Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A75099

Hankkeen nimi: FPlatform - Lappilaiset tapahtumat luovan talouden innovaatioalustoina esiselvitys

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.5.2019 ja päättyy 31.12.2020

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Lapin liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Lapin Yliopisto

Organisaatiotyyppi: Yliopisto

Y-tunnus: 0292800-5

Jakeluosoite: Yliopistonkatu 8

Puhelinnumero: 016 341 341

Postinumero: 96300

Postitoimipaikka: ROVANIEMI

WWW-osoite: http://www.ulapland.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Jari Tapio Rinne

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Innovaatiopäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: jari.rinne(at)ulapland.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0400210803

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Luovan alan ja taiteen työmarkkinat ovat muutoksessa digitalisoitumisen mahdollistamien aineettoman arvonousun tuotteiden ja palveluiden myötä. Uusia taiteen osaamisalueisiin perustuvia työnmuotoja ja toimeentulon mahdollisuuksia on syntynyt erityisesti tapahtumien yhteyteen sekä lyhytkestoisiin palvelutarpeisiin. Luovien alojen ja taiteiden osaamisia on kutsuttu mukaan muille toimialoille ja tämä näyttäytyy uusina toimeentulon tapoina luovassa taloudessa. Taiteiden ja luovien alojen työttömyystilanne vaihtelee aloittain, mutta yleiskuva on kohtuullisen haastava.

Erilaiset tapahtumat tarjoavat alustaa taiteen ja luovien alojen ammattilaisille, yrittäjille ja opiskelijoille esitellä ja perustella omaa osaamistaan. Tapahtumat ovat kohtaamisen tiloja, joissa ideat, ajatukset, tuotteet ja palvelut ovat testattavissa nopeasti sekä pienillä kustannuksilla samalla verkostoituen potentiaalisten asiakkaiden kanssa. Työllistyminen ja siirtyminen yrittäjyyteen luovalla alalla poikkeaa muiden alojen käytänteistä. Tuotteiden, palveluiden, asiakassuhteen tai työsuhteen syntyminen edellyttää erityisiä taitoja ja kokeiluja, joita voidaan testata ja kehittää tapahtumien yleisöjen kanssa. Yleisön kohtaaminen ja yleisölle tekeminen on luovan talouden keskiössä. Tapahtumat tarjoavat näitä tarvittavia kohderyhmä kohtaamisia.

Hankkeessa etsitään keinoja lisätä maakunnan luovien alojen toimijoiden työllistymis- ja liiketoiminta mahdollisuuksia sekä edistää paikallisen luovan talouden kehittymistä. Uusia toimintatapoja kehitetään yhdessä tapahtumien ja niiden yleisöjen kanssa. Hankkeen toteutus perustuu maakunnan luovien alojen kolmen koulutustason useamman vuoden yhteistyössä tapahtumien kanssa rakennettuun osaamiseen ja sen hyödyntämiseen tapahtumaperustaisessa kehittämisalustassa. Yhteistyötä tehdään myös mm. Lapin taiteilijaseuran ja Taiteen edistämiskeskuksen kanssa, joiden tavoitteena on uusien taiteen ja kulttuurien elinkeinojen tukeminen ja kehittäminen.

Esiselvityksessä määritellään maakunnallisen tapahtumaperustaisen luovien alojen ja talouden innovaatio- ja toiminta-alustaa, jossa taide- ja kulttuurialan ammattilaiset, opiskelijat, oppilaitokset ja tapahtumien yleisöt asiakkaina kohtaavat edistäen uuden osaamisen syntymistä. Hanke edistää toimeentulomahdollisuuksia luovan talouden ja yrittäjyyden alueilla. Tavoitteena on luovien alojen työllistymismahdollisuuksien ja yrittäjyyden kehittyminen lappilaisten tapahtumien, ammattitaiteilijoiden, luovien alojen yrittäjien, Taiteen edistämiskeskuksen ja Lapin taiteilijaseuran yhteistyönä. Tapahtumat toimivat luovan talouden toimijoiden yhteisenä kehittämistilana, jossa toimiminen tuottaa lisäarvoa sekä uusia palveluita jo olemassa oleville tapahtumille.

