Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A74906

Hankkeen nimi: Kuopio Water Cluster -kehittämishanke

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.4.2019 ja päättyy 30.11.2022

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Savon liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2629463-3

Jakeluosoite: PL 6 (Microkatu 1)

Puhelinnumero: 044 785 7006

Postinumero: 70201

Postitoimipaikka: Kuopio

WWW-osoite: http://www.savonia.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Eero Juhana Antikainen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: TK-päällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eero.antikainen(at)savonia.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0447856325

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Vesivarojen riittävyys ja puhtaus ovat globaalisti uhattuna lähitulevaisuudessa. Ilmastonmuutos aiheuttaa toisaalta vesivarojen niukkuutta laajoille alueille maapalloa, sekä toisaalta äkillisiä, hyvin runsaitten vesimassojen hallintatarpeita. Samanaikaisesti väestön kasvu ja kaupungistuminen, sekä teollisen tuotannon ja resurssitarpeitten jatkuva kasvu aiheuttavat suuria haasteita vesien puhtaudelle. Nämä globaalit ajurit luovat tarpeen kehittää uusia entistä tehokkaampia teknologioita sekä vesien puhdistukseen, että vesivarojen entistä kokonaisvaltaisempaan hallintaan ja kierrätykseen. Samanaikaisesti koko vesisektorin tulee kehittyä kohti resurssiviisautta muuntaen vedenpuhdistusprosesseja osaksi kiertotalouden tuotantoprosesseja ja ns. nollakiertoja. Nämä tarpeet avaavat kasvavia markkinoita uusille innovaatioille ja teknologioille, jotka kykenevät entistä tehokkaammin ratkomaan edellä kuvattuja haasteita.

Vesialan keskeisten haasteitten ratkaiseminen edellyttää uusia innovaatioita sekä kyvykkyyttä yhdistää monialaista osaamista toimiviksi käytännön ratkaisuiksi. Käytännön ratkaisut tulee lisäksi pystyä testaamaan ja todentamaan niissä olosuhteissa, joissa ko. teknologioiden odotetaan toimivan. Tämän kaltainen proof of concept –tyyppinen testaus- ja tuotekehitystoiminta on välttämätön osa uusien teknologioiden tuotekehitysprosessia ja markkinoille pääsyä. Lisäksi vesialan haasteitten ratkaiseminen edellyttää monialaista yhteistyötä eri teollisuusalojen sekä teknologiatoimittajien ja palvelun tuottajien välillä. Uusimman tieteellisen tiedon jalkauttaminen ja muokkaaminen käytännössä toimiviksi sovelluksiksi edellyttää myös kiinteää ja entistä tavoitteellisempaa yhteistyötä tiedemaailman, tuotekehitystä ja testauspalveluita tuottavien tahojen, sekä yritysmaailman edustajien välillä. Tämä vaativa yhteistoiminta on monen pk-yrityksen kehittymisen pullonkaulana resurssien vähäisyydestä johtuen. Lisäksi eri teollisuusalojen riittävän syvällinen tuntemus ja verkostojen puute on usein esteenä erityisesi pk-yritysten pääsylle teollisuuden teknologiatoimittajiksi.

Kuopio Water Cluster -kehittämishankkeessa Pohjois-Savon alueelle muodostetaan laaja-alainen vesialan teollisen mittakaavan TKI-ympäristökokonaisuus (Kuopio Water Cluster R&D Factory), jolla on valmiudet ja kyvykkyys testata ja kehittää uusia innovaatioita vesien puhdistukseen, kierrätykseen, monitorointiin ja mallinnukseen, sekä vesivarojen hallintaan liittyen yhdessä alalla toimivien yritysten kanssa. Klusterista muodostetaan yksi tiivis toiminnallinen kokonaisuus, joka kykenee vastaamaan yhden luukun periaatteella vesialan yritysten tuotekehitys- ja testauspalvelutarpeisiin. Klusterin toiminnassa tähdätään tavoitteelliseen, yritysten tuotekehitystä ja uusia innovaatioita suoraan ja tehokkaasti palvelevaan toteutusmalliin. Tämän kehittämishankkeen toteutusta tukee rinnalla haettava Kuopio Water Cluster -investointihanke ja sen puitteissa tehtävät strategiset laiteinvestoinnit.

