Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A75168

Hankkeen nimi: Elinkeinot murroksessa (ELMO2) – Etelä-Savon maakunnallinen toimeenpanohanke

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.4.2019 ja päättyy 31.5.2021

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Etelä-Savon maakuntaliitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Etelä-Savon Maakuntaliitto

Organisaatiotyyppi: Kuntayhtymä

Y-tunnus: 0215839-7

Jakeluosoite: Mikonkatu 5

Puhelinnumero: 015321130

Postinumero: 50100

Postitoimipaikka: Mikkeli

WWW-osoite: http://www.esavo.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Tomi Heimonen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: kehittämispäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: tomi.heimonen(at)esavo.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358 50 522 8587

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Elinkeinot murroksessa (ELMO2) – Etelä-Savon maakunnallisen toimeenpanohankkeen tavoitteena on edistää älykkään erikoistumisen strategian toimeenpanoa ja elinkeinojen uudistumista maakunnassa. Hankkeella edistetään maakunnan toimijoiden osallistumista TKI-yhteistyöhön maakunnassa, maakuntien välillä (Itä- ja Pohjois-Suomen alueilla) ja kansainvälisesti. Lisäksi hankkeessa tuotetaan aineistoja ja työstetään uusia toimintatapoja ja ratkaisuja elinkeinojen ja toimintaympäristöjen kehittämiseksi kansainvälisyyden ja digitalisaation tuoman lisäarvon kautta. Hankkeen tuloksena Etelä-Savon yritysten ja TKI-toimijoiden panostukset ja investoinnit TKI-toimintaan lisääntyvät. Yritysten kansainvälinen osaaminen nousee ja uudet hankkeessa luodut yhteistyökumppanuudet lisäävät TKI-toiminnan vaikuttavuutta. Etelä-Savon TKI-resursseja ja innovaatioalustoja hyödynnetään tehokkaammin ja uusien verkostokumppanuuksien/pienten toimijoiden TKI-resurssipohja laajenee. Etelä-Savossa otetaan käyttöön hankkeessa testattuja parhaita käytäntöjä, toimintamalleja ja ratkaisuja. Etelä-Savon kansallinen ja kansainvälinen tunnettuus ketteränä, osaavana ja älykkäänä toimintaympäristönä ja luotettavana aluekumppanina lisääntyy merkittävästi.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Varsinaisena kohderyhminä ovat seuraavat:
- eteläsavolaiset pk- ja mikroyritykset, joiden kasvu ja kehitys perustuu Etelä-Savon älykkään erikoistumisen painopisteisiin, osaamiseen, innovatiivisuuteen ja kansainvälisyyteen
- Etelä-Savossa toimivat tutkimuslaitokset ja muut TKI-toimijat, kuten kaupunkien ja alueiden elinkeinoyhtiöt
- Etelä-Savossa toimivat oppilaitokset, korkeakoulut ja yliopistot

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat muut aluekehittämisessä mukana olevat toimijat mukaan lukien valtion viranomaiset, maakuntaliitot ja elinkeinoelämän järjestöt.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 113 400

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 113 233

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 162 000

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 161 761

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Etelä-Savo

Seutukunnat: Mikkelin, Savonlinnan, Pieksämäen

Kunnat: Mäntyharju, Hirvensalmi, Pertunmaa, Rantasalmi, Pieksämäki, Kangasniemi, Puumala, Enonkoski, Mikkeli, Sulkava, Heinävesi, Joroinen, Savonlinna, Juva

