Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A74778

Hankkeen nimi: Leikki ja liikunta 2.0

Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Erityistavoite: 2.1. PK-yritysten kasvun ja kansainvälistymisen edistäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 16.1.2019 ja päättyy 31.3.2021

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: LEIKKISET OY

Organisaatiotyyppi: Pieni yritys

Y-tunnus: 2390459-8

Jakeluosoite: Lepistönkatu 3

Puhelinnumero: 0503603934

Postinumero: 30100

Postitoimipaikka: FORSSA

WWW-osoite: www.leikkiset.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Vahtila Jukka

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Hallituksen pj.

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: jukka.vahtila(at)leikkiset.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0503603934

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Leikki- ja liikuntapaikoilla (LLP) on iso merkitys viityvyyteen ja liikuntaan. LLPn arvo Suomessa on n. 2 mrd€:n. Hanke tähtää LLPn korkeampaan käyttöasteeseen ja -ikään. Tähän tarvitaan parempaa suunnittelua, osallistamista, käyttäjädataa ja joustavaa tekniikkaa. Toteutuskeinoina ovat alan uudet toimintamallit sekä digi- ja tuotetekniikka. Kehitys tuo alalle uusia käytänteitä ja näin luodaan vientitoiminnalle välttämätön kilpailuetu. LLPn käyttöasteen nousu vaikuttaa asukkaiden viihtyisyyteen ja liikuntaan vaikuttaen kansanterveyden nousuun ja LLPn käyttöikään. Korkeampi käyttöaste ja pidempi käyttöikä parantavat LLP-investointien tuottavuutta. Digiratkaisut edistävät yhteisöllisyyttä, tasa-arvoista vaikuttamista ja eri sosiaalisten ryhmien aktiivisuutta. Hanke luo uuden markkinan.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

4.2 Välilliset kohderyhmät

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 104 430

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 62 160

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 104 430

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 62 160

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Kanta-Häme

Seutukunnat: Forssan

Kunnat: Forssa

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Lepistönkatu 11

Postinumero: 30100

Postitoimipaikka: FORSSA

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 12, joihin työllistyvät naiset 5

