Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Description of the project funded by the European Regional Development Fund (ERDF)

1 Project

Project code: A75152

Project name: Oil Spill Response Research, Testing and Training Facility

Policy: 2. Production and utilisation of latest knowledge and expertise

Specific objective: 4.1. Developing research, competence and innovation clusters that draw from regional strengths

Planned completion time: Start 1.10.2019 and end 28.2.2022

Operational status: Ended

Responsible authority: Helsinki-Uusimaa Regional Council

2 Basic applicant information

Official name of the applicant: Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy

Organisation type: University of applied sciences

Business ID: 2472908-2

Street: PL 68 (Patteristonkatu 3 D)

Telephone number: 040 6550 555

Postal code: 50101

City/town: Mikkeli

Website: http://www.xamk.fi

Project contact person's name: Justiina Halonen

Contact person's position in the organisation: Tutkimuspäällikkö

Contact person’s email address: justiina.halonen(at)xamk.fi

Contact person's phone number: 044 702 8514

Number of applicants or subsidy transfer:

3 Plan-specified summary of the project completion

The aim of the project is to establish an oil spill response research, testing and training facility in order to provide testing of full-scale equipment. The project aims to convert a decommissioned sewage aeration basin into spill response test tank. Large, concrete test tank allows testing of oil spill containment and recovery equipment and techniques, as well as conducting training with actual oil and full-scale spill response technologies. The basin serves as a research facility to examine the behaviour and the alteration of physical characteristics of the treated oils, e.g. renewable and bio-based fuels. Test tank allows to develop new technologies and techniques in order to achieve better preparedness for oil spill incidents. The test basin is implemented in collaboration with academia, governmental and regional oil spill response authorities, agencies, and public and private companies. The aim is to conduct oil spill response tank tests and demonstrations with participating companies, and to pilot both testing service and training service to be offered after the project phase. The oil spill response research, testing and training facility will be an integrated part of Xamk's RDI-activities and its use will continue as internal and external testing service as well as research infrastructure.

Project contributes to the ERF horizontal principles of sustainable development by improving the preparedness to marine pollution incidents. The project also studies the reuse and recycling options for oily wastes. Environmental aspects are taken into account thorough the project implementation. Project also complies with the principles of gender equality and non-discrimination by following the Xamk's equality guidelines.

4 Project target groups

4.1 Actual target groups

Öljyntorjunta-alan yritykset, jätealan yritykset, torjuntaviranomaiset, pelastuslaitokset, erityisesti alueellinen pelastuslaitos, mutta myös muut pelastustoimialueet, rajavartiolaitos, ympäristöhallinto mm. Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue ja Suomen ympäristökeskus sekä alueen kaupungit ja kunnat jälkitorjuntaviranomaisina. Tutkimusyhteistyöhön osallistuvat yliopistot ja Merikotka tutkimusverkosto, mm. Helsingin yliopisto. Sensorikehitystyössä VTT ja pienoiskopteritoimijat (RPAS, drone).

4.2 Indirect target groups

Varustamot, merenkulun viranomaiset, energiayhtiöt, öljyntorjuntaan linkittyvät vapaaehtoisjärjestöt, rannikon asukkaat.

5 Public funding of the project (EUR)

EU and State funding granted: 244 020

EU and State funding used: 216 206

Planned public funding (total): 338 600

Planned public funding used (total): 301 876

6 Geographical target area

Regions: Kymenlaakso

Subregions: Kotka-Hamina

Municipalities: Kotka

Address of the project site, if the project is carried out in one place

Street: Sunilantie 10

Postal code: 48900

City/town: Kotka

7 Estimates of project-specific monitoring information reported during the application phase

7.1 Number of new jobs (only requested for projects belonging to specific objectives 1.1, 2.1 and 3.1)

Planned: 2, in which women are employed 1

Completed according to monitoring information: 0.00, in which women are employed 0.00

7.2 Number of new companies (only requested for projects belonging to specific objective 1.1)

Planned: 0, which are founded by women 0

Completed according to monitoring information: 0.00, which are founded by women 0.00

