Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A75139

Hankkeen nimi: Resurssiviisaaksi ihmislähtöisin keinoin

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 3.2. Uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.9.2019 ja päättyy 31.12.2021

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Uudenmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Lapinjärven kunta

Organisaatiotyyppi: Kunta

Y-tunnus: 0203135-3

Jakeluosoite: Lapinjärventie 20 A

Puhelinnumero: 019510860

Postinumero: 07800

Postitoimipaikka: Lapinjärvi

WWW-osoite: http://www.lapinjarvi.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Tanja Pöyhönen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektipäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: tanja.poyhonen(at)lapinjarvi.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0447535314

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Kiertotalouteen siirtyminen edellyttää uudenlaisten toimintamallien kehittämistä kaikille yhteiskunnan aloille. Erityisesti mikro- ja pk-yritykset tarvitsevat uusia toimintamalleja kiertotalouden mukaisten tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen. Myös rakentamiseen tarvitaan entistä enemmän uusia vähähiilisiä ja kiertotaloutta edistäviä ratkaisuja. Kestävän kehityksen mukaisesti sekä ratkaisujen ekologinen, sosiaalinen ja taloudellinen ulottuvuus tulee huomioida osata tuote- ja palvelukehitystä. Samalla sosiaalisia näkökulmia tulee huomioida rakentamisessa sosiaalisen eriytymisen ja yksinäisyyden kaltaisten ongelmien taklaamiseksi.

Resurssiviisaaksi ihmislähtöisin keinoin -hankkeen tavoitteena on kehittää näihin tarpeisiin vastaamiseksi ihmislähtöisiä toimintamalleja, joita voidaan hyödyntää resurssiviisaiden tuotteiden ja palveluiden kehittämisessä sekä ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävien asuinalueiden rakentamisessa.

Hankkeessa luodaan yhteiskehittämisen menetelmiä hyödyntäen mikro- ja pk-yrityksille uusia resurssiviisaita ja vähähiilisiä tuotteita palveluita, joista myös parhaita pilotoidaan hankkeessa. Erityisesti pyritään löytämään ratkaisuja yritysten sivuvirtojen hyödyntämiseen sekä uusia tuote tai palvelu liiketoimintamallin mukaisia, tai sosiaaliset ja taloudelliset näkökulmat huomioivia innovaatioita. Kehittämistyön pohjalta luodaan yritysten käyttöön toimintamalli, kuinka ihmislähtöisiä menetelmiä voidaan hyödyntää resurssiviisaiden tuotteiden ja palveluiden kehittämisessä myös hankkeen päätyttyä.

Ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävän rakentamisen edistämiseksi hankkeessa luodaan yhteiskehittämisen menetelmiä hyödyntäen resurssiviisaan ryhmärakentamisen toimintamalli, jossa huomioidaan myös mm. yhteisöllisyys ja muut sosiaaliset näkökulmat. Hankkeessa pilottikohteena käytetään Lapinjärven Husulanmäen asuinaluetta, jonka suunnittelussa ja kaavoituksessa ovat jakamistalous, yhteisöllisyys sekä kiertotalouden huomioiminen olleet keskeisessä roolissa. Tavoitteena on, että Husulanmäen aluetta kehitetään edelleen hankkeessa kehitettyä toimintamallia hyödyntäen.

Hankkeen avulla luodaan niin yksityisille kuluttajille kuin julkisen sektorin hankintoihinkin vaihtoehtoja tehdä ilmastomyönteisiä ja ekologisesti kestäviä valintoja sekä edistetään ihmislähtöistä ja resurssiviisasta yhdyskuntakehitystä. Samalla edistetään kiertotalouteen siirtymistä sekä liiketoiminnassa että rakentamisessa. Yrityksille hankkeessa luodaan uusia resurssiviisaita tuotteita tai palveluja, jolloin yritysten kilpailukyky paranee ja alueen elinvoimaisuus kehittyy.

