Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A75410

Hankkeen nimi: Technobothnian tulevaisuuden käyttöliittymäinnovaatioiden pilottiympäristön investoinnit

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2020 ja päättyy 31.12.2022

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Vaasan Yliopisto

Organisaatiotyyppi: Yliopisto

Y-tunnus: 0209599-8

Jakeluosoite: PL 700

Puhelinnumero: 029 449 8000

Postinumero: 65101

Postitoimipaikka: Vaasa

WWW-osoite: https://www.univaasa.fi/fi/

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Heini Pensar

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektipäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: heini.pensar(at)uwasa.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 029 449 8540

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Tämä investointihanke on investointiosa hankkeelle, jonka tavoitteena luoda Pohjanmaalle soveltavaan käyttöliittymien tutkimukseen, pilotointiin, testaukseen, kansainvälistämiseen, liiketoiminnan kehittämiseen sekä yritysten, korkeakoulujen ja alueellisten kehittämisorganisaatioiden väliseen yhteistyöhön tutkimus- ja innovaatioympäristö Technobothniaan. Avoin käyttöliittymien pilottiympäristö luo uutta osaamista, dynaamisuutta, kasvua ja liiketoimintamahdollisuuksia. Hankkeessa rakennetaan monipuolinen ja ajantasainen pilottiympäristö, joka palvelee myös alueen pk-yritysten tarpeita. Hanke kehittää Vaasan yliopiston tietoteknistä osaamista, laiteympäristöä ja sen toimintoja, käyttöliittymäasiantuntijuutta, koko toiminnan organisointia sekä yhteistyötä yritysten ja korkeakoulujen kanssa. Hanketiimin tehtävänä on toiminnan kehittäminen ja ylläpito myös hankkeen päättymisen jälkeen. Jatkossa pilottiympäristössä pystytään tarjoamaan tutkimusta, innovointia ja pilotointia lisättyä todellisuutta (Augmented Reality), virtuaalitodellisuutta (Virtual Reality) ja 3D-teknologiaa hyödyntäviin käyttöliittymiin - sekä käyttäjälähtöisten, uudenlaisten käyttöliittymien rakentamiseen että arviointiin. Hankkeen konkreettisiin toimenpiteisiin kuuluu käyttöliittymien tekoon ja arviointiin liittyvien laitteistojen ja työkalujen tarpeiden selvitys, pilottiympäristön suunnittelu ja toteutus Technobothniaan, yritysyhteistyön suunnittelu ja toteutus, neljän avoimen käyttöliittymätyöpajan järjestäminen ohjelmistotyökaluineen mahdollistaen opiskelijoiden ja yritysten välisen yhteistyön käytännön ongelmien ratkaisemisen kautta, tiivis yhteistyö sidosryhmien kanssa, sekä hankkeen tuloksista ja pilottiympäristöstä tiedottaminen. Hankkeen tuloksena syntyy osaamiskeskittymä, jonka myötä alueen toimijat ovat valmiimpia hyödyntämään ja kehittämään uusia käyttöliittymiä. Lisäksi, opiskelijat ovat valmiimpia tulevaisuuden työelämään ja alueen pk-yritykset voivat hyötyä käyttöliittymäpilotoinnista jo varhaisessa vaiheessa. Opiskelijoiden ja yritysten yhteistyö mahdollistaa parempia työllistymismahdollisuuksia ja sitä kautta vahvistaa alueen innovointipotentiaalia sekä kasvua ja pysyvyyttä. Osaamiskeskittymä AR- ja 3D-teknologiaa hyödyntävien käyttöliittymien parissa voi osaltaan myös lisätä alueen vetovoimaa.
orkeakoulujen yhteistyömahdollisuudet monipuolistuvat ja kehittyvät. Esimerkiksi opinnäyteyhteistyötä ja yhteisiä hankkeita korkeakoulujen välillä on mahdollista lisätä pilottiympäristön tarjoamien uusien toimintamahdollisuuksien kautta. Korkeakoulujen näkökulmasta pilottiympäristö antaa ainutlaatuisen mahdollisuuden, sillä ympäristö on myös opiskelijoiden ja jatko-opiskelijoiden käytettävissä ilman rajoituksia. Pilottiympäristö myös lisää Vaasan yliopiston mahdollisuuksia tehdä huippututkimusta käyttäjälähtöisten käyttöliittymien parissa.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Kohderyhmänä hankkeessa ovat alueen pk-yritykset ja korkeakoulut.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välillisiä kohderyhmiä ovat opiskelijat ja tutkijat sekä halutessaan julkiset toimijat, kuten virastot ja kunnat, jotka tarjoavat palveluita omilla verkkosivuillaan.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 19 180

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 19 177

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 27 400

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 27 396

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjanmaa

Seutukunnat: Jakobstadsregionen, Sydösterbottens kustregion, Kyrönmaan, Vaasan

Kunnat: Laihia, Uusikaarlepyy, Vöyri, Kaskinen, Mustasaari, Kruunupyy, Kristiinankaupunki, Pietarsaari, Pedersören kunta, Maalahti, Närpiö, Isokyrö, Luoto, Vaasa, Korsnäs

