Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Description of the project funded by the European Regional Development Fund (ERDF)

1 Project

Project code: A75512

Project name: Integrated pilot platforms for plastic recycling - Plast2Recycle

Policy: 2. Production and utilisation of latest knowledge and expertise

Specific objective: 4.1. Developing research, competence and innovation clusters that draw from regional strengths

Planned completion time: Start 1.11.2019 and end 30.11.2022

Operational status: Ended

Responsible authority: Helsinki-Uusimaa Regional Council

2 Basic applicant information

Official name of the applicant: Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy

Organisation type: Research institute

Business ID: 2647375-4

Street: PL 1000 (Tekniikantie 21)

Telephone number: 0400 839 577

Postal code: 02044

City/town: VTT

Website: http://www.vtt.fi

Project contact person's name: Eetta Saarimäki

Contact person's position in the organisation: Research Team Leader

Contact person’s email address: eetta.saarimaki(at)vtt.fi

Contact person's phone number: +358 40 7268 902

Number of applicants or subsidy transfer:

Co-organisers

3 Plan-specified summary of the project completion

Recycling is one of the key ways to decrease the environmental impact of plastics, and there the development of new and better recycling methods is essential. Plastics Roadmap for Finland was published in October 2018 with recommendation to implement versatile recycling solutions for plastics. One specific proposal was to start projects which strengthen the co-operation between the actors in the field and enhance the plastic waste sorting and processing knowledge of companies and research providers. The major technical challenge is the downgrading of the material properties in plastic recycling and that the lower quality plastic waste cannot be recycled as material. In addition, the collection and sharing of correct information on plastic recycling needs attention. Our project proposal responds well to the challenges described above.

The target of the project is to develop an integrated piloting platform for plastic recycling to produce higher quality recycled plastics by combining new chemical process technology knowledge to the existing recycling techniques. Another target is to exploit the latest know how of plastic recycling in training and open information sharing. The concrete actions of the project can be divided to two parts:

1) Start-up and operability demonstrations of piloting and innovation for mechanical and chemical recycling of plastics at Bioruukki Pilot Centre in Espoo and in the process halls in Tampere operated by VTT Technical Research Centre of Finland. The piloting platform includes three integrated units: new pilot scale equipment for advanced mechanical recycling in Tampere, an advanced plastic liquefaction test unit, and a state-of-the-art equipment for catalytic conversions to further refine the liquefied plastics. The equipment are purchased mainly as VTT investments, but the start-up and operability demonstrations belong to this project.

2) A cross regional co-development and innovation oriented ecosystem is developed based on the piloting platforms and the service concept. The information of the plastic recycling and the opportunities of the innovation platform are collected and shared throughout the value chain. Event based co-development process will be organised to the companies and other stakeholders in co-operation with VTT and Metropolia University of Applied Sciences. Research and development projects are planned for the best topics detected by the ecosystem. The social dimension of plastics recycling will be considered when sharing the recent knowledge and information existing in the innovation ecosystem including locating new possibilities on plastic recycling with the stakeholders in the ecosystem.

4 Project target groups

4.1 Actual target groups

Hankkeen varsinainen kohderyhmä ovat kaikki muovin kierrätyksen arvoketjussa toimivat yritykset ja muut toimijat, kuten prosessiteollisuuden suuryritykset, monet osaamisintensiiviset teollisuuden pk-yritykset sekä jätehuollon, kaupan, logistiikan, elintarvike- ja pakkausteollisuuden sekä rakennusalan yritykset. Oikean tiedon tuottaminen ja jakaminen myös muille sidosryhmille on tärkeää.

Hankkeessa yritysrahoittajina olevat yritykset ovat eniten hyötymässä suoraan hankeen tuloksista ja uusimmasta alan tiedosta. Mutta myös projektin ulkopuolella olevat muut arvoketjun keskeiset yritykset ja tutkimustoimijat alueilla ja koko Suomessa hyötyvät käyttöön otettavista pilotointialustoista osallistumalla hankkeen jälkeen käynnistettäviin julkisiin sekä kahdenvälisiin tutkimushakkeisiin. Useat kontaktoidut yritykset, jotka eivät lähteneet nyt yritysrahoittajina mukaan hankkeeseen, ovat kuitenkin ilmoittaneet alustavan kiinnostuksensa olla mukana pilotointialustoissa toteutettavissa tutkimushankkeissa.

4.2 Indirect target groups

Välillisenä kohderyhmänä ovat hanketta laajemmin Suomen kaupungit ja kunnat sekä kuluttajat ja kuntalaiset, jotka hyötyvät hankkeessa tuotetusta tiedosta ja hankeen jälkeen innovaatio- ja koulutusekosysteemissä tehtävästä työstä. Lisäksi myös muut kuin hankkeeseen osallistuvat tutkimus- ja oppimisintensiiviset organisaatiot voivat hyödyntää hankkeen aikana ja sen jälkeen saatuja tuloksia.Kiertotalous ja muovin kierrätys on aihepiiri, jossa on käynnistymässä todennäköisesti myös muita kehityshankkeita, esimerkiksi pääkaupunkiseudun Smart&Clean -säätiön ”Kaikki muovi kiertää” tavoitteen aloitteesta. Kaikki alan mahdolliset hankkeet hyötyvät tämän Plast2Recycle-hankkeen tuloksista ja hankkeiden yhteistytöstä ekosysteemissä.