Kuopion vesiklusterin keskeisiä toimijoita ovat: Savonia-ammattikorkeakoulu oy (Savonia), Itä-Suomen yliopisto (UEF), Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Geologian tutkimuskeskus (GTK), Ruokavirasto, sekä Luonnonvarakeskus (Luke), jotka kaikki liittyvät oman osaamisprofiilinsa mukaisesti tähän kokonaisuuteen.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen kohderyhmää ovat erityisesti vesi-intensiivinen teollisuus (mm. sellu- ja paperiteollisuus, sekä kaivosteollisuus), uusia innovaatioita alalle kehittävät startup-yritykset, pk-yritykset sekä suuret veturiyritykset, vesihuoltosektori, sininen biotalous (muun muassa vesiviljely), sekä maa- ja karjatalous, sekä maatalouteen panoksia tuottavat tai ostavat teollisuus.

Lisäksi hankkeen kohderyhmää ovat Kuopion tiedepuiston TKI-yhteisö (Savonia-ammattikorkeakoulu, UEF, THL, GTK, Ruokavirasto ja Luke), alan opiskelijat ja valvovat viranomaistahot.

Hankkeessa hyödynnetään toimijoiden jo olemassa olevia yhteyksiä kansallisiin vesialan toimijoihin. Mm. menetelmäkehityksessä sekä vesistökuormituksen monitoroinnissa ja mallinnuksessa sekä tiedon ja tulosten jalostamisessa maatalouden ja teollisuuden vesistövaikutusten osalta hyödynnetään klusterin sisäisten sidosryhmien lisäksi toimijoiden yhteyksiä Suomen ympäristökeskukseen (SYKE) sekä Savo-Karjalan vesiensuojeluyhdistykseen (SKVSY), ELY-keskukset ja PK-yritykset . Yhteistyötä jatketaan käynnissä olevien projektien sekä uusien tulevien yhteishankkeiden osalta.

Lisäksi hankkeen puitteissa luodaan yhteydet muihin kansallisiin vesiosaamiskeskittymiin, kuten Ouluun, Lappeenrannan teknilliseen yliopistoon ja sen Mikkelin toimipisteeseen, Aalto-yliopistoon, Vesi- ja viemärilaitosyhdistykseen, sekä Finnish Water Forumiin. Yhteistoiminta aktivoidaan luomalla yhdessä Business Centerin kanssa vuosittain järjestettävä kansallinen Vesifoorumi-tapahtuma, jonka innovaatiotyöskentelyssä pyritään edistämään vesialan toimijoitten profiloitumista entistä selkeämmin omiin vahvuusalueisiinsa (smart spesialistiton).

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välillisesti hanke kohdistuu maakunnan asukkaiden, maatalousyrittäjien ja matkailuyritysten ja vesien laadusta riippuvaisten elintarvikeyritysten hyödyksi. Maakunta saa valtakunnallista näkyvyyttä vesiosaamisesta sekä paremmat mahdollisuudet hankkia rahoitusta suojelutoimenpiteiden kehittämiseen. Myös mukana olevien toimijoitten mahdollisuudet kansainvälisten tutkimusrahoitusten hyödyntäjinä kehittyvät merkittävästi. Sisävesien merkitys yhtenä Suomen tärkeistä matkailun vetonauloista huomioidaan entistä paremmin.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 1 088 306

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 1 088 306

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 1 611 484

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 1 611 484

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Savo

Seutukunnat: Kuopion

Kunnat: Kuopio

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 5, joihin työllistyvät naiset 2