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Puuvillakuja 3

Postinumero: 65200

Postitoimipaikka: Vaasa

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0, joihin työllistyvät naiset 0

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0, joista naisten perustamia 0

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
ICT-ala, johon myös käyttöliittymien tietotekninen toteuttaminen ja AR/VR-teknologiat kuuluvat, on tyypillisesti miesvaltainen. Hankkeessa rakennettava pilottiympäristö ottaa huomioon tämän miesvaltaisen alan houkuttelevuuden myös naisille. Tämä aikaansaadaan erityisesti käytännön esimerkkien ja esikuvien kautta, sillä hanketiimi on tasa-arvoinen (useita naisia joukossa) ja hankkeessa tuetaan tasa-arvoista ICT-alan työkenttää.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Rekrytoinnissa ja työryhmän kokoonpanossa huomioidaan tasa-arvo. Työryhmässä arvioidaan pilottiympäristön toimintaa myös valtavirtaistamisen näkökulmasta esimerkiksi siten, että pilottiympäristö toimintoineen pyritään tekemään tasavertaisen saavutettavaksi ja houkuttelevaksi sukupuolesta riippumatta. Pilottiympäristöm lähtökohta on monitieteinen ja se palvelee sujuvasti teknillisiä ja humanistisia tieteenaloja. Tämä edistää tasa-arvoa humanististen tieteiden opiskelijamäärän ollessa erityisesti naisvaltainen ja teknillisten tieteiden opiskelijamäärän ollessa miesvaltainen.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoitteet liittyvät käyttöliittymäalan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kehittämiseen, mutta sukupuolten tasa-arvon edistäminen otetaan huomioon hankkeen hallinnollisissa prosesseissa

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 1
Ei suoraa vaikutusta, koska ei keskity ensisijaisesti luonnonvaroihin. Välillistä vaikutusta voi olla sitä kautta, että esimerkiksi suunnittelutyö AR-ympäristössä voi vähentää virheellisiä ratkaisuja prototyyppien valmistamisessa.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 1
Pieni välillinen vaikutus, sillä AR/VR-käyttöliittymät tulevat tulevaisuudessa vähentämään matkustamista paikanpäälle, kun etäohjaten pystytään toteuttamaan esimerkiksi huoltotoimenpiteitä tai simuloimaan tiettyjä toimia.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 1
Ei suoraa vaikutusta, koska investointihanke ei keskity luonnon monimuotoisuuteen. Välillistä vaikutusta voi olla hiukan sitä kautta, että käyttöliittymillä voidaan havainnollistaa luonnon monimuotoisuutta.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 1
Pieni välillinen vaikutus, sillä AR/VR-käyttöliittymät tulevat tulevaisuudessa vähentämään matkustamista paikanpäälle, kun etäohjaten pystytään toteuttamaan esimerkiksi huoltotoimenpiteitä tai simuloimaan tiettyjä toimia.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei vaikutusta suoraan eikä välillisesti, koska hanke ei koske millään tavalla kyseisiä asioita.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 1
Ei suoranaisia vaikutuksia. Välillisiä voi koitua pienimutoisesti materiaalin säästymisen kautta, mikäli ajoissa tehty testaus vähentää virheratkaisuja.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Ei suoranaisia vaikutuksia, eikä välillisiäkään sikäli, että emme voi vaikuttaa yritysten tekemiin ratkaisuihin energialähteiden hankinnassa
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 8 8
Hankkeessa syntyvä innovaatioympäristö vahvistaa alueen elinkeinoelämän toimintamahdollisuuksia ja luo teknisen kehittämisen kautta uusia liiketoimintamahdollisuuksia koskien alan tuotteita ja palveluita
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 8 8
Hankkeella kehitetään erityistä osaamista ja siihen liittyvää yliopistolta tarjottavaa palvelutoimintaa. Välillisesti osaamisen vahvistaminen näkyy myös alueen teollisuudessa ja tietotaidon siirtämisessä koulutuksen kautta elinkeinoelämään
Liikkuminen ja logistiikka 0 1
Ei suoraa vaikutusta. Välillisiä vaikutuksia voi olla asiakkaiden kautta, jos heidän projektinsa koskevat liikkumista ja / tai logistiikkaa
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 4
Mahdollisesti välillisiä vaikutuksia paremman käyttöliittymäsuunnittelun ja uudenlaisen yhteistyön kautta laajemminkin alueelle.
Tasa-arvon edistäminen 4 4
Hankkeen päätavoite ei ole tasa-arvon edistäminen, mutta pilottiympäristön työryhmä huomioi tasa-arvokysymykset kautta linjan.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 2 2
Tiedon saatavuus ja saavutettavuus palveluiden sähköistämisen kautta, jolloin kaikilla on mahdollisuus olla osa alati verkostoituvaa ja sähköistyvää yhteiskuntaa ja sen toimintoja
Kulttuuriympäristö 0 3
Ei suoraa vaiktuusta. Välillisiä vaikutuksia tulee kuitenkin jopa todennäköisesti asiakkaiden projektien kautta.
Ympäristöosaaminen 0 1
Ei vaikutusta. Välillisiä vaikutuksia voi tulla asiakkaiden projektien kautta

9 Loppuraportin tiivistelmä

-