Postinumero: 87400

Postitoimipaikka: Kajaani

WWW-osoite: http://www.oulu.fi/kajaaninyliopistokeskus

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Jarkko Petteri Räty

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Tutkimuspäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: jarkko.raty(at)oulu.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0408397353

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Teollisuudella on tarve saada tietoa nopeasti prosessien toiminnasta. Innovatiivisten ratkaisujen avulla on mahdollista luoda uusia miniatyrisoituja mittauslaitteita, joiden avulla voidaan säätää prosessia tehostaen samalla raaka-aineen käyttöä, joka samalla myös pienentää ympäristön kuormitusta. Ympäristöä monitoroivilla yrityksillä ja viranomaisilla on tarve saada uusia kannettavia mittalaiteratkaisuja nopeuttamaan ja tehostamaan ympäristöä pilaavien raskasmetallien monitorointia.

MiniMe-hankkeessa tavoitteena on syventää osaamista pienikokoisten mittalaitteiden suunnitteluun, toteutukseen ja pilotointiin. Tietotaidon avulla hankkeessa suunnitellaan ja rakennetaan pienikokoinen laktaatin mittaukseen soveltuva mittauslaite fermentointiprosesssin monitorointiin ja pienikokoinen (kannettava, droneen kiinnitettävä) mittausratkaisu pienten nikkelipitoisuuksien mittaamiseen. Tuloksena saadaan uusia teknologisia ratkaisuja, joita voidaan kaupallistaa hankkeen jälkeen yritysten T&K-projektien kautta. Osaamisen kasvattaminen mahdollistaa tulosten jatkohyödyntämisen myös muilla aloilla kuten terveysteknologiassa.

Hankkeen, jonka kustannusarvio on 398 370 €, toteuttaa Oulun yliopiston Mittaustekniikan yksikkö MITY Kajaanissa.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Kohderyhmänä ovat alueen mikro-, pk-yritykset ja globaalit yritykset. Yhteistyössä yritysten kanssa kehitettyjä mittausratkaisuja testataan loppuasiakkaiden sovelluskohteissa. Eri sidosryhmien edustajia kutsutaan tutustumaan pilotointeihin. Kohderyhmien valinnan lähtökohtana on kysyntä- ja käyttäjälähtöinen toiminta ja teollisuudesta nousevat tarpeet. Hanke tähtää kokeelliseen toimintaan, demonstraatio- ja pilotointiympäristöihin sekä niissä syntyvien tuotteiden ja palveluiden käyttöönottoon ja kaupallistamiseen.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Varsinainen kohderyhmä on Oulun yliopiston Mittaustekniikan yksikkö MITY ja sen henkilöstö. Yksikön osaaminen kehittyy ja yhteistyö yritysten kanssa kasvaa. Yhteistyö avaa tutkijoille ja muulle henkilökunnalle yrityspuolen tarpeita ja toimintamalleja. Tämä edesauttaa kaupallistamista ja tuo henkilökunnalle kokemusta tulevaisuuteen. Tärkeänä toimintamallina julkiselle puolelle nähdään myös toimintamalli, jossa elinkeinoelämän toimijat tarvitsevat tulevaisuudessa osaavaa uutta työvoimaa, ja jos henkilöstöllä on kokemusta yritysyhteistyöstä, tämä parantaa heidän mahdollisuuksia uusiin haasteisiin mahdollisissa rekrytointiprosesseissa.

Välillisinä kohderyhminä ovat Kajaanin toimintaympäristössä toimivat CEMIS-yksiköt sekä TKI –ammattilaiset KAMK, LUKE, CSC, VTT MIKES. He ovat osa Kainuun innovaatiokeskittymää. MITY suunnittelee KV-hankkeita heidän kanssa. Tämä hanke kehittää MITYn osaamista ja se mahdollistaa yhteistyössä kumppaneiden kanssa laajemmat ja korkeatasoisemmat rahoitushakemukset KV-hakuihin.
Kainuun Etu on myös välillisenä kohderyhmänä. Kajaanin kaupungin ja kuntien omistama kehitysyhtiö tukee erityisesti mikro- ja pk -yritysten liiketoiminta (Start up), vienti- ja kaupallistamishankkeita.

Hankkeessa tehdään aktiivista tiedottamista. Osallistutaan kansallisiin ja kansainvälisiin tapahtumiin, joiden kautta myös uusia sidosryhmiä tulee toimintaan mukaan hankkeen aikana. Tiedottamisessa hyödynnetään jo olemassa olevia kumppaneita ja verkostoa (ELY, SYKE, GTK). MITY osallistuu jo biotalouden puolella National Bioeconomy & Cleantech Industry tiimin työskentelyyn ja kaivosalalla Kaivosvesiverkoston toimintaan. Näitä kanavia hyödynnetään myös tiedotukseen, verkostoitumiseen ja uusien partnereiden hakemiseen.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 278 859

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 278 770

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 398 370

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 398 243

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Kainuu

Seutukunnat: Kajaanin

Kunnat: Kajaani, Sotkamo

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Kehräämöntie 7

Postinumero: 87400

Postitoimipaikka: Kajaani

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Toimintaympäristö on sukupuolineutraali ja toimenpiteet hankkeessa kohdistuvat molempien sukupuolten edustajiin.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen toiminnallisessa suunnittelussa on otettu huomioon sukupuolilähtökohdat. Toiminnalliset tehtävät on suunniteltu siten, että toimintaa jakautuu tasaisesti naisille ja miehille.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen keskeisimmät tavoitteet eivät riipu tekijöiden eikä kohderyhmän sukupuolesta

