Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A75417

Hankkeen nimi: SHOPS2HUBS - kierrätyskeskus 2.0

Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Erityistavoite: 1.1. Uuden liiketoiminnan luominen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.9.2019 ja päättyy 31.12.2021

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Uudenmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Green Net Finland ry

Organisaatiotyyppi: Muu järjestö tai yhdistys

Y-tunnus: 1727756-7

Jakeluosoite: Kuortaneenkatu 2

Puhelinnumero: 050 551 3633

Postinumero: 00510

Postitoimipaikka: Helsinki

WWW-osoite: http://www.gnf.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Kaisa Tolonen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Hankeasiantuntija

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: kaisa.tolonen(at)gnf.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 050 367 8889

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

YK:n Agenda 2030 sisältää kestävän kehityksen mukaisia tavoitteita, kuten Vähentää vuoteen 2030 mennessä merkittävästi jätteiden syntymistä ennaltaehkäisyn, kierrätyksen ja uudelleenkäytön keinoin. EU on määrännyt jäsenvaltioita rohkaisemaan tuotteiden uudelleenkäyttöä ja kehittämään uudelleenkäyttötoimenpiteitä. Uudenmaan kehitystavoitteisiin 2018-2020 lukeutuu ilmastoviisaus, kiertotalouden liiketoiminnan kasvu, startupit, ihmisten osaaminen ja solidaarisuus. SHOPS2HUBS - Kierrätyskeskus 2.0 -hanke tukee näitä tavoitteita. SHOPS2HUBS - kierrätyskeskus 2.0 hankkeessa kehitetään kohteena olevista kierrätyskeskuksista kiertotalouden innovaatiokeskittymiä ja kiertotalousHUBeja, jotka mahdollistavat uuden kiertotalouden liiketoiminnan syntymistä, tehostavat verkottumista ja lisäävät materiaalien uudelleenkäyttöä. Vastaavaa toimintaa ei ole vielä Suomessa kierrätyskeskusten yhteydessä tai muuallakaan. Vastaavia pk-yrittäjien yhteistoimintoja on kehitelty esim. Ruotsissa jätelaitoksen yhteyteen, mutta näiden palvelujen saavutettavuus kuluttajille on hankala kaukaisen sijainnin vuoksi, mikä tekee toiminnasta haastavaa pk- yrittäjille.

Hankkeessa Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n Espoon Nihtisillan kierrätyskeskus ja Helsingin kaupungin kohde avataan kehitysalustoiksi, joissa testataan ja kehitetään uusia kiertotalouden yritystoimintaa tukevia palveluja. Kohteet sijaitsevat pääkaupunkiseudulla lähellä kuluttajia. Hankkeessa kehitetään ja testataan kokeilujen kautta toimintamallit kiertotalousHUBeille. KiertotalousHUB on ympäristö, jossa yrittäjät ja käsityöläiset voivat jatkojalostaa kierrätyskeskuksen materiaaleja ja tuotteita sekä tehdä yhteistyötä ja verkostoitua. HUBien vaikutuksesta kohdealueelle syntyy uusia käytettyjen tuotteiden jatkojalostamiseen perustuvia innovaatioita, pienten yritysten uutta liiketoimintaa sekä kiertotalouden yritysyhteistyötä ja osaamista. Hanke edistää myös kiertotaloustuotteiden kysynnän kasvua ja käytettyjen tavaroiden uudelleen hyödyntämistä.

Hankkeessa kartoitetaan ja tunnistetaan potentiaalisia yrittäjätahoja ja yrittäjiä jotka toimivat materiaalien ja tuotteiden jalostamistalouden ketjussa, tavoitteena on tunnistaa 50 potentiaalista yrittäjää tai yritystä. Hankkeessa tunnistetaan yritysten tarpeita ja kokeilujen ja yhteiskehittämisen sekä ideariihien (vähintään 4 työpajaa tms.) kautta yhteiskehitetään kierrätyskeskusten palveluita, tiloja sekä avataan materiaalivirtoja uuden kiertotalouden liiketoiminnan synnyttämiseksi ja yritysten toimintaedellytysten parantamiseksi.

