Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A74776

Hankkeen nimi: Elintarviketeollisuuden kiertotalousinnovaatioympäristö ja kestävä uudistuminen - INNOKIERTO

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 3.2. Uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.2.2019 ja päättyy 30.9.2022

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Satafood Kehittämisyhdistys ry

Organisaatiotyyppi: Muu järjestö tai yhdistys

Y-tunnus: 1576995-5

Jakeluosoite: Viialankatu 25

Puhelinnumero: 0405874843

Postinumero: 32700

Postitoimipaikka: Huittinen

WWW-osoite: http://www.satafood.net

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Päivi Helena Perälä

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: toimistopäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: paivi.perala(at)satafood.net

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0405874843

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Elintarvikkeiden tuotantoketjun uudistuminen kohti kestävää ruokajärjestelmää ja resurssiviisaita prosesseja on tulevaisuudessa välttämätöntä. INNOKIERTO -hankkeen tavoitteena on vahvistaa satakuntalaisten pk-elintarvikeyritysten energia- tai materiaalitehokkuuteen lisäämiseen liittyvää innovointitoimintaa ja uudistumiskykyä, ja samalla parantaa yritysten kilpailukykyä murroksessa olevilla elintarvikemarkkinoilla. Tavoitteena on luoda Satakuntaan uusi elintarviketeollisuuden kiertotalousprosessien innovaatioympäristö, joka kannustaa uudenlaisten kestävien menetelmien kokeiluun ja pilotointiin. Hankkeen toimenpiteinä kartoitetaan vähähiilisiä elintarvikeinnovaatioita Suomesta ja maailmalta, kehitetään pk-yritysten prosesseja teemapäivissä ja innovaatiotyöpajoissa, ohjataan yrityksiä varautumaan tuleviin toimintaympäristön muutoksiin sekä jalkautetaan parhaita käytäntöjä maailmalta yritysten käyttöön.

INNOKIERTO -hankkeen tuloksena elintarviketeollisuuden pk-yritykset saavat tehokkaasti tietoa uusista alan trendeistä ja pystyvät hyödyntämään asiantuntijoiden tarjoamaa tukea kilpailukykynsä vahvistamiseen sekä toimintaympäristön muutoksiin varautumiseen. Satakuntaan syntyy uusi elintarviketeollisuuden kiertotalousprosessien innovaatioympäristö, joka tukee pienten ja keskisuurten elintarvikeyritysten toimintaa uusien vähähiilisten tuotteiden, prosessien ja palveluiden kehittämiseksi ja kaupallistamiseksi. Innovaatioympäristö takaa pk-elintarvikeyritysten ja kehittämisorganisaatioiden välisen yhteistyön jatkuvuuden Satakunnassa.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Satakunnan elintarvikesektorin pienet ja keskisuuret yritykset sekä ruokaketjun kehittämis- ja koulutusorganisaatiot.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Elintarviketeollisuuden sidosryhmät, kuluttajat, tukku- ja vähittäiskauppa, elintarvikevalvontaa tekevät viranomaiset.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 175 000

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 175 000

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 175 000

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 175 000

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Satakunta

Seutukunnat: Rauman, Porin, Pohjois-Satakunnan

Kunnat: Kankaanpää, Nakkila, Siikainen, Merikarvia, Pori, Rauma, Harjavalta, Huittinen, Säkylä, Eura, Kokemäki, Pomarkku, Ulvila, Jämijärvi, Karvia, Eurajoki

