Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A75038

Hankkeen nimi: Vähemmällä enemmän - Kohti kiinteistöjen energiaminimiä (KIEMI)

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 3.2. Uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2019 ja päättyy 31.12.2022

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Tampereen korkeakoulusäätiö sr

Organisaatiotyyppi: Yliopisto

Y-tunnus: 2844561-8

Jakeluosoite: PL 300

Puhelinnumero: 03 31151

Postinumero: 28101

Postitoimipaikka: Pori

WWW-osoite: http://www.tut.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Jari Olavi Soini

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Tutkimuspäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: jari.o.soini(at)tut.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 040 8262890

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

"Vähemmällä enemmän - Kohti kiinteistöjen energiaminimiä" (KIEMI) hankkeen tavoitteena on parantaa kiinteistöjen energiatehokkuutta löytämällä kunkin kiinteistön käyttötarkoitukseen sopiva ”energiaminimi”. Hankkeessa keskitytään erityisesti vanhempaan kiinteistökantaan, joka on energiatehokkuudeltaan heikko, ja jossa on siten suuri energiansäästöpotentiaali. Hankkeessa kehitetään ja pilotoidaan siirrettäviä, oppivia ja edullisia sovelluksia ja menetelmiä, joita hyödyntämällä mahdollistetaan energiansäästö vanhemmissa kiinteistöissä. Tavoitteena on uusien ja innovatiivisten teknisten ratkaisujen avulla parantaa tällaisten kiinteistöjen energiatehokkuutta.

Hankkeen keskeiset tulokset muodostuvat sarjasta Proof-of-Concept -prototyyppejä ja -järjestelmiä, joiden avulla on mahdollista muodostaa erityyppisiin käyttötilanteisiin sopivia kiinteistöjen energiatehokkuutta parantavia avoimia ja modulaarisia ratkaisuja. Hankkeessa pilotoitavien prototyyppien avulla selvitetään sekä olemassa olevien, että uusien innovatiivisten anturiratkaisujen käyttökelpoisuus aidoissa käyttöympäristöissä, kun pyritään selvittämään kiinteistöjen energiaminimi, eli se energian kokonaiskulutuksen määrä, jolla asumis- tai työskentelyviihtyvyys pysyy miellyttävällä tasolla. Hankkeen tulosten avulla saavutetaan kustannussäästöjä vähentämällä energian käyttöä asunnoissa ja rakennusten lämmityksessä, parannetaan asumisviihtyvyyttä ja työskentelyolosuhteita sekä pienennetään kiinteistöjen käytöstä syntyvää hiilijalanjälkeä.

KIEMI-hankkeen tuloksena syntyy älykkäitä teknologiaratkaisuja, jotka luovat uudenlaista liiketoimintapotentiaalia maakuntaan. Hanketuloksilla on myös kansainvälistä uutuusarvoa. Avoimesti julkaistavat hanketulokset mahdollistavat maakunnan yrityksille uuden liiketoiminnan syntymisen erityisesti olosuhdemittaamisen, oppivien järjestelmien ja kiinteistöjen energianhallinnan alueella. Hanke edistää maakunnan monipuolista energia-alan osaamista, energiatehokkuutta ja vähähiilisyystavoitetta, kehittämällä ja pilotoimalla "kestäviä" ratkaisuja energian säästämiseksi ja kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi. Hanke toimii myös käytännönläheisenä esimerkkinä satakuntalaisten PK-yritysten, julkisen sektorin ja tutkimus- ja koulutusorganisaatioiden yhteistyöstä. Hankkeen avulla kasvatetaan maakunnan osaamispääomaa, otetaan uusia ja innovatiivisia teknologioita käyttöön sekä mahdollistetaan uuden liiketoiminnan ja uusien palvelujen syntyminen.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen ensisijaisena kohderyhmänä ja hanketulosten hyödyntäjinä ovat alueen yritykset, kunnat sekä tutkimus- ja koulutusorganisaatiot. Liiketoiminnan näkökulmasta kohderyhmänä ovat satakuntalaiset PK-yritykset, joiden on mahdollista luoda uutta liiketoimintaa ja palveluja hankkeessa kehitettävien sekä pilotoitavien prototyyppien avulla. Hankkeen tuloksia voivat hyödyntää myös kaikki kiinteistöjen energia- ja resurssitehokkuudesta sekä asumiseen liittyvästä hyvinvoinnista huolehtivat ja vastaavat yksityiset (yritykset) ja julkiset (kunnat) tahot. Lisäksi avoimesti julkaistavat hanketulokset ovat vapaasti alueen muiden tutkimus- ja koulutusorganisaatioiden käytettävissä.

