Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A75763

Hankkeen nimi: Teollisen internetin osaamisen ja pilotoinnin kehittäminen (autotek)

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2020 ja päättyy 30.6.2022

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Savon liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2629463-3

Jakeluosoite: Microkatu 1B

Puhelinnumero: 044-7856910

Postinumero: 70201

Postitoimipaikka: Kuopio

WWW-osoite: http://www.savonia.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Arto Toppinen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Yliopettaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: arto.toppinen(at)savonia.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 044-7856222

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Teollisen internetin pääkäsitteeseen kuuluvat automaatio- ja toiminnanohjausjärjestelmät ovat esimerkkejä teknologioista, jotka liittyvät vahvasti kaikkiin Pohjois-Savon alueen kehittämiskärkiin. Teollinen internet ja siihen keskeisesti liittyvä automaatioala on voimakkaassa kehitysvaiheessa ja osaamisen lisäämiseen panostetaan parhaillaan kansallisesti eri toimenpiteiden avulla. Teolliseen internetiin ja automaatiojärjestelmiin liittyvä korkeakoulutason koulutusvastuu on Pohjois-Savossa Savonia-ammattikorkeakoululla. Teollisen internetin osaamista on erittäin vaikea kehittää esim. oppilaitosten ja yritysten yhteistyöllä, jos käytetään yritysten aktiivikäytössä olevia tuotantolinjastoja. Suurin osa Pohjois-Savon koulutusorganisaatioiden ja yritysten käytössä olevista järjestelmistä vie paljon tilaa ja esim. Savonia-amk:n laitekanta on jo monilta osin vanhentunutta teollisen internetin toimialan yritysyhteistyön järjestämiseksi. Tilavaatimusta voidaan pienentää huomattavasti ns. minituotantolinjaston avulla, jota käytetään teollisuudessa pienehköjen kappaleiden käsittelyssä. Minituotantolinjasto soveltuu erinomaisesti teollisen internetin kehitystyössä tarvittaviin pilotointeihin (esim. automaatiolinjastojen toiminta, ohjelmointi, uudet anturiteknologiat, tiedonsiirto, datankäsittely). Minituotantolinjaston avulla alueellisen osaamisen kehittäminen tehostuu teollisen internetin osalta, koska tällöin Savonia-amk voi esimerkiksi räätälöidä nopeita demonstraatioita ja kokeilla aiempaa yksinkertaisemmin yritysten uusien ideoiden toimivuutta.

Rinnakkaishankkeessa "Teollisen internetin osaamisen ja pilotoinnin investoinnit" tehdään laitehankinta (minituotantolinjasto), joka mahdollistaa konkreettisen yhteistyön yritysten ja Savonian välillä. Yhteistyön avulla edistetään teollisen internetin osaamista sekä prosessinkehitys- ja tuotekehitystyötä Pohjois-Savon alueella. Yritykset ja muut yhteistyöorganisaatiot tarjoavat Savonia-amk:lle pilotointikohteita, joiden avulla tutkitaan erityisesti langatonta tiedonsiirtoa, prosessista kerättävän datan käsittelytekniikoita (tekoäly, bigdata, IoT), prosessin ohjauksen optimointia, prosessin tarkasteluun soveltuvia anturitekniikoita ja tarvittaessa myös tuotannonohjausta. Pilotointikohteiden työstämisessä hyödynnetään laitehankinnan lisäksi myös muita Savonian resursseja. Savonia-amk:n opiskelijat ja henkilökunta (erityisesti IoT-koulutusohjelma ja tietotekniikan koulutusohjelma) osallistuvat yrityksiltä ja muilta yhteistyöorganisaatioilta saatavien pilotointityökohteiden työstämiseen. Yrityksille tarjotaan hankkeen aikana muutamia workshop/seminaari-tapahtumia, joissa hyödynnetään kouluttajina Savonia-amk:n asiantuntijoita ja tarvittaessa myös ulkopuolisia kouluttajia. Workshop/seminaari-tapahtumissa voidaan kartoittaa uusia pilotointityökohteita, käsitellä tarkemmin hankkeessa jo läpikäytyjä esimerkkejä ja järjestää tarvittaessa myös koulutusta tai erilaisia teknologia/laite-esittelyjä. Myös workshop-tapahtumien ja muun suoran yritysyhteistyön välityksellä edistetään tehokkaasti teolliseen internetiin liittyvää alueellista osaamista. Vastaavasta yritysyhteistyöstä on saatu hyviä kokemuksia jo aiemmin toteutetuissa Savonia-amk:n hankkeissa.