Hankkeen konkreettisina tavoitteina on kehittää ja testata kokeilujen kautta hyvät toimintamallit kierrätyskeskuksiin liittyviin uusiin kiertotalouden HUBeihin ja lisätä tuotteiden jatkojalostamisen kautta yritysyhteistyötä. HUBien toiminnan myötä syntyy toimijaverkostoja, jotka edistävät kestävän kehityksen mukaista muutosta kohdealueilla.

Kiertotaloutta edistävä hanke kehittää kestävän kehityksen mukaista luonnonvarojen käytön kestävyyttä, pienentää ilmastonmuutoksen riskejä, vähentää jätettä ja lisää materiaalien ja hyödykkeiden kiertoa.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeella on kaksi pääkohderyhmää: - kiertotalouden start-upit ja pk-yritykset ja kiertotalouden liiketoimintaa harkitsevat tiimit - tuotteiden jalostamiseen osallistuvat yritykset ja toimijat, jotka saavat uutta liiketoimintaa hankkeen kautta.


Hankkeessa jalkautettavat kokeilut tehdään Espoon kierrätyskeskuksessa (Pk-seudun Kierrätyskeskus Oy) sekä Stadin ammatti- ja aikuisopistossa (Helsingin kaupunki). SHOPS2HUBS - kierrätyskeskus 2.0 -hankkeen myötä syntyy hyödyllistä yhteistyötä toistensa toimintaa täydentävien yritysten ja yrittäjien välille. Yritysten ja ihmisten vuorovaikutuksen lisääntyminen tukee kohdealueilla ihmisten yhdenvertaisuutta. Koska tuotteiden HUBeissa tehtävään jalostustoimintaan liittyy työllistävää käsityötä ja ihmisten yhteistyötä, edistää hanke osaltaan sukupuolten välistä tasa- arvoa. Hanke myös tukee yhdenvertaisuutta, sillä HUBit tarjoavat avoimesti palveluja kiertotalouden liiketoiminnasta kiinnostuneille henkilöille ja yrityksille.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hanke kohdistuu välillisesti myös kierrätyskeskuksissa asioiviin ja niiden palveluja käyttäviin kuluttajiin, jotka ovat halukkaita ostamaan kiertotalouden start-upien jalostamia tuotteita. Espoon kaupungin Keran alue on hankkeen välillinen kohderyhmä, jota kehitetään uudeksi hiilineutraaliksi urbaaniksi alueeksi ja mihin hankkeen toiminta osaltaan kohdistuu. SHOPS2HUBS - kierrätyskeskus 2.0 -hankkeen toiminta on tärkeä osa alueen kiertotaloutta tukevia aktiviteetteja ja vahvistaa alueen profiloitumista edistyksellisenä uutena alueena. Hanke lisää alueen asukkaiden ja yritysten vuorovaikutusta, tukee alueen ihmisten yhdenvertaisuutta sekä kohottaa yhteishenkeä.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 330 879

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 326 995

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 462 425

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 457 232

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Uusimaa

Seutukunnat: Helsingin

Kunnat: Espoo, Helsinki

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 6, joihin työllistyvät naiset 3

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 4.60, joihin työllistyvät naiset 4.60

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 6, joista naisten perustamia 3