Hankkeessa luotavien prototyyppien kehittämiseen ja pilotointiin osallistuu alueen PK-yrityksiä, koulutusorganisaatioita ja julkisen sektorin toimijoita (kunnat). Hanketta koordinoi ja operatiivista toimintaa johtaa Tampereen yliopiston Porin yksikön SEIntS-tutkimusryhmä, joka toimii samalla hankkeen innovaatiotoiminnan veturina, ja jonka tietotaidon ja osaamisen pohjalta alueen PK-yritykset, kunnat sekä tutkimus- ja koulutusorganisaatiot saavat mahdollisuuden osallistua uusinta teknologiaa hyödyntävien älykkäiden sovellusten sekä palveluiden kehittämiseen ja pilotointiin. Tämän hakemuksen liitteenä (Liitteet 5-11) on esitelty hankkeessa jo mukana olevat alueelliset yhteistyökumppanit. Hankkeen aikana myös muilla teemasta kiinnostuneilla satakuntalaisilla yrityksillä ja organisaatioilla on mahdollisuus tulla mukaan hankkeeseen (mm. pilotoinnit aidoissa ympäristöissä). Hankkeeseen pyritään saamaan mukaan mahdollisimman laaja-alainen ja kattava edustus hankkeen kohderyhmään kuuluvista erityyppisistä toimijoista. Tällainen kokonaisuus edesauttaa tunnistamaan relevantteja tilanteita ja kohteita, joissa hankkeessa kehitettävien prototyyppien tarve voidaan osoittaa ja todentaa käytännössä.

Kaikki hankkeen tulokset tullaan julkaisemaan avoimesti siten, että ne palvelevat maakunnan yrityksiä, kuntatoimijoita sekä tutkimus- ja koulutusorganisaatioita mahdollisimman laajalti. Hankkeessa toteutettavien prototyyppien kehittämisessä ja pilotoinnissa keskitytään Satakuntaan ja Satakunnassa toimiviin yrityksiin ja organisaatioihin, mutta kehitettyjen prototyyppien/sovellusten, markkinointi ja hyödyntäminen on mahdollista laajentaa kattamaan koko Suomen tarpeita. Hankkeen tulokset ja niiden hyödyntäminen omaavat ilmeistä kansainvälistä liiketoimintapotentiaalia. Hanketuloksia tullaan hankkeen aikana raportoimaan, julkaisemaan ja kelpoistamaan myös kansainvälisesti hanketuotosten ja –toiminnan arvioimiseksi, ohjaavan palautteen saamiseksi ja sekä rakennerahastotoiminnalle edellytettävän laajan vaikuttavuuden ja näkyvyyden saamiseksi hankkeelle (ktso Liite 13b, kohta 3).

4.2 Välilliset kohderyhmät

Kaikki KIEMI-hankkeessa tehtävä teknologia- ja prototyyppikehitys pyritään toteuttamaan käyttäen maksuttomia avoimen lähdekoodin (open source) komponentteja, mikä takaa tulosten saatavuuden ja hyödyntämisen hankkeen päätyttyä, esimerkiksi kansallisten ja kansainvälisten tutkimus- ja koulutusorganisaatioiden toimesta. Hankkeen välillisenä kohderyhmänä ovat myös maakunnassa toimivat ohjelmistoja, mobiili- ja tiedonsiirtopalveluja sekä anturointijärjestelmiä kehittävät ja tuotteistavat PK-yritykset. Myös prototyyppisovellusten avulla kerättävän datan analysointi, visualisointi, edelleen jalostus ja yhdistely ovat esimerkkeinä uusista liiketoiminnan alueista, joille syntyy markkina- ja liiketoimintapotentiaalia hankkeen tuloksena. Lisäksi hankkeen tulosten välillisiä kohderyhmiä ja hyödyntäjätahoja ovat kiinteistöjen varsinaiset käyttäjät eli asukkaat ja kiinteistöissä työskentelevät henkilöt sekä julkisen sektorin tilojen käyttäjät.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 402 535

