Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A74987

Hankkeen nimi: Muonion Master Plan -hanke

Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Erityistavoite: 1.1. Uuden liiketoiminnan luominen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.3.2019 ja päättyy 31.8.2020

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Lapin liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Muonion kunta

Organisaatiotyyppi: Kunta

Y-tunnus: 0191824-3

Jakeluosoite: Puthaanrannantie 15

Puhelinnumero: 0400686211

Postinumero: 99300

Postitoimipaikka: Muonio

WWW-osoite: http://www.muonio.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Kaisa Eveliina Kylä-Kaila

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Elinkeinokoordinaattori

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: kaisa.kyla-kaila(at)muonio.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0404895153

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Muonion Master Plan -hankkeen tavoitteena on toimillaan luoda edellytyksiä liiketoiminnalle, edistää pk-yritysten kilpailukykyä ja edistää keskustaajaman kehittymistä liiketoimintaympäristönä. Muonion kunnan keskustan seudun kehittämisen tarve lähtee keskustaajaman elinvoimaisuuden säilyttämisestä, elinympäristön laadun turvaamisesta ja liiketoiminnan näkökulmasta vetovoimaisena ympäristönä kehittymisestä. Alue on maakuntakaavassa merkitty taajamatoimintojen alueeksi, jolla osoitetaan asumiseen ja muille taajamatoiminnoille, kuten keskustatoiminnoille alueita. Hankkeen toiminta-alue sisältyy myös matkailun vetovoima-alueeseen, matkailun ja virkistyksen kehittämisen kohdealueeseen, jolla osoitetaan matkailun ja virkistyksen vyöhykkeitä, joihin kohdistuu alueidenkäytöllisiä kehittämistarpeita ja niiden yhteensovittamista. Kaavamääräyksen mukaan aluetta tulee kehittää matkailukeskusten, maaseutumatkailun, palvelujen ja reitistön yhteistoiminnallisena kokonaisuutena. Kirkonkylän ja laajemmin keskustaajaman alueelta puuttuu kokonaisvaltainen näkemys ja johdonmukainen kokonaisvaltainen elinvoimaisuuden kehittämissuunnitelma, Master plan, elinkeinojen ja liiketoiminnan edistämiseksi sekä uusien toimialojen kehittämiseksi ja sijoittamiseksi alueelle. Master planin ydinajatus on uusien nousevien alojen kuten esimerkiksi hyvinvointimatkailun, luonnontuotealan ja etätyön sekä alueella toimivien vahvojen ja työllistävien alojen kuten matkailun, hyvinvointi- ja terveysalan sekä palveluasumisen liiketoimintamahdollisuuksien löytäminen ja mahdollistaminen sekä kasvuhakuisten yritysten toiminnan edistäminen tilojen, maankäytön ja palvelurakenteen näkökulmasta. Toimilla tuetaan yrityksiä tunnistamaan omia liiketoimintamahdollisuuksia, kannustetaan tarttumaan yrityksen kehittämistyöhön ja oman toiminnan uudistamiseen.

Hanke noudattaa alueellisia ja paikallisia kehittämisohjelmia. Hankkeella vastataan mm. Lapin maakuntasuunnitelman vision toteutumiseen Lapista vetovoimaisena ja elämänvoimaa antavana paikkana, Muonion kunnan strategisiin tavoitteisiin vahvistaa elinkeinoja ja elinvoimaa järkevällä kaavoituksella, kunnan elinkeinostrategian tavoitteisiin tukea, kehittää ja varmistaa yritysten toimintaedellytyksiä ja edesauttaa työntekijöiden viihtymistä sekä kunnan matkailustrategian tavoitteisiin matkailun ja palveluyrittäjyyden toimintaedellytyksiin liittyvästä kehittämisestä. Hankkeen kohderyhmänä ovat pk-yritykset.

