Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A74623

Hankkeen nimi: Skills4Growth: Sinisen ja vihreän kasvun edellyttämän osaamisen kehittäminen kansainvälisillä koulutushankkeilla

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.3.2019 ja päättyy 31.10.2020

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Satakunnan ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2388924-4

Jakeluosoite: PL 1001

Puhelinnumero: 02-6203000

Postinumero: 28101

Postitoimipaikka: Pori

WWW-osoite: http://www.samk.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Sanna-Mari Johanna Renfors

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Tutkimusryhmän vetäjä, tutkijayliopettaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: sanna-mari.renfors(at)samk.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 044-7103821

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Siniseen ja vihreään kasvuun liittyvän osaamisen kehittäminen on merkittävä osa kyseisten toimialojen kilpailukykyä. Tämä nostetaan tärkeäksi teemaksi sekä eurooppalaisissa, valtakunnallisissa että satakuntalaisissa strategioissa ja ohjelmissa. Sininen ja vihreä kasvu on muuttanut kuluttajien tarpeita ja synnyttänyt uusia toimialoja, minkä vuoksi koulutuksen tulee uudistua. Tällä hetkellä haasteeksi nähdään alojen kansainvälisten verkostojen puute sekä erityisesti yrittäjyyteen ja liiketoimintaan liittyvän osaamisen puute, joka tukisi alojen kasvua ja kilpailukykyä.

Haettava hanke (kv-lump sum) on jatkumo Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) toteuttamille ja käynnissä oleville sinisen ja vihreän kasvun koulutushankkeille erityisesti Itämeren alueella, mutta myös Suomessa ja Satakunnassa. Haettavan hankkeen tavoitteena on vahvistaa Satakunnan kansainvälisiä verkostoja ja kansainvälistä tutkimus- ja kehittämistoimintaa sinisen ja vihreän kasvun edellyttämän osaamisen kehittämiseksi eurooppalaisessa yhteistyössä, ts. haettava hanke laajentaa teeman kehittämistoimintaa Itämereltä koko Euroopan tasolle. Käytännössä tämä toteutetaan kehittämällä kumppanuuksia ja kokoamalla eurooppalainen konsortio, jonka kanssa submittoidaan uusi hankehakemus liittyen siniseen ja vihreään kasvuun ensisijaisesti Erasmus + ohjelman hakuun. Erasmus + -ohjelman syvällisempi tuntemus on merkittävää myös satakuntalaisille toimijoille, sillä alustavien tietojen mukaan tulevalla ohjelmakaudella 2021-2027 ohjelman rahoitus tulee tuplaantumaan.

Haettavassa hankkeessa 1) alustavia kansainvälisten hankkeiden ideoita täsmennetään partnerihakua varten, 2) etsitään partnerit ja muodostetaan potentiaalisista korkeakouluista ja muista mahdollisista organisaatioista konsortio, 3) konsortion kanssa valmistellaan ideapaperia eteenpäin hankehauksi sähköisiä työvälineitä käyttäen, pidetään konsortiokokous, 4) jätetään hankehakemus ensisijaisesti Erasmus + ohjelman rahoitushakuun keväällä 2020 ja 5) luodaan jatkosuunnitelmat kansainvälisen yhteistyön jatkamiseksi ja hankeideoiden eteenpäin viemiseksi. Toimenpiteet raportoidaan hankkeen tuloksena syntyvässä selvityksessä.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Varsinaisena kohderyhmänä ovat sinisen ja vihreän kasvun parissa toimivat korkeakoulut. Koska Erasmus + -hankkeissa painotetaan myös korkeakoulujen ja elinkeinon yhteistyötä, varsinaisena kohderyhmänä ovat myös toimialojen kehittäjät ja yrittäjiä edustavat katto-organisaatiot (business support organisation, sectoral agency).

Tämän valmistelurahan avulla suunniteltavissa kansainvälisissä hanketyypeissä rahoittajat edellyttävät yritysten ja yrittäjiä edustavien katto-organisaatioiden osallistumista hankkeisiin. Yritykset ovat siten myös hankepartnereita valmistelurahan avulla valmisteltavissa hankkeissa.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välillisenä kohderyhmänä ovat korkeakoulujen tutkinto-opiskelijat sekä kaikki aihepiirin parissa työskentelevät organisaatiot ja heidän työntekijänsä, jotka osallistuvat täydennyskoulutukseen. Sinisen ja vihreän kasvun parissa toimivat toisen asteen organisaatiot hyötyvät myös hankkeen tuloksista.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 20 570

