Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A74813

Hankkeen nimi: i9 Nine Elements of Innovation

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 5.1. Yritysten innovaatiotoiminnan vahvistaminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2019 ja päättyy 31.12.2022

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Prizztech Oy

Organisaatiotyyppi: Muu yksityisoikeudellinen oikeushenkilö

Y-tunnus: 0773693-4

Jakeluosoite: Gallen-Kallelankatu 8

Puhelinnumero: 044 7105331

Postinumero: 28100

Postitoimipaikka: Pori

WWW-osoite: http://www.prizz.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Mikko Valfrid Kotiranta

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektipäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: mikko.kotiranta(at)prizz.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 044 7105451

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Yritysten uudistuminen ja innovaatiokyvykkyys ovat avainasemassa alueiden elinvoiman ja hyvinvoinnin kehittymisessä. Uudistumiselle luo painetta erityisesti digitalisaatiokehitys, joka muokkaa yritysten toimintaympäristöä uuteen järjestykseen: arvonluonnin periaatteet ja käytännöt muuttuvat, perinteiset toimialarajat hämärtyvät ja markkinoille tulee kokonaan uusia toimijoita. Vaikutukset ulottuvat yrityksiin kokoon, sijaintiin ja toimialaan katsomatta.

Satakuntalaiset yritykset tarvitsevat uudistuakseen liiketoiminnan kehitysympäristöä, joka tarjoaa sytykkeitä innovaatiotoiminnan kiihdyttämiseen. On luotava osallistavia innovaatio- ja kehitysalustoja sekä toimintamalleja ja verkostoja, jotka kannustavat lisäämään vuorovaikutusta, kokeilemaan uusia innovoinnin menetelmiä ja kehittämään innovaatiokyvykkyyttä pitkäjänteisesti.

Hankkeen tavoitteena on kehittää satakuntalaista innovaatioympäristöä ja -infrastruktuuria sekä yritysten innovaatiokyvykkyyttä. Avoimilla kehittämistoimenpiteillä vahvistetaan innovaatiotoimintaa toimiala- ja teknologiariippumattomasti. Hanke tarjoaa työkaluja teknologisten ja toiminnallisten innovaatiovalmiuksien sekä verkostojen kehittämiseen. Hankkeessa keskitytään teemoihin, joilla luodaan kilpailuetua strategisesti merkityksellisillä liiketoiminnan alueilla ja tuetaan Satakunnan älykkään erikoistumisen tavoitteita.

Hankkeen toimenpiteissä kartoitetaan älykkään erikoistumisen viitekehyksessä kohteita, joilla voidaan edistää alueen innovaatiopotentiaalin kehittymistä. Analyysien perusteella tunnistettujen kehittämisteemojen ympärille muodostetaan yritysryhmiä, joiden kanssa käynnistetään innovaatiovalmiuksia kehittäviä toimenpiteitä. Valitaan soveltuvat kehittämis- ja innovaatiomenetelmät. Valmistellaan ja muotoillaan teemakohtaisia konsepteja sekä käynnistetään kokeiluja, joilla kehitetään hankkeen kohderyhmän teknologisia ja toiminnallisia innovaatiovalmiuksia sekä verkostoja. Konkreettisia toimenpiteitä ovat 1.) kansainvälisen tason avoimet innovaatio- ja verkostoitumistapahtumat, joissa nostetaan esiin ajankohtaisia teemoja ja mahdollisuuksia sekä kannustetaan alueen toimijoita lähtemään mukaan innovaatiovalmiuksia ja verkostoja kehittäviin kokeiluihin; 2.) Avoimien innovaatiomenetelmien kokeilut, joilla kehitetään yritysten innovaatiovalmiuksia ja -kulttuuria, kuten innovaatiokilpailut, -kiihdyttämöt ja hackathonit; 3.) Osaajaresurssien tavoittamiseen tähtäävät yhteistyömallit alueen vetovoiman kasvattamiseksi, kuten VisitINDUSTRY -konsepti, jossa alueen yritykset ja teollisuuspuistot esittelevät toimintaansa, jotta vastavalmistuvat osaajat ja muut kiinnostavat kohderyhmät voivat nähdä, millaisia mahdollisuuksia yritykset voivat tarjota; 4.) Uusimpiin innovaatiojohtamisen kehittämismenetelmiin tutustuminen ja niiden soveltamismahdollisuuksien selvittäminen.