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 2.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Avainasiakkaiden ja aluepäälliköidemme haastatteluissa on todettu päätöksenteon nykyisin pohjaavan vahvan (vahvojen) henkilön näkemykseen. Useimmiten päättäjä on mies. Hankkeen avulla osallistetaan alueen kaikki asukkaat eli tulevat käyttäjät osallistumaan suunnitteluvaiheeseen ja käytön seurannalla kehitetään ympäristöä asukkaiden tarpeen pohjalta. On todennäköistä, että suhteessa isompi osa käyttäjäpalautteesta tulee naisilta.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Tavoiteena on leikki- ja liikuntapaikkojen käyttäjien osallistamisen edistäminen (>tasa-arvoinen lähtökohta) ja toteutettujen kohteiden kehittäminen mittaukseen perustuen. Molemmissa lähtökohta on tasa-arvoinen patriarkaalisen "johtaja päättää" käytännön sijaan. On todennäköistä, että suhteessa isompi osa käyttäjäpalautteesta tulee naisilta.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Käyttäjien osallistamisen suunnitteluun ja todellisen käytön mittauksen avulla tasa-arvo toteutuu "sisäänrakennettuna" elementtinä. Sukupuolten tasa-arvo ei sinänsä ole päätavoite, koska se toteutuu automaattisesti esitetyillä toimintatavan muutoksilla muutoinkin.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 5 5
Osallistaminen ja kokonaishallinnan kehittäminen johtaa onnistuneeseen ja pidempikestoiseen ratkaisuun. Joustavuudella mahdollistetaan laitteiden vaihdeltavuus mielenkiinnon ja asukaskannan kehityksen mukaan. Tällöin käyttöaste nousee ja käyttöikä pitenee. Leikki- ja liikuntavälineiden isoin raaka-ainekäyttö syntyy valmistusvaiheessa. Esimerkiksi 5 vuoden käyttöiän pidennys alentaa valmistusvaiheen luonnonvarojen käyttöä n.20%. Lisäksi käytettävyyden parantuminen vähentää asukkaiden tarvetta siirtyä käyttämään kauempana sijaitsevia leikki- ja liikuntapaikkoja. Käyttöiän pidentyminen vähentäää suurimassaisen turva-alustan käyttöä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Ei vaikutusta.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 2 2
Osallistaminen ja kokonaishallinnan kehittäminen johtaa onnistuneeseen ja pidempikestoiseen ratkaisuun. Joustavuudella mahdollistetaan laitteiden vaihdeltavuus mielenkiinnon ja asukaskannan kehityksen mukaan. Tällöin käyttöaste nousee ja käyttöikä pitenee. Leikki- ja liikuntavälineiden isoin raaka-ainekäyttö ja ympäristörasitus syntyy valmistusvaiheessa, joka täten alenee noin 20%. Pidempi käyttöikä vähentää turvasoran käyttöä merkittävästi vähentäen tarvetta soraharjujen hyödyntämiseen.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 3 3
Osallistaminen ja kokonaishallinnan kehittäminen johtaa onnistuneeseen ja pidempikestoiseen ratkaisuun. Joustavuudella mahdollistetaan laitteiden vaihdeltavuus mielenkiinnon ja asukaskannan kehityksen mukaan. Tällöin käyttöaste nousee ja käyttöikä pitenee. Leikki- ja liikuntavälineiden isoin raaka-ainekäyttö ja ympäristörasitus syntyy valmistusvaiheessa. Rasitus laskee noin 20%. Käytettävyyden parantuminen vähentää asukkaiden tarvetta siirtyä käyttämään kauempana sijaitsevia leikki- ja liikuntapaikkoja. Päästöjen alenema on vaikea arvioida. Kumulatiivisesti päästötason lasku on merkittävä kansallisella tasolla. Käyttöiän pidentyminen vähentää suurimassaisen turvasoran käyttöä. Paine usein pohjavesialueella sijaitsevien soraharjujen käyttöön laskee. Turvasoran kuljetus ja levitys vaatii raskasta kalustoa päästöineen ja turvasoran ajomatkat pitenevät jatkuvasti soravarantojen ehtyessä.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 1 1
Käyttöiän pidennys vähentää puuraaka-aineen käyttöä ja pienentää hakkuupainetta. Samoin yleisimmin käytössä olevan turvasoran käyttö laskee ja vähentää tarvetta soravarojen käyttöön.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 4 6
Osallistaminen ja kokonaishallinnan kehittäminen johtaa onnistuneeseen ja pidempikestoiseen ratkaisuun. Joustavuudella mahdollistetaan laitteiden vaihdeltavuus mielenkiinnon ja asukaskannan kehityksen mukaan. Tällöin käyttöaste nousee ja käyttöikä pitenee. Leikki- ja liikuntavälineiden isoin raaka-ainekäyttö ja ympäristörasitus syntyy valmistusvaiheessa. Leikki- ja liikuntapaikan uusinta ja päivitys voidaan tehdä vaihtamatta suurimassaista alustamateriaalia joustavan menetelmän ansiosta. Erittäin merkittävä muutos.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 5 5
Pidempi käyttöikä vähentää energiakäyttöä. Leikkaus kohdistuu fossiilisilla energiamuodoilla tuotettuun energiajakeeseen, koska uusiutuvien kapasiteetti on rajallinen ja leikkaus laskee fossiilisten energialähteiden käyttöä. Samoin turva-alustan laskeva kulutus ja lähiliikunta/-leikkialueen houkuttavuuden nousu vähentää liikennettä.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 5 5
Laitteiden "kierrättäminen" uusien laitteiden hankinnan sijaa tapahtuu paikallisten tekijöiden avulla ja korvaa muualla tehtyjä uusia tuotteita. Työ siirtyy lähiympäristöön.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 8 8
Kokonaisuuden hallintamalli, osallistaminen ja joustavan toteutuksen suunnittelu ovat kaikki uusia aineettomia asioita, joista syntyy uutta palveluliiketomintaa. Luo mahdollisuuden vientiin ja spin offeihin.
Liikkuminen ja logistiikka 6 6
Osallistamalla toteutetut kohteet osuvat paremmin tarpeeseen>korkeampi käyttöaste>vähenevä tarve käyttää kauempana sijaitsevia harrasteita. Kierrättämisellä ylläpidetään lähiseudun leikki- ja liikuntapaikkojen houkuttavuutta. Näin kulkuvälineiden käyttötarve laskee. Kuljetussuorite laskee laitteiden ja alustan käyttöiän pidentyessä.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 7 8
Osallistamisella uudet kohteet saadaan vastaamaan alueen asukkaiden toiveita ja tarpeita. Mittaaminen ja osallistaminen palvelevat kohteen käytettävyyttä > kävijämäärä ei laske dramaattisesti kahden vuoden jälkeen kuten tyypillisesti tapahtuu. Käytön aikana tapahtuvat sosiaaliset ja kulttuuriset muutokset voidaan huomioida. Paremmat palvelut>tyytyväisyys>hyvinvointi.
Tasa-arvon edistäminen 7 7
Osallistaminen tuo kaikille tasa-arvoisen vaikutusmahdollisuusden esimerkiksi sukupuoli, ikä, sosiaalinen asema ja etnisyys huomioiden.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 10 9
Osallistaminen tuo kaikille tasa-arvoisen vaikutusmahdollisuusden esimerkiksi sukupuoli, ikä, sosiaalinen asema ja etnisyys huomioiden.
Kulttuuriympäristö 6 7
Osallistaminen mahdollistaa paikallisten kulttuuristen erityispiirteiden huomioinnin suunnittelussa asukkaiden näkemysten ja arvojen mukaisesti. Joustava konsepti mahdollistaa kulttuuriympristön muutosten huomioinnin käyttöiän aikana.
Ympäristöosaaminen 4 4
Kokonaisvaltainen johtamis- ja hallintamalli yhdessä parempien suunnittelu-, seuranta- ja uusintakonseptien kanssa tuo mahdollisuuden ympäristötekijöiden sisällyttämiseen joka vaiheessa.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Leikki- ja liikunta 2.0 hankkeessa kehitettiin ja pilotoitiin etenkin julkisen sektorin asiakkaille uusia työkaluja ja menetelmiä entistä parempien ja käytetympien leikki- ja liikuntapaikkojen suunnitteluun, toteuttamiseen ja hallintaan. Etenkin käyttäjätiedon, leikki-ja liikuntapaikkojen kiinnostavuuden ja moninaisen datan hallintaan kiinnitettiin huomiota. Hankkeessa kehitettiin ohjelmallisia ratkaisuita, asennnusteknisiä innovaatioita ja erilaisia mittaus- ja analyysimenetelmiä. Hanke uudistaa toimialan toimintatapaa ja luo markkinoita uusille palveluille.