Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A75482

Hankkeen nimi: Kestävän hevosmatkailun tiekartta Kanta-Hämeessä

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.6.2019 ja päättyy 30.6.2021

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Uudenmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Hämeen ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2617489-3

Jakeluosoite: PL 230

Puhelinnumero: 03 4361

Postinumero: 13101

Postitoimipaikka: Hämeenlinna

WWW-osoite: https://www.hamk.fi/

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: RANTALA MENNA TUULIA

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: projektipäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: menna.rantala(at)hamk.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358403529913

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Suomalainen matkailuala kasvaa voimakkaasti, Visit Finlandin mukaan jopa viiden prosentin vuosivauhtia. Kasvulla on suotuisia vaikutuksia hevosalalle ja hevosmatkailuyritysten kehittämiselle.
Hevosmatkailu on paljon muutakin kuin yleisesti tunnettua vaellusratsastusta - hevosmatkailu on luonnossa liikkumista, perhematkailua, hevostallilla pistäytymistä ja hevostapahtumia. Hevosiin liittyviä elämys-, virkistys- ja hyvinvointipalveluita ja/tai kokous- ja majoitustiloja tarjoavia yrityksiä on eri puolella Suomea.

Kanta-Hämeessä hevosiin liittyvä liiketoiminta on hyvin monimuotoista ja sen merkitys erityisesti Forssan ja Ypäjän seudulla on suuri. Kanta-Hämeessä hevosmatkailun kehittämistyötä on tehty paljon, ja palvelun tarjoajia löytyy maakunnasta useita, valitettavasti hevospalveluiden ja tapahtumien saavutettavuus ja diginäkyvyys edes lähialueen- sekä kotimaanmatkailun kannalta ovat lähes olemattomat.

Koronapandemia muutti ihmisten matkustus- ja vapaa-ajan käyttöä konkreettisesti niin, että palveluita etsitään nyt lähialueelta, luonnosta ja maaseudulta. Hevosharrastus on ollut koronakriisin aika yksi harvoja harrastusmuotoja, jota poikkeusoloista huolimatta on pystytty jatkamaan lähes normaalisti ja sen kysyntä kasvaa edelleen. Lisäämällä yhteistyötä muiden luonto- ja matkailutoimijoiden kanssa, sekä yrittäjien osaamista näkyvyyttä ja osaamista vahvistamalla kaikki alat hyötyvät. Hankkeen aikana muodostuu hevosmatkailun tilasta kokonaiskuva, joka auttaa elinkeinojen kehittämistä ja jatkotoimenpiteiden valmistelua. Meneillään oleva kriisi on nostanut esille matkailun kasvussa jo pitkään kyteneitä ongelmia, kuten ympäristövastuullisuuden, kestävyyden ja ilmastonmuutoksen asettamat vaateet.
Valtakunnallisesti tunnettuina hevostapahtumien järjestäjinä alueella vaikuttavat mm. Ypäjän Hevosopisto Oy, Riihimäen kesäravirata sekä Pilvenmäen ravirata ja valmennuskeskus, jossa
järjestetään vuonna 2022 Suomen suurin ravitapahtuma Kuninkuusravit. Tapahtumina Hämeenlinnan Keskiaikamarkkinat sekä Tammelan Hakkapeliittatapahtuma tuovat vuosittain esille erilaisia hevosohjelmapalveluita.

Tässä hankkeessa Kanta-Hämeen hevosmatkailu yhdistetään osaksi alueen luontoaktiviteetteja ja ruoka- ja matkailupalveluja yrittäjien välisiä verkostoja yhteistyötä ja näkyvyyttä sekä markkinointia lisäämällä. Hankkeessa nostetaan esiin alueen hevosyrittäjien matkailu- ja elämyspalveluita, sekä laaditaan hevosmatkailun tiekartta, joka tuo esiin yhteiset tavoitteet ja tahtotilan kestävän hevosmatkailun kehittämiseksi. Samalla korostetaan suomenhevosen merkitystä osana alueellista omaleimaisuutta ja vastuullista sekä kestävää hevosmatkailua.

Hankkeen tuloksena syntyvät sähköinen tiekartta sekä markkinointikanavat ja materiaalit, jotka yhdistävät hevosmatkailun osaksi alueen muita matkailupalveluja. Osana kantahämäläisen hevosmatkailun tiekarttaa julkaistaan kestävän hevosmatkailun hyvät toimintatavat, jolla varmistetaan toiminnan läpinäkyvyys, eli se, miten huolehditaan ihmisistä, eläimistä, ympäristöstä ja taloudesta. Hankkeen päätyttyä alueen hevosmatkailupalvelut on tunnistettu ja palveluiden ja reitistöjen saavutettavuus on varmistettu valtakunnallisesti.

Alueellisesti suunnattujen toimenpiteiden ohessa tehdään myös koko hevosmatkailusektoria hyödyttävää työtä. Hankkeessa välitetään tietoutta hevosmatkailusta. Erityisenä painopisteenä on suomenhevonen ja sen liittäminen maabrändiin.

