Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A74916

Hankkeen nimi: Paikalliset proteiinit Kansainvälisten Innovaatioiden lähteenä - PIKI

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.5.2019 ja päättyy 30.6.2022

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Innovaatiorahoituskeskus Business Finland

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Turun yliopisto

Organisaatiotyyppi: Yliopisto

Y-tunnus: 0245896-3

Jakeluosoite: Yliopistonmäki

Puhelinnumero:

Postinumero: 20014

Postitoimipaikka: TURUN YLIOPISTO

WWW-osoite: www.utu.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Hopia, Anu

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: N/A

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: anu.hopia(at)utu.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 050 468 1798

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Tutkimus liittyy kestävän kehityksen kansainvälisiin tavoitteisiin hyödyntää proteiinipitoisia raaka-ainevirtoja ruokaketjussa korkean lisäarvon tuotteina. Tutkimusprojektin tavoitteena on tiedon tuottamisen avulla mahdollistaa eteläpohjalaisten yritysten proteiinipitoisten raaka-ainevirtojen hyödyntäminen elintarviketuotannossa uusina kasvi- tai eläinproteiinipohjaisina, ja niitä yhdistävinä tuoteinnovaatioina. Tutkimuksessa tuotetaan aistinvaraista ja teknologista tietoa valikoitujen proteiiniraaka-aineiden ominaisuuksista ja soveltuvuudesta uusiin tuotekonsepteihin. Tutkimus vahvistaa paikallisten raaka-aineiden resurssitehokasta hyödyntämistä.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

4.2 Välilliset kohderyhmät

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 228 500

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 228 500

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 228 600

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 228 600

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Etelä-Pohjanmaa

Seutukunnat: Seinäjoen

Kunnat: Seinäjoki

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Vaasantie 1C 1. krs

Postinumero: 60100

Postitoimipaikka: Seinäjoki

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 4, joihin työllistyvät naiset 2

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Tutkimusryhmä on toimintatavoiltaan sukupuolineutraali. Sukupuolella ei ole toimintaan vaikutusta.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Projektissa pyritään työllistämään sekä miehiä että naisia.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Tutkimusryhmä on toimintatavoiltaan sukupuolineutraali. Sukupuolella ei ole toimintaan vaikutusta.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 8 0
Tutkimuksen tavoitteena löytää lisäarvoa raaka-ainevirroille, joita tällä hetkellä hyödynnetään alhaisella jalostusasteella.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 8 0
Tutkimuksessa pyritään lisäämään kasvikunnan tuotteiden käyttöä ruoaksi sekä tehostamaan eläinperäisten raaka-aineiden hyödyntämistä korkean jalostusasteen ruokatuotteina.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 8
Tutkimuksessa pyritään lisäämään kasvikunnan tuotteiden käyttöä ruoaksi, mikä osaltaan monipuolistaa viljelymaan monimuotoisuutta.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 7 0
Tutkimuksessa pyritään lisäämään kasvikunnan tuotteiden käyttöä ruoaksi sekä tehostamaan eläinperäisten raaka-aineiden hyödyntämistä korkean jalostusasteen ruokatuotteina.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei liity tutkimuksen aihepiiriin, ei sisällä Natura-kohteita.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 10 0
Tutkimuksen tavoitteena löytää lisäarvoa raaka-ainevirroille, joita tällä hetkellä hyödynnetään alhaisella jalostusasteella.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Hankkeella ei ole energiakäyttöön liittyvää rajapintaa.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 10 0
Tutkimuksen tavoitteena paikallisiin raaka-aineisiin saatava lisäarvo sekä paikallisen yritystoiminnan kilpailukyvyn tukeminen.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 8
Parantamalla paikallisten raaka-aineiden jalostusastetta ja paikallisten yritysten kilpaiuikykyä, luomme edellytyksiä myös paikallisten palvelujen kehittämiseen.
Liikkuminen ja logistiikka 4 0
Paikalliset raaka-aineet jalostetaan mahdollisimman pitkälle Etelä-Pohjanmaalla.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 5 0
Kasvisvoittoisen ruokavalion tukeminen.
Tasa-arvon edistäminen 0 5
Tavoitteena työllistää yhtä paljon kumpiakin sukupuolia.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 5
Alueellisen ruokakulttuurin kehitys.
Kulttuuriympäristö 5 0
Alueellisen ruokakulttuurin kehitys.
Ympäristöosaaminen 0 5
Kasvisvoittoisen ruokavalion tukeminen.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Tutkimus liittyy kestävän kehityksen kansainvälisiin tavoitteisiin hyödyntää proteiinipitoisia raaka-ainevirtoja ruokaketjussa korkean lisäarvon tuotteina. Tutkimusprojektin tavoitteena on tiedon tuottamisen avulla mahdollistaa eteläpohjalaisten yritysten proteiinipitoisten raaka-ainevirtojen hyödyntäminen elintarviketuotannossa uusina kasvi- tai eläinproteiinipohjaisina, ja niitä yhdistävinä tuoteinnovaatioina. Tutkimuksessa tuotetaan aistinvaraista ja teknologista tietoa valikoitujen proteiiniraaka-aineiden ominaisuuksista ja soveltuvuudesta uusiin tuotekonsepteihin. Tutkimus vahvistaa paikallisten raaka-aineiden resurssitehokasta hyödyntämistä.