Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A75716

Hankkeen nimi: Vähähiilinen yritysekosysteemi ​maaseudun ratkaisuna kestävään kasvuun​ (ARVO)

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 3.2. Uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.4.2020 ja päättyy 31.3.2022

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Oulun Yliopisto

Organisaatiotyyppi: Yliopisto

Y-tunnus: 0245895-5

Jakeluosoite: Pajatie 5

Puhelinnumero: 0400919332

Postinumero: 85500

Postitoimipaikka: Nivala

WWW-osoite: http://www.oulu.fi/ksi/

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Ulla Lehtinen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Erikoistutkija

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: ulla.lehtinen(at)oulu.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0405787644

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hallitusohjelman mukaan uusiutuvan energian käyttö tulisi nousta 2020-luvulla yli puoleen nykyisestä noin kolmasosasta ja bioenergialla on merkittävä rooli tämän tavoitteen saavuttamisessa. Pohjois-Pohjanmaan maakuntaohjelma 2018-2021 linjaa vaihtoehtoisten liikenteen energialähteiden tuotannon ja jakelun kehittämisen merkittäväksi ilmastonmuutoksen hillitsemin keinoksi liiketoimintamahdollisuuksia edistävällä tavalla.

Pohjois-Pohjanmaa on harvaan asuttua, pitkien etäisyyksien aluetta, jossa kiinteistöjen lämmittäminen ja maantieliikenteeseen nojaava materiaalilogistiikka luovat merkittäviä kustannuksia yrityksille sekä tuottavat merkittäviä hiilipäästöjä. Alueiden ja elinkeinoelämän taloudellisesti ja ympäristöllisesti kestävän kilpailukyvyn vahvistamisessa keskeistä on löytää ratkaisuja vähentää näitä kuluja ja päästöjä, missä keskeinen keino on lisätä yritysten yhteistyötä esimerkiksi tavaran kuljetuksessa ja jätteiden keräämisessä sekä tilojen ja palveluiden käytössä.

Maaseutumaiset alueet tuottavat vielä runsaasti hyödyntämätöntä bioenergiaa, joka tällä hetkellä pääosin vapautuu metaani ja hiilidioksidipäästöinä ilmakehään. Bioenergian hyödyntämisessä keskeinen tekijä kannattavuuden kannalta on teolliseen tuotantoon soveltuvien kohdealuiden ja sijaintien osoittaminen suhteessa raaka-ainevirtoihin sekä logistiikkajärjestelmän optimonti talouden ja ympäristön kannalta. Energian käytön ja sen tuoton seurauksena syntyvien jätteiden käsittely tai hyödyntäminen tulee toteuttaa mahdollisimman lähellä raaka-ainelähteitä kuljetusten minimoimikseksi ja kannattavuuden sekä ekotehokkuden maksimoimiseksi. Maaseutumaisilla alueilla hyödynnetään lähinnä perinteisiä energiantuotantomalleja.

Kehittämällä vähähiilistä yritysekosysteemiä luodaan ratkaisuja maaseudun kestävään kasvuun edelläkävijän roolissa, ja parhaat toimintamallit ovat siirrettävissä myös muihin maakuntiin. Maaseudun elinvoimaisuus vahvistuu hyödyntäen vähähiilisyyttä tukevia ja taloudellisesti tuloksekkaita ratkaisuja, mitkä ovat riippuvaisia kiertotalouden laajasta muutoksesta ja erityisesti biokaasun hyödyntämisestä raskaan liikenteen ja työkoneiden polttoaineena. Biokaasutuotanto vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista ja vaikuttaa myös positiivisesti kauppataseeseen. Hankkeen tavoitteena on saavuttaa maaseudun yritysten vähähiilisellä arvoketjulla parempaa tuottavuutta ja luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia yrityksillle tuotannon, jakelun, jalostuksen ja hyödyntämisen osalta. Tämän toteutumiseksi yritysten kiinnostuksen ja tietoisuusuuden nostaminen vähähiilisten ratkaisuiden eduista ja mahdollisuuksista on keskeistä. Hankkeessa tuotetaan tietoa parhaista käytännöistä, joilla yritysten vähähiilisisyyttä on toteutettu ja niitä testataan hankkeen kohdealueella ja sen yritysekosysteemissä erilaisin kokeiluin. Tällaisia kokeiluja ovat esimerkiksi jätteiden kierrätykseen liittyvät yhteishankinnat ja muut logistiikkaan liittyvä yhteistyö, harvoin tarvittavien tilojen yhteiskäyttö, sekä sivuvirtakauppaan liittyvä materiaalikauppa. Keskeistä on toimivista kokeiluista tiedottaminen muille alueen yrityksille.