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 20 570

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 31 645

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 31 645

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Satakunta

Seutukunnat: Pohjois-Satakunnan, Rauman, Porin

Kunnat: Harjavalta, Nakkila, Kokemäki, Eura, Säkylä, Siikainen, Kankaanpää, Rauma, Huittinen, Ulvila, Pomarkku, Merikarvia, Pori, Karvia, Eurajoki, Jämijärvi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Sinisen ja vihreän kasvun sekä tässä hankkeessa painotettavien toimialojen toimintaympäristöä on tarkasteltu toimialaraporttien ja toimialakohtaisten tilastojen kautta. Tarkastelussa on käytetty myös mm. Minna-tietopalvelua, TEM:n yrittäjyyskatsausta ja Palvelualojen ammattiliiton raportteja. Sinisen ja vihreän kasvun toimialoja ei kuitenkaan käsitellä raporteissa useinkaan yksittäisinä toimialoina, vaan tietoja löytyy sirpaleisesti eri toimialoja koskevista selvityksistä.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Biotalouden tuotteet (kuten metsä- ja kalatalous)ja energiasektori ovat perinteisesti miesvaltaisia toimialoja. Tässä hankkeessa ja sen sisältämillä toimialoilla työskentelee ja toimii mikroyrittäjinä kuitenkin runsaasti naisia esimerkiksi hyvinvointipalveluja tuottavassa Green Care-toiminnassa tai luonnontuotealalla esimerkiksi luonnonkosmetiikan ja lähiruoan sekä matkailun parissa. Yrittäjänaiset toimivat usein henkilökohtaisia palveluja tuottavilla aloilla sekä terveys- ja sosiaalialalla (naisia 71 % kaikista yrittäjistä) ja yritystoimintaa kuvaa miehiä useammin osa-aikaisuus, sivutoimisuus ja yksinyrittäjyys (www.minna.fi, Yrittäjyyskatsaus/TEM). Naisten yrittäjyys onkin vahvassa kasvussa erityisesti erilaisissa vapaa-ajan virkistyspalveluissa, esimerkkinä kasvualoista voidaan mainita erilaiset elämyspalvelut (Yrittäjyyskatsaus 2012/TEM). Matkailu- ja vapaa-ajan palvelut ovat siten selkeästi naisvaltaisia aloja, joissa naisten osuus on miehiä suurempi(Palkansaajien tutkimuslaitos 2013).
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoitteena ei ole sukupuolten tasa-arvon edistäminen, mutta valmisteltava hankeyhteistyö tukee merkittävästi naisten työllisyyttä ja naisyrittäjyyttä vahvistaen heidän osaamistaan.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 4
Luonto on liiketoiminnan tärkeä resurssi, jonka hyödyntämisen kestävyys otetaan huomioon tässä hankkeessa valmisteltavissa kansainvälisissä hankkeissa.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Ei relevantti hankkeelle
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Ei relevantti hankkeelle
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Ei relevantti hankkeelle
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei relevantti hankkeelle
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Ei relevantti hankkeelle
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Ei relevantti hankkeelle
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 2 5
Osaamisen kehittäminen vaikuttaa suoraan paikalliseen elinkeinorakenteeseen, sen kasvuun ja kilpailukyyn sekä kestävään kehittämiseen.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 2 5
Tässä hankkeessa valmisteltavalla kansainvälisellä hankkeella lisätään osaamista, jotta aineettomien tuotteiden ja palveluiden kehittäminen vahvistuisi.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Ei relevantti hankkeelle
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 0
Ei relevantti hankkeelle
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Ei relevantti hankkeelle
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 2
Kansainvälinen hanketoiminta lisää hankehakijan ymmärrystä yhteiskunnallisesta ja kulttuurisesta yhdenvertaisuudesta.
Kulttuuriympäristö 0 0
Ei relevantti hankkeelle
Ympäristöosaaminen 0 2
Hankehakijan ympäristöosaaminen kasvaa hankkeen toiminnan kautta.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Haettavan hankkeen tavoitteena oli vahvistaa Satakunnan kansainvälisiä verkostoja ja kansainvälistä tutkimus- ja kehittämistoimintaa sinisen ja vihreän kasvun edellyttämän osaamisen kehittämiseksi eurooppalaisessa yhteistyössä. Käytännössä tämä toteutettiin kehittämällä kumppanuuksia ja kokoamalla eurooppalaisia konsortioita, joiden kanssa submittoitiin uusia hankehakemuksia liittyen siniseen ja vihreään kasvuun ensisijaisesti Erasmus + ohjelman hakuun.

Lump sum-hankkeessa 1) alustavia kansainvälisten hankkeiden ideoita täsmennettiin partnerihakua varten, 2) etsittiin partnerit ja muodostettiin potentiaalisista korkeakouluista ja muista mahdollisista organisaatioista konsortioita, 3) konsortioiden kanssa valmisteltiin ideapaperieita eteenpäin hankehauiksi sähköisiä työvälineitä käyttäen, pidetettiin konsortiokokouksia, 4) jätettiin hankehakemuksia ensisijaisesti Erasmus + ohjelman rahoitushakuun keväällä 2020 ja 5) luotiin jatkosuunnitelmat kansainvälisen yhteistyön jatkamiseksi ja hankeideoiden eteenpäin viemiseksi.

Lump sum-hankkeen aikana tarkentui kaksi keskeistä hankkeiden teemaa: merellinen matkailu ja kestävä matkailu. Submittoidut hankehakemukset keskittyivät näiden teemojen ympärille. Hankehakemuksia submittoitiin yhteensä 6 kpl. Näistä kahdessa SAMK oli koordinaattorin roolissa. SAMKin koordinoimat hankehakemukset hyväksyttiin rahoitettaviksi: sekä Interreg Baltic Sea Region Seed Money että Erasmus+ Strategic Partnership -hanke. Nämä molemmat hankkeet käynnistyvät syksyn 2020 aikana (loka- ja marraskuussa).