Hankkeessa tehdään asiantuntijatyönä yhdessä mm. alueen yrittäjien kanssa:
1) nykytila- ja tulevaisuusanalyysi
2) 2-3 vaihtoehtoista tulevaisuuden kuvaa, jotka pohjautuvat yhdessä määriteltyyn visioon
3) liiketoimintakonsepteja, pk-yritystoiminnan verkostoja ja toimintamalleja sekä toimenpide-ehdotuksia yhdessä toimijoiden sekä työryhmien kanssa kehittämistyöpajoissa
4) yrittäjä- ja liiketoimintalähtöinen kehittämissuunnitelma Muonion keskustaajaman palveluiden, tuotannollisen yritystoiminnan sekä asumisen kehittämiseksi huomioiden myös maankäyttövaikutukset kaavoitukseen. Kehittämissuunnitelma, masterplan, tukee päätöksentekoa ja ohjaa kehittämistyötä kuten esimerkiksi tuote- ja palvelukehitystä, maankäytön suunnittelua, uuden pk-yritystoiminnan ja pk-yritysverkostojen syntymistä sekä investointeja tulevaisuudessa.

Hankkeen toimien ja tulosten vaikutuksesta yritykset saavat uusia liikeideoita, joita lähtevät viemään eteenpäin ja aktivoituvat oman toiminnan kehittämisessä. Elinvoimaisuuden kehittämistyö on suunniteltua, säännöllistä ja näkyvää. Yritykset ja potentiaaliset uudet yrittäjät näkevät ja oppivat tunnistamaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia, syntyy uusia kehittämishankkeita, investointeja, toimialoja ja uutta yrittäjyyttä. Alueen elinvoimaisuus lisääntyy ja keskustaajama-alue on virkeä sekä vetovoimainen toimintaympäristö; alue näyttäytyy houkuttelevana kohteena liiketoiminnan sijoittumiselle. Pitkällä aikavälillä toimien odotetaan vaikuttavan positiivisesti työllisyyteen, talouteen, muuttoliikkeeseen, matkailuun sekä liiketoimien kannattavuuteen. Hankkeen toteutusaika on 1.3.-31.12.2019 ja sitä hallinnoi Muonion kunta.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Pk-yritykset: palvelut, kaupanala, matkailun toimiala, muut yritystoimijat (teollisuus, teknologia, uudet alat kuten luonnontuoteala). Hankkeen tuloksilla uskotaan olevan suoraa vaikutusta potentiaalisiin yrittäjiin ja palvelutuottajiin luoden heille mahdollisuuksia uuden yrittäjyyden rakentamiseen kuntaan.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Paikalliset asukkaat ja potentiaaliset uudet asukkaat: nuoret, perheet, ikääntyvä väestö. Yritysten henkilöstö. Kuntasektori, jonka talouteen uskotaan hankkeen tuloksilla olevan vaikutusta.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 62 744