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Sukupuolinäkökulma on huomioitu, mutta ei ole tehty erillistä selvitystä asiasta hankkeen valmistelun aikana. Hankkeessa tuotettu informaatio ja informaatiolähteille pääsy on avointa ja kaikkia toimijoita palvelevaa sukupuolesta riippumatta.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeeseen osallistumiselle ja toimenpiteisiin (tapahtumat ja tilaisuudet) taataan toimjoille sukupuolen osalta tasapuoliset mahdollisuudet osallistua ja vaikuttaa.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite on edistää maakunnan älykkään erikoistumisen strategian mukaista elinkeinojen uudistumista maakunnassa ja edistää maakunnan toimijoiden osallistumista yhteistyöhön maakunnassa, maakuntien välillä ja kansainvälisesti.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 5 5
Hankkeessa kiinnitetään huomiota Etelä-Savon stragisiin luonnonvaroihin metsiin (uusiutuvat biomassat), vesiin (puhtaat vedet)ja maataloudessa syntyviin ruoan raaka-aineisiin (kestävän kehityksen tuotanto).
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 2 5
Hankkeessa edistetään kestävän kehityksen huomioon ottavaa elinkeinoelämän rakennemuutosta, jossa ilmastomuutoksen aiheuttamiin ongelmiin haetaan mahdollisuuksien mukaan erilaisia innovatiivisia ratkaisuja Etelä-Savon strategian painopistealoilla metsä-vesi-ruoka.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 2
Hankkeessa edistetään kestävän kehityksen huomioon ottavaa elinkeinoelämän rakennemuutosta, jossa luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseksi haetaan mahdollisuuksien mukaan erilaisia innovatiivisia ratkaisuja Etelä-Savon strategian painopistealoilla metsä-vesi-ruoka.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 5
Hankkeessa edistetään kestävän kehityksen huomioon ottavaa elinkeinoelämän rakennemuutosta, jossa ympäristöongelmiin haetaan mahdollisuuksien mukaan erilaisia innovatiivisia ratkaisuja Etelä-Savon strategian painopistealoilla metsä-vesi-ruoka.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 2 2
Hankkeessa edistetään kestävän kehityksen huomioon ottavaa elinkeinoelämän rakennemuutosta, jossa ympäristöongelmiin haetaan mahdollisuuksien mukaan erilaisia innovatiivisia ratkaisuja Etelä-Savon strategian painopistealoilla metsä-vesi-ruoka. Materiaalien ja jätteiden hallinnan osalta kiertotalouden ja digitaalisuuuden ratkaisut ovat keskiössä.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 5 5
Hankkeessa edistetään kestävän kehityksen huomioon ottavaa elinkeinoelämän rakennemuutosta, jossa ympäristöongelmiin haetaan mahdollisuuksien mukaan erilaisia innovatiivisia ratkaisuja Etelä-Savon strategian painopistealoilla metsä-vesi-ruoka. Kestävät energiaratkaisut ja innovaatiot mahdollisuuksien mukaan kuuluvat toimenpiteisiin.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 8 8
Hankkeessa edistetään keskeisesti kestävän kehityksen huomioon ottavaa elinkeinoelämän rakennemuutosta, jossa paikallisen elinkeinorakenteen edellytyksiä ja kilpailukykyä vahvistetaan mahdollisuuksien mukaan erilaisilla innovatiivisia ratkaisuja edistämällä Etelä-Savon strategian painopistealoilla metsä-vesi-ruoka ja lisäämällä edellytyksiä osaamisperustaiselle kansainväliselle kasvulle ja yhteistyölle.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 4
Hankkeen toimenpiteet edistävät innovaatioiden syntyä ja välillisesti lisäävät immateriaalista pääomaa. Hankkeessa tuotetaan ja välitetään maakunnallista (Etelä-Savo), ylimaakunnallista (Itä- ja Pohjois Suomen maakunnat)ja kansainvälistä (EU-)tietoa tukien osaltaan välillisesti aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittämistä.
Liikkuminen ja logistiikka 2 2
Hanke edistää ympäristön huomioivia logistisia ja digitaalisia ratkaisuja Etelä-Savon strategian painopistealoilla. Hankkeessa hyödynnetään liikkumisessa ja logistiikassa aina mahdollisuuksienj mukaan digitaalisia mahdollisuuksia kokousten (esim. skype) ja tapahtumiin osallistumisten osalta (esim.webinaarit).
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 2
Etelä-Savon alueen kestävän matkailun ja vetovoiman osalta mahdollisuuksien mukaan välitetään informaatiota hyvinvoinnin edistämisessä.
Tasa-arvon edistäminen 0 1
Hankkeen toimintaan osallistuminen on tehty mahdolliseksi tasapuolisesti eri sukupuolille.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kulttuuriympäristö 0 2
Etelä-Savon alueen kestävän matkailun ja vetovoiman osalta mahdollisuuksien mukaan haetaan ja edistetään alueen kulttuuriympäristöllistä kestävän matkailun kehittämistä ja alueen kulttuuriympäristön erityispiirteiden esille tuomista mahdollisuuksien mukaan.
Ympäristöosaaminen 0 2
Hankkeessa edistetään kestävän kehityksen huomioon ottavaa elinkeinoelämän rakennemuutosta, jossa ympäristöongelmiin luodaan mahdollisuuksien mukaan erilaisia innovatiivisia ratkaisuja Etelä-Savon strategian painopistealoilla metsä-vesi-ruoka. Materiaalien ja jätteiden hallinnan osalta kiertotalouden ja digitaalisuuden ratkaisut ovat keskiössä.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Elinkeinot murroksessa (ELMO2) – Etelä-Savon maakunnallinen toimeenpanohanke on edistänyt Etelä-Savon sekä Itä- ja Pohjois-Suomen älykkään erikoistumisen strategioiden toimeenpanoa ja elinkeinojen uudistumista maakunnassa. Hanke on edistänyt erityisesti Etelä-Savon innovaatioalustojen ja toimijaverkostojen näkyvyyttä ylimaakunnallisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti. Lisäksi ELMO2-hanke on edistänyt innovaatioalustoihin kiinnittyvien toimijaverkostojen muuntumista virallisiksi, European Cluster Collaboration Platformin tunnustamiksi klustereiksi alueella. ELMO2-hankkeen alkaessa maakunnassa ei ollut yhtään klusteria, ja hankkeen päättyessä on muodostettu yksi virallinen klusteriverkosto Blue Economy Mikkelin osalta sekä ruoka-alan toimijaverkosto Ekoneum ry:n osalta on päättänyt muodostaa klusterin. Klustereiden tarkoitus on ennen kaikkea edistää siihen kiinnittyvien yritysten liiketoimintaa, ja se mahdollistaa alueella uudenlaisten rahoituslähteiden käytön kehitystyössä sekä alueen yrityksille että TKI-toimijoille. Klusteritoiminnan kautta alueen innovaatioalustoja hyödynnetään alueen yritysten liiketoiminnan edistämiseen. ELMO2-hanke on yhteistyössä Itä- ja Pohjois-Suomen muiden maakuntien kanssa nostanut koko alueen tunnettavuutta kansallisesti ja kansainvälisesti sekä mahdollistanut alueen toimijoille pääsyn kansainvälisiin verkostoihin.