Hankekoodi: A74589
Hankkeen nimi: Sivuvirrat elintarvikekäyttöön - Lappilaista poroa ja kalaa aasialaisiin ravintoloihin (ElinAsia)
Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky
Erityistavoite: 3.1. Pk-yritysten energiatehokkuuden edistäminen
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 11.2.2019 ja päättyy 31.10.2021
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Lapin liitto
Hakijan virallinen nimi: Lapin ammattikorkeakoulu Oy
Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu
Y-tunnus: 2528792-5
Jakeluosoite: Jokiväylä 11 C 96300 Rovaniemi
Puhelinnumero: +358 20 798 6000
Postinumero: 96300
Postitoimipaikka: Rovaniemi
WWW-osoite: http://www.lapinamk.fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: MUJE PETRI JUHANA
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektipäällikkö, Tiimin vetäjä
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: petri.muje(at)lapinamk.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 040-7686502
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Hankkeessa edistetään lappilaiseen poro- ja kalaraaka-aineeseen ja erityisesti niiden tällä hetkellä vajaahyödynnettyihin osiin perustuvaa elintarvike- ja ravintolakäyttöä. Hankkeen ensisijaisena tarkoituksena on lisätä tätä kautta ko. raaka-aineisiin liittyvää kaupallista jalostustoimintaa pk-yrityksissä mm. uusia tuotteita kehittämällä ja lisätä jalostus- ja ravintolatoiminnan kannattavuutta sekä luoda pitkällä aikavälillä uusia työpaikkoja. Hanke edistää myös vähähiilisyyttä ja kiertotaloutta vähentämällä tuontiraaka-aineen käyttöä ja tehostamalla alueen raaka-aineen hyödyntämistä. Hanke lisää osallistuvien yritysten kansainvälistä osaamista ja luo mahdollisuuksia vientikaupan lisäämiselle.
Hankkeessa selvitetään aasialaisten ravintoloiden vaatimuksia ja tarpeita vaajahyödynnetyille raaka-aineille. Hankkeessa kerätään tuottajilta tarvittavia raaka-aineita ravintoloissa tehtävieen kokeiluihin sekä tehdään tuotekehityskokeita sen mukaan, miten tuotteille tulisi tehdä jalostusta ennen ravintolakäyttöä. Hankkeeseen liittyy myös käsittelydemonstraatioita ja kiinankielisen käsittelymateriaalin tuottamista.
Hankkeen varsinaisena kohderyhmänä ovat Rovaniemen ja laajemmin Lapin maakunnan alueen aasialaiset ravintolat sekä ko. ravintoloille tuotteita toimittamaan kiinnostuneet poronlihajalostamot ja -teurastamot sekä kalanjalostajat ja kaupalliset kalastajat. Hankkeen ydinryhmän muodostavilta yrityksiltä on liitteenä sitoumukset. Lisäksi hankkeeseen otetaan mukaan myös muiden elintarvikeryhmien tuottajia (esim. luonnontuotteet, naudanliha) näiden ja aasialaisten ravintoloiden kiinnostuksen mukaan.
Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat poronhoitajat sekä matkailijat ja paikalliset ruokailijat aasialaisissa ravintoloissa. Lisäksi vajaakäytettyjen kalojen lisääntyvä käyttö edistää myös vesien kunnostusta ja vaikuttaa näin vesiluontoon ja hyödyttää kaikkia vesistöjä hyödyntäviä.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 67 956
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 67 956
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 97 080
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 97 080
Maakunnat: Lappi
Seutukunnat: Itä-Lapin, Torniolaakson, Rovaniemen, Kemi-Tornion
Kunnat: Salla, Rovaniemi, Pello, Tornio, Kemi
Jakeluosoite:
Postinumero:
Postitoimipaikka:
Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 2.00, joihin työllistyvät naiset 0.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 3 | 5 |
Hankkeen kautta tällä hetkellä vajaakäytettyjen raaka-aineiden käyttö elintarvikkeena lisääntyy, mikä lisää raaka-ainetehokkuutta. Hankkeen jälkeen käytön arvioidaan lisääntyvän. | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 0 | 0 |
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 0 | 0 |
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 0 | 1 |