Esiselvityshankkeen päätoivoitteena on tuottaa lisätietämystä Lapin tapahtumiin liittyvästä potentiaalista luovan talouden toimijoiden työllistymismahdollisuuksien näkökulmasta. Hankkeeseen sisältyy toimenpiteitä, jotka edistävät luovien alojen ammattilaisten työllistymismahdollisuuksia. Luovat alat ovat työn murroksen tilassa, mikä mahdollistaa ammattitaiteilijoille ja luovien alojen yrittäjille uusia työtilaisuuksia ei-perinteisillä toimialoilla. Lapissa tapahtumat, jotka ydinsisällöltään keskittyvät muuhun kuin taide- ja kulttuurisisältöihin eivät ole vielä osanneet täysimittaisesti hyödyntää taide- ja kulttuurisisältöjen potentiaalista lisäarvoa tapahtumalle. Esiselvityksessä rakennetaan kokonaiskuvaa niistä toimenpiteistä, joita edellytetään edellä mainittujen yleistavoitteiden edistämiseksi. Tulokset ovat hyödynnettävissä myös muuhun tapahtumatuotantoon Lapissa lisäten luovan alan uusia ja kestäviä työmahdollisuuksia. Hankkeen uutuusarvona on luovien alojen oppilaitosten, tapahtumaorganisaatioiden ja niiden yleisön sekä luovien alojen ammattilaisten törmäyttäminen monialaisella tapahtumaperustaisella innovaatioalustalla.


Toimenpiteen tavoitteiden saavuttamiseksi:
1 ) Kartoitetaan maakunnan luovien alojen ja luovan talouden ansaintalogiikoita ja –mahdollisuuksia tapahtumatalouden näkökulmasta.
2) Kartoitetaan Lapin tapahtumien toimintamalleja ja kehittämistarpeita luovien alojen toimintaedellytysten ja liiketoiminnan näkökulmasta.
3) Konseptoidaan alustavia mahdollisia malleja yhteiselle tapahtumaperustaiselle innovaatioalustalle, sen kehittämiselle ja käyttöönotolle tapahtumien yhteydessä.
4) Kartoitetaan tapahtumayleisön tarpeita ja kehittämisajatuksia yhteisen innovaatioalusta ja tuotettavien lisäarvopalveluiden näkökulmasta.
5) Kartoitetaan tapahtumien yhteydessä tapahtuvan taiteen välittämisentapoja ja -muotoja myynnin ja markkinoinnin näkökulmasta.
6) Osakartoitusten pohjalta luodaan alustava toteutusmalli kehitettävästä tapahtumaperustaista innovaatio- ja toiminta-alustasta jatkotoimenpiteitä varten.

Esiselvityksen tuloksena syntyy alustava selvitysraportti luovien alojen ja luovan talouden ansaintalogiikoista maakunnan tapahtumissa, jossa tarkastellaan Lapin tapahtumien toimintamalleja ja luovien alojen kehittämistarpeita. Selvitykseen sisältyy alustava kuvaus FPlarform –innovaatioalustan toimintamalli tapahtuminen ja oppilaitosten yhteisvalmisteltavien toimenpiteiden tueksi.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaisena kohderyhmänä ovat maakunnan luovien alojen oppilaitosten opiskelijat ja henkilökunta, Lapissa järjestettävät tapahtumat, luovien alojen ammattilaiset ja tapahtumatuotantoja tilaavat tahot.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välillisenä kohderyhmänä on tapahtumiin osallistuvat yleisöt ja tapahtumista hyötyvät matkailu- ja majoitusalan toimijat.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 67 904

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 67 904

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 84 880

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 84 880

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Lappi

Seutukunnat: Rovaniemen, Pohjois-Lapin, Kemi-Tornion, Itä-Lapin, Torniolaakson, Tunturi-Lapin