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Hankkeessa synnytettävä kiertotalousinnovaatioympäristö on sukupuolineutraali.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen toteutukseen osallistuvista henkilöistä 5 on naispuolisia ja 1 miespuolinen. Sukupuolinäkökulma otetaan huomioon kaikessa hankkeen toiminnassa hankkeen ajan.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite liittyy pk-yritysten innovointitoiminnan kehittämiseen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 7 8
Hankkeessa etsitään ja jalkautetaan yritysten toiminnan tasolle konkreettisia luonnonvarojen, raaka-aineiden ja materiaalien kierrätystä sekä resurssitehokasta käyttöä edistäviä toimintamalleja.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 7 8
Hankkeessa kartoitetaan ja jalkautetaan vähähiilisiä eli hiilidioksidipäästöjä vähentäviä ratkaisuja elintarviketeollisuuden käyttöön. Hankkeessa tarjotaan yrityksille mm. mahdollisuus määrittää oman toimintansa hiilijalanjälki.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 4 6
Hankkeessa pyritään löytämään kasvillisuuden, eliöiden ja luonnon monimuotoisuuden kannalta edullisia toimintamalleja esimerkiksi ja jalkauttamaan niitä käytännön toiminnan tasolle.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 5 8
Hanke tähtää sellaisten toimintamallien etsimiseen ja jalkauttamiseen, jonka tuloksena elintarvikeyritysten toiminnan vaikutukset vesistöihin, maaperään ja ilmaan vähenisivät (esimerkiksi jätevesien puhdistus, sivuvirtojen tehokkaampi hyödyntäminen ja kasvihuonekaasupäästöjen minimointi).
Natura 2000 -ohjelman kohteet 5 5
Natura 2000 -ohjelman kohteet ja niihin liittyvät erityispiirteet huomioidaan, kun alueiden lähistöllä toimivien yritysten toimintaa suunnitellaan ja kehitetään.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 8 8
Materiaalitehokkuuden kehittäminen, kiertotalousratkaisut, biopohjaisten raaka-aineiden ja pakkausmateriaalien käyttö sekä jätteiden ja sivuvirtojen tehokkaampi hyötykäyttö sekä näihin rohkaiseminen pk-elintarvikeyrityksissä on hankkeen ydintavoite.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 7 8
Hankkeessa kartoitetaan ja jalkautetaan tietoa vähähiilisten tuotantomenetelmien ja uusiutuvien energianlähteiden käytöstä pk-elintarviketeollisuuden yritysten prosesseissa.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 8 8
Satakuntalaisen elintarvikesektorin kestävä kehittäminen ja yritysten toimintaympäristön vahvistaminen maakunnan paikallisista lähtökohdista käsin sekä älykkään erikoistumisen vahvistaminen osaamislähtöisesti ovat hankkeen keskeisimpiä tavoitteita.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 8 9
Hanke tuottaa tietoa uusimmista innovaatioista ja trendeistä, joita hyödynnetään hankkeen aikana synnytettävässä kiertotalousinnovaatioympäristössä pk-yritysten toiminnan kehittämiseen.
Liikkuminen ja logistiikka 4 5
Hankkeessa pyritään hakemaan tietoa pk-elintarvikeyritysten logistiikan optimointimahdollisuuksista sekä esimerkiksi biokaasun käyttömahdollisuuksista elintarviketeollisuuden kuljetusten järjestämisessä.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 3
Uudet vähähiiliset innovaatiot ja kiertotalousmekanismit voivat luoda uutta liiketoimintaa ja lisää työpaikkoja pk-elintarviketeollisuuuyrityksiin.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Henkilöiden yhdenvertainen kohtelu sukupuolesta riippumatta.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kulttuuriympäristö 6 8
Osa yrityksistä saattaa toimia arvokkaassa kulttuuriympäristössä (esim. Unescon maailman perintökohteiden suoja-alue). Yritysten toimintaedellytysten parantaminen ylläpitää myös kulttuuriympäristöä.
Ympäristöosaaminen 8 9
Hankkeessa tavoitteena on parantaa pk-elintarvikeyritysten ympäristöosaamisen tasoa ja vahvistaa tietoisuutta erilaisista vähähiilisistä prosesseista sekä kannustaa uusien, innovatiivisien menetelmien käyttöönottoon.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Innokierto-hankkeessa vahvistettiin satakuntalaisen pk-elintarviketeollisuuden kiertotalouden kehittämiseen liittyvää innovaatiotoimintaa ja uudistumiskykyä. Samalla parannettiin yritysten kilpailukykyä murroksessa olevilla elintarvikemarkkinoilla. Hankkeessa tuotiin elintarvikeyritysten tietoon ajankohtaisia ja uusia ratkaisuja sekä menetelmiä kiertotalouteen ja vastuullisuuteen liittyen. Uuden tiedon avulla yrityksiä kannustettiin ottamaan käyttöön kestäviä menetelmiä omassa toiminnassaan.

Hankkeen teemapäiviä ja työpajoja järjestettiin mm. kiertotaloudesta, energia- ja materiaalitehokkuudesta, elintarviketurvallisuudesta, vähähiilisyydestä sekä vastuullisuudesta. Tilaisuuksista saadun tiedon avulla, yritykset voivat pilotoida tai ottaa käyttöön uusia ratkaisuja oman yritystoiminnan kehittämisessä. Lisäksi hankkeessa haettiin tietoa hankkeen teeman mukaisista uusista innovaatioista ja toimintatavoista Suomessa ja Euroopassa ja tehtiin näistä tiivistelmät ja matkaraportit hankkeen internetsivuille kaikkien hyödynnettäväksi. Hankkeen tuloksena yritykset saivat kattavasti tietoa uusista alan trendeistä ja pystyvät hyödyntämään asiantuntijoiden tarjoamaa tukea kilpailukyvyn vahvistamiseen sekä alalle kohdistuviin uusiin vaatimuksiin.