Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A74834

Hankkeen nimi: Koillismaan puutoimialan kehittämisohjelma

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.4.2019 ja päättyy 30.4.2020

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Koillis-Suomen kehittämisyhtiö Naturpolis Oy

Organisaatiotyyppi: Muu yksityisoikeudellinen oikeushenkilö

Y-tunnus: 1940705-4

Jakeluosoite: Nuottatie 6 A

Puhelinnumero: 040 860 8844

Postinumero: 93600

Postitoimipaikka: Kuusamo

WWW-osoite: http://www.naturpolis.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Kirsi Kuosku

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Ohjelmapäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: kirsi.kuosku(at)naturpolis.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0400 375 930

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Metsäklusteri on tärkeä työllistäjä Koillismaalla, mutta alan yritysten yhteistä ja suunnitelmallista kehittämistoimintaa ei ole juurikaan ollut. Metsäalan toimijoiden välisen yhteistyön kehittäminen sekä tutkimus-, koulutus- ja kehittämisorganisaatioiden yhteistyön lisääminen on merkittävin elinvoimaisuutta lisäävä tekijä, jolla voidaan tukea yritysten liiketoiminnan kehittymistä. Koillismaalla on puutoimialalla pitkät perinteet, vahvaa osaamista ja menestyviä yrityksiä, joiden toiminnan kehittämistä halutaan tukea.

Naturpolis Oy ja KSAK Oy ovat kartoittaneet Kuusamossa puutoimialan yritysten kehittämistarpeita syyskuu 2018 – tammikuu 2019 välisenä aikana. Puutoimialalle on myös järjestetty työpaja, jonne kutsuttiin alan yritykset, päättäjät, tutkijat ja asiantuntijat suunnittelemaan Koillismaan puutoimialan kehittämismahdollisuuksia ja -näkymiä. Puutoimialan yrityksille onkin syntynyt selkeä motivaatio yhteiseen kehittämiseen.

Hankkeen tavoitteena on perustaa puutoimialalle toimialaryhmä ja käynnistää sen toiminta, rakentaa toimialaryhmän ja ulkopuolisen asiantuntijatyön avulla Koillismaan puutoimialan kehittämisohjelma sekä hakea toimintaan hyviä käytäntöjä muualta. Toimialaryhmän tärkein tehtävä on määritellä ja sopia toimialan yhteiset tavoitteet ja ne ensimmäiset toimenpiteet, mitä halutaan edistää lähivuosien aikana. Samalla toimialaryhmän toiminnalle ja rahoitukselle luodaan hankeaikana toimintamallit ja etsitään kumppanuuksia ja edistetään yhteistyöverkostojen syntymistä.

Hankkeen tulokset:
1. Puutoimialaryhmän toiminnan käynnistys ja organisointi
2. Koillismaan puutoimialan kehittämisohjelma
3. Tutustumismatkat tärkeisiin kohteisiin koti- ja ulkomailla

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaisena kohderyhmänä ovat Kuusamon ja Taivalkosken metsäklusterin yritykset. Metsäklusteriin luetaan kuuluvaksi mm. metsä- ja sahateollisuus sekä puun jatkojalostus. Lisäksi kohderyhmään kuuluvat arvoketjun toimijat laajemminkin, mm. puutuoteteollisuusyritykset ja muut yritykset, joilla on liittymäpintoja metsäklusterin yrityksiin, kuten talonrakennus, kuljetusyritykset, insinööritoimistot jne. Myös Metsähallitus, Kuusamon yhteismetsä ja metsänhoitoyhdistys ovat merkittäviä metsäklusterin toimijoita, jotka on oleellista huomioida klusterin yhteistoiminnan kehittämisessä.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Kuusamon kaupunki ja Taivalkosken kunta, koulutus- ja kehittämisorganisaatiot, korkeakoulut ja tutkimuslaitokset sekä kansalliset puutoimialan kehittämistoimijat, vientiohjelmat ym, joiden kanssa varsinaista kohderyhmää pyritään verkostoimaan.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 55 925