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 3.00, joista naisten perustamia 3.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Toimintaympäristön sukupuolijakaumaa voidaan selvittää TYÖPAKETTI 1:n yhteydessä (kartoitus).
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeessa tehtävässä gallupissa otetaan huomioon sukupuolijakauma. Myös hankkeeseen sisältyvien HUBien toiminnassa sukupuolijakaumaa mitataan, jotta saadaan tietoa tasa-arvosta. Hankeen ohjausryhmään pyritään valitsemaan sekä mies- että naisjäseniä.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Sukupuolten tasa-arvon edistäminen on yksi tavoitteista (kts. hakemuksen kohta tavoitteet) ja sitä pyritään edistämään mahdollisuuksien mukaan. Hakemus kuitenkin pyrkii ensisijaisesti luomaan vaikutuksia kiertotalouden HUBeilla.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 9 10
Kiertotalouden edistäminen on hankeeen keskeinen lähtökohta. Hanke edistää kestävän kehityksen mukaista tuotteiden ja raaka-aineiden uudelleen käyttöä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 9 9
Kierrätyksen tehostaminen ja kestävän kehityksen mukainen kulutus on olennainen tapa yhteiskunnalle vähentää ilmastomuutoksen riskejä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 7 7
Hankkeen tavoitteena on lisätä materiaalien ja hyödykkeiden kiertoa ja siten vähentää syntyvää jätettä.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 5 5
Hanke edistää kestävän kehityksen mukaista liiketoimintaa
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 0
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 0
Tasa-arvon edistäminen 5 0
Hanke edistää tasa-arvoa nostamalla tasavertaisesti tuotteiden jalostamisesta kiinnostuneiden henkiöiden mahdollisuuksia työllistyä yrittäjinä ja mm. hyötyä käsityötaidoistaan
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 2 2
Hanke edistää yhteiskunnallista yhdenvertaisuutta lisäämällä ihmisten välistä vuorovaikutusta kohdealueilla ja innostamalla kansalaisia kestävän kehityksen toimintaan
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 3 3
Hankkeessa toteutettavat HUBit keräävät yhteen tuotteiden jalostamisen osaajia ja lisäävät heidän verkostoitumistaan, joka vahvistaa alueen ympäristöosaamistasoa ja vähentää jätteiden syntymistä.

9 Loppuraportin tiivistelmä

SHOPS2HUBS - kierrätyskeskus 2.0 hankkeen tavoitteena oli kehittää kohteena olevista kierrätyskeskuksista kiertotalouden innovaatiokeskittymiä ja kiertotalousHUBeja, jotka mahdollistavat uuden kiertotalouden liiketoiminnan syntymisen, tehostavat verkottumista ja lisäävät materiaalien uudelleenkäyttöä.

SHOPS2HUBS -hankkeen avulla onnistuttiin muodostamaan erilaisista kiertotalousyrittäjistä koostuva HUB-yhteisö ja pilotoimaan HUB-toimintaa fyysisessä tilassa PKS Kierrätyskeskuksen Nihtisillan toimipisteessä. Hanke on luonut toimintamallin HUB-toiminnan käynnistämiseen ja ylläpitoon. Hanke keskittyi HUB-yhteisön palvelemiseen tarjoamalla yrittäjille Nihtisillan tilojen ja laitteiden lisäksi mm. liiketoimintasparrausta, markkinointiapua, pääsyn erilaisiin myyntitapahtumiin ja monenlaista koulutusta.

Hankkeessa pyrittiin myös luomaan HUB Stadin Ammattiopiston yhteyteen. Hankkeen edetessä kuitenkin huomattiin, että yrittäjistä koostuvan HUB-toiminnan perustaminen hyödyntämään Stadin Ammattiopiston tiloja ja laitteita on ammattiopetusta koskevan lainsäädännön ja kaupungin kilpailuneutraliteetin vuoksi mahdotonta. Kaupunki ei saa vääristää kilpailua omalla toiminnallaan tai antaa etulyöntiasemaa yhdelle yritykselle suhteessa muihin yrityksiin. Hanke kohtasi myös erityisiä haasteita COVID-pandemian vuoksi. Yrittäjäyhteisön verkottaminen tapahtui pitkälti virtuaalisesti, myyntitapahtumissa oli normaalia vähemmän ihmisiä ja niitä peruttiin, sekä fyysisen HUBin käyttöön liittyi haasteita.

