Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A75218

Hankkeen nimi: Terveysalan välittäjäalusta (Terva)

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 5.1. Yritysten innovaatiotoiminnan vahvistaminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.10.2019 ja päättyy 31.12.2021

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Uudenmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Turku Science Park Oy Ab

Organisaatiotyyppi: Muu yksityisoikeudellinen oikeushenkilö

Y-tunnus: 2322323-1

Jakeluosoite: Joukahaisenkatu 3-5 A

Puhelinnumero: +358400789984

Postinumero: 20520

Postitoimipaikka: Turku

WWW-osoite: https://turkubusinessregion.com/

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Joona Saari

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Hankeasiantuntija

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: joona.saari(at)turkuamk.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358 40 355 0170

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Suomalaisilla terveysalan ratkaisuja (tuotteita tai palveluja) tekevillä yrityksillä on haaste. Siinä missä muilla aloilla keskeinen myynnin väline on usein asiakasreferenssi, vaaditaan terveysalalla tyypillisesti enemmän. Erityisesti lääkinnällisten laitteiden ja tarvikkeiden osalta valmistaja tulee osoittaa, että ratkaisulle asetetut viranomaisvaatimukset ja lait täyttyvät. Tämän näytön saaminen edellyttää ratkaisun valvottua testaamista tieteellisesti pätevin keinoin. Myös hyvinvointiratkaisujen kehityksessä kiristyvät viranomaisvaatimukset ovat tärkeässä roolissa ja alan ammattilaisten kanssa tehtyä kehitystyötä pidetään vahvana merkkinä ratkaisun laadusta.

Terveysalan ratkaisujen testaaminen ja yhteiskehittäminen tehdään tyypillisesti terveyspalveluja tarjoavissa, tai terveysalan ammattilaisia kouluttavissa organisaatioissa – näiden testialustoilla. Terveysalan testialustoihin liittyy Suomessa kaksi keskeistä ongelmaa. Ensinnäkään terveysalan ratkaisuja kehittävät yritykset eivät tiedä mitä testialustapalveluja on saatavilla (saavutettavuuden ongelma). Toiseksi testaus on harvoin testialustapalveluja tarjoavien organisaatioiden perustoimintaa – sitä ovat potilaan hoito, opetus ja tutkimus (testialustatoiminnan rakenteellinen ongelma).

Tässä hankkeessa näihin kahteen ongelmaan (saavutettavuus ja rakenteellinen ongelma) tarjotaan osittainen ratkaisu välittäjäalustan avulla. Välittäjäalusta kokoaa Varsinais-Suomessa toimivat terveysalan testialustat (94) yhdeksi kokonaisuudeksi ja etsii yritysten tarpeisiin sopivimmat testialustapalvelut. Tämä on selkeä parannus nykytilanteeseen, jossa yrityksiltä kuuluu merkittävästi aikaa sopivien palvelujen etsimiseen, mikä hidastaa tuotekehitystä ja uusien ratkaisujen saamista markkinoille. Usein käy myös niin, että oikeanlaista testialustapalvelua ei ole olemassa sellaisenaan, vaan sen tarjoaminen edellyttää erilaisten palvelujen uudenlaista yhdistämistä. Välittäjäalusta tekee tämän työn yrityksen puolesta: testaustarpeeseen etsitään paras mahdollinen ratkaisu.

