Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A75068

Hankkeen nimi: Edelläkävijyys energiayhteisössä

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 3.2. Uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.8.2019 ja päättyy 30.11.2021

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Lempäälän Lämpö Oy

Organisaatiotyyppi: Muu yksityisoikeudellinen oikeushenkilö

Y-tunnus: 0150718-8

Jakeluosoite: PL 36

Puhelinnumero: 03 565 51 000

Postinumero: 37501

Postitoimipaikka: Lempäälä

WWW-osoite: http://www.lempaalanlampo.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Hanna Maria Johanna Willner

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: hankekoordinaattori, Lempäälän kunta

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: hanna.willner(at)lempaala.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 044 423 5948

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Edelläkävijyys energiayhteisössä -hankkeen tavoitteena on edistää hajautettujen energiaratkaisujen, uusiutuvan energian ja edelläkävijyysratkaisujen hyödyntämistä lähienergiaratkaisuna asumisen, viihtymisen ja palvelujen keskittymisessä. Hankkeessa selvitetään edellytykset ja reunaehdot teollisuusalueen mittakaavassa toteutetun TEM:n energiateknologian kärkihankkeeksi valitun LEMENE-hankkeen innovatiivisten ratkaisujen siirtämistä toisenlaiseen toimintaympäristöön ja mittakaavaan sekä konseptoidaan tekoälyä hyödyntävä virtuaalivoimalaitos toisiinsa linkitettyjen energiayhteisöjen energiatuotannon ja kulutuksen optimoinnissa. Tavoitteena on yhteistyön avulla selvittää tekoälyä hyödyntävä ratkaisu, jolla vähennetään fossiilisten polttoaineiden käyttöä tehohuippuja tasaamalla sekä paikallisen tuotannon että valtakunnallisen sähköntuotannon osalta sekä selvittää mahdollisuus toimia sähkön tehoreservinä. Selvityshanke tukee uuden liiketoiminnan ja innovaatioiden syntyä uusiutuvia energiaratkaisuja tarjoavissa yrityksissä tuottamalla energiayhteisöjen ja virtuaalivoimalaitosten niiden kehitystyölle tarpeellisia määrittelyjä ja toteuttamisedellytyksiä. Selvityshanke toteutetaan yhteistyössä alan yritysten ja oppilaitosten kanssa.

Hankkeen toimenpiteinä kehitetään energiayhteisön toteuttamiseen liittyvää yhteistyötä, selvitetään tekniset, lainsäädännölliset ja muut edellytykset asetetun tavoitteen saavuttamiseksi sekä edistetään toimijoiden välistä yhteistyötä ja uuden liiketoiminnan syntymistä yrityksiin.

Hankkeen tuloksena syntyy selvitystyö teollisuusaluemittakaavassa toteutettavassa LEMENE-hankkeessa luotujen innovatiivisten toimintamallien ja teknisten ratkaisujen soveltamismahdollisuuksista asumisen, viihtymisen ja palvelujen keskittymisiin syntyvien energiayhteisöjen toteuttamisessa sekä niiden energian tuotannon ja kulutuksen optimointimahdollisuuksista tekoälyä hyödyntävän virtuaalivoimalaitoksen avulla. Selvitystyössä arvioidaan toteuttamiskelpoisuus teknisestä näkökulmasta sekä lainsäädännön ja regulaation rajoitteiden osalta.

Hankkeessa syntyy uusi konsepti, jonka avulla on mahdollista vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä tehohuippuja tasaamalla sekä paikallisen tuotannon että valtakunnallisen sähköntuotannon osalta sekä selvittää mahdollisuus toimia sähkön tehoreservinä. Uusiutuvina energianlähteinä selvitystyössä tarkastellaan mm. aurinkoenergiaa, biokaasua, power-to-gas -ratkaisuja.

Hankkeen avulla pystytään vaikuttamaan välillisesti kasvihuonekaasun vähenemiseen ja innovatiivisten energiaratkaisujen käyttöönottoon. Hankeen avulla selvitetään edellytykset, joilla kuluttaja-asiakkaatkin voivat liittyä energiayhteisöön sekä energian tuottajiksi että kuluttajiksi. Hankkeen tuloksena selviää mahdollisuudet ja edellytykset yhdistää energiayhteisöjä toisiinsa. Hankkeessa syntyy uusi tekoälyä optimoinnissa hyödyntävä virtuaalivoimalaitoskonsepti.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

mahdolliset alueellisiin energiayhteisöihin liittyviä energiaratkaisuja ja -palveluja tarjoavat yritykset, rakennuttajat, suunnittelijat ja rakennusyhtiöt, alueelle sijoittuvat yritykset, kuntaorganisaatio