Hankkeen avulla tuetaan Lapinjärven resurssiviisasta, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää yhdyskuntakehitystä. Hankkeessa kehitettyä resurssiviisaan ryhmärakentamisen toimintamallia voivat jatkossa hyödyntää resurssiviisasta yhdyskuntarakentamisesta kiinnostuneet kunnat sekä rakennusalan yritykset, jotka haluavat rakentamisessa huomioida kiertotaloutta sekä sosiaalisia näkökulmia.

Hankkeessa huomioidaan eri sukupuoli-identiteettien, ikäryhmien, yhteiskuntaluokkien ja eri alueilta tulevien yhtäläiset oikeudet ja mahdollisuudet osallistua hankkeen toimintaan. Hanke edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa ja yhdenmukaisuutta Lapinjärven kunnan tasa-arvosuunnitelman mukaisesti. Hankkeessa tuotettavat toimintamallit sekä yrityksille kehitettävät resurssiviisaat tuotteet ja palvelut edistävät kestävää kehitystä mm. vähentämällä luonnonvarojen kulutusta, vähentämällä materiaalihukkaa ja jätteen muodostumista sekä edistämällä alueen elinkeinorakenteen kehittymistä kiertotalouden suuntaan. Horisontaaliset periaatteet huomioidaan hankkeen toteutuksessa koko hankkeen elinkaaren ajan.

Hanke toteutetaan Lapinjärven kunnan, Aalto-yliopiston ja Laurea-ammattikorkeakoulun yhteishankkeena.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinainen kohderyhmä ovat mikro- ja pk-yritykset sekä rakennusalan yritykset, jotka haluavat kehittää liiketoimintaansa kiertotalousajattelun mukaiseksi ihmislähtöisin menetelmin. Hankkeen toimenpiteet kohdentuvat vahvasti myös Lapinjärven kuntaan, joka saa hankkeen myötä käyttöönsä uusia vähähiilisiä ratkaisuja sekä lisää elinvoimaisuutta yritysten liiketoiminnan kasvun kehityksen myötä. Lapinjärven ekosysteemi on kunnan ja yritysten yhteinen biokiertotalouden alusta.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat kunnat, jotka haluavat toteuttaa resurssiviisaiden asuinalueiden suunnittelua ja rakentamista ihmislähtöisin ryhmärakentamisen keinoin. Hyödynsaajana ovat myös ammattikorkeakoulu, jotka saavat hankkeessa mallintaa ihmislähtöistä palvelumuotoilua liiketoiminnan ja tuotteiden kehittämisessä. Tutkimuslaitokset saavat hankkeesta pohjamateriaalia tutkimukselle, jota voitaisiin tehdä jatkohankkeissa. Hankkeessa mukana olevien yritysten asiakkaat ml. kuntalaiset, muut yritykset ja julkiset toimijat, jotka saavat käyttöönsä heidän tarpeitaan paremmin vastaavia resurssiviisaita, ekologisia tuotteita ja palveluita.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 359 547