Hankeen toteuttavat yhdessä Hämeen ammattikorkeakoulu Oy (Hamk) sekä Forssan Seudun Hippos ry, Hippolis – Hevosalan osaamiskeskus ry ja Luonnonvarakeskus LUKE.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Kohderyhmä

Kohderyhminä ovat hevosalan matkailu-, tapahtuma-, virkistys- ja hyvinvointipalveluihin keskittyneet yritykset. Toisena kohderyhmänä ovat yritystoiminnan aloittamisesta tai toimintamuodon vaihtamisesta kiinnostuneet. Läpileikkaavasti hankkeen kohderyhmää ovat kaikki alueen muut luonto- , ruoka ja matkailupalvelu yrittäjät sekä tapahtumien järjestäjät, sekä palveluiden käyttäjät valtakunnallisesti ja kansainvälisesti.


Kanta-Hämeessä:

Suomen Hippoksen
- ammattiravivalmentajia n. 15 kpl
- 260 harrastajavalmentajaa, joista osa toimii ammattimaisesti
- Suomen Ratsastajainliiton laatutalleja n. 20 kpl
- koulutettuja ratsastusterapeutteja ja sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaajia yht. n. 15 kpl

Koko Hämeen (Kanta- ja Päijät-Häme) alueella on 9 % koko Suomen hevoskannasta, noin 6400 kpl.
Hevosmäärä / 1000 asukasta on 21, koko Suomessa 14.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Laajempana näkökulmana on koko toimialan sosiaalinen vastuu, johon sisältyy mm. hevosalan työllistävyys, yritysten toimiminen työnantajana ja hevosten vaikutus lasten ja nuorten liikkumistottumuksiin. Tunnistetaan suomenhevosen kulttuurillinen ja alueellinen merkitys.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 154 589

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 154 554

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 192 530

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 191 883

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Kanta-Häme

Seutukunnat: Forssan, Riihimäen, Hämeenlinnan

Kunnat: Hämeenlinna, Jokioinen, Loppi, Riihimäki, Hausjärvi, Tammela, Ypäjä, Hattula, Humppila, Janakkala, Forssa

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 2, joihin työllistyvät naiset 1

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hevosala, erityisesti ratsastukseen ja matkailuun keskittyvissä yrityksissä on naisvaltainen. Hevosalan yritykset ovat naisvetoisia, enimmäkseen pieniä ja vain harvakseltaan keskisuuria yrityksiä. Naisyrittäjyyden ja pienyrittäjyyden tukemiseen tähtäävät hankkeet ovat tervetulleita. Hevosalalla tunnistetutteja kehittämistarpeita ovat tuotteistaminen, palveluliiketoiminta, markkinointi ja verkostoituminen yhteistyön synergiaetujen saavuttamiseksi, sekä kannattava liiketoiminta. Naisvetoisilla yrityksillä on huomattava työllistämisvaikutus ja hevosalan yrityksiin työllistyy enimmäkseen nuoria naisia. Tasa-arvon näkökulmasta hevosalan yritystoiminnan tukeminen on sukupuolten tasa-arvoa edistävä tekijä.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen suunnitteluvaiheessa on tunnistettu alan naisvaltaisuus, lähes kaikki alueen ratsastuspuolen yrittäjistä ovat naisia, samoin heidän tämän hetkiset palveluidensa käyttäjät. Tasa-arvon näkökulmasta hankkeelle on huomattavaa merkitystä, sillä sen kehittämistoimenpiteet ovat osaltaan nostamssa myös alan arvostusta, palkkausta, työllistävyyttä sekä vetovoimaisuutta. Matkailun kautta saavutettavalla uudenlaisella verkostoilla, sekä asiakasryhmillä on tätä kautta vaikutusta koko naisyrittäjyyden näkyväksi tekemiselle. Hankkeen aikana toimintaympäristön muutosta analysoidaan kestävyyden lisäksi myös sukupuolinäkökulmasta. Matkailulla toivotaan olevan myös miesten hevosalaan palveluiden käyttöön sekä yrittäjyyteen lisäävä vaikutus.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
ei ole

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 7 0
Keskeinen osa tätä hanketta ovat kestävän hevosmatkailun hyvät toimintatavat, joilla varmistetaan toiminnan läpinäkyvyys, eli se, miten huolehditaan ihmisistä, eläimistä, ympäristöstä ja taloudesta.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 0 0
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 0
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 7 0
Osana kantahämäläisen hevosmatkailun tiekarttaa julkaistaan kestävän hevosmatkailun hyvät toimintatavat, jolla varmistetaan toiminnan läpinäkyvyys, eli se, miten huolehditaan ihmisistä, eläimistä, ympäristöstä ja taloudesta.Huomioidaan kaikessa toiminnassa erityisesti bioturvallisuus.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kulttuuriympäristö 7 0
Kanta-Hämeessä ja erityisesti Forssan seudulla hevosmatkailulla on yhtymäkohtia alueen ja maan historiaan, esimerkkinä Ypäjällä asustaneet presidenttien hevoset sekä Mannerheimin metsästysmaja ja suvun omistus Jokioisten kartanossa. Vahvuutena on myös suomenhevonen, jonka jalostustoiminnassa Ypäjällä on ollut työhevosaikana suuri merkitys.
Ympäristöosaaminen 0 0