Mahdollisia yritysyhteistyökumppaneita ovat mm. Merus Power Oy, Convion Oy, Elcogen Oy, Vibeco Oy, MOST Digital, Höyrytys Oy, Solarigo Oy, Kiwatti Oy, Maviko Oy sekä Elenia ja Fingrid

4.2 Välilliset kohderyhmät

alueen tutkimus- ja koulutustoimijat, muut kunnat Suomessa

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 86 175

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 86 173

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 143 624

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 143 620

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pirkanmaa

Seutukunnat: Tampereen

Kunnat: Lempäälä

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Energiatoimiala on arvioiden mukaan enemmän mies- kuin naisvaltainen. Siitä syystä on oletettavissa, että valtaosa hankkeen toimenpiteisiin osallistuvista (esim. yritysosallistujat, yhteistyökumppanit) ovat miehiä. Naisia kannustetaan osallistumaan kaikkeen hanketoimintaan aktiivisesti ja samalla tavalla ja samanarvoisesti kuin miehiä.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Ei
Hankkeen toiminta on avointa kaikille virtuaalivoimalan energiayhteisön toteuttamisratkaisujen kehittämisestä tai energiayhteisöön liittymisestä kiinnostuneille yrityksille, palveluiden kehittäjille ja niiden käyttäjille sukupuolesta riippumatta. Hanke selvittää mahdollisuudet uusien energian tuotanto- ja käyttöratkaisujen syntymiseen ja energiayhteisöön liittymiseen alueen asukkaille yhdenvertaisesti.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hanketyön päätavoite on sukupuolineutraali

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 10
Hanke edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä selvittämällä edellytyksiä lisätä uusiutuvan lähienergian tuotantoa ja käyttöä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 8
Hankkeessa toteutettavallaa selvitystyöllä pyritään luomaan edellytyksiä energiavirtojen tehokkaaseen kierrätykseen. Uusiutuvan eenergian käyttöä lisäävillä toimilla on suora vaikutus ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentämiseen
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 8
Fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämiseen tähtäävillä hankkeen toimenpiteillä on selvää vaikutusta luonnon monimuotoisuuteen.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 8
Hanke pyrkii luomaan edellytyksiä vähentää mm. öljyn käyttöä energian tuotannossa, mikä vähentää sekä vesien, ilman, ja maaperän saastumisen riskiä että klasvihuonepäästöjä.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 3
Lempäälän keskustan välittömässä läheisyydessä sijaitseva Ahtialanjärvi sisältyy valtakunnallisesti arvokkaana lintuvetenä Natura 2000 -suojeluohjelmaan. Se on myös osa kansallisesti arvokasta FINIBA-aluetta, Etelä-Pirkanmaan lintuvesiä. Hankkeella luodaan edellytykset ottaa käyttöön uusiutuvia energiaratkaisuja Natura2000-kohteen välittömässä läheisyydessä Lempäälän keskusta-alueella mm. kasvavan asuntorakennuskannan ja laajentuvan yritystoiminnan osalta.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 4
Energiatehokkuuden edelläkävijäratkaisujenja uusiutuvien energialähteiden käyttöönotto vähentää materiaalien kulutusta ja syntyvän jätteen määrää
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 10
Hankkeen toimenpiteet edistävät uusiutuvien energiaratkaisujen hyödyntämistä sekä niihin liittyvän liiketoiminnan kehittymistä
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 0 8
Hankkeessa toteutettava selvitystyö pyrkii löytämään keinot tarjota paikalliselle liiketoiminnalle ja asutukselle mahdollisuuden hankkia uusiutuvaa ja kestävää energiaa sekä mahdollisuuden ryhtyä itse uusiutuvan energian tuottajaksi.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 6
Hankkeessa konseptoidaan virtuaalivoimalaitos, jonka toimintaa optimoidaan tekoälyn avulla.
Liikkuminen ja logistiikka 0 2
Uusiutuvien kortteli-/lähienergiaratkaisujen kehittäminen vähentää tarvetta energiantuotantoon liittyvälle materiaalikuljetukselle
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 3
Hanke edistää uusiutuvien energialähteiden käyttöön ottoa, mikä voi vaikuttaa merkittävästi terveellisen ja viihtyisän elinympäristön ylläpitoon.
Tasa-arvon edistäminen 0 2
Hankkeen avulla luodaan toiminnan mittakaavasta, toimijoiden koulutustaustasta ja sukupuolesta riippumattomia yhtäläisiä edellytyksiä liittyä energiayhteisöön määrittelemällä toteuttamiskelpoisuudelle reunaehtoja ja edellytyksiä.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 3
Hankkeella pyritään edistämään tasa-arvoista energiaratkaisujen käyttömahdollisuutta.
Kulttuuriympäristö 0 2
Tavoitteena on selvittää edellytykset hajautettuihin energiaratkaisuihin perustuvan energianyhteisö toteuttamiseen ja tuotannon optimointiin virtuaalivoimalan avulla. Korttelienergiaratkaisujen käyttöönotto vähentäisi kulttuuriympäristön arvoa vähentävien keskitettyjen energiantuotantolaitosten rakentamistarvetta asumisen, viihtymisen ja palvelujen keskittymien välittömään läheisyyteen.
Ympäristöosaaminen 0 2
Hanke lisää hankkeen toimintaan osallistuvien toimijoiden sekä hankkeen kohderyhmänä olevien tahojen energia- ja ympäristötietoisuutta