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hanke on sukupuolineutraali. Hankkeesta on laadittu toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta. Analyysi on tämän hakemuksen liitteenä.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hanke on sukupuolineutraali.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hanke on sukupuolineutraali.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 8
Muodostettava Kuopio Water Cluster R&D Factory tulee kehittämään uusia ratkaisuja ja teknologioita vesialan ajankohtaisiin haasteisiin, joista osa edistää kiertotalouden kehittymistä sekä materiaalien uudelleen käyttöä raaka-aineina.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 2
Muodostettava Kuopio Water Cluster R&D Factory tulee kehittämään uusia ratkaisuja ja teknologioita vesialan ajankohtaisiin haasteisiin, joista osa edistää energiatehokkuuden kehittymistä sekä materiaalien ja raaka-aineiden uusiokäyttöä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 4
Luonnon puhtauden ja monimuotoisuuden edistäminen tukee tätä tavoitetta.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 10
Hanke kehittää merkittävästi Kuopion vesiklusterin valmiuksia ja kyvykkyyttä testata ja kehittää uusia innovaatioita vesien puhdistukseen, kierrätykseen, monitorointiin ja mallinnukseen, sekä vesivarojen hallintaan liittyen.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei suoranaista vaikutusta Natura 2000 -kohteisiin.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 4
Muodostettava Kuopio Water Cluster R&D Factory tulee kehittämään uusia ratkaisuja ja teknologioita vesialan ajankohtaisiin haasteisiin, joista osa edistää kiertotalouden kehittymistä sekä materiaalien uudelleen käyttöä raaka-aineina.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 3
Muodostettava Kuopio Water Cluster R&D Factory tulee kehittämään uusia ratkaisuja ja teknologioita vesialan ajankohtaisiin haasteisiin, joista osa edistää energiatehokkuuden kehittymistä sekä materiaalien ja raaka-aineiden uusiokäyttöä.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 0 10
Tuotekehitysryhmittymien (R&D Groups) toimintojen kautta osaamisklusteri voi tehokkaasti ja tavoitteellisesti tukea vesialalla toimivien yritysten tuotekehitysprosesseja sekä edesauttaa vesialan suurten haasteitten ratkaisemista niin teollisuudessa, yhdyskunnissa kuin maataloudessakin. Tällä yhteistoiminnalla edesautetaan myös uusien sovellusten kaupallistamista ja uusien yritysten muodostumista alalle.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 3
Hanke kehittää merkittävästi Kuopion vesiklusterin valmiuksia ja kyvykkyyttä testata ja kehittää uusia innovaatioita vesien puhdistukseen, kierrätykseen, monitorointiin ja mallinnukseen, sekä vesivarojen hallintaan liittyen.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Ei varsinaisesti vaikutusta tähän tavoitteeseen.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 5
Luonnon puhtauden ja monimuotoisuuden edistäminen tukee tätä tavoitetta.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Hanke on sukupuolineutraali.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 2
Luonnon puhtauden ja monimuotoisuuden edistäminen tukee tätä tavoitetta.
Kulttuuriympäristö 0 2
Luonnon puhtauden ja monimuotoisuuden edistäminen tukee tätä tavoitetta.
Ympäristöosaaminen 0 10
Muodostettava Kuopio Water Cluster R&D Factory tulee kehittämään uusia ratkaisuja ja teknologioita vesialan ajankohtaisiin haasteisiin, joista osa edistää energiatehokkuuden kehittymistä sekä materiaalien ja raaka-aineiden uusiokäyttöä.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Veden riittävyyteen, puhtauteen ja ilmastonuutokseen liittyvät globaalit ajurit ovat luoneet tarpeen kehittää uusia entistä tehokkaampia teknologioita sekä vesien puhdistukseen, että vesivarojen entistä kokonaisvaltaisempaan hallintaan ja kierrätykseen. Vesialan keskeisten haasteiden ratkaiseminen edellyttää uusia innovaatioita sekä kyvykkyyttä yhdistää monialaista osaamista toimiviksi käytännön ratkaisuiksi. Käytännön ratkaisut tulee lisäksi pystyä testaamaan ja todentamaan niissä olosuhteissa, joissa ko. teknologioiden odotetaan toimivan. Tämän kaltainen proof of concept –tyyppinen testaus- ja tuotekehitystoiminta on välttämätön osa uusien teknologioiden tuotekehitysprosessia ja markkinoille pääsyä. Lisäksi vesialan haasteiden ratkaiseminen edellyttää monialaista yhteistyötä eri teollisuusalojen sekä teknologiatoimittajien ja palvelun tuottajien välillä. Tämä vaativa yhteistoiminta on monen pk-yrityksen kehittymisen pullonkaulana resurssien vähäisyydestä johtuen. Lisäksi eri teollisuusalojen riittävän syvällinen tuntemus ja verkostojen puute ovat usein esteenä erityisesi pk-yritysten pääsylle teollisuuden teknologiatoimittajiksi.

