Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A75107

Hankkeen nimi: Green Park yrityspuiston liikenneverkon rakentaminen

Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Erityistavoite: 1.2. Pk-yritysten kannalta tärkeiden liikenne- ja logistiikkayhteyksien parantaminen (vain Itä- ja Pohjois-Suomessa)

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.8.2019 ja päättyy 31.7.2022

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Joensuun kaupunki

Organisaatiotyyppi: Kunta

Y-tunnus: 0242746-2

Jakeluosoite: Muuntamontie 5

Puhelinnumero: +358 13 267 7111

Postinumero: 80100

Postitoimipaikka: Joensuu

WWW-osoite: http://www.joensuu.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Ari Varonen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Kaupungininsinööri

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: ari.varonen(at)joensuu.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358 50 337 8578

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeen tavoitteina ovat Joensuun kaupungin Penttilän kaupunginosaan sijoittuvan Green Park yrityspuiston liikenneyhteyksien kehittäminen alueen kokonaissuunnitelman mukaisen työpaikka-alueen toteuttamisen mahdollistamiseksi ja toteutuvan liikenneverkon hyödyntäminen alueen älykkään kokonaislogistiikan osana sekä tarjota mahdollisuus esimerkiksi energiaomavaraisuuteen tähtäävien ratkaisujen sijoittamiseen katualueille. Tavoitteet tukevat osaltaan Joensuun kaupungin ilmasto-ohjelman päätavoitteeksi asetetun Hiilineutraali Joensuu 2025 -tavoitteen toteutumista ja edistävät kiertotaloutta.

Hankkeen toimenpiteinä ovat Kuhasalontien, Ahtaajankujan ja Luostarintien rakentaminen laadittujen kokonaissuunnitelmien mukaisesti. Rakennettavien katujen kokonaispituus on noin 1,55 kilometriä. Katuosuuksiin sisältyvät ajoradat, pyörätiet ja katuun kuuluvat varusteet, kuten liikennemerkit ja valaistus sekä aluetta palvelevat laitteet. Toteutuksessa käytetään uusiomateriaaleja mahdollisuuksien mukaan. Valaistus toteutetaan energiatehokkaalla led-valaistuksella, missä valaistuksen teho säätyy automaattisesti kadun oletetun käytön mukaan kuitenkin niin, että alueen turvallisuuden varmistava valaistus on käytössä aina tarvittaessa. Hankkeesta laaditaan myös viestintäsuunnitelma ja arvioidaan hankkeen sisältöä ja toteutusta hankkeen eri vaiheissa.

Hankkeen tuloksena saadaan aikaan Green Park yrityspuiston liikenneverkko, mikä palvelee yrityspuiston lisäksi myös Joensuun syväsataman alueen kehittämistä. Hankkeessa toteutettava liikenneverkko on alueella toimivien nykyisten ja tulevien yritysten kilpailukyvyn kannalta tärkeä, koska toteutuksella mahdollistetaan alueen sisäisen kokonaislogistiikan muodostaminen ja ulkoiset logistiset tieliikenneyhteydet alueelta ja alueelle.

Hankeen tuloksena mahdollistuu osaltaan yrityspuistoalueen toteutuminen ja samalla hankkeessa toteutettava liikenneverkko parantaa alueen logistisia yhteyksiä sekä jalankulun ja pyöräilyn liikenneturvallisuutta. Lisäksi hankkeen tuloksena katualueita voidaan hyödyntää alueen energiaomavaraisuuteen tähtäävän matalalämpöverkon sijoituksessa.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaisina kohderyhminä ovat Green Park -yrityspuistoon sijoittuvat yritykset ja toiminnot, koska hankkeen toteuttaminen hyödyntää erityisesti em. tahoja liikenne- ja logistiikkayhteyksien rakentumisen ja mahdollisten energiatehokkuushankkeiden myötä.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hanke hyödyntää välillisesti Penttilän kaupunginosan asukkaita ja Kuhasalon virkistysalueen käyttäjiä sekä muutoin alueella liikkujia, koska hankkeella parannetaan myös näiden tahojen liikenneyhteyksiä. Erityisesti jalankulun ja pyöräilyn yhteyksien parantaminen hyödyntää alueen asukkaita.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 957 000

