Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A74914

Hankkeen nimi: Kuopio Water Cluster -investointihanke

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.4.2019 ja päättyy 30.11.2022

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Savon liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2629463-3

Jakeluosoite: PL 6 (Microkatu 1)

Puhelinnumero: 0447857006

Postinumero: 70201

Postitoimipaikka: Kuopio

WWW-osoite: http://www.savonia.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Eero Juhana Antikainen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: TK-päällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eero.antikainen(at)savonia.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0447856325

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Kuopio Water Cluster -investointihankkeessa tehtävin investoinnein sekä tätä hanketta tukevan rinnakkaisen Kuopio Water Cluster -kehittämishankkeen toimenpitein Pohjois-Savon alueelle luodaan vahva vesialan tutkimuksen ja tuotekehityksen keskittymä, joka koostuu neljästä tuotekehitysryhmittymästä (R&D Groups) tarvittavine laitteistoineen, osaamisresursseineen, sekä fyysisine puitteineen. Hankkeessa vahvistetaan Pohjoissavolaisen vesiklusterin toimintaedellytyksiä ja kyvykkyyttä edesauttaa vesialan yritysten tutkimus- ja tuotekehitystoimintoja sekä uuden yritystoiminnan muodostumista Pohjois-Savon alueelle tukeutuen Kuopion tiedepuiston laaja-alaiseen vesialan osaamiseen ja laitekantaan. Kuopion vesiklusterin toimintaan (Kuopio Water Cluster R&D Factory) liittyy oleellisesti myös tutkimusfasiliteetit maatalouden vesistökuormitusten monitoroinnin ja hallinnan kehittämisen osalta.

Osaamisklusterin (Kuopio Water Cluster R&D Factory) alle muodostetaan tavoitteellisesti toimivia tuotekehitysryhmittymiä (R&D Groups), jotka hyödyntävät viimeisintä pilot-mittakaavan laitekantaa, osaamisresursseja, sekä analytiikkaa, ja jotka kykenevät ratkomaan asiakkaittensa haasteita ja tuotekehityksen pullonkauloja tavoitteellisesti ja kustannustehokkaasti. Tuotekehitysryhmittymät (R&D-Groups) sisältävät kyseisen aihepiirin parhaan osaamisen sekä laitekannan tähän osaamiseen perustuvien uusien innovaatioitten tuottamiseen ja testaamiseen. Tuotekehitysryhmittymät (R&D-Groups) mahdollistavat eri toimijoitten erikoistumisen omiin vahvuusalueisiinsa ja näitten osaamisprofiilien vahvistamisen entisestään, sekä tehokkaan yhteistoiminnan monialaisten ongelmien ratkaisemiseksi. Muodostettavia tuotekehitysryhmittymiä (R&D Groups) ovat:
• Veden käsittelyn mikrobiologisten sovellusten R&D-Group
• Veden käsittelyn fysikaalis-kemiallisten sovellusten R&D-Group
• Vesiympäristöt, monitorointi ja mallinnus -R&D-Group
• Smart Solutions for Water Safety -R&D-Group

Kaikkien laitteistohankintojen tavoitteena on monipuolistaa ja täydentää jo olemassa olevaa laitekantaa, jotta uudenlaiset tutkimukset ja tuotekehitystoimeksiannot ovat mahdollisia. Hankkeen toimenpiteet, kuten maakunnan vesistöjen suojelun ja asiantuntijayhteisön tiivistäminen, tutkimusinfrastruktuurin uudistaminen ja tutkimusdatan hallinta, sekä vesistömallinnuksen kehittäminen, lisäävät Pohjois-Savon vesiosaamisen valtakunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta.

Hanke vahvistaa merkittävästi Kuopion tiedepuiston vesiklusterin toimintaedellytyksiä ja kyvykkyyttä edesauttaa vesialan sekä sinisen bio- ja maatalouden yritysten tutkimus- ja tuotekehitystoimintoja sekä uuden yritystoiminnan muodostumista Pohjois-Savon alueelle tukeutuen Kuopion tiedepuiston laaja-alaiseen vesialan osaamiseen. Kuopion vesiklusterin keskeisiä toimijoita ovat: Savonia-ammattikorkeakoulu oy (Savonia), Itä-Suomen yliopisto (UEF), Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Geologian tutkimuskeskus (GTK), Ruokavirasto, sekä Luonnonvarakeskus (Luke), jotka kaikki ovat osaamisprofiilinsa mukaisesti mukana tässä hankehakemuksessa.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen kohderyhmää ovat erityisesti vesi-intensiivinen teollisuus (mm. sellu- ja paperiteollisuus, sekä kaivosteollisuus), uusia innovaatioita alalle kehittävät startup-yritykset, pk-yritykset sekä suuret veturiyritykset, vesihuoltosektori, sininen biotalous (muun muassa vesiviljely), sekä maa- ja karjatalous. Viime aikoina julkinen huomio on saanut erityisesti vesi-intensiivisen teollisuuden (Sellu- ja paperiteollisuus sekä kaivosteollisuus) kiinnittämään huomiota enenevässä määrin päästöjen vähentämiseen ja suljettujen kiertojen suunnitteluun. Tulevaisuudessa päästörajat tulevat tiukkenemaan entisestään ja jo tällä hetkellä eräillä paperitehtailla ja kaivoksilla on suuria ongelmia näiden päästörajojen saavuttamisessa. Monissa tapauksissa perinteisillä puhdistusmenetelmillä ei saavuteta uusien lupaehtojen mukaista riittävän puhdasta vettä, joka pakottaa teollisuuslaitokset kehittämään uusia vedenpuhdistusmenetelmiä yhteistyössä innovatiivisten teknologiatoimittajien kanssa. Hyvä esimerkkinä tästä ovat mm. tiukentuneet rikin (sulfaatin) päästörajat, joihin on lähes mahdotonta päästä esimerkiksi perinteisellä kipsisakkamenetelmällä.