5 Public funding of the project (EUR)

EU and State funding granted: 369 006

EU and State funding used: 287 291

Planned public funding (total): 482 153

Planned public funding used (total): 372 297

6 Geographical target area

Regions: Tampere Region, Uusimaa

Subregions: Tampere, Helsinki

Municipalities: Espoo, Vantaa, Tampere, Helsinki

Address of the project site, if the project is carried out in one place

Street:

Postal code:

City/town:

7 Estimates of project-specific monitoring information reported during the application phase

7.1 Number of new jobs (only requested for projects belonging to specific objectives 1.1, 2.1 and 3.1)

Planned: 0, in which women are employed 0

Completed according to monitoring information: 0.00, in which women are employed 0.00

7.2 Number of new companies (only requested for projects belonging to specific objective 1.1)

Planned: 0, which are founded by women 0

Completed according to monitoring information: 0.00, which are founded by women 0.00

8 Horizontal principles

8.1 Gender equality

: Yes
Hankkeessa tutkimusinsinöörit, joiden tehtävänä on tutkimuslaitteiden käyttö, ovat pääasiassa miespuolisia. Tapahtumiin osallistuvat ja fasilitoijat ovat sekä nais- että miespuolisia. Osallistuvien yritysten henkilöstö on miesvaltaista, mutta varsinaiseen hanketyöhön osallistuvien (yhteyshenkilöt) sukupuoliprofiili on jakautunut tasan. Hakuvaiheessa on valmistelemassa ollut molempien sukupuolten edustajia
: Yes
Naisilla ja miehillä on yhtäläiset mahdollisuudet osallistua hankkeeseen ja tämä huomioidaan hankkeen toteutuksessa. Tämä näkyy käytännössä siten että mm. tapahtumia rakennetaan niin, että molemmilla sukupuolilla on yhtäläiset mahdollisuudet osallistua. Tapahtumaistamisessa huomioidaan käytännössä sukupuolisensitiivisyyden merkitys yhteisöllisen kehittämisprosessin dynamiikassa. Vaikka tutkimuslaitteiden käyttäjät ovat miespuolisia, on tarkoitus huomioida ja mahdollistaa käyttö myös naispuolisille henkilöille. Lisäksi itse hankkeen tehtäviin valitaan henkilöt ainoastaan osaamisen perusteella. Hankkeen tapahtumaistetussa asiantuntijaverkoston rakentamisessa hyödynnetään seuraavia oppaita ja julkaisuja: - ”Tasa-arvon valtavirtaistaminen kehittämisohjelmissa ja projekteissa”, - ”Periaatteessa hyvä, mutta emme ajatelleet sukupuolen liittyvän omaan projektiimme” - Selvitys sukupuolinäkökulman sisältymisestä rakennerahastojen (ESR ja EAKR) ohjelmaasiakirjoihin ja projektisuunnitelmiin (TEM, https://www.tem.fi/files/33964/TEM_sukupuolinakokulma_FINAL_kevyt.PDF ) - Sosiaali- ja terveysministeriön hankkeen toteuttajan tarkistuslista (http://www.stm.fi/c/document_library/get_file?folderId=833479&name=DLFE-10672.pdf )
: No
Hankkeen päätavoite ei ole sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen vaan sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa läpileikkaavasti