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 356 301

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 513 641

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 509 005

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Uusimaa

Seutukunnat: Loviisan

Kunnat: Lapinjärvi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Lapinjärven kunnassa on tehty tasa-arvosuunnitelma ja yhdenvertainen kohtelu kuuluu ihmislähtöisen kunnan perusperiaatteisiin. Hankkeessa ei ole tarvetta tehdä erillistä analyysiä sukupuolinäkökulmasta.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen toiminnassa huomioidaan eri sukupuoli-identiteettien yhtäläiset oikeudet ja mahdollisuudet osallistua toimintaan.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa, mutta se ei ole hankkeen päätavoite.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 9 7
Koska hankkeen tavoitteena on kehittää uusia vähähiilisiä ja resurssiviisaita tuotteita ja palveluita sekä edistää sekä julkisen että yksityisen kulutuksen suuntaamista kestämmäksi, hanke edistää sekä suoraan että välillisesti luonnonvarojen käytön kestävyyttä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 8 8
Kiertotalouteen siirtyminen auttaa osaltaan vähentämään ilmastonmuutosta sekä sen aiheuttamia riskejä. Hankkeella vaikutetaan sekä julkisen että yksityisen sektorin ja yksityisten kuluttajien tietoisuuteen omien kulutusvalintojen vaikutuksista mm. ilmastonmuutokseen, jolloin vähennetään osaltaan ilmastonmuutoksen aiheuttamia riskejä. Lähellä tuotettujen resurssiviisaiden tuotteiden ja palveluiden hankkiminen vähentää myös osaltaan tuotannon ilmastovaikutuksia.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Hankkeella ei ole vaikutuksia kasvillisuuteen, eliöihin tai luonnon monimuotoisuuteen.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 1 2
Hankkeen vaikutukset pinta- ja pohjavesiin, maaperään sekä ilmaan ovat vähäisiä. Mikäli vaikutuksia on ne ilmenevät todennäköisesti pääasiassa kasvihuonekaasupäätöjen vähenemisenä.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Hankkeella ei ole vaikutuksia Natura 2000 ohjelman kohteisiin.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 8 8
Resurssiviisaiden ja kiertotalouden mukaisten tuotteiden ja palveluiden kehittäminen edistää materiaalitehokkuutta sekä vähentää jätteen määrää tai lisää jätteiden hyötykäyttöä. Hankkeella on sekä välittömiä että välillisiä vaikutuksia
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 6 6
Vaikutukset riippuvat paljon siitä, millaisia yrityksiä hankkeeseen tulee mukaan. Vaikutukset voivat olla myös tässä arvioitua suurempia.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 8 7
Hankkeen keskeisenä tavoitteena on kehittää paikallisen elinkeinorakenteen kestävyyttä luomalla uusia vähähiilisiä tuotteita ja palveluita yrityksille sekä edistämällä Lapinjärven ekosysteemin kehittymistä, joten hankkeella on välittömiä vaikutuksia elinkeinorakenteen kestävyyteen. Tiedon lisääntyminen sekä kuluttajien, julkisten toimijoiden että yritysten keskuudessa vaikuttaa välillisesti elinkeinojen kestävään kehittämiseen.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 8 6
Hankkeen tavoitteena on kehittää yrityksille resurssiviisaita tuotteita ja palveluita, joista osa voi olla aineettomia perustuen esim. tuote-palveluna -liiketoimintamalliin. Välillisiä vaikutuksia aineettomien tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen voi tulla tiedon jakamisen ja hankkeessa esiin nousevien esimerkkien kautta.
Liikkuminen ja logistiikka 0 5
Ihmisten tarpeiden pohjalta kehitettyjen tuotteiden ja palveluiden lisääntyminen ohjaa kulutusta lähialueelle ja voi siten välillisesti vähentää liikkumista ja logistiikkaa ja siten niiden ympäristövaikutuksia.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 7 6
Ihmiset saavat paremmin omia tarpeitaan vastaavia tuotteita ja palveluita sekä tukea kestävien valintojen tekemiseen, jolloin myös hyvinvointi parantuu.
Tasa-arvon edistäminen 6 5
Ihmislähtöinen toimintamalli lisää eri-ikäisten, eri sukupuolisten, eri yhteiskuntaluokista ja eri alueilta tulevien ihmisten yhdenvertaisuutta. Hanke edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa kunnan tasa-arvosuunnitelman mukaisesti.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 6 5
Ihmislähtöinen toimintamalli lisää eri-ikäisten, eri sukupuolisten, eri yhteiskuntaluokista ja eri alueilta tulevien ihmisten yhdenvertaisuutta.
Kulttuuriympäristö 0 0
Hankkeella ei ole vaikutuksia kulttuuriympäristöön.
Ympäristöosaaminen 9 6
Tiedon jakamisen kautta ympäristöosaaaminen edistyy erityisesti yrityksissä ja sen tuomisesta osaksi liiketoimintaa. Myös kuntalaisten, kunnan ja muiden sidosryhmien ympäristöosaamista hankkeen viestinnän ja muiden toimenpiteiden kautta.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Resurssiviisaaksi ihmislähtöisin keinoin -hankkeen tavoitteena oli luoda kaksi resurssiviisautta edistävää toimintamallia ja samalla luoda kestävää liiketoimintaa Lapinjärven kuntaan sekä edistää Husulanmäen asuinalueen resurssiviisasta rakentumista.