Kuopio Water Cluster -hankkeessa Pohjois-Savon alueelle muodostettiin laaja-alainen vesialan innovaatioekosysteemi Kuopio Water Cluster (KWC). Ekosysteemin perustajajäseniä ovat Savonia-ammattikorkeakoulu oy (Savonia), Itä-Suomen yliopisto (UEF), Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Geologian tutkimuskeskus (GTK), sekä Luonnonvarakeskus (Luke). Kyseiset organisaatiot omaavat runsaasti vesiosaamista ja olivat tehneet vesitutkimukseen liittyvää yhteistyötä tutkimushankekohtaisesti jo reilun parin vuosikymmenen ajan. Nyt tätä yhteistyötä haluttiin systematisoida ja tuoda tutkimusorganisaatioiden laaja-alainen vesiosaaminen sekä analyysi- ja testauslaitteistot entistä tehokkaammin myös alalla toimivien yritysten, vesi-intensiivisen teollisuuden, sekä vesilaitosten ja maataloussektorin toimijoiden ulottuville. Tältä osin yhteisen klusterin perustaminen koettiin parhaaksi tavaksi tiivistää yhteistyötä ml. yritysyhteistyön toteutus näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Mallia klusterin muodostamiseen haettiin mm. hollantilaisista vesialan kehittäjäekosysteemeistä ennen hankkeen käynnistämistä.

Hankkeen aikana Kuopio Water Clusterista muodostettiin yksi tiivis toiminnallinen kokonaisuus, joka kykenee vastaamaan yhden luukun periaatteella vesialan yritysten tuotekehitys- ja testauspalvelutarpeisiin. Klusterin tarjooma ja palvelut koottiin yhteen ja ne ovat löydettävissä mm. www.kuopiowatercluster.fi –sivustolta yhteydenottotietoineen yms. kontakteineen. Hankkeen alkuvaiheessa klusteri muodostui lähinnä sen perustaneista viidestä tutkimusorganisaatiosta, kun taas hankkeen päättyessä klusteriin oli liittynyt jo yli 60 eri kokoista yritystä ja yhteisöä jäseniksi. Näin ollen voidaan todeta, että klusterista saatiin hankkeen kuluessa muodostettua laaja-alainen, yrityksiä tehokkaasti yhteen saattava ja palveleva TKI-ympäristökokonaisuus. Kuopio Water Cluster on tunnustettu myös ECCP-verkostossa EU:n vaatimukset täyttäväksi klusteriksi; KWC haki hankkeen aikana ECCP:n (European Cluster Collaboration Platform) klusterihyväksyntää, jonka statuksen se sai keväällä 2020 ensimmäisenä vesialan klusterina Suomesta.

Lisäksi hankkeen aikana kehitetiin merkittävästi klusterin perustajajäsenten TKI-valmiuksia KWC-investointihankkeessa toteutettujen laiteinvestointien myötä. Näillä hankinnoilla nostettiin klusterin toimijoiden analytiikkavalmiudet, testaus- ja pilotointivalmiudet, sekä tilaratkaisut kansainvälisestikin tarkasteltuna uudelle korkealle tasolle. Nämä uudet valmiudet ovat tehostaneet klusterin näkyvyyttä ja toiminnan kyvykkyyksiä erityisesti yritysten suuntaan houkutellen KWC:n jäseniksi pk-yritysten lisäksi myös kansainvälisen tason globaaleja suuryrityksiä, kuten Nokia, Valmet ja Kemira.

Yhteenvetona voidaan todeta, että hanke saavutti kaikki sille asetetut keskeiset tavoitteet. Hankkeen puitteissa Pohjois-Savon alueelle muodostettiin yhden luukun periaatteella toimiva vesialan TKI-ympäristö/palvelukokonaisuus, joka:
- Edesauttaa uuden liiketoiminnan syntymistä vesiosaamisesta (startupit, uudet tuotteet ja palvelut, aktiivinen testaus- ja pilotointitoiminta yms.)
- Houkuttelee alueelle uusia yrityksiä (veturiyritykset, kuten Nokia, sekä alalla toimivat pk-yritykset) ja vahvistaa nykyisten yritysten asemaa ja kyvykkyyttä potentiaaliseen kasvuun tarjoten osaamistaan ja palveluitaan yritysten hyödynnettäväksi.
- Muodostaa vesiosaamiseen pohjautuvan ekosysteemin alueelle (KWC yrityskumppaneineen)
- Edistää alan toimijoiden pääsyä kansainvälisille markkinoille (mm. ECCP-yhteistyön sekä Finnish Water Forum -yhteistyön puitteissa).