Hankkeessa kartoitetaan ja mallinnetaan ne keinot, joilla harvaan asutulla alueella sijaitseva, mutta tiivis yritysekosysteemi muutetaan vähähiiliseksi yrityskeskittymäksi. Toimenpiteillä tehdään nykytila-analyysi Nivalan Teollisuuskylän yritysekosysteemin mahdollisuuksista jäte-, logistiikka-, energia- ja kierrätysratkaisuihin sekä vähähiilisiin yhteishankintoihin, jonka pohjalta luodaan kokonaiskuva ja mahdollisuudet kokeiluihin. Osana selvitystä kartoitetaan myös yrittäjien kiinnostuksen ja mahdollisuuksien polttomoottoreiden biokaasupäivityksiin. Lisäksi olemassa olevia ja hankekohteeseen parhaiten soveltuvia käytäntöjä kartoitetaan kansallisesti ja kansainvälisesti. Näitä parhaita käytäntöjä kokeillaan alueen yritysekosysteemissä, joita voivat olla aiemmin mainittujen lisäksi esimerkiksi erilaiset toimintatavat tai -ratkaisut, joilla voidaan säästää merkittävästi energiaa, kuten automatisoimalla valaistusta tai rajaamalla lämmityksen kohteena olevia rakennuksia käyttötarpeen mukaan. Nivalan Teollisuuskylä on hyvä pilotointikohde, koska maaseutumaisilla alueilla yritykset sijaitsevat yleensä etäällä toisistaan, mutta monitoimialainen teollisuuskylä on 70 yrityksen ja 1000 työntekijän keskittymä.

Hankkeessa luodaan paikkatietoperusteinen sijainnin- ja logistiikanoptimoinnin laskennallinen viitekehys biokaasutuotantoyksikköjen sijoittamista varten. Nivalaan Gasumin ja Valion yhteistyön kautta suunnitteilla oleva biokaasun tuotantolaitos luo alueelle hyvän pilotin. Kuitenkinvähähiilisyystavoitteiden saavuttamiseksi koko maakunnan alueen tuotannollisesti kannattavat keskittymät selvitetään sijainnin ja kokonaislogistiikan osalta. Potentiaalisimpia biokaasun tuottajia isossa mittakaavassa ovat Gasum sekä SEO sekä pienessä, ei teollisessa mittakaavassa useat toimijat. Eri mittakaavaisten tuotantoyksiköiden optimaalista sijoittamista varten tuotetaan koko Pohjois-Pohjanmaan alueen kattava laskentamalli hyödyntämällä tilakohtaisia eläintietoja ja Suomen normilanta -laskentamallia. Logistiikan optimointi perustuu saavutettavuusanalytiikkaan tieverkon paikkatietomallia hyödyntäen. Selvitys osoittaa Pohjois-Pohjanmaan alueen optimaaliset kohteet kannattavuuden ja kokonaisekologisuuden mukaan mitoitetuilla mittakaavoilla toteutettaville biokaasutuotantoyksiköille.