Hankkeen tavoitteena oli tukea Lapinjärven yrityksiä ideoimaan, pilotoimaan ja tuomaan markkinoille uusia resurssiviisaita tuotteita ja palveluita ihmisten ja yritysten tarpeista käsin. Tavoitteen saavuttamiseksi hankkeessa kehitettiin ja pilotoitiin yritysten ja asukkaiden tarpeiden pohjalta erilaisia resurssiviisauteen tähtääviä toimintamalleja sekä tuote- ja palveluideoita. Pilotoidut ideat tähtäsivät muun muassa tuotteiden elinkaaren pidentämiseen, tyhjien tilojen hyödyntämiseen sekä sivuvirtojen hyödyntämiseen uusina tuotteina. Asukkaita osallistettiin hankkeeseen tarpeiden kartoittamiseksi sekä tuote- ja palveluinnovaatioiden kehitysvaiheessa. Kehittämisprosessin pohjalta hankkeessa luotiin toimintamalli maaseudun pienyritysten resurssiviisaiden tuotteiden ja palveluiden ihmislähtöiseen kehittämiseen. Toimintamalli on suunnattu esimerkiksi kuntien elinkeinotoimille ja muille yritysten kehitystyötä tukeville tahoille. Yritykset voivat halutessaan hyödyntää toimintamallia myös itsenäisesti oman kehitystyönsä tukena. Toimintamalli on luettavissa täällä: https://www.theseus.fi/handle/10024/685301

Hankkeen tavoitteena oli luoda resurssiviisaan ryhmärakennuttamisen toimintamalli. Työssä hyödynnettiin pilottikohteena Lapinjärven Husulanmäelle suunniteltua asuinaluetta. Kehittämistyön kautta pyrittiin edistämään myös alueen rakentumista kaavan mukaiseksi yhteisölliseksi, perinteitä ja luontoa vaalivaksi asuinalueeksi. Tavoitteen saavuttamiseksi hankkeessa muun muassa kehitettiin resurssiviisaan rakentamisen määritelmä ja malli sen arviointiin sekä ryhmärakennuttamisen tarpeisiin yleisesti sovellettavat, vaihtoehtoiset kiinteistöjen hallintamallit, jotka vietiin osaksi Husulanmäen asuinalueen tontinluovutusehtoja. Lisäksi hankkeessa kehitettiin ryhmärakennuttamishankkeen johtamiseen vaihtoehtoisia malleja, joita voidaan hyödyntää Husulanmäen rakennuttamisen yhteydessä sekä tulevaisuudessa vastaavissa hankkeissa. Hankkeessa kartoitettiin omakotirakentajien ja rakennusteollisuuden asenteita ympäristöystävällisempää rakentamista kohtaan sekä tuotettiin runsaasti tietoa hankkeen teemoista. Husulanmäen potentiaalisia asukkaita osallistettiin toimintamallin kehittämiseen ja pilotointiin. Hankkeessa kehitetty toimintamalli on sovellettavissa vastaaviin pientalojen ryhmärakennuttamiskohteisiin. Toimintamalli on luettavissa täällä:http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-64-9614-6

Hanke toteutettiin Lapinjärven kunnan, Aalto-yliopiston ja Laurea-ammattikorkeakoulun yhteistyönä.