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 40 486

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 78 430

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 50 607

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Lappi

Seutukunnat: Tunturi-Lapin

Kunnat: Muonio

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Kaikessa toiminnassa, niin päätöksenteossa kuin päätösten vaikutuksia arvioitaessa, tulisi tarkastella myös sukupuolinäkökulmaa. Miten meidän valinnat ja toiminnat ottavat huomioon yhdenvertaisuuden, tasapuoliset mahdollisuudet sekä stereotypioiden rikkomisen/vahvistamisen. Edelleen on olemassa asenteita esimerkiksi henkilöiden, naisten ja miesten, erilaisista sukupuoleen sidonnaisista vahvuuksista tai pätevyydestä. On olemassa aloja, joilla työskentelevistä valtaosa on joko naisia tai miehiä. Hankkeen toimintaympäristössä, kunta-alalla, on erityisesti osastojen välillä ns. naisaloja ja ns. miesaloja. Alueen yrityksissä toimintaympäristönä jakauma ei ole niin voimakasta, luonto- ja matkailualan työllistäessä sekä naisia että miehiä. Sukupuolten tasa-arvo ei ole hankkeen päätavoite, mutta sukupuolinäkökulma on hyvä pitää mielessä kun tehdään toimenpiteitä tai luodaan liiketoimintakonsepteja. Vaikutusten arviointia tehdään ja siinä otetaan huomioon myös sukupuolinäkökulma. Hankkeen ollessa monialainen, yhdistyy työryhmissä ja ohjausryhmissä luontevasti niin naisedustajien kuin miesedustajienkin läsnäolo ja näkemykset: mm. ohjausryhmän kokoonpanossa on huomioitu sukupuolinäkökulma. Hanketta suunniteltaessa on tehty Lapin Letkan Suvauskoneen testi hankkeen vaikutuksesta eri sukupuoliin ja tulokseksi saatiin naisten ja miesten asioiden tasapuolinen edistäminen.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Kun toiminnassa on mukana ihmisiä,on toiminnalla aina myös vaikutusta eri sukupuoliin. Tässä hankkeessa itse toimijoita ovat ihmiset ja hankkeen tuloksista hyötyjinä yritykset sekä niissä työllistyvät ihmiset. Pyritään suunnitelmia konkretisoidessa ja toimenpiteitä suoritettaessa huomioimaan sukupuolinäkökulma sekä ns. naisvaltaisten ja miesvaltaisten alojen yhdenvertaiset liikentoimintamahdollisuudet monipuolisilla ratkaisuilla ja ratkaisuja laajoilla näkökulmilla tarkastellen. Monialainen toimijajoukko ohjausryhmineen pitää huolen siitä, että toimintaa tarkastellaan eri sukupuoltenkin näkökulmasta.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoitteena ei ole sukupuolten tasa-arvon edistäminen. Hakija on tietoinen, että elinkeinoelämässä ja yrittäjyydessä sukupuolten väliset erot ovat olemassa. Edelleen on olemassa niin sanotut nais- ja miesvaltaiset alat, matalapalkka-alat sekä erinäiset sukupuoleen liittyvät uraan mahdollisesti vaikuttavat tottumukset (mm. vanhempainavapaan jakautuminen vanhempien välille) ja asenteet. Tässä hankkeessa on kysymys siitä, miten hyödyntää elinkeinotoiminnassa ja yrittäjyydessä nykyisen toimintaympäristöm sekä luonnon ja ympäristön tuomat - yhtäläiset - mahdollisuudet liiketoiminnan syntymisessä.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 7
Hanke toteutetaan Muonion kuntastrategian tavoitteiden ja toimintaa ohjaavien periaatteiden mukaisesti luontoarvoja kunnioittaen. Ei ole välittömiä vaikutuksia.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 6
Pyritään olemaan lisäämättä ilmastonmuutoksen aiheuttamia riskejä ja arvioidaan toimintojen sekä suunnitelmien vaikuttavuutta siihen. Kunnioitetaan mm. maailman puhtaimman ilman tuomia mahdollisuuksia ja yritetään suunnitelman myötä ohjata liiketoimintoja ilmastoystävällisiin ratkaisuihin.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 6
Pyritään olemaan tekemättä luonnon monimuotoisuutta tuhoavia toimenpiteitä ja huomioidaan myös kehittämissuunnitelmassa. Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus ovat avainasemassa luontomatkailussa ja hyvinvointimatkailussa, nämä seikat otetaan huomioon kehittämissuunnitelmassa. Vaikutus välillinen.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 6
Hanke ohjaa luonnonvarojen käyttöä. Mm. luontomatkailun toiminnan edellytys ovat puhtaat vedet, maaperä, sekä ilma. Otetaan huomioon kehittämissuunnitelmissa ja liiketoimintakonsepteissa. Vaikutus välillinen.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 3