9 Loppuraportin tiivistelmä

Lempäälän kunnan strategia asettaa tavoitteeksi olla edelläkävijä energiantuotannossa ja edistää paikallisen uusiutuvan energian käyttöä ja vähähiilisiä ratkaisuita. Lempäälän kunnan tehtävänä on toteuttaa alueellisten ilmasto- ja energiastrategioiden HINKU-tavoitteita ja edistää vähähiilisiä ratkaisuja.

Uudet toiminta­tavat hajautetun sekä uusiutuvan energian ratkaisuissa olivat keskiössä Lempäälässä EU-rahalla toteutetussa selvitys­hankkeessa. Asumisen, viihtymisen ja palvelujen tueksi halutaan rakentaa lähi­energia­ratkaisuja, joissa käytetään apuna tekoälyä. Lempäälän Marjamäen alueella toteutetun energiayhteisön mukaista toimintamallia on halua soveltaa muilla kuin teollisuusalueilla. Hankkeessa tutkittiin myös tekoälyn ja koneoppimisen hyödynnettävyyttä osana energiayhteisöä. Tällöin energian tuotantoa ja kulutusta voitaisiin ohjata resurssiviisaasti. Tekoälyn avulla saatava ratkaisu vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä tasaamalla tehohuippuja sekä paikallisen tuotannon että valtakunnallisen sähköntuotannon osalta. Lisäksi selvitetään mahdollisuus toimia sähkön tehoreservinä.

Hankkeen tarkoituksena oli antaa pohjatietoa energiayhteisöistä kiinnostuneille tahoilla ja auttaa heidät alkuun energiayhtöisön toteutettavuuden arvioinnissa. Vuoden 2021 marraskuun loppuun kestäneestä selvityshankkeesta vastasi Lempäälän Lämpö Oy ja hankkeessa oli mukana myös alan yrityksiä ja oppilaitoksia. Sähkömarkkinalain ja muiden säännösten uudistus ja voimaantulo haastoi hankkeen toteuttamista ja vaikutti merkittävästi hankkeen toteuttamiseen energiayhteisöjen hyödyntämismahdollisuuksista ja myös tutkimuksen sisällöstä.

Selvityshankkeen konkreettisena toimena syntyi loppuraportin muodossa periaatteellinen ohje, jonka perusteella energiayhteisöstä kiinnostuneet tahot saavat konkreettista perustietoa mitä asioita pitää energiayhteisön suunnittelussa ottaa huomioon. Kohdetahoina ovat rakentajat, suunnittelijat ja toteuttajat.

Suomessa on tuhansia potentiaalia kohteita, joissa hankkeen tuloksia voidaan hyödyntää jo tänä päivänä. Yhtenä keskeisenä tuloksena hankkeessa on, että nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa energiayhteisöiden muodostamisen niin kiinteistön sisäisenä energiayhteisönä kuin kiinteistörajat ylittävänä energiayhteisönä kiinteistöryhmän muodossa. Selvityksen kautta edesautetaan vihreää siirtymää taloudellisesti kannattavasti. Selvitys toimii osaltaan myös tukena päätöksenteolle

Kaikki hankkeen tekemät selvitykset ja materiaali julkaistaan hankkeen verkkosivuilla, josta ne ovat kaikkien saatavilla. Hankkeessa on syntynyt mm. noin 60 sivun loppuraportti, energiayhteisö käsikirja, kaksi energiavirastolle tehtyä lausuntopyyntöä, Aalto yliopiston toteuttama tekoäly selvitys ja Most Digitalin toteuttama raportti virtuaalirobotin hyödyntämisestä energiayhteisön raportoinnissa

Hankkeen suomenkielinen selvitystyöraportti ja muu aineisto on julkaistu hankkeen verkkosivuilla osoitteessa eehanke.fi.