Välittäjäalusta vastaa myös testialustapalveluja tarjoavien organisaatioiden tarpeisiin. Välittäjäalusta on keino palvelujen kypsyyden kehittämiselle, sitä kautta laadukkaampiin testialustapalveluihin ja lopulta laadukkaampiin terveysalan ratkaisuihin. Palvelujen laadun parantaminen ja kypsyyden kehittäminen nähdään myös perusedellytyksinä testialustapalvelujen (mahdolliselle) kaupallistamiselle tulevaisuudessa. Tässä hankkeessa välittäjäalustan toimintaa testataan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä ja Turun ammattikorkeakoulussa.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen ensisijainen kohderyhmä ovat terveysalan ratkaisuja kehittävät yritykset, joiden liiketoimintaedellytyksiä ja innovaatiotoimintaa Terva-hanke parantaa. Hankkeen toissijainen kohderyhmä ovat terveysalan testialustapalveluja tarjoavat organisaatiot, joiden palvelujen kypsyyttä ja saavutettavuutta hanke parantaa.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat potilaat ja terveysalan ammattilaiset. Testialustoilla kehitettävillä ratkaisuilla tavoitellaan aiempaa laadukkaampaa hoitoa sekä ratkaisujen nykyistä parempaa vastaavuutta alan ammattilaisten tarpeisiin. Mikäli testialustapalveluja tarjoava organisaatio on korkeakoulu, ovat välillisiä kohderyhmiä myös tulevat terveysalan (ja tekniikan) ammattilaiset, joiden koulutukseen ja tulevaan työelämään testatut ratkaisut mahdollisesti liittyvät (huomioiden, että testialustatoiminta ei kuitenkaan ole ko. organisaation perustoimintaa).

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 391 650

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 388 960

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 559 859

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 556 013

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Varsinais-Suomi

Seutukunnat: Turun, Loimaan, Salon, Vakka-Suomen

Kunnat: Turku, Salo, Raisio, Uusikaupunki, Loimaa

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Terveys- ja hyvinvointialan ratkaisujen kehityksessä sukupuolijakauma näkyy usein siten, että ratkaisujen kehittäjät ovat pääsääntöisesti miehiä ja loppukäyttäjät naisia. Hanketta suunniteltaessa on tiedostettu tarve huomioida tasa-arvoiseen yhteistyöhön (testialustatoiminnassa sekä yleisemmin yhteiskehittämisessä).
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen aikana valtavirtaistaminen tullaan ottamaan huomioon niin, että testialustatoiminnan pääteemana on yhteiskehittäminen. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kehittäjät (jotka ovat pääsääntöisesti miehiä) ja loppukäyttäjät (jotka ovat pääsääntöisesti taas naisia) tulevat toimimaan yhdessä loppukäyttäjien tarpeisiin perustuvien ratkaisujen kehittämisessä (testaamisessa). Tätä kautta kehitystyöstä saadaan tasapainoista, eri kohderyhmät ja sukupuolinäkökulman, huomioivaa toimintaa.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite ei ole sukupuolten tasa-arvon edistäminen vaan terveysalan testialustojen tuominen yritysten ulottuville.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 5
Väestön ikääntymisen sairaudet muuttuvat ja sairauksien ennaltaehkäisemisessä sekä terveyden edistämisessä tarvitaan uusia ratkaisuja. Ratkaisujen yhteiskehittäminen loppukäyttäjien kanssa johtaa aikaisempaa laadukkaampaan ja nopeampaan kehityssykliin, jonka seurauksena kehitystyöhön tarvitaan aiempaa vähemmän resursseja. Loppukädessä tämä säästää luonnonvaroja.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 5
Yksi ilmastonmuutoksen aiheuttamista riskeistä on vedenpinnan nousu merissä. Tämä luo haasteita terveyspalvelujen tarjoamiseen maantieteellisesti muuttuvissa olosuhteissa. Uudenlaisten ratkaisujen avulla erilaisia terveyspalveluja (kuten etäkonsultointia) voidaan tarjota paikasta riippumatta. Jotta tämän kaltaiset palvelut ovat toimivia ja tarvetta vastaavia, tulee ne kehittää yhdessä loppukäyttäjien kanssa.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 5 0
Hankkeessa toteutetaan pysyväksi tarkoitettu toimintamalli terveysalan ratkaisujen testaamisen mahdollistamiselle. Tämä luo uusille ja nykyisille yrityksille aiempaa paremmat mahdollisuudet kehittää ratkaisuja, jotka edistävät sosiaalista kestävyyttä ja ihmisarvoista kiinnipitämistä.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 5 0
Terveysala on murroksessa. Useat testialustoilla testattavat ratkaisut ovat aineettomia, sähköisiä ratkaisuja. Välittäjäalusta mahdollistaa em. ratkaisujen testaamisen yritysten tarpeet huomioidan.
Liikkuminen ja logistiikka 0 7
Testialustoilla testattavat ratkaisut ovat usein sähköisiä. Tähän liittyen erilaiset telelääketieteen ja teleterveyden ratkaisut pyrkivät vähentämään niin potilaiden kuin terveyspalvelujen tarjoajien tarpeetonta liikkumista. Välittäjäalusta mahdollistaa tämän kaltaisten ratkaisujen aiempaa paremman kehittämisen.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 7 0
Testialustoilla testattavat ratkaisut keskittyvät tyypillisesti terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Välittäjäalusta on keino näiden ratkaisujen testauksen mahdollistamiseen.
Tasa-arvon edistäminen 0 5
Toimivan ja saavutettavan testialustatoiminnan ansiosta markkinoille saadaan ratkaisuja, jotka edistävät eri väestö- ja erityisryhmien välistä tasa-arvoa tarjoamalla ratkaisuja, jotka ovat ajasta ja paikasta riippumattomia - sekä myös riippumattomia loppukäyttäjän sosio-ekonomisesta taustasta.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 0 0