Hankkeen keskeisimmät tulokset ovat Nihtisillan HUB-tilan yhteyteen muodostettu yrittäjäyhteisö, HUBin perustamisesta kertynyt tieto ja skaalautuva yritysykumppaniverkosto, joka syntyi Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen yhteyteen. Lisäksi tuloksena on syntynyt kumppanuusmalli, jonka avulla tarjotaan kierrätysmateriaaleja, yhteistyömahdollisuuksia ja kiertotalouspalveluita (ympäristösäästölaskenta ym. palvelut) kiertotalousyrittäjille Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen yhteydessä. Myös materiaalinhankintaprosessiin liittyvä materiaalipenkojaiset on hankkeessa muodostunut toimintamalli, jolla kierrätyskeskukseen tulevaa tavaraa pystytään paremmin hyödyntämään tulevaisuudessa tarjoamalla tätä yritysasiakkaille. Materiaalipenkojaisissa yritysasiakkaat saavat omatoimisesti etsiä Kierrätyskeskukseen saapuvasta materiaalivirrasta itselleen sopivia materiaaleja ja tuotteita. Sekä yrittäjäverkostoa että materiaalihankintaprosesia tullaan kehittämään käynnistyneen Yhteistyötä pk-yritysten kiertotaloustarjontaan -Kiertotaloutta ostarille-hankkeen ja tulevan Sparks - Kipinää ja kannattavuutta kiertotalousyrittäjien liiketoimintaan innovatiivisella materiaalikierrolla -hankkeen avulla.

Hankkeessa opittiin, että uniikkien kiertotaloustuotteiden verkkokauppamyynnistä on vaikeaa saada kannattavaa, sillä nämä täytyy kuvata, kuvailla ja lisätä yksitellen verkkopalveluun. Verkostotoiminnan edistämiseksi yrittäjille järjestettiin verkostokoulutus, jonka tavoitteena oli lisätä verkostoyritysosaamista ja mahdollistaa taloudellisesti ja juridisesti itsenäisen yhteisyrityksen perustamisen (=HUBin). Tämän avulla resurssit voidaan hyödyntää paremmin ja osallistua esim. isompiin kilpailutuksiin. Tällaista ei varsinaisesti syntynyt, mutta osa HUB-yrittäjistä muodosti yhden toimijan ympärille koostuvan mallin, jossa kiertotaloustuotteita myydään samassa liiketilassa.

Hanke on paitsi tukenut yrittäjiä kiertotaloustuotteiden ja -palveluiden markkinoinnissa eri tapahtumissa ja kanavissa, mutta myös parantanut heidän valmiuksia markkinoida ja kehittää omia tuotteita ja palveluita. Tuotteita on ollut esillä mm. Helsinki Design Week-tapahtumassa, Kierrätyskeskuksen Joulu Popupissa ja Kierrätyskeskuksen verkkokaupassa. Tuotekehityksen tueksi yrittäjät ovat saaneet tietoa asiakasnäkökulmasta osana hanketta toteutetun asiakaskyselyn sekä muotoilutoimiston sparrauksen myötä.

SHOPS2HUBS-hanke ei ole varsinaisesti onnistunut tuottamaan skaalautuvaa uutta kiertotalouden liiketoimintaa hankkeen aikana, mutta on luotu vahva tieto- ja kokemuspohja jota voidaan hyödyntää jatkossa. Skaalautuvuuden saavuttaminen on ollut vaikeaa, sillä valtaosa HUB-yrittäjistä on ollut liiketoimintansa alkumetreillä. Skaalautuvaa uutta liiketoimintaa pyritään saamaan aikaiseksi kehittämällä liiketoimintaympäristöä sekä Yhteistyötä pk-yritysten kiertotaloustarjontaan -Kiertotaloutta ostarille-hankkeen että Kierrätyskeskuksen kumppanuusmallin Sparks-hankkeen avulla käyttäen SHOPS2HUBS-hankkeen aikana kerättyjä oppeja. Myös kertynyt tieto Stadin Ammattiopiston yhteyteen suunnitellun HUBin kokeilusta on hankkeen keskeinen tulos.