Nivalan Teollisuuskylän yritysekosysteemin yritysten, kiinteistönomistajan ja muiden toimijoiden motivaatiota ja tietopohjaa vähähiilisistä ratkaisuista lisätään sekä tarjotaan esim. mallilaskelmia toimijoille. Tietopohjaa lisätään tuottamalla esimerkkejä uusiutuvan energian ja älykkään energiaohjauksen hyödyistä. Selvitysten tarkoituksena on todentaa saatava energiasäästö ja taloudellinen hyöty. Yritysten motivoinnin kannalta bisnesnäkökulma on keskeinen tekijä enegiaoptimoinnin kiinnostavuuden kannalta.Tiedottaminen toteutetaan erilaisissa yrittäjien tilaisuuksissa sekä hanketoimijoiden digi-kanavia hyödyntäen. Lisäksi tietoisuutta lisätään Nivala-Haapajärven seudulla laajemmin yrityksille tuottamalla, tiedottamalla ja jakamalla yrityksille ja alueelle mm. havainnollistavia laskumalleja ja esimerkkejä vähähiilisten ratkaisuiden taloudellisuudesta.

Hankkeen keskeiset tulokset:

1)Yritysekosysteemissä on yhteisiä vähähiilisyyttä tukevia toimintoja jätteiden käsittelyssä ja hankinnoissa.
2)Alueellisesti skaalattava malli biokaasu-tuotantoyksiköiden mitoituksesta ja raaka-ainelogistiikan optimoinnista.
3)Yritykset ovat tietoisia heille soveltuvista vähähiilisistä ratkaisuista ja niiden tuomista taloudellisista mahdollisuuksista ja soveltavat niitä tuottavasti.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Harvaan asutun maaseudun mikro- ja pienet yritykset, biokaasutuotannon ja -jakelun toimialan yritykset, raaka-ainelogistiikasta vastaavat logistiikkayritykset ja maataloustuottajat sekä lannoitetuotannon ja kiertotalouden yritykset. Hankkeessa kehitetään myös muita mikro- ja pienyritysten yritysklustereita NIHAK:n alueella. Tavoitteena on osoittaa laskelmaan perustuen, että biokaasu voi olla maaseudun keskeinen liikennepolttoaine ja pudottaa fossiilisten polttoaineiden käyttöä merkittävästi raskaan liikenteen ja työkoneiden osalta. Keskeistä tässä on hajautettu ja kattava jakeluverkko, mikä lisää myös kansallista huoltovarmuutta.


Hanke tähtää tietoon ja kokemuksiin, joita voidaan soveltaa myös muilla maaseutualueilla

4.2 Välilliset kohderyhmät

Alueen kunnat ja muut aluekehittäjät, ympäristö ja yhteiskunta yleisemmin. Vähähiiliset ratkaisut ja bioenergia hyödyttävät, luontoa Pohjois-Pohjanmaalla, Suomessa ja globaalisti ilmaston muutoksen hidastamisen kautta. Biokaasun tuotannolla ja käytöllä on myös myönteisiä taloudellisia vaikutuksia maaseudun talouteen ja työllisyyteen sekä myös Suomen kauppataseeseen.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 209 680

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 205 251

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 298 097

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 292 651

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Pohjanmaa

Seutukunnat: Nivala-Haapajärven

Kunnat: Pyhäjärvi, Kärsämäki, Reisjärvi, Nivala, Haapajärvi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Perinteisesti biotalouteen liittyvät työpaikat ovat miesvaltaisia (http://tilastokeskus.fi/til/vkour/2018/vkour_2018_2019-11-05_tau_001_fi.html), mutta opiskelijoissa naisten määrä on ylittänyt jo miesten määrän (https://yle.fi/uutiset/3-10631824). Vähähiilisyyteen liittyvät ratkaisut ja niistä saavutettava ympäristöllinen ja taloudellinen hyöty on molempien sukupuolten kannalta tärkeää.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankeen suunnittelemiseen ja toteuttamiseen osallistuu sekä naisia että miehiä. Vähähiiliset ratkaisut ovat tärkeitä ja hyödyntävät kaikkia sukupuolesta riippumatta.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Toiminta on luonteeltaan sukupuolineutraalia