9 Loppuraportin tiivistelmä

Terveysalan välittäjäalusta (Terva) hankkeen aikana Turun ammattikorkeakoulu, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ja Turku Science Park tekivät tiivistä yhteistyötä kehittääkseen toimintamallin, jolla Varsinais-Suomessa toimivat terveysalan testialustat kootaan yhdeksi selkeäksi kokonaisuudeksi. Kehitetty malli paransi yritysten tuotekehitysmahdollisuuksia, sillä sen ansiosta yrityksillä on nyt mahdollisuus löytää alueella toimivat terveysalan testialustapalvelut keskitetysti välittäjäalustan kautta.

Terveyskampus Turku -toimijoiden yhteiskehittämispalveluiden edustajista muodostettiin toimintaryhmä, joka työskentelee yhdessä läpinäkyvästi siten, että kaikki innovaatiotoiminnan osapuolet ovat tietoisia yritysten yhteydenotoista, ja voivat näin osallistua tarpeen arviointiin, sekä yhteydenoton kanavointiin terveysalan testialustoille. Yrityksille voidaan tällä tavoin tarjota yhdistelmiä testialustojen palveluista, jotka täydentävät toisiaan. Toimintamallin ansiosta voidaan varmistua siitä, että testialustatoiminta on niiden lakien, asetusten, sääntöjen ja eettisten periaatteiden mukaista, jotka yleisemmin ohjaavat terveysalalla tehtävää kehitys- ja innovaatiotyötä. Samalla se mahdollistaa yrityspalveluiden tukitoiminnan nivoutumisen osaksi välittäjäalustaa ja kehittää myös yksittäisten testialustapalveluiden laatua.

Toimintamallia hyödynnettiin tulevan Varsinais-Suomen hyvinvointialueen tutkimus-, kehitys-, innovaatio- ja opetustoiminnan (TKIO) suunnittelussa, jota varten luotiin ehdotus innovaatiotoiminnan hallinnointimallista Varsinais-Suomen hyvinvointialueella. Ehdotuksessa tuodaan esiin hankkeessa kehitetty toimintamalli, jota tarjotaan käytettäväksi innovaatiotoiminnan järjestämiseen hyvinvointialueella. Hankkeessa luotu ja testattu toimintamalli on nyt ns. de facto -toimintamalli kaikille terveysalan testialustatoimintaan liittyville yhteydenotoille terveyskampus Turun jäsenorganisaatioissa, joita ovat alueen korkeakoulut, sairaanhoitopiiri ja elinkeinopoliittinen organisaatio Turku Science Park Oy. Toimintamalli on levitetty osatoteuttajaorganisaatioiden ulkopuolelle jo hankkeen aikana ja tulevaisuudessa sitä voidaan levittää myös muualle Suomeen EDIH-toiminnan (Eurooppalainen Digitaalinen Innovaatioalusta) mahdollisen käynnistymisen myötä.