Muonion alueella on yhteensä neljä Natura 2000 -ohjelman kohdetta. Nämä otetaan huomioon kehittämissuunnitelmissa ja liiketoimintakonsepteissa, mikäli niiden läheisyyden on suunnitteilla toimenpiteitä.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 6
Osaamisen kehittämistä tapahtuu hankkeen aikana ja pohditaan mm. millaiset materiaalit rakentamiseen ovat kestäviä ja ympäristöystävällisiä, miten jätehuolto on huomioitu suunnitelmissa, millaista yhteistyötä se vaatii. Hankkeen aikana ei synny varsinaista jätettä tai massiivista materiaalia, joten vaikutus on välillistä.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 1 5
Osaamisen kehittämistä tapahtuu hankkeen aikana ja pohditaan mm. millaiset energiaratkaisut ovat kestäviä ja ympäristöystävällisiä, miten uusiutuvat energialähteet on huomioitu suunnitelmissa. Työn tulee perustua järkeviin energiaratkaisuihin. Vaikutus on välillinen, sillä hankkeen aikaiset toimenpiteet eivät kohdennu energialähteiden käyttöön.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 8 9
Kestävä kehittäminen niin sosiaalisesta, taloudellisesta kuin elinkeinollisesta näkökulmasta on hakijan strateginen linjaus ja lähtökohta koko hankkeelle. "Elinvoima vahvistuu kestävästi" on yksi Muonion kunnan kolmesta strategisesta tavoitteesta. Yksi strategisen tavoitteen saavuttamiseksi asetettu toimenpide on elinvoimaisuuden vahvistaminen järkevällä kaavoituksella, joka on myös yksi tämän hankkeen tavoitteista. Elinkeinorakenteen kehittämistä tehdään koko hankkeen ajan sen tuloksena, jonka vuoksi vaikutukset ovat sekä välittömiä että välillisiä.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 8 5
Hankkeen tavoitteena on luoda mahdollisuuksia uusien liikentoimintojen syntymiselle, hankkeessa synnytetään liiketoimintakonsepteja. Hankkeessa myös myydän mielikuvia potentiaalisille yrittäjille, yrittäjiksi aikoville ja asukkaille.
Liikkuminen ja logistiikka 4 5
Huomioidaan koko alueen erityispiirteenä ja haastena liiketoimintamalleja suunniteltaessa. Liikkumista pyritään helpottamaan hyvillä ympäristönkehittämissuunnitelmilla mm. kaavoituksen osalta ja sen tulee olla järkevää.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 5 8
Hankkeen tulosten odotetaan alueen elinvoimaisuuden kehittyvän, joka taas mm. lisää toimeentuloa ja sitä kautta vaikutukset hyvinvointiin ovat myös oleellisia. Hyvinvoinnin eidstäminen on yksi läpi hankkeen kantava teema, joka otetaan tarkasteluun ja yhdeksi onnistumisen mittariksi.
Tasa-arvon edistäminen 7 5
Hankkeen ohjausryhmän kokoonpanossa pyritään huomioimaan molempien sukupuolten edustus ja molempia sukupuolia otetaan yhdenvertaisesti mukaan kehittämistyöhön. Kohdassa 13.1. on avattu lisää sukupuolten välistä tasa-arvoa. Tasa-arvo otetaan huomioon suunnitelmissa: miten hyvin siinä toteutuu tasa-arvo ja yhdenvertaiset mahdollisuudet. Hankkeen toiminta pidetään avoimena, siinä halutaan mm. eri ikäisten ääni kuuluviin. Tietoa sekä tuloksia jaetaan kaikkien hyödynnettäviksi.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 5 6
Hankkeen ohjausryhmään kutsutaan mukaan monipuolisesti paikallisia toimijoita. Hankkeen suunnitelmissa pyritään huomioimaan mahdollisuudet sijoittaa eri toimialojen liiketoimintaa myös keskustaajamaan sekä edistää hyvän elämän ja hyvinvoinnin syntymistä.
Kulttuuriympäristö 2 3
Osaamisen kehittämistä tapahtuu hankkeen aikana ja pohditaan mm. miten kulttuuriympäristö on huomioitu suunnitelmissa ja millaiset mahdollisuudet kehittämissuunnitelma luo kulttuurille. Tarkastellaan luoko suunnitelma liiketoimintamahdollisuuksia kulttuurin saralle.
Ympäristöosaaminen 5 3
Hankkeen aikana tuotetaan tietoa alueen ympäristöstä ja sen kestävästä käytöstä. Hankkeen toimien ja suunnitelman laatimisessa on otettava huomioon ympäristö sekä kestävän kehityksen periaatteet, joiden läpikäyminen lisää välillisestä ympäristöosaamista. Pohditaan, miten ympäristö on otettu suunnitelmassa huomioon.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Muonion kunnan keskustan seudun kehittämisen tarve lähti keskustaajaman elinvoimaisuuden säilyttämisestä, elinympäristön laadun turvaamisesta ja liiketoiminnan näkökulmasta vetovoimaisena ympäristönä kehittymisestä. EAKR -rahoitteisen (Lapin Liitto) Muonion Master Plan -hankkeen tavoitteena oli luoda edellytyksiä liiketoiminnalle, edistää pk-yritysten kilpailukykyä ja Muonion keskustaajaman vetovoimaisuutta.