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 55 925

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 79 893

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 79 893

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Pohjanmaa

Seutukunnat: Koillismaan

Kunnat: Taivalkoski, Kuusamo

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Kuusamossa teollisuuden palveluksessa (toimialaluokka C, TOL2008) olevista työllisistä 27,5% on naisia, rakennusalalla (toimialaluokka F, TOL2008)7,8% ja maa-, metsä- ja kalatalouden (toimialaluokka A, TOL2008)työllisistä 27,1%. Luken "Metsäsektorin työllisten sukupuolijakauma" -tilasto osoittaa samaan suuntaan. Vuonna 2017 metsätalouden työllisistä 9,5% ja puutuoteteollisuuden työllisistä 14,3% oli naisia. Metsäala on siten edelleen erittäin miesvaltainen. Puutoimialan kehittämisohjelmaa laadittaessa kiinnitetään huomiota myös sukupuolikysymykseen. Erityisesti koulutuksen kehittäminen ja työvoimakysymyksiin ratkaisujen etsiminen edellyttävät huomion kiinnittämistä sukupuolten välisiin tasa-arvokysymyksiin. Naisia saattaisivat houkuttaa alalle esim. kansainvälisyys ja ympäristöasioiden huomioinnin kasvu, joiden merkitys metsäalalla kasvaa jatkuvasti. Lähteet: Tilastokeskus (StatFin >> Väestö >> Työssäkäynti >> 008 -- Työlliset alueen, toimialan (TOL 2008), sukupuolen ja vuoden mukaan 2007-2016). Luke >> Tilastotietokanta >> Metsätilastot >> Muut >> Metsäsektorin työvoima >> Metsäsektorin työllisten sukupuolijakauma (1000 henkilöä) Kansallinen metsäohjelma 2015: https://www.metsateollisuus.fi/mediabank/202.pdf
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeessa toimitaan yhdenvertaisuusperiaatteen mukaan ja toiminnassa huomioidaan sukupuolten tasa-arvoinen kohtelu. Naisten osuuden lisäämistä alalla voidaan pitää pitkän tähtäimen tavoitteena, mutta se ei ole tässä hankkeessa toimenpiteiden lähtökohtana. Hankkeen ohjausryhmään pyritään saamaan molempien sukupuolten edustus.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Naisten osuuden lisäämistä alalla voidaan pitää pitkän tähtäimen tavoitteena, mutta se ei ole tässä hankkeessa toimenpiteiden lähtökohtana tai erityisenä tavoitteena. Hankkeen päätavoitteena on edistää Koillismaan puutoimialan ja siihen liittyvien toimialojen liiketoimintaympäristön kehittymistä, verkostoitumista, yhteistyötä, tiedonjakoa ja osaamisen lisäämistä sekä toimialan edunvalvonnan kehittymistä.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 3 6
Kehittämiskohteita metsäalalla ovat mm. ympäristöviestinnän ja ympäristömyönteisten toimintatapojen kehittäminen. Hankkeella on niihin pääosin välillinen vaikutus hankkeessa rakennettavan kehittämisohjelman kautta. Ohjelmassa tullaan huomioimaan ympäristövaikutukset, vähähiilisyys, energiatehokkuus yms. Puutoimiala perustuu jo lähtökohdiltaan uusiutuvan luonnonvaran kestävään hyödyntämiseen, jolloin toimialan tukeminen edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Hankkeen tavoitteena on laatia kehittämisohjelma ja lisätä yritysten yhteistyötä, millä ei katsota olevan vaikutuksia ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentämiseen.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Hankkeen tavoitteena on laatia puutoimialalle kehittämisohjelma ja lisätä yritysten yhteistyötä. Toiminta ei siten vaikuta tai kohdistu kasvillisuuteen, eliöihin ja luonnon monimuotoisuuteen.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 5
Hankkeella on välillinen vaikutus kasvihuonekaasujen vähenemiseen hankkeessa rakennettavan kehittämisohjelman kautta. Kehitysohjelmassa tullaan huomioimaan ympäristövaikutukset, vähähiilisyys, energiatehokkuus yms.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Hankkeen tavoitteena on laatia puutoimialalle kehittämisohjelma ja lisätä yritysten yhteistyötä. Toiminta ei siten vaikuta tai kohdistu Natura-alueisiin.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 5