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 399 740

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 575 050

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 571 057

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Satakunta

Seutukunnat: Rauman, Porin, Pohjois-Satakunnan

Kunnat: Kankaanpää, Nakkila, Siikainen, Merikarvia, Pori, Rauma, Harjavalta, Huittinen, Säkylä, Eura, Kokemäki, Pomarkku, Ulvila, Jämijärvi, Karvia, Eurajoki

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Hankkeen tavoitteet ja toimintatavat eivät riipu sukupuolesta.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Sekä naisilla että miehillä on täysin sama mahdollisuus osallistua hankkeen toimintaan ja/tai tilaisuuksiin.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen tavoitteet ja toimintatavat eivät riipu sukupuolesta.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 5 7
Kiinteistöjen energiankulutuksen väheneminen pienentää samalla fossiilisten polttoaineiden käyttöä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 7 9
Kiinteistöjen energiankulutuksen väheneminen pienentää samalla fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja kasvihuonekaasujen vapautumista ilmakehään.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 2 4
Päästöjen vähentyessä myös ympäristöhaitat pienenevät.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 3 5
Kiinteistöjen energiankulutuksen väheneminen pienentää samalla fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja kasvihuonekaasujen vapautumista ilmakehään.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Hankkeella ei tiettävästi ole vaikutuksia Natura-2000 ohjelman kohteisiin.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 8 8
Hanke parantaa kiinteistöjen energiatehokkuutta.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 1 8
Hanke kannustaa (mm. opastussovellus)siirtymään uusiutuviin energiamuotoihin silloin kun se on tarkoituksenmukaista.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 4 7
Satakuntalaisten pk-yritysten osaamispohja ja ympäristötietoisuus kasvaa maakunnan yritysten (ja myös kuntatoimijoiden) toimiessa energiatehokkuus - ja vähähiilisyys-demonstraatioiden toteuttajina.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 5 8
Hankkeessa kehitettävät digitaaliset mittaukset, ohjeistukset ja säätöalgoritmit ovat käytännössä aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittämistä.
Liikkuminen ja logistiikka 2 5
Kiinteistöjen energian kulutuksen väheneminen pienentää mm. polttoaineiden kuljetustarvetta.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 7 8
Hanke pyrkii parantamaan kiinteistöjen sisäolosuhteita taloudellisella (kustannussäästö), terveellisellä (lämpöaistimus) ja energiatehokkaalla tavalla (vähähiilisyys).
Tasa-arvon edistäminen 4 6
Itseoppivat ja automatisoidut energiansäästömenetelmät pienentävät perinteisten sukupuoliin ja sukupolviin liitettyjen roolien merkitystä.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Hankkeen tavoitteet ja toiminta eivät oletettavasti vaaranna monikulttuurista yhdenvertaisuutta.
Kulttuuriympäristö 0 0
Hanke on kulttuurisesti neutraali.
Ympäristöosaaminen 7 10
Hanke lisää ymmärrystä energiatehokkuudesta ja päästövähennyksiin liittyvästä problematiikasta. Hankkeen tulosten hyödyntämisen myötä ympäristöä kuluttavien toimintatapojen käyttö vähenee.Hanke lisää ympäristöosaamista ja -tietoisuutta.

9 Loppuraportin tiivistelmä

KIEMI-hankkeen tavoitteena oli tutkia, kehittää ja pilotoida ratkaisuja kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseksi. Hankkeen tuloksena kehitettiin prototyyppiratkaisuja, joita soveltamalla ja hyödyntämällä on mahdollista tunnistaa ja identifioida kiinteistöistä energiasäästökohteita sekä tehdä arvioita kiinteistöjen energiansäästöpotentiaalista. Hankkeessa luotuja, energiasäästömahdollisuuksia tunnistavia, ratkaisuja on myös testattu ja pilotoitu aidoissa toimintaympäristöissä. Hanketulosten avulla on mahdollista saavuttaa kustannussäästöjä vähentämällä energian käyttöä asunnoissa ja rakennusten lämmityksessä, parantaa asumisviihtyvyyttä sekä pienentää kiinteistöjen käytöstä syntyvää hiilijalanjälkeä. Hankkeessa toteutetut ja pilotoidut prototyyppiratkaisut sekä hankkeen aikana saavutetut hanketulokset on esitelty, ja avoimesti saatavilla, hankkeen verkkosivustolla (https://www.avoinsatakunta.fi/kiemi/)