8.2 Sustainable development

DirectIndirect
Luonnonvarojen käytön kestävyys 4 8
Hanke tukee materiaalien parempaa kierrätys- ja jatkohyödyntämisastetta, joten sillä voidaan olettaa olevan niin välittömiä kuin välillisiäkin vaikutuksia luonnonvarojen käytön kestävyyteen. Muovin uudet kierrätysratkaisut vaikuttavat fossiilisten raaka-aineiden tarpeen vähenemiseen, vaikka muovin osuus fossiilisten raaka-aineiden käytöstä verrattuna energiatuotantoon on suhteellisen pieni.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 4 8
Muovin uudet kierrätysratkaisut, kierrätyksen kasvu, materiaalitehokkuus ja polton väheneminen vaikuttavat alentavasti CO2 päästöihin, vaikka muovien osuus globaaleista CO2 päästöistä on suhteellisen pieni verrattuna esim. energiatuotannon päästöihin.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 5 10
Muovien tehostettu kierrätys vähentää muovien aiheuttamaa jätekuormaa ja siten mahdollisuutta kulkeutumisesta luontoon roskaamaan, mikromuovin muodostumiseen ja kasvuympäristön kemikalisoitumisen, jotka kaikki vahingoittavat etenkin eliöitä ja luonnon monimuotoisuutta.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 4 8
Muovien tehostettu kierrätys vähentää muovien aiheuttamaa jätekuormaa ja siten mahdollisuutta kulkeutumisesta luontoon ja maaperään roskaamaan. Kierrätyksen alentava vaikutus kasvihuonepäästöihin ei ole kuitenkaan niin suuri kuin vaikutus roskaamisen ja mikromuovin määrän vähentämiseen.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 3 1
Suoria vaikutuksia Natura 2000 ohjelman kohteisiin on vaikea löytää, mutta epäsuorasti luonnon roskaantumisen vähentäminen on eduksi myös Natura 2000 -ohjelman kohteille.
Materiaalit ja jätteet 8 10
Hankkeen suorat ja epäsuorat vaikutukset liittyvät pääasiassa muovijätteen lisäarvoiseen hyödyntämiseen uusiomateriaaleina ja sekajätteen määrän vähenemiseen.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 3 3
Muovin uudet kierrätysratkaisut vaikuttavat vain vähän uusiutuvien energialähteiden käyttöön. Muovien tuotannon energiakulutus on suhteellisen pientä verrattuna monen muun materiaalin valmistukseen.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 9 9
Uudet ja entistä tehokkaammat muovin kierrätyksen menetelmät ja tiedon avoin jakaminen antavat hyviä lähtökohtia uudelle paikalliselle yritystoiminnalle.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 10 10
Uudet innovaatioalusta ja tiedon avoin jakaminen antavat mahdollisuuksia tutkimus- ja oppimispalvelujen kehittämiselle.
Liikkuminen ja logistiikka 1 3
Positiivinen vaikutus liikkumiseen ja logistiikkaan on vähäinen. Mahdolliset hankkeen osavaikutuksesta syntyvät ison luokan kemiallisen kierrätyksen ratkaisut voivat vähentää pienemmän kapasiteetin kuljetusten tarvetta
Hyvinvoinnin edistäminen 2 4
Hanke ja kiertotalouden kehittyminen luo pohjaa ekologisesti kestävämmälle tulevaisuudelle, joka on välillisesti osa yksilön hyvinvointia.
Tasa-arvon edistäminen 1 2
Vaikka hankkeella ei ole suoranaista välitöntä vaikutusta tasa-arvoon, Verkostomaisessa toiminnassa huomioidaan vahvasti sukupuolisensitiivisyyden ja -tasa-arvon kysymykset tasa-arvon edistämiseksi.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Ei hankkeen keskiössä
Kulttuuriympäristö 0 0
Kulttuuriympäristön kestävyys ja yhdenvertaisuus eivät ole hankkeessa keskiössä.
Ympäristöosaaminen 7 10
Asiantuntijoiden osaamista käännetään yleisemmälle tapahtumaviestinnän kielelle, joka vahvistaa ympäristöön ja kiertotalouteen liittyvän osaamisen syventymisen myös kaikissa sidosryhmän edustajissa. Tämä on yksi on yksi hankkeen päätavoitteista.

9 Final report summary

In the Plast2Recycle project (integrated pilot platforms for plastic recycling), the development work was done in cooperation between Uusimaa and Pirkanmaa. Technology research center VTT and Metropolia University of Applied Sciences were involved in the project. In addition, the project was financed by seven communities and companies, which also participated in the project's steering group.
The project supported the principles of the Suomen Muovitiekartta by responding to the increase in requirements for the recycling rate and the recycling of more challenging material flows. The project responded to the following challenges of plastic recycling: the deterioration of the properties of plastic during recycling, the low-quality part of waste plastic not being utilized, and the gathering and sharing of correct information about plastic recycling. Our project responded well to the challenges described above.
The project developed three integrated piloting platforms and an innovation ecosystem to produce even better quality recycled plastic by combining new chemical and process technology know-how with current technologies. The latest information on plastic recycling was distributed widely, especially to experts in the field. The concrete measures of the project were divided into two parts: 1) Implementation of the innovation platform for mechanical and chemical recycling of plastic and demonstrations of the operations of the equipment at VTT's Bioruukki pilot center in Espoo and at VTT's Tampere office. The project contained three integrated entities: a new pilot platform for plastic mechanical recycling technologies in Tampere, and the plastic liquefaction test equipment and the catalytic conversion equipment for further processing of liquefied plastic to be placed in Bioruukki. The devices were mainly acquired as VTT's investments, but their commissioning and demonstration of operation were part of this project. 2) A cross-regional and communal innovation ecosystem of developers was built around the innovation platforms and their service packages, where information was shared and produced about the opportunities brought by the platforms and about plastic recycling in the entire value chain.
The project especially supported the development of operating environments for large circular economy clusters, as well as the cooperation, networking and open exchange of information between the business world, municipalities and the research sector, which aim at the development of the circular economy and the sustainable use of natural resources.
The pilot platforms created with the help of the project and the innovation ecosystem built around it enable the development of unique new breakthrough technologies in the field of plastic recycling.