Hankkeen tuloksena satakuntalaisten yritysten toimintaympäristö sekä innovaatiotoimintaa kiihdyttävät palvelut ja verkostot kehittyvät. Yrityksille on tarjolla innovaatiovalmiuksia kehittäviä toimintamalleja ja verkostoja, TKI-kumppanuuksia kehittäviä tapahtumia sekä uusia innovaatiomenetelmiä sovellettavaksi.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen toimenpiteet ovat toimialariippumattomia. Keskeisen kohderyhmän muodostavat alat, jotka on tunnistettu Satakunnan maakuntaohjelmassa älykkään erikoistumisen erityisosaamista sisältäviksi kokonaisuuksiksi. Tällä tarkoitetaan erityisesti pieniä- ja keskisuuria satakuntalaisia yrityksiä, jotka ovat osa arvoketjua seuraavissa teemoissa: elintarvikeketju, biotalous, energiatehokkuus ja uusiutuva energia, meriteollisuus, valmistava teollisuus sekä ICT.
Startupit ja digitaalisia ratkaisuja kehittävät pk-yritykset sekä teollisuuden verkostoon kuuluvat asiantuntija- ja palveluyritykset ovat puolestaan kasvua mahdollistavia aloja ja muodostavat hankkeen toiminnan näkökulmasta potentiaalisen kohderyhmän. Näiden osaamisen yhdistäminen osaksi Satakunnan perinteisesti vahvoja toimialoja vauhdittaa teollisuuden uudistumista ja alueen yritysten kilpailukyvyn parantumista, jotka ovat hankkeen kannalta keskeisiä teemoja.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillistä kohderyhmää ovat kunnat ja muut julkisen sektorin organisaatiot sekä oppilaitokset ja korkeakoulut, jotka kytkeytyvät hankkeen toimintaan osaajaresurssien tuottajina, innovaatioympäristöjen ja -alustojen mahdollistajina sekä verkostokumppaneina. Hankkeen toiminnassa hyödynnetään Satakunnan innovaatioekosysteemin osaamista ja luodaan mahdollisuuksien mukaan kumppanuuksia julkisen sektorin toimijoiden kanssa.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 370 332

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 368 906

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 529 047

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 527 010

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Satakunta

Seutukunnat: Rauman, Porin, Pohjois-Satakunnan

Kunnat: Kankaanpää, Nakkila, Siikainen, Merikarvia, Pori, Rauma, Harjavalta, Huittinen, Säkylä, Eura, Kokemäki, Pomarkku, Ulvila, Jämijärvi, Karvia, Eurajoki

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Sukupuolinäkökulma ei ole hankkeen aihepiirin keskiössä, mutta sukupuolten tasa-arvo näkökulma huomioidaan hankkeen toiminnassa.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Valtavirtaistaminen huomioidaan hankkeen toiminassa.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite ei ole sukupuolten tasa-arvon edistäminen, mutta se huomioidaan hankkeen toiminnassa.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 1 1
Hankkeessa kehitetään yritysten innovaatiokyvykkyyttä, jolloin myös aineettomilla innovaatioilla on tärkeä rooli (liiketoiminta- ja palveluinnovaatiot). Tätä kautta hanke tukee luonnonvarojen kestävää käyttöä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 3 5
Yritysten innovaatiokyvykkyyden edistäminen kehittää paikallista elinkeinorakennetta kestävästi.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 3 5
Innovaatiotoiminta on muutakin kuin teknologisten innovaatioiden kehittämistä. Liiketoimintainnovaatioissa on usein kyse aineettomista tuotteista ja palveluista.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 3 3
Innovaatioympäristön kehittäminen luo edellytyksiä taloudelliselle kasvulle ja kautta yhteiskunnan hyvinvoinnille.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 0 0