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 2
Tavoite kittää uutta kannettavaa teknologiaa ja mahdollisesti droneen kiinnitettävää teknologiaa raskasmetallien mittaukseen ja siten ympäristön tilan monitorointiin
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 1
Laktaatin nopealla mittauksella bioetanolituotannossa voidaan tehostaa prosessin toimintaa ja myös mahdollisesti otta uusia raaka-ainevirtoja tuotantoon
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 1
Uudet nopeat menetelmät voivat edesauttaa luonnonarvojen monimuotoisuuden säilymistä, erityisesti ennalta arvioimattomien päästöjen monitoroinnissa ja havainnoinnissa
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 1
Tehokkaampia ja menetelmiä nopeampia mittausmenetelmiä. Tuotannon optimointiin uusia teknologioita
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei suoranaisia vaikutuksia
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 2
Jätteen määrä voi vähentyä ja energian käyttö pienentyä jos esimerkiksi bioetanolin tuotantoa voidaan optimoida paremmin nopeilla mittayksilla
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 2
Mahdollistaa nopeammat ja paremat kokeilut uusille raaka-aine virroille bioetanolituotannossa. Tällöin jätettä syntyy vähemmän.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 0 4
Hankkeessa kehitettävät teknologiat ja mittaussekä monitorointiratkaisut on mahdollista myöhemmin kaupallistaa esimerkiksi alueelle perustettavien uusien yritysten toimesta ja siten hanke mahdollistaa mm. uusien cleantech ja teknologia-alan yrityksien saamisen alueelle ja/tai perustamisen.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 3
Varsinkin hankkeessa kehitettävät teknologia- ja mittausmenetelmät vesien monitoroinnin osalta mahdollistavat uudentyyppisen palveluliiketoiminnan kehittämisen alueelle.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Drone teknologian hyödyntäminen vähentäisi liikkumista ja näytteiden haun tarvetta.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 2
Uusien työpaikkojen ja elinvoimaisuuden kautta voidaan edistää myös hyvinvointia Kainuussa. Lisäksi puhdasluonto ja vesistöt vaikuttaa suoraan ja välillisesti ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Ei merkittäviä vaikutuksia
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Ei merkittäviä vaikutuksia
Kulttuuriympäristö 0 0
Ei merkittäviä vaikutuksia
Ympäristöosaaminen 3 4
Mittaustekniikka sekä vesien monitorointi- ja sensorijärjestelmät on yksi Kainuun vientikärjistä. Hankkeessa kehitetään, testataan ja sovelletaan merkittävästi ympäristöosaamista ja ympäristöön liittyvän teknologian kehittämistä ja käyttöönottoa.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Teollisuudessa on tarpeellista saada tietoa nopeasti prosessien toiminnasta. Innovatiivisten ratkaisujen avulla on mahdollista luoda uusia miniatyrisoituja mittauslaitteita, joiden avulla voidaan säätää prosessia tehostaen raaka-aineiden käyttöä ja pienentäen ympäristön kuormitusta.

Ympäristöä monitoroivilla yrityksillä ja viranomaisilla on tarve saada uusia kannettavia mittalaiteratkaisuja nopeuttamaan ja tehostamaan ympäristöä pilaavien raskasmetallien monitorointia. Nikkeli on ympäristölle haitallinen metalli ja sitä kulkeutuu vesistöön mm. teollisen toiminnan kuten kaivosteollisuuden kautta. MiniMe-hankkeessa syvennettiin osaamista pienikokoisten mittalaitteiden suunnittelussa, toteutuksessa ja pilotoinnissa. Tietotaidon avulla hankkeessa suunniteltiin ja rakennettiin pienikokoinen mittausratkaisu pienten nikkelipitoisuuksien mittaamiseksi kaivosteollisuudessa. Hankkeen lopuksi menetelmän ja laitteiston toimivuus todennettiin kaivosteollisuuden näytteillä ja kenttätestauksella luonnonvedestä.

Laktaattipitoisuutta on mitattu verestä jo pitkään pienillä mittareilla ja sormenpäästä otettavilla verinäytteillä, mutta bioprosessien monitorointiin tai elintarvike- ja panimoteollisuuden prosessien seurantaan ei ole vielä kaupallisesti saatavilla pienikokoisia mittausratkaisuja. Tämä johtuu paljon hankalammasta näytematriisista, joka on otettava mittausratkaisua suunnitellessa huomioon. Hankkeessa laktaatin mittaamiseen testattiin sähkökemiallisen menetelmän ohella optiseen ratkaisuun perustuvaa mittauslaitetta. Tähän käytettiin aiemmin yksikössä kehitettyä monimittauslaitetta, jossa yhdistyvät optiset ja sähköiset mittaukset. Laite osoittautui toimivaksi laktaatin mittauksissa, mutta tavoitteena olleisiin pieniin pitoisuuksiin ei hankkeen resursseilla ollut mahdollista kehittää mittausratkaisua. Tästä syystä laktaatin mittauksessa keskityttiin sähkökemiallisen mittausmenetelmän kehittämiseen. Hankkeessa kehitettiin ja pilotitiin laktaatin mittaukseen soveltuvan mittalaitteen toimivuus bioetanolin tuotantoprosessin näytteille sekä panimo- ja elintarviketeollisuuden näytteillä.