9 Loppuraportin tiivistelmä

Kanta-Hämeessä hevosiin liittyvä liiketoiminta on hyvin monimuotoista ja sen merkitys erityisesti Forssan, Ypäjän sekä Hämeenlinnan seudulla on suuri. Maakunnassa on paljon erityyppisiä hevosalan toimijoita, joten myös vahvaa hevosmatkailupotentiaalia löytyisi. Kanta-Hämeessä hevosmatkailun kehittämistyötä on aikanaan tehty paljon, mutta viime vuosina siihen ei ole panostettu. Vaikka palvelun tarjoajia löytyy maakunnasta useita, valitettavasti palvelut eivät nouse esille maakunnallisissa tai valtakunnallisissa markkinointikanavissa, eivätkä matkailuviestinnässä.

Tässä hankkeessa kartoitettiin Kanta-Hämeen hevosmatkailupotentiaali sekä nostettiin ne osaksi alueen muuta matkailua sekä matkailutoimijoiden verkostoja. Hankkeessa nostettiin esiin alueen hevosyrittäjien matkailu- ja elämyspalveluita, sekä laadittiin hevosmatkailun tiekartta, joka osoittaa suunnan ja yhteiset tavoitteet ja tarpeet kestävän hevosmatkailun kehittämiseksi. Maakunnassa myös erilaisilla hevostapahtumilla on suuri matkailullinen merkitys ja ne ovat osa vastuullista sekä kestävää hevosmatkailua.

Konkreettisesti hankkeen tulokset näkyvät alueen matkailupalveluita ja toimijoita kokoavalla Visit Häme-alustalle, minne hankkeen toimesta on julkaistu yhteensä 50 hevosyritystä. Yrittäjille suunnatut vastuullisuuteen, viestintää ja diginäkyvyyteen, tuotteistamiseen ja palvelumuotoiluun liittyvät webinaarit kiinnostivat myös valtakunnallisesti ja niistä saatiin hyvää palautetta. Kaikki hankkeen aikana materiaalit ovat vapaasti verkossa saatavilla ja niitä on jo nyt käytetty ja katsottu paljon. Hankemateriaaleja ovat hyödyntäneet myös monet valtakunnalliset toimijat, kuten Suomen Ratsastajainliitto ry ja Suomen Hippos ry, sekä monet alan oppilaitokset.

Erityisesti pandemian alussa hankkeessa pyrittiin aktiivisesti avustamaan hevosalan yrittäjiä tuki- ja rahoitushakemusten sekä erilaisten verkkovälineiden käytössä sekä jaettiin paljon tietoa eri kriisirahoituksista.

Hanketoteuttajat ovat osallistuneet säännöllisesti maakunnallisiin matkailuhankkeiden ja – toimijoiden työryhmiin, tapaamisiin ja tilaisuuksiin, joissa hevosmatkailun ja koko toimialan mahdollisuuksista ja kehittämistarpeista on päästy keskustelemaan muiden alueellisen matkailun kehittämistyötä tekevien kanssa.

Hankkeen kaikilla toimenpiteillä merkittäviä vaikutuksia tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumiselle. Hevosalalla ne sisältyvät itsessään jo vahvasti koko toimialan rakenteeseen; hevosalan yrittäjistä merkittävä osa on naisia. Yhdenvertaisuuden kannalta hevosharrastus on eri muodoissaan helposti kaikkien saatavilla. Hevosten kanssa toimiminen edistää sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia ja kansanterveyttä.

Kestävän hevosmatkailun tiekartta Kanta-Hämeessä-hanke on piirtänyt selkeän kuvan alueen hevosmatkailun nykytilasta, johon nyt tarvitaan lisää konkreettisia toimenpiteitä. Tiekarttatyön pohjalta hevosmatkailun kehittämistyötä on onneksi päästy jatkamaan samojen hanketoteuttajien voimin uudella HevosHäme - kestävän hevosmatkailun maakunta -hankkeelle. Hevosmatkailulla on tunnistettu ja näkyvä asema alueellisen hevosekosysteemin ja hevosalan vihreän siirtymän ja kasvun edistämisessä. Kanta-Hämeessä olevan kansainvälisestikin ainutlaatuisen hevoskokonaisuuden tukeminen ja vahvistaminen edellyttää hevosmatkailunpalveluiden kaltaisia, uusia ja kestäviä innovaatioita sekä toimijaverkostoja.

Kaikki hankekumppanit (Forssan Seudun Hippos ry, Hippolis – Hevosalanosaamiskeskus ry, Luonnonvarakeskus LUKE) osallistuivat myös kaikkiin hankkeen toimenpiteisiin ja työpaketteihin.