Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A74617

Hankkeen nimi: Kestävä ja paikallinen ruoka yleisötapahtumissa. Case Farmari 2020

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 3.2. Uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2019 ja päättyy 31.12.2019

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Etelä-Savon maakuntaliitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2472908-2

Jakeluosoite: Patteristonkatu 3 D

Puhelinnumero: 040 655 0555

Postinumero: 50100

Postitoimipaikka: Mikkeli

WWW-osoite: http://www.xamk.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Teija Rautiainen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Tutkimuspäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: teija.rautiainen(at)xamk.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0400 872 759

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Isojen, säännöllisesti järjestettävien yleisötapahtumien, kuten messujen, festivaalien, konserttien tai kilpailujen, hiilijalanjälki voi olla merkittävä. Tapahtuman luonne vaikuttaa hiilijalanjäljen kokoon, mutta lähes jokaisessa osa ympäristövaikutuksista syntyy kahvila- ja ruokapalvelujen tuottamisesta. Yleisötapahtumien ruokapalvelut ovat myös erinomainen väylä nostaa esille paikallista ruokaa, osana ruokatarjontaa ja alueen matkailupalveluja. Nämä seikat on huomioitava tapahtuman suunnittelussa riittävän ajoissa ja vuorovaikutteisesti koko ruokapalveluketjun toimijoiden kanssa. Kattava ja riittävän konkreettinen ohjeistus kuitenkin puuttuu.

Hankkeen tavoitteena on luoda edellytykset 1) yleisötapahtuman ruokaan liittyvien palvelujen järjestämiseen vähähiilisesti koko palveluketjussa, 2) paikallisen ruoan ja raaka-aineiden käytölle osana ruokapalveluja ja 3) lisätä keinoja, joilla paikallista ruokaa tehdään näkyväksi kävijöille sellaisenaan ja osana alueen matkailupalveluja.

Hanke kartoittaa olemassa olevia hyviä käytäntöjä, alueen ruokatuottajien kiinnostusta ja mahdollisuuksia osallistua tapahtumiin sekä järjestää työpajoja ja vastaavia toimijoiden osana suunnittelua. Hankkeen tuloksena syntyy toimintaohjeistus tai -konsepti vähähiilisten ja vastuullisten yleisötapahtuminen järjestämiseen Etelä-Savossa.
Hankkeen viitekehyksenä vuonna 2020 Mikkelissä järjestettävä Farmari Maatalousnäyttely.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaiset kohderyhmät ovat ruoka-alan elintarvikeyritykset (alkutuotanto, jalostus), tukkukauppa, logistiikka- ja jätehuoltoyritykset sekä ruokapalveluja tuottavat yritykset ja tapahtuman järjestäjätahot.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välillisiä kohderyhmiä ovat muut tapahtumajärjestäjät, alan kehittäjät ja tutkijat, kouluttajat, opettajat ja opiskelijat.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 54 883

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 54 883

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 78 404

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 78 404

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Etelä-Savo

Seutukunnat: Mikkelin, Savonlinnan, Pieksämäen

Kunnat: Pieksämäki, Puumala, Kangasniemi, Sulkava, Pertunmaa, Rantasalmi, Mikkeli, Hirvensalmi, Mäntyharju, Enonkoski, Joroinen, Heinävesi, Juva, Savonlinna

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeen kohderyhmässä (tapahtumien järjestejät, ruokasektorin yrittäjät ja henkilökunta) työskentee sekä miehiä että naisia. Naisyrittäjiä - ja työntekijöitä on enemmän ruokapalveluja tuottavissa yrityksissä, jalostavat yritykset ovat miesvaltaisempia.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen toimenpiteet ovat yhtälaisia miehille ja naisille.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite ei ole sukupuolten tasa-arvon edistäminen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 0
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 3
Vähähiilisten toimintatapojen huomionti vaikuttaa pitkällä aikavälillä ilmastovaikutusten vähentämiseen.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 4
Vähähiilisten toimintatapojen huomionti vaikuttaa pitkällä aikavälillä kasvihuonekaasujen vähenemiseen vähentämiseen.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 2 4
Hankkeen tulokset mahdollistavat tehokkaamman materiaalivirtojen hallinnan ja ruokahävikin vähentämisen.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 2 4
Hanke edestauttaa paikallisten ruoka-alan yrittäjien pääsyä isojen tapahtumien tavarantoimittajiksi ja tukee yrittäjien keskinäistä verkottumista, jotta riittävän suuret volyymit voidaan taata.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 0
Liikkuminen ja logistiikka 2 3
Hanke tuo esille miten elintarvikelogistiikkaa voidaan järkevöittää massatapahtuminen järjestemisessä.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 4 6
Hanke tukee alueellista ruoka-alaa ja siihen liittyviä elinkeinona. Hanke tuo esille keinoja, miten alueen yritystominnan myönteiseen esilletuontiin massatapahtumien yhteydessä,
Tasa-arvon edistäminen 3 6
Hanke tukee alueellista tasa-arvoa, koska monet elintarvike/ruoka-alan yritykset sijaitsevat haja-asutusalueella. Hanke tukee mikro- ja pk-yrittäjien mahdollisuuksia päästä isojen tapahtumien tavarantoimittajiksi.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 0 0
Hanke nostaa esille vastuullista, vähähiilistä toimintaa, tuottaa toimintaohjeistusta tapahtuman toteuttajille sekä kävijöille.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Isojen yleisötapahtumien, kuten messujen, festivaalien, konserttien tai kilpailujen, hiilijalanjälki voi olla merkittävä. Lähes jokaisessa tapahtumassa osa ympäristövaikutuksista syntyy kahvila- ja ruokapalvelujen tuottamisesta.
Hanke kartoitti olemassa olevat toimintatavat, menetelmät ja sertifikaatit, joilla yleisötapahtuman ruokapalveluiden hiilijalanjälkeä voidaan pienentää, ohjeistaa henkilökuntaa ja muita toimijoita sekä viestiä asiakkaille. Asiantuntijahaastattelut, kirjallisuuskatsaus ja työpajat nostivat keskeisimmiksi asioiksi, joihin ruokapalvelun tuottaja voi vaikuttaa, ruokalistalistasuunnittelun ja raaka-aine- pakkaus- ja materiaalivalinnat, ruokahävikin ennalta ehkäisyn ja ruokatuotannon energiatehokkuuden. Mikään näistä ei onnistu ilman hyvää, riittävän ajoissa tehtyä suunnittelua ja vuorovaikutusta muiden toimijoiden, kuten tavarantoimittajien kanssa, ja henkilökunnan ja talkoolaisten ohjeistusta.
Ruokapalvelujen hiilijalanjäljen pienentämiseen tulee painetta tapahtuman järjestäjiltä ja yleisöltä, ja siihen kiinnitetään huomioita. Oman alueen raaka-aineiden ja jalosteiden käyttö tapahtumissa tuo lisäarvoa koko ruokaketjulle. Mitä isompi tapahtuma, sen suurempaan rooliin nousee pitkän aikajänteen suunnittelu ja selkeät sopimuskäytännöt, jotta paikalliset tuottajat ja jalostajat pystyvät panostamaan tuotantoon.
Hanke laati toimintaehdotuksen, kuinka paikallinen ruoka, vastuullinen toiminta ja vähähiilisyys näkyvät tapahtuman ruokapalveluissa ja viestinnässä. Tulokset koottiin "Opas kestäviin ruokapalveluihin yleisötapahtumissa"-julkaisuun sekä tietoiskumaiseen paperiseen esitteeseen. Opas löytyy sähköisenä https://www.theseus.fi/handle/10024/267231