Paikallisten raaka-aineiden käytön tehostaminen korvaa muualta tuotavia raaka-aineita, mikä vähentää kuljetuksia ja tätä kautta päästöjä. Hankkeen jälkeen käytön arvioidaan lisääntyvän. | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 3 | 5 |
Tällä hetkellöä vajaakäytettyjen ja osin jätteeksi päätyvien (mm. sivusaaliin hautaus maahan) jakeiden määrä vähenee. Hankkeen jälkeen käytön arvioidaan lisääntyvän. | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 0 | 0 |
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 4 | 6 |
hanke tukee paikallista ravintolatoimintaa uusien raaka-aineiden ja tätä kautta tarjonnan lisääntymisen kautta. Tuottajille tämä avaus tuo markkinoita uusille, nyt sivuvirtoina/jätteinä oleville tuotteille. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 1 | 2 |
Ruokaan liittyvät tarinat ja paikallisuus tuodaan esille vahvistamaan uusien tuotteiden markkinointia. | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 1 | 2 |
Uudet paikalliset tuotteet vähentävät muualta tuotavien tuotteiden kuljetustarvetta. | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 1 | 2 |
Korkealaatuinen luonnollinen paikallinen raaka-aine korvaa muualta tuotavia teollisia raaka-aineita, mikä nostaa kuluttajille tarjottavien tuotteiden ravitsemuksellista arvoa (mm. hyödylliset rasva-hapot, vierasainevapaus jne.) | ||
Tasa-arvon edistäminen | 0 | 0 |
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 1 | 1 |
Hanke on mukana olevien etnisten ravintoloiden kautta nomikulttuurinen, mikä edistää osaltaan eri kulttuurien hyväksymistä. | ||
Kulttuuriympäristö | 1 | 1 |
Paikallisia raaka-aineita ja tuotteita yhditetään aasialaiseen keittiöön, mikä lisää kulttuurien välistä kanssakäymistä. | ||
Ympäristöosaaminen | 1 | 3 |
Nyt hyödyntämättömiä tai vajaasti hyödtynnettyjä raaka-aineita ja tuotteita hyödynnetään lisääntyvässä määrin, mikä tukee välillisesti raaka-ainetehokkuutta, uusien tuotteiden hyväksymistä ja tätä kauttaa lisää väestön valmiutta ottaa käyttöön nyt vajaak äytettyjä tuotteita. Tämä edistää kiertotalouden toteutumista. |
Hankkeessa selvitettiin aasialaisten ravintoloiden valmiuksia ja tarpeita vajaahyödynnetyille raaka-aineille. Hankkeessa toimitettiin tuottajilta tarvittavia raaka-aineita ravintoloissa tehtäviin kokeiluihin sekä tehdään tuotekehityskokeita sen mukaan, miten tuotteille tulisi tehdä jalostusta ennen ravintolakäyttöä. Hankkeeseen liittyi myös käsittelydemonstraatioita ja kiinankielisen materiaalin tuottamista.
Hankkeessa toteutettiin seuraavat demonstraatio:
Poronruhon käsittelydemonstraatio (Jänkätien REDUn tilat) 21.10.2019, pororuokien valmistusdemonstraatio (Hai Long -ravintola) 22.10.2019, kaupallisen kalastuksen esittely Unarinjärvellä (Sodankylä) 14.9.2020, porotalouden ja lihanleikkuun esittely 17.2.2021 (Kotaporo, Sodankylä) ja Finnish Fish and Reindeer in Chinase Kitchen 4.10.2021 Käyrämö. Tapahtumista 21.10.2019 ja 4.10.2021 järjestettyihin liittyi myös ruokien arvostelua.
Sodankylän Unarinjärvelle 14.9. suuntautuneen sisävesien kaupallisen kalastuksen esittelyn (ks. kohta 3.2.) yhteydessä tehtiin myös englanninkielinen esittelyvideo. Video on nähtävissä youtubessa osoitteessa https://youtu.be/icjZyzCTauE (tai www.youtube.com/watch?v= icjZyzCTauE. Hankkeessa on käännetty porolihareseptejä kiinaksi. Kääntäjänä on toiminut Yu Lan, joka työskentelee ravintolasektorilla Panda YZF Oy -yrityksessä. Käännökset on tehty yhteistyössä Paliskuntien hallinnoiman Poronlihan neljä vuodenaikaa -hankkeen kanssa (AKKE -rahoitus). Reseptit löytyvät osoitteesta https://pororeseptit.fi/reseptit/?recipe-text=&themes=in-chinase. Lappilainen lehdessä hankkeesta joulukuussa 2019 julkaistu artikkeli löytyy osoitteesta https://lappilainen.fi/2019/12/17/poroa-aasialaisella-twistilla/ . Aitoja Makuja -verkkolehdessä julkaistiin 11.3.2020 artikkeli Puhtaiden makujen Lappi, jossa hanke on mukana yhtenä hankkeena.
Hankkeen laajempi loppuraportti liitteenä.