Lisäksi hankkeen kohderyhmää ovat Kuopion tiedepuiston TKI-yhteisö (Savonia-ammattikorkeakoulu, UEF, THL, GTK, Ruokavirasto ja Luke), alan opiskelijat ja valvovat viranomaistahot.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välillisesti hanke kohdistuu koko sinisen biotalouden hyödyksi sekä maakunnan asukkaiden, maa- ja kalatalousyrittäjien ja matkailuyritysten ja vesien laadusta riippuvaisten elintarvikeyritysten hyödyksi. Maakunta saa valtakunnallista näkyvyyttä vesiosaamisesta sekä paremmat mahdollisuudet hankkia rahoitusta suojelutoimenpiteiden kehittämiseen. Myös mukana olevien toimijoitten mahdollisuudet kansainvälisten tutkimusrahoitusten hyödyntäjinä kehittyvät merkittävästi. Sisävesien merkitys yhtenä Suomen tärkeistä matkailun vetonauloista huomioidaan entistä paremmin.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 1 738 626

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 1 721 199

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 2 897 712

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 2 868 666

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Savo

Seutukunnat: Kuopion, Ylä-Savon

Kunnat: Kuopio, Iisalmi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 5, joihin työllistyvät naiset 2

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0, joihin työllistyvät naiset 0

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0, joista naisten perustamia 0

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hanke on sukupuolineutraali. Hankkeesta on laadittu toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta ja se on tämän hakemuksen liitteenä.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen asiantuntijoista merkittävä osa on naisia.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hanke on sukupuolineutraali.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 8
Muodostettava Kuopio Water Cluster R&D Factory tulee kehittämään uusia ratkaisuja ja teknologioita vesialan ajankohtaisiin haasteisiin yhdessä yhteistyökumppaneittensa kanssa.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 4
Muodostettava Kuopio Water Cluster R&D Factory tulee kehittämään uusia ratkaisuja ja teknologioita vesialan ajankohtaisiin haasteisiin yhdessä yhteistyökumppaneittensa kanssa.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 7
Muodostettava Kuopio Water Cluster R&D Factory tulee kehittämään uusia ratkaisuja ja teknologioita vesialan ajankohtaisiin haasteisiin yhdessä yhteistyökumppaneittensa kanssa.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 10
Muodostettava Kuopio Water Cluster R&D Factory tulee kehittämään uusia ratkaisuja ja teknologioita vesialan ajankohtaisiin haasteisiin yhdessä yhteistyökumppaneittensa kanssa.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei suoranaista vaikutusta Natura 2000 -kohteisiin.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 8
Muodostettava Kuopio Water Cluster R&D Factory tulee kehittämään uusia ratkaisuja ja teknologioita vesialan ajankohtaisiin haasteisiin, joista osa edistää kiertotalouden kehittymistä sekä materiaalien uudelleen käyttöä raaka-aineina.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 3
Muodostettava Kuopio Water Cluster R&D Factory tulee kehittämään uusia ratkaisuja ja teknologioita vesialan ajankohtaisiin haasteisiin, joista osa edistää energiatehokkuuden kehittymistä sekä materiaalien ja raaka-aineiden uusiokäyttöä.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 0 8
Tuotekehitysryhmittymien (R&D Groups) toimintojen kautta osaamisklusteri voi tehokkaasti ja tavoitteellisesti tukea vesialalla toimivien yritysten tuotekehitysprosesseja sekä edesauttaa vesialan suurten haasteitten ratkaisemista niin teollisuudessa, yhdyskunnissa kuin maataloudessakin. Tällä yhteistoiminnalla edesautetaan myös uusien sovellusten kaupallistamista ja uusien yritysten muodostumista alalle.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 7
Tuotekehitysryhmittymien (R&D Groups) toimintojen kautta osaamisklusteri voi tehokkaasti ja tavoitteellisesti tukea vesialalla toimivien yritysten tuotekehitysprosesseja sekä edesauttaa vesialan suurten haasteitten ratkaisemista niin teollisuudessa, yhdyskunnissa kuin maataloudessakin. Tällä yhteistoiminnalla edesautetaan myös uusien sovellusten kaupallistamista ja uusien yritysten muodostumista alalle.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Ei merkittävää vaikutusta.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 3
Luonnon puhtauden ja monimuotoisuuden edistäminen tukee tätä tavoitetta.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Hanke on tasa-arvoneutraali hanke.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Ei merkittävää vaikutusta.
Kulttuuriympäristö 0 0
Ei merkittävää vaikutusta.
Ympäristöosaaminen 10 10
Hanke kehittää merkittävästi Kuopion vesiklusterin valmiuksia ja kyvykkyyttä testata ja kehittää uusia innovaatioita vesien puhdistukseen, kierrätykseen, monitorointiin ja mallinnukseen, sekä vesivarojen hallintaan liittyen.

9 Loppuraportin tiivistelmä

-