Kunnat: Sodankylä, Tornio, Pello, Pelkosenniemi, Ranua, Kittilä, Utsjoki, Tervola, Kemi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Oppilaitosten tominnassa noudatetaan tasa-arvoon perustuvia käytänteitä.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Oppilaitosten tominnassa noudatetaan tasa-arvoon perustuvia käytänteitä.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen tavoitteena on luovien alojen ammattilaisten työtilaisuuksien lisääminen ja luovan talouden mahdollisuuksien laajentaminen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 5 4
Tapahtumien toteutuksessa huomioidaan kestävään kehitykseen, vihreään talouteen ja kierrätykseen liittyvä periaatteet. Tapahtumilla on näihin seikkoihin liittyvät omat olemassaolevat käytänteensä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Ei vaikutuksia.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Ei vaikutuksia.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Ei vaikutuksia.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei vaikutuksia.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 5 4
Tapahtumien toteutuksessa huomioidaan kestävään kehitykseen, vihreään talouteen ja kierrätykseen liittyvä periaatteet. Tapahtumilla on näihin seikkoihin liittyvät omat olemassaolevat käytänteensä.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 2 3
Tapahtumien toteutuksessa huomioidaan kestävään kehitykseen, vihreään talouteen ja kierrätykseen liittyvä periaatteet. Tapahtumilla on näihin seikkoihin liittyvät omat olemassaolevat käytänteensä.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 8 7
Hankkeen tavoitteet ja toimenpiteet liittyvät luovien alojen ja luovan talouden edistämiseen.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 8 8
Luovassa taloudessa aineettomat lisäarvopalvelut ja tuotteet ovat keskiössä.
Liikkuminen ja logistiikka 6 6
Tapahtumien toteutukseen liittyy logistisia kysymyksiä yleisönhallinnan ja tapahtumaympäristöjen näkökulmasta. Nämä tarjoavat mahdollisuuksia uusille luovien alojen palveluille.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 5 6
Tapahtumat edistävät sosiaalista hyvinvointia ja osallisuutta.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Ei vaikutuksia.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Ei vaikutuksia.
Kulttuuriympäristö 7 7
Lappilaisten tapahtumien tarjonta ja palvelut kehittyvät. Tapahtumiin tulee lisää Lapissa ja lappilaisten tuottamia palveluita.
Ympäristöosaaminen 4 3
Toteutukseen liittyvät ympäristökysymykset kestävän kehityksen näkökulmasta.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Esiselvityksen lähtökohtana oli havahtuminen siitä, että Lapin maakunnan tapahtumien vuosittaisen liikevaihdon arvioitiin olevan yli 200 miljoonaa euroa. Pääosa tuotannoista oli kuitenkin maakunnan ulkopuolisten tapahtumatuotantoyhtiöiden toteuttamia ja niiden sisällöistä vastasivat muualta tulleet luovien alojen ammattilaiset. Samanaikaisesti Lapin maakunnassa opiskeli yhteensä reilut tuhat luovien alojen opiskelijaa ammattiopisto-, ammattikorkeakoulu- ja yliopistotasolla. Monet oppilaitosten opiskelijoista ja henkilökunnasta osallistuivat tapahtumien tuotantoon vapaaehtoisina tai pienillä korvauksilla, usein erilaisissa tuki- ja talkootehtävissä. Esiselvityksessä lähdettiin etsimään tapoja lisätä maakunnan luovien alojen toimijoiden osaamista, työllistymistä ja liiketoiminnan mahdollisuuksia sekä näin edistämään paikallisen luovan talouden kehittymistä. Uusia toimintatapoja etsittiin yhdessä koulutusorganisaatioiden sekä tapahtumien järjestäjien ja tuottajien kanssa.
Aluksi Lapin tapahtumien toimintamalleja ja kehittämistarpeita kartoitettiin luovien alojen toimintaedellytysten ja liiketoiminnan näkökulmasta. Samalla arvioitiin myös tapahtumien yhteydessä toteutettavien taiteen välittämisentapoja ja -muotoja myynnin ja markkinoinnin näkökulmasta. Selvitystyö toteutettiin haastattelemalla keskeisiä Lapin maakunnan tapahtumien järjestäjiä ja tapahtumatuottajia. Selvityksessä kartoitettiin myös millaisia toimintoja tapahtumatuotantoon liittyen Lapin koulutusorganisaatioissa ja vastaavilla tahoilla muualla on aiemmin tehty.
Kartoitusten jälkeen konseptoitiin alustavia mahdollisia malleja yhteiselle tapahtumaperustaiselle innovaatioalustalle, sen kehittämiselle ja käyttöönotolle tapahtumien yhteydessä. Konseptoinnin tueksi toteutettiin yrityksille, yhdistyksille, kunnille ja alan toimijoille suunnattua työpajaa, joissa tarkasteltiin mahdollisia ansaintalogiikoita ja suunniteltiin ja kehitettiin ideoita taiteen välittämiselle tapahtumissa. Tuloksena syntyi alustavia konsepteja fyysisestä, siirrettävästä toiminta- ja myyntitilasta tapahtumien yhteyteen.
Kartoitusten ja konseptointien pohjalta luotiin vuorovaikutuksessa alan koulutusorganisaatioiden kanssa hankepäätöksen mukainen esiselvitysraportti, joka pitää sisällään seuraavat osiot:
1) kartoituksen tulokset luovien alojen ja tapahtumien yhteistyön kehittämistarpeista maakunnan tapahtumissa. 2) FPlatform -innovaatioalustan alustava toimintamalli kehittämistoimenpiteiden tarkempien määrittämisten tueksi. 3) alustava konsepti fyysisestä ja siirrettävästä toiminta- ja myyntitilasta tapahtumien yhteyteen.
Esiselvitys toteutettiin Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan johdolla, yhteisyössä Lapin ammattikorkeakoulun ja Lappia ammattiopiston luoviin aloihin kuuluvien koulutusohjelmien kanssa, kuunnellen lappilaisia tapahtumajärjestäjiä sekä hyödyntäen Taiteen edistämiskeskuksen ja Lapin taiteilijaseuran asiantuntijuutta. Yhteistyö MTI:n kanssa toi työhön vahvan matkailualan ja sen koulutuksen osaamisen.