8 Horizontal principles

8.1 Gender equality

: Yes
Horisontaalisten periaatteiden toteutumista on selvitetty kartoittamalla toimintaympäristön ja työmarkkinoiden sukupuolten mukaista jakautumista. Lisäksi tutustuttu Xamkin Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaan, sekä Baltic Gender -hankkeen (Horizon 2020) suosituksiin tasa-arvoisen urakehityksen tukemiseksi ympäristötutkimuksessa ja erityisesti merentutkimuksessa (Uusitalo, L., Rantajärvi, E. and Valve, H. (2017) Guidelines for Gender Equality Plans as a part of marine research proposals and project plans). Hanke kohdistuu pääasiassa pelastus- ja ympäristöalaan. Pelastusala on perinteisesti hyvin miesvaltainen suurelta osin operatiivisen työn fyysisyyden vuoksi. Pelastusopisto on tilastoinut naisten osuuden päätoimisesta pelastuslaitosten henkilöstöstä Suomessa vuodesta 2013 lähtien. Vuonna 2016 pelastuslaitosten päätoimisesta pelastushenkilöstöstä oli vain noin 1,2 % naisia. Vuodesta 2013 naisten määrä on kasvanut 15 henkilöllä ja prosentuaalinen osuus on kaksinkertaistunut 0,66 prosentista kokonaishenkilömäärän vähettyä. Hienoista kasvua naisten määrässä on kolmen saatavilla olevan tilastovuoden perusteella havaittavissa, mutta kokonaismäärään verrattuna naisten osuus on edelleen hyvin pieni. (Pelastustoimen taskutilastot 2010-2014, 2011-2015 ja 2012-2016.) Myös ammattikorkeakoulutuksen ympäristöala on miesvaltainen (57 % miehiä), mutta yliopistotasoisen Luonnonvara- ja ympäristöalan koulutus taas on lievästi naisvaltainen (53 % naisia)(Opetus- ja kulttuuriministeriö 2017, Opiskelijatutkimus 2017. EUROSTUDENT VI-tutkimuksen keskeiset tulokset).
: Yes
Xamkin Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman mukaisesti huomioidaan tasapuolisuus projektitiimin kokoonpanossa ja palkkauksessa (palkkaus tehtävänkuvan mukaan). Hankkeen ohjausryhmään pyritään ottamaan tasapuolisesti sekä miehiä että naisia. Hankkeessa suunniteltu toiminta ei itsessään ole sukupuoleen sidottua tai toista sukupuolta suosivaa. Altaan ja testiympäristön rakenteissa huomioidaan nosto-, paino- ja ulottuvuus siten, ettei fyysiset rajoitteet määrittele työn tekemistä.
: No
Sukupuolten tasa-arvon edistäminen ei ole hankkeen päätavoite.

8.2 Sustainable development

DirectIndirect
Luonnonvarojen käytön kestävyys 7 10
Uudet menetelmät ja laitekehitys tukevat uusiutuvien ja biopohjaisten polttoaineiden käyttöönottoa lisäämällä tietoa niiden ominaisuuksista ja vähentämällä niiden vahingoista aiheutuvaa haittaa.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 8 10
Energiankulutus ja päästöt. Tutkitaan vaihtoehtoja syntyvän jätteen hävittämiseen vähähiilisyyden näkökulmasta.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 8 10
Monimuotoisuuden turvaaminen ympäristövahingon nopealla torjunnalla sekä kohteeseen ja sen lajistoon soveltuvalla keräysmenetelmällä.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 8 10
Testiallas lisää tietoa ja osaamista, jonka edesauttaa ympäristövahinkojen nopeaa hallintaa, jolloin öljypäästön vaikutusaika, liukeneminen vesifaasiin, imeytyminen maaperään ja haitallisten yhdisteiden haihtuminen minimoidaan.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 2 4
Lintualueiden huomiointi, altaan kattaminen lintujen öljyyntymisriskin poistamiseksi. Torjuntaosaamisen kasvun vaikutus luonnon suojaamiseen.
Materiaalit ja jätteet 10 10
Varmistetaan öljyjätteen oikeat keräysmenetelmät ja öljyjätteen lajittelu, jolla vähennetään syntyvän jätteen määrää ja jätteen loppukäsittelyn kuormitusta. Vahinkojätteen hyötykäytön suunnittelu. Resurssiviisaan jätteenkäsittelyn tutkimus.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 10 10
Biopohjaisten polttoaineiden käytön tukeminen. Öljyn ominaisuuksien ymmärtäminen erityisesti bio- ja uusiutuvien polttoaineiden osalta lisää ko. aineiden ympäristöturvallisuutta ja käyttöä. Öljyjätteen hyötykäytön suunnittelu.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 10 10
Kymenlaakson elinvoimaisuuden edistäminen, osaamisen vahvistuminen alueella. Tuotekehitysmahdollisuudet lisäävät alueen kiinnostavuutta öljyntorjunnan laite- ja menetelmäkehittäjien silmissä. EU-rahoituksen kotouttamisen paremmmat mahdollisuudet TKI-työn vahvistuessa ja tutkimusmenetelmien lisääntyessä.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 10 10
Ympäristöosaaminen. Edesauttaa uuden tiedon ja osaamisen syntymistä Suomeen.
Liikkuminen ja logistiikka 9 10
Meriliikenteen riskien minimointi.
Hyvinvoinnin edistäminen 7 10
Öljyntorjuntaosaamisen myötä turvallisuutta ja toimintaohjeita toksisen, karsinogeenisen ja mahdollisesti syttyvän ja räjähdysvaarallisen vahinkoöljyn torjuntaan ja käsittelyyn sekä päästöstä aiheutuvien terveydelle haitallisten yhdisteiden haihtumisen hallintaan.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Ei merkittäviä vaikutuksia.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 2 7
Poikkeuksellisten tilanteiden hallinta, ympäristöturvallisuus.
Kulttuuriympäristö 0 2
Aluetta vahvasti leimaavan merenkulkukulttuurin perinteiden jatkaminen ja edistäminen. Välillisesti kulttuurihistoriallisesti merkittävien kohteiden huomioiminen ranta-alueen ympäristövahinkojen torjunnassa ja riskikartoituksessa
Ympäristöosaaminen 10 10
Uutta tietoa biopohjaisten ja uusiutuvien polttoaineiden vuotokäyttäytymisestä ja torjunnasta, mahdollistaa uusien ympäristötekniikoiden kehittämisen. Vahvempaa öljyntorjuntaosaamista.