9 Loppuraportin tiivistelmä

i9 – Nine Elements of Innovation -hankkeen keskeisenä tavoitteena oli kehittää satakuntalaista innovaatioympäristöä ja -infrastruktuuria sekä yritysten innovaatiokyvykkyyttä. Yritysten uudistuminen ja innovaatiokyvykkyys ovat avainasemassa alueiden elinvoiman ja hyvinvoinnin kehittymisessä. Satakunnassa TKI-toiminnan menot ovat olleet maan keskiarvoa pienempiä, joten tarve innovaatiotoimintaa kiihdyttävälle liiketoiminnan kehitysympäristölle oli olemassa. Hankkeella lähdettiin luomaan uusia toimintamalleja ja verkostoja, joilla kannustettiin kohderyhmän yrityksiä kokeilemaan avoimia innovoinnin menetelmiä sekä lisäämään TKI-toimintaan liittyvää vuorovaikutusta.

Toisena tavoitteena oli tarjota yrityksille uusia välineitä ja luoda yhteistyömalli osaajaresurssien tavoittamiseen. Positiivisen rakennemuutoksen alueena osaajaresurssien saatavuus oli muodostunut Satakunnan teollisuuden kasvun ja kehittymisen pullonkaulaksi. Hankkeessa kehitettiin toimintamallia, jolla autetaan yrityksiä työnantajamielikuvan kehittämisessä ja nuorten osaajien tavoittamisessa.

Hankkeen toimenpiteet jakautuivat kolmeen työpakettiin, joista ensimmäisessä tunnistettiin kohderyhmän yrityksistä teknologisiin ja toiminnallisiin innovaatiovalmiuksiin sekä verkostoihin liittyviä kehittämisen kohteita älykkään erikoistumisen teemoissa. Lisäksi tutustuttiin avoimen innovaation menetelmiin perustuviin kehittämiskonsepteihin Suomessa ja maailmalla. Niiden perusteella muodostettiin kehittämisaihioita, joita vietiin eteenpäin alueen yritysten ja innovaatioympäristön toimijoiden kanssa.

Toisessa työpaketissa käytiin innovaatiokeskusteluja hankkeen kohderyhmään kuuluvien yritysten sekä innovaatioympäristön toimijoiden kanssa. Yli 100 toteutunutta innovaatiokeskustelua tarjosivat näkymän yritysten kehittämistarpeisiin, joita jäsennettiin hanketta ohjanneena viitekehyksenä toimineella Business Model Canvas -työkalulla temaattisiksi kehittämiskokonaisuuksiksi.

Kolmannessa työpaketissa toteutettiin hankkeessa valmistellut innovaatiotoiminnan konseptit, pilotit ja tapahtumat, joilla edistettiin yritysten innovointia ja innovaatioympäristön toimijoiden välistä vuorovaikutusta. Lisäksi kehitettiin yhteistyömalli, joka auttoi yrityksiä tavoittamaan nuoria osaajia ja kehittämään työnantajamielikuvaansa.

Hankkeen alussa toimintaa hankaloitti koronapandemia, joka rajoitti innovaatioympäristön toimijoiden yhteistyötä ja vähensi mahdollisuuksia avoimen innovaation menetelmien hyödyntämiselle. Hankkeen loppupuolella Ukrainassa käynnistynyt sota ja sen vaikutukset energian hintaan, raaka-aine ja materiaalivirtoihin sekä vihreän siirtymän kiihtymiseen muuttivat nopeasti yritysten toimintaympäristöä. Haasteista huolimatta hankkeessa pystyttiin järjestämään merkittäviä innovaatio- ja verkostoitumistapahtumia sekä ideoimaan ja toteuttamaan useita innovaatiokonsepteja, joilla autettiin kymmeniä yrityksiä innovoimaan, uudistumaan ja kokeilemaan uusia innovaatiomenetelmiä. Lisäksi kehitettiin alueen teollisuuden kanssa osaajaresurssien tavoittamiseen yhteistyömalli, jota testattiin kymmenissä yritysvierailuissa.

Hankkeen toimenpiteiden seurauksena on syntynyt useita hankeaihioita sekä toimintamalleja, joissa hyödynnetään hankkeessa saatuja kokemuksia ja jatketaan käynnistettyä toimintaa. Osaan hankeaihioista on saatu erillinen rahoitus, joka mahdollistaa hankkeessa kehitettyjen hyvien käytäntöjen jatkuvuuden hankkeen päättymisen jälkeen.