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 957 000

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 1 914 000

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 1 914 000

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Karjala

Seutukunnat: Joensuun

Kunnat: Joensuu

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Kuhasalontie

Postinumero: 80220

Postitoimipaikka: Joensuu

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Toimintaympäristön analyysi on tässä perustelussa kuvattu arvio hankkeessa toteutettavien toimenpiteiden vaikutuksesta sukupuolinäkökulmaan. Hankkeessa on kyse liikenneverkon toteuttamisesta. Alueen liikenneverkko on kaikkien alueella liikkuvien vapaasti käytettävissä, joten liikenneverkko toimintaympäristönä kohtelee kaikkia sukupuolia samalla tavalla. Näin ollen hanke ja toimintaympäristö mahdollistaa sukupuolten tasa-arvon toteutumisen.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeessa toteutettavat toimenpiteet mahdollistavat kaikkien sukupuolten tasa-arvoisen liikkumisen. Hankkeessa toteutettavassa liikenneverkossa otetaan huomioon autoliikenteen, pyöräilyn ja jalankulun tarpeet, mikä osaltaan tukee sukupuolten tasa-arvon toteutumista.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeessa toteutetaan yritysalueen liikenneverkko, joten hankkeen päätavoitteena on oltava liikenneverkon toteuttaminen yritysalueen toimintoja mahdollisimman hyvin palvelevaksi.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys -1 0
Hankkeessa joudutaan käyttämään uusiutumattomia luonnonvaroja katurakenteissa. Osa materiaalista pyritään korvaamaan uusiokäyttömateriaaleilla, kuten betonimurskeella, joten kokonaisuutena luonnonvarojen käytön kestävyyteen vaikutukset ovat vähäiset.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 1 2
Liikenneverkon parantaminen vähentää ajoneuvojen kulutusta ja samalla myös päästöjä. Lisäksi hankkeessa tehtävät toimenpiteet edistävät välillisesti pyöräilyä esimerkiksi työmatkoilla.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 1 0
Hankkeessa voidaan hyödyntää uusiokäyttömateriaaleja kuten esimerkiksi betonimursketta.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 4
Hanke mahdollistaa sijoituspaikan alueen matalalämpöverkolle, mikä perustuu jätevedenpuhdistamon ja lämpöpumpputekniikan tuottamaan energiaan.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 0 4
Hanke mahdollistaa alueen asemakaavan toteutumisen, jolloin alueelle voi sijoittua merkittävä määrä uusia yrityksiä, mikä samalla monipuolistaa elinkeinorakennetta.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 1 0
Hanke edistää pyöräilyn kulkumuoto-osuuden lisääntymistä, millä on positiivinen vaikutus vähähiilisyyteen.
Liikkuminen ja logistiikka 5 5
Hanke parantaa logistisia yhteyksiä vaikutusalueelle ja -alueelta. Välillisesti hanke mahdollistaa alueen yritysten kokonaislogistiikan kehittämisen, mikä tehostaa toimintoja ja osaltaan parantaa vähähiilisyyttä.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 2 0
Alueen esteettömyys ja saavutettavuus paranevat liikenneverkon rakentamisen myötä.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 0 0

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeen tavoitteina olivat Joensuun kaupungin Penttilän kaupunginosaan sijoittuvan Green Park yrityspuiston liikenneyhteyksien kehittäminen alueen kokonaissuunnitelman mukaisen työpaikka-alueen toteuttamisen mahdollistamiseksi ja toteutetun liikenneverkon hyödyntäminen alueen älykkään kokonaislogistiikan osana, sekä
tarjota mahdollisuus esimerkiksi energiaomavaraisuuteen tähtäävien ratkaisujen sijoittamiseen katualueille. Hanke on tukenut osaltaan Joensuun kaupungin strategian 2021-2025 mukaisia tavoitteita liikenteellisen saavutettavuuden ja teollisuuden kuljetusten kehittämisestä, ulkopuolisen hankerahoituksen hyödyntämisestä kaupunkikonsernin kehittämisessä, sekä Joensuun kaupungin ilmasto-ohjelman päätavoitteeksi asetetun Hiilineutraali Joensuu 2025 -tavoitteen toteutumista ja edistäen kiertotaloutta.

Hankkeen toimenpiteinä olivat Kuhasalontien ja Luostarintien rakentaminen laadittujen kokonaissuunnitelmien mukaisesti. Rakennettujen katujen kokonaispituus oli noin 1,2 kilometriä. Katuosuuksiin sisältyivät ajoradat, pyörätiet ja katuun kuuluvat varusteet, kuten liikennemerkit ja valaistus sekä aluetta palvelevat laitteet.

Hankkeen tuloksena saatiin aikaan Green Park yrityspuiston liikenneverkon pääosa, mikä palvelee yrityspuiston jatkokehittämisen lisäksi myös Joensuun syväsataman alueen kehittämistä. Hankkeessa toteutettu liikenneverkko on alueella toimivien nykyisten ja tulevien yritysten kilpailukyvyn kannalta tärkeä, koska toteutuksella mahdollistettiin alueen sisäisen kokonaislogistiikan muodostaminen ja ulkoiset logistiset tieliikenneyhteydet alueelta ja alueelle. Hankkeen aikana Kuhasalontien varteen on sijoittunut yksi uusi teollinen toimija.