9 Final report summary

During the project a unique oil spill response research, testing and training facility was established. The main test basin was converted from a decommissioned sewage aeration basin owned by water company Kymen Vesi Oy. Conversion work began in the autumn of 2019. First the sewage aeration basin was emptied. Then interior structures, such as dividing walls and aeration elements were demolished and the front wall of the basin lowered. After the basin was washed, redeveloping started by building a working level inside. Working level enables carrying out all oil-related countermeasures inside the basin which provides high environmental safety. Working level was constructed of chemical-resistant concrete and protective painting was applied. Walls of the main basin were protected against oiling by means of oil containment booms.

After the construction work was completed, the basin was refilled with water.
The water depth inside the basin was raised up to 3 meters with the water volume of 2000 cubic meters in total.
These water volumes together with surface area of 660 square meters enable carrying out training and testing of on-water response and recovery equipment in full-scale. Even smaller oil spill response vessels could be operated inside the basin.

Next the oil spill response research, testing and training facility was equipped with oil separation units, lifting apparatus, temporary storage units as well as with the oil spill response and recovery equipment. Also smaller test tanks made of steel were purchased. The test tanks are feasible especially for oil types or compounds, the behaviour and fate of which are not known.

As a result, the oil spill response research, testing and training facility is ready for training, testing and developing new response technologies and techniques in order to achieve better preparedness for oil spill incidents. The usability of the facility is confirmed by means of over ten pilots during the project period. Piloting also provided information for assessing the environmental safety protocols related to the permission procedure. Two types of pilot events were organized: product development pilots and training pilots. Participating organisations consisted of spill response authorities and agencies, companies and voluntary organisations.

The oil spill response research, testing and training facility is an integrated part of Xamk's RDI-activities and its use will continue as internal and external testing service as well as research infrastructure. The facility serves governmental and regional oil spill response authorities, agencies, academia and public and private companies in improving their spill response capabilities.

The project achieved its goals and project proceeded according to the project plan. Faced challenges concerned the scale of co-development and the scheduling of pilot events which the corona pandemic had a major impact.

The project contributed to the ERF horizontal principles related to the sustainable development and the goals of the EU Strategy for the Baltic Sea Region and the Kymenlaakso RIS3 strategy by improving the preparedness to marine pollution incidents. The project studied reuse and recycling options for oily wastes. The environmental aspects were taken into account thorough the project implementation. As reuse of existing infrastructure had environmental value in itself, the basin will also promote environmental protection and sustainable development through its new role. Project also complied with the principles of gender equality and non-discrimination by following the Xamk's equality guidelines.