Hankkeella on välillinen vaikutus jätteiden käsittelyyn hankkeessa rakennettavan kehittämisohjelman kautta. Kehitysohjelmassa tullaan huomioimaan myös jätteiden, esim. muovin käsittelyn ja kierrätyksen parantamista sekä hukkamateriaalin vähentämistä ja synnyn ehkäisemistä prosesseja kehittämällä.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Hankkeen tavoitteena on laatia puutoimialalle kehittämisohjelma ja lisätä yritysten yhteistyötä. Uusiutuvien energialähteiden käytön edistäminen ei suoraan ole hankkeen erityisenä tavoitteena.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 4 7
Puurakentaminen perustuu kestävään metsien hyödyntämiseen ja on ekologinen rakennustapa. Ohjelmassa tullaan ottamaan kantaa mm. ympäristöviestinnän kehittämiseen, eli pyritään tuomaan näkyväksi ja hyödyntämään toimialan imagomarkkinoinnissa puurakentamisen pieni hiilijalanjälki. Yksi kartoituksessa esille nousseista teemoista on paikallisesti merkittävien elinkeinojen, matkailun ja puutoimialan, yhteistyön lisääminen esimerkiksi työvoiman osalta.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 3
Hankkeella on välillinen vaikutus palvelujen kehittämiseen hankkeessa rakennettavan kehittämisohjelman kautta. Kartoituksessa nousi esille kiinnostus rakentaa puutoimialalle myös matkailutuotteita, jotka pääsääntöisesti olisivat palveluja.
Liikkuminen ja logistiikka 0 5
Hankkeella on välillinen vaikutus logistiikkaan hankkeessa rakennettavan kehittämisohjelman kautta. Yksi hyvin keskeinen teema kartoitusvaiheessa oli logistiikan tehostaminen puutoimialalla sekä suunnittelun, digitalisaation että fyysisten sijoittumisien kautta.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 2 5
Toimialan kehittämisellä on merkitystä hyvinvointiin erityisesti puutoimialan työllisyyden ja koulutusmahdollisuuksien kehittämisen kautta.
Tasa-arvon edistäminen 0 4
Puutoimialan kehittämisohjelman avulla kasvun tukemisen, kansainvälistymisen, työvoimakysymysten ja koulutuksen kehittämisen kautta perinteisten sukupuolikäsitysten purkamiseen voidaan välillisesti vaikuttaa mm. koulutuksessa tai rekrytoinnissa
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 2
Välillisesti kehittämisohjelman toimenpiteissä voidaan tulevaisuudessa huomioida esimerkiksi työvoiman saatavuuteen liittyvissä asioissa maahanmuuttajien mahdollinen kouluttaminen puutoimialan palvelukseen, tai työvoiman kansainvälinen rekrytointi.
Kulttuuriympäristö 0 0
Hankkeen tavoitteena on laatia puutoimialalle kehittämisohjelma ja lisätä yritysten yhteistyötä. Sillä ei siten ole konkreettista vaikutusta kulttuuriympäristöön.
Ympäristöosaaminen 2 5
Puutoimialalla tiedostetaan ympäristökysymysten merkittävyys toimialalle. Mm. vähähiilisyyteen liittyy osaamisen kehittämistarpeita, samoin ympäristötiedottamiseen ja toimialan imagon kohottamiseen. Hankkeella on välillistä vaikutusta ympäristöosaamisen kehittymiseen hankkeessa luotavan kehittämisohjelman ja siihen kirjattavien toimenpiteiden kautta. Ympäristöosaamista tullaan parantamaan kehittämisohjelmassa erilaisten koulutusten ja selvitysten kautta.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeen tärkeimpiä konkreettisia toimenpiteitä asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi olivat hankkeesta ja sen toiminnasta tiedottaminen aktiivisesti koko hankkeen ajan, asiantuntijapalveluiden hankinta, yrityshaastattelut, toimialan yhteiset keskustelutilaisuudet, yritysvierailut sekä tutustumismatkat koti- ja ulkomaankohteisiin.

Hankkeen toimenpiteiden, etenkin yhteisten keskustelujen ja tapaamisten seurauksena syntyi Koillismaan metsä- ja puutoimialan toimialaryhmä, Northern Forest & Wood ry, jonka toiminnalle luotiin yhteiset tavoitteet sekä toiminta- ja rahoitusmalli.
Yhteistyössä toimialaryhmän sekä muiden toimialan yhteistyötahojen kanssa koostettiin Koillismaan puutoimialan kehittämisohjelma, johon on kirjattu toimialan yhteiset keskeiset kehittämiskohteet ja –teemat tuleville vuosille. Jatkossa kehittämisohjelmaa päivitetään, ylläpidetään ja sen toteutumista seurataan Northern Forest & Wood ry:n toimesta.

Kehittämisohjelmaa tukevana pohjatyönä ja yritysten yhteistoiminnan ja oman kehittämistyön aktivoimiseksi sekä verkostoitumisen edistämiseksi käytiin tutustumassa Kuhmon Woodpolikseen sekä Saksa-Itävallan alueella sijaitseviin metsä- ja puutoimialan yrityksiin, joiden toiminta oli samankaltaista hankkeen kohdeyrityksien kanssa.