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 6 8
Yritysten yhteiset vähähiilisyyttä tukevia toimintoja jätteiden käsittelyssä ja hankinnoissa
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 2 7
vähentää CO2-päästöjä kun kuljetus- ja tilatarvetta yhdistetään ja reittejä optimoidaan
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 3
vähentää CO2-päästöjä kun kuljetus- ja tilatarvetta yhdistetään ja reittejä optimoidaan
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 1 5
vähentää CO2-päästöjä
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 6 8
Yritysten yhteiset vähähiilisyyttä tukevia toimintoja jätteiden käsittelyssä ja hankinnoissa, lähienergia, energiatuotannon tuhkan hyötykäyttö
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 3
Bioenergian tuotannon kannattavuus optimoinnin kautta edesauttaa sen käyttöönottoa
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 5 8
Parhaat vähähiiliset käytännöt ja niiden hyödyntäminen
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 3 5
osaamista yhteishankinnoista ja vähähiilisistä ratkaisuista
Liikkuminen ja logistiikka 6 6
yhteiset hankinnat, bioenergialaitoksen sijoituksen ja sen materiaalien hankintareitin opitimointi, sähköautolatauspisteen selvitys.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 3
puhtaampi luonto ja sen arvostus
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 7 8
yritysten ja muiden toimijoiden vähähillisistä ratkaisuista kasvaa

9 Loppuraportin tiivistelmä

Vähähiilinen yritysekosysteemi maaseudun ratkaisuna kestävään kasvuun eli ARVO-hanke toteutettiin 1.4.2020 - 31.3.2022 Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin ja NIHAK ry:n toimesta. Hanke kohdistui Nivala-Haapajärven seutukunnan alueelle, erityisesti Nivalan teollisuuskylän yritysekosysteemiin. Hanke toimi avauksena vähähiilisyyden ja kiertotalouden kehittämisessä kohdealueella lisäten tietoisuutta vähähiilisyydestä. Hankkeen toiminnassa keskityttiin kolmeen teemaan 1) energiatehokkuuden parantamiseen ja jätteiden käsittelyn yhtenäistämiseen Nivalan teollisuuskylän ekosysteemissä 2) Alueellisesti skaaltattavan mallin luomiseen biokaasun tuotantoyksiköiden sijainnin optimoimiseksi ja 3) tietoisuuden lisäämiseen vähähiilisistä ratkaisuista.
Hankkeessa luotiin "teollisuuskylän roskasakki" -toimintamalli, jossa yritykset voivat käyttää yhteisesti kilpailutettua jätesopimusta, mikä lisäsi lajittellun jätteen kierrätystä. Hankkeessa laadittiin kattava Nivalan teollisuuskylän energiaselvitys, jossa tarkasteltiin energiatehokkuuden parantamista, uusia energiaratkaisuja, aurinkosähkön hyödyntämistä ja energiayhteistyömalleja. Lisäksi hankkeessa tehtiin yksittäisiä selvityksiä liittyen mm. sivuvirtojen ja hukkalämmön hyödyntämiseen paikallisessa verkostossa.
Toiseksi kehitettiin paikkatietoperusteinen skaalattava laskentamalli, jonka avulla voidaan optimoida biokaasulaitosten sijaintia ja raaka-ainelogistiikkaa eri lähtötiedoilla. Laskennan tuoloksena saatiin selville biokaasutuotannon parhaimmat sijaintipaikat Pohjois-Pohjanmaalla. Laskentamallia voidaan jatkossa soveltaa biokaasulaitosten sijantipaikkojen optimointiin ja mitoitukseen niin kotimaassa kuin ulkomailla.
ARVO-hankkeessa julkaistiin "kohti hiiliviisautta"-opas, joka tarjoaa yrityksille ja muille toimijoille käytännön tietopaketin hiiliviisaudesta ja lisää tietoisuutta aiheesta. Lisäksi hanke järjesti webinaarin ja päätösseminaarin, joka oli laajasti nähtävissä alueella. Hankkeesta ja sen tuloksista laadittiin koostevideo, joka on nähtävissä youtube-kanavalla. Hankeen kautta vastuullisuus-teemaa tullaan käsittelemään osana yritysneuvontaa alueella. Hanke lisäsi vuoropuhelua ja verkostoitumista yritysten, kehitysorganisaatioiden ja muiden toimijoiden välillä luoden pohjan tuleviin kehittämis- ja yhteistyöhankkeisiin.