Master Plan -kehittämissuunnitelmassa kuuluu kohderyhmien ääni. Muonion keskustaajaman kehittämissuunnitelma ja tiekartta, Master Plan, valmistui elokuussa 2020. Asiantuntijayrityksenä projektissa toimi FCG ja hankkeen lopputulos, Master Plan, syntyi monien toimijoiden yhteistyönä. Hankkeen aikana mm. tutkittiin trendejä, haastateltiin alueen yrityksiä, tehtiin laaja verkkokysely kuntalaisille, vapaa-ajanasukkaille ja opiskelijoille sekä järjestettiin avoimia työpajoja ja sparraustiimejä. Hankkeen etenemistä seurasi ja ohjasi monialainen ohjausryhmä. Prosessi oli osallistava ja lopputuloksessa näkyy aidosti alueen yrittäjien, kehittäjien ja kuntalaisten kädenjälki.

Tarjolla onnellisten osakkeita
"Muoniolainen elämäntyyli huokuu luonnonläheistä onnellisuutta, josta matkailijoilla, kuntalaisilla, vapaa-ajanasukkailla ja yrittäjillä on mahdollisuus lunastaa oma onnellisten osake." Tähän on kiteytetty Master Planin kantava teema ja yhteinen näkymä. Muonion keskustaajaman tavoitetilana on kehittyä elinvoimaiseksi ja houkuttelevaksi elinkeinoympäristöksi, vetovoimaiseksi matkailukohteeksi sekä viihtyisäksi asuinympäristöksi. Kehittämisteemoja tuleville vuosille ovat matkailu & virkistys, hyvinvointi & terveys, asumisen & uudet työntevon tavat sekä luonnontuoteala & kiertotalous. Jokaisesta teemasta on valittu kehittämisen painopisteet, joista on hankkeen aikana johdettu liiketoimintakonsepteja sekä kärkihankkeita kuten esimerkiksi Jerisjoen surffiaaltohanke, jakamistalous osana asumista sekä arktisen luonnontuotealan brändäys. Keskeisessä roolissa kaikkien teemojen osalta on liiketoimintaympäristön ja infran kehittämistoimet elinvoimaisuuden edistämisen mahdollistajina; tällaisia ovat mm. kaavoitustoimenpiteet, opastus, viihtyisyys, jätehuolto ja liikennejärjestelyt keskustaajamassa.

Muonion kunnahallitus on kokouksessaan 24.8.2020 hyväksynyt kehittämissuunnitelman, joka ohjaa osaltaan jatkossa Muonion kunnan kehittämistyötä kuten esim. tuote- ja palvelukehitystä, maankäytön suunnittelua, pk-yritystoiminnan ja -verkostojen syntymistä sekä investointeja tulevaisuudessa. Pitkällä aikavälillä toimien odotetaan vaikuttavan positiivisesti alueen työllisyyteen, talouteen, muuttoliikkeeseen, matkailuun sekä liiketoimien kannattavuuteen.

Hanketta rahoitti Lapin Liitto (EAKR) ja Muonion kunta.