Hankkeen tuloksena on uusi toimintaympäristö, jota voidaan käyttää teollisen internetin (ml. automaatio) sekä sähkö- ja tietotekniikan osaamisen kehittämiseen, pilotointiin ja tutkimukseen Savonia-amk:n ja yritysten yhteistyön avulla. Erillisessä rinnakkaishankkeessa hankitaan kappaletavaran käsittelyyn soveltuva, melko vähän tilaa vievä automaatiojärjestelmä/minituotantolinja, jonka sijoitus on huomioitu Savilahden kampuksen tulevissa tilajärjestelyissä. Kappaletavaran käsittelyyn soveltuvan laitteiston lisäksi hankkeen aikana otetaan käyttöön myös uutta langatonta anturitekniikkaa ja tietojärjestelmiä (nämä jälkimmäiset Savonian omista investointivaroista).

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeeseen mm. pilotointikohteita tarjoavat yritykset (ja niissä työskentelevät henkilöt) saavat välittömän hyödyn hankkeen toimenpiteistä, jonka lisäksi Savonia-amk:n oman osaamisen kehittyminen aihealueeseen liittyen vahvistaa Savoniasta valmistuvien insinöörien osaamista. Näiden lisäksi hankkeen varsinaista kohderyhmää ovat YSAO:n henkilöstö ja opiskelijat.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Pohjois-Savon kehittämiskärkiin kuuluu useita toimialoja, jotka kaikki voivat toimia välillisinä hyödynsaajina, kun Teollisen internetin, automaatioalan ja prosessitekniikan osaaminen kehittyy alueella.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 91 923

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 91 923

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 136 420

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 137 620

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Savo

Seutukunnat: Varkauden, Kuopion, Ylä-Savon

Kunnat: Kuopio, Varkaus, Iisalmi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeessa tehtävä työ on tekniikan alan asiantuntijatyöhön painottuvaa. Savonia-amk:n tekniikan alalla suurin osa henkilöstöstä ja opiskelijoista on miehiä. Hankkeen toteutus ei kuitenkaan mitenkään rajoita eri sukupuolien osallistumista hankkeeseen.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Tasa-arvo-ja yhdenvertaisuus on normaali osa Savonia-amk:n työsuojelu- ja hyvinvointitoimintaa. Savonia-ammattikorkeakoulun linjaukset huomioidaan väistämättä myös tämän hankkeen toimenpiteissä.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoitteena ei ole sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 2 3
Automaatioteknologian avulla voidaan parantaa tuotantoprosessien hyötysuhdetta, riippumatta siitä käytetäänkö uusintuvia tai uusiintumattomia luonnonvaroja. Joillakin aloilla automaatiotekniikka ja robotiikka voivat vähentää energiankulutusta, koska automatisointi tehostaa prosessien toimivuutta.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 1 2
Automaatioteknologian avulla voidaan tarkastella ilmastomuutoksen vaikutuksia esimerkiksi luonnossa ja luonnonvara-alalla. Automaatiojärjestelmien keräämän perusdatan ja massatiedon (bigdata) perusteella voidaan vähentää ilmastomuutoksen aiheuttamien riskien vaikutusta.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Hankkeessa ei käytännössä käsitellä kasvillisuuden, eliöiden tai luonnon monimuotoisuutta.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 4 5
Savoniassa on ympäristötekniikan koulutus- ja TKI-toimintaa joka keskittyy hyvin vahvasti puhtaaseen veteen. Automaatiteknologia liittyy hyvin vahvasti veden käsittelyprosesseihin (puhdas vesi ja veden puhdistus).
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Hankkeen toimenpiteet eivät käytännössä käsittele Natura 2000-ohjelman kohteita.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 4 5
Automaatioteknologia on nykyisin keskeinen osa jätteidenkäsittelyprosesseja ja sitä tarvitaan erilaisten raaka-aineiden tehokkaassa prosessoinnissa, myös silloin jos materiaalit ovat kierrätettyjä.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 4 5
Automaatioteknologia on luonnollinen osa esimerkiksi tuulivoimaloiden toiminnanohjauksessa. Savonia-amk:ssa eri energialähteiden käyttö tulee esille mm. sähkö- ja energiatekniikan koulutus- ja TKI-toiminnassa.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 1 2
Hankkeen positiiviset vaikutukset ovat paikallisia: suurin osa Savonia-amk:n opiskelijoista työllistyy Pohjois-Savon lähialueille.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 2 3
Automaatioteknologiaan liittyvät teknologiset ratkaisut (mm. ohjelmistojen osalta) luovat erinomaisen potentiaalien uusien aineettomien tuotteiden ja palveluiden kehittämiselle.
Liikkuminen ja logistiikka 1 2
Automaatioteknologia tehostaa liikkumista ja logistiikkaa, mutta Savonia-amk:lla ei käytännössä ole laajaa liikkumisen ja logistiikan koulutus- ja TKI-vastuuta. Tämän vuoksi myöskään Savonian yritysyhteistyö ei kata laajasti tämän alan toimijoita (esimerkiksi tämän hankkeen aikana).
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 4 5
Automaatioteknologian avulla voidaan edistää hyvinvointia esimeriksi työpaikoilla. Myös käytettävyydeltään hyvät automaatioteknologiaan liittyvät ohjelmistot edesauttavat työhyvinvointia. Automaatioteknologiaa voidaan hyödyntää myös ihmisen toiminnan monitoroinnissa.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Hanke on tasa-arvon edistämisen osalta neutraali.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 2 2
Hankkeen avulla Pohjois-Savon alue pysyy automaatioteknologian kehityksen osalta mukana muun Suomen ja maailman teknologisessa kehityksessä ja näin ollen varmistetaan yhteiskunnallista yhdenvertaisuutta Pohjois-Savon alueella. Automaatio ja robotiikka ovat tyypillinen esimerkki nykyaikaisesta länsimaisesta kulttuurikehityksestä. Savonian kansainvälisten kontaktien avulla uutta tietoa voidaan viedä myös kehittyviin maihin.
Kulttuuriympäristö 0 0
Hanke on kulttuuriympäristön suhteen neutraali.
Ympäristöosaaminen 2 4
Hankkeessa tehdään sisäistä yhteistyötä Savonia-amk:n ympäristötekniikan koulutus- ja TKI-toiminnan kanssa. Ympäristöosaamista levittyy tätä kautta hankkeessa mukana oleville tahoilla.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Teollisen internetin pääkäsitteisiin kuuluvat automaatio- ja toiminnanohjausjärjestelmät ovat esimerkkejä teknologioista, jotka liittyvät vahvasti kaikkiin Pohjois-Savon alueen kehittämiskärkiin. Teollinen internet ja siihen keskeisesti liittyvä automaatioala ovat voimakkaassa kehitysvaiheessa ja osaamisen lisäämiseen panostetaan parhaillaan kansallisesti eri toimenpiteiden avulla. Teolliseen internetiin ja automaatiojärjestelmiin liittyvä korkeakoulutason koulutusvastuu on Pohjois-Savossa Savonia-ammattikorkeakoululla, minkä lisäksi Tampereen yliopisto tarjoaa yhteistyössä Savonia ammattikorkeakoulun kanssa DI-koulutusta tekniikan alalla. Teollisen internetin osaamista on erittäin vaikea kehittää esim. oppilaitosten ja yritysten yhteistyöllä, jos käytetään yritysten aktiivikäytössä olevia tuotantolinjastoja.

Savonia-amk:n rinnakkaishankkeissa "Teollisen internetin osaamisen ja pilotoinnin kehittäminen" ja "investoinnit" tehtiin hankinta smart factorysta / älytehtaasta / minituontantolinjastosta, joka mahdollistaa konkreettisen yhteistyön yritysten ja Savonian välillä. Hankinnan kilpailutus tehtiin yhteistyössä Ylä-Savon ammattiopiston (YSAO) kanssa, jolla oli käynnissä oma hankekokonaisuutensa tästä aihealueesta. YSAO:n linjasto on samalta valmistajalta ja samankaltainen kuin Savoniaan hankittu smart factory. Hankkeen aikana tehtiin paljon yhteistyötä YSAO:n kanssa. Älytehtaiden välille muodostettiin mm. tehdasverkko, joka mahdollistaa hajautetun tuotannon periaatteiden kouluttamisen, käytännön demonstraatiot ja TKI toiminnan kehittämisen. Smart factory soveltuu erinomaisesti teollisen internetin kehitystyössä tarvittaviin pilotointeihin (esim. automaatiolinjastojen toiminta, ohjelmointi, uudet anturiteknologiat, tiedonsiirto, datankäsittely, laadunvarmistus, automatisoitu päätöksen teko).

Smart factoryn tehokkaan käyttöönoton mahdollistamiseksi tässä hankkeessa toteutettiin useita eri pilottityökohteita. Esimerkiksi automaatioteknologiaan liittyvien pilotointikohteiden työstämisessä hyödynnettiin älytehtaan lisäksi myös muita Savonian omia resursseja. Savonia-amk:n opiskelijat ja henkilökunta osallistuivat yrityksiltä ja muilta yhteistyöorganisaatioilta saatavien pilotointityökohteiden työstämiseen. Erityisesti hankkeen toteutukseen aktiivisesti osallistuneet yritykset kehittivät omaa osaamistaan monipuolisesti smart factoryyn liittyen (esim. digital twin, konenäköteknologia, laadunvarmistus) ja uutta osaamista tullaan hyödyntämään mm. Savonia-amk:n järjestämässä tekniikan alan koulutuksessa ja TKI-toiminnassa.

Smart factoryn avulla alueellisen osaamisen kehittäminen tehostuu teollisen internetin osalta, koska Savonia-amk voi esimerkiksi räätälöidä nopeita demonstraatioita ja kokeilla aiempaa yksinkertaisemmin yritysten uusien ideoiden toimivuutta. Yhteistyön avulla edistetään teollisen internetin osaamista sekä prosessinkehitys- ja tuotekehitystyötä Pohjois-Savon alueella. Yritykset ja muut yhteistyöorganisaatiot voivat myös jatkossa tarjota Savonia-amk:lle pilotointikohteita, joiden avulla tutkitaan erityisesti langatonta tiedonsiirtoa, prosessista kerättävän datan käsittelytekniikoita (tekoäly, bigdata, IoT), prosessin ohjauksen optimointia, prosessin tarkasteluun soveltuvia anturitekniikoita ja tarvittaessa myös tuotannonohjausta.

Yrityksille tarjottiin hankkeen aikana etäyhteyden välityksellä aamukahviseminaari-tapahtumia, joissa hyödynnettiin kouluttajina Savonia-amk:n asiantuntijoita ja ulkopuolisia kouluttajia. Aamukahviseminaari-tapahtumissa käsiteltiin tarkemmin teolliseen internetiin ja älykkääseen tuotantoon liittyviä teemoja, hankkeessa jo läpikäytyjä esimerkkejä sekä teknologia/laite-esittelyjä. Aamukahviseminaari-tapahtumien ja muun suoran yritysyhteistyön välityksellä edistettiin tehokkaasti teolliseen internetiin liittyvää alueellista osaamista. Älytehdasympäristöä esiteltiin useammassa avointen ovien tapahtumassa jossa Savonian sidosryhmiä ja hankkeessa mukana olevia yrityksiä oli kutsuttu paikan päälle tutustumaan ja keskustelemaan teollisen internetin aihealueesta.

Hankkeen tuloksena on uusi toimintaympäristö, jota voidaan käyttää teollisen internetin (ml. automaatio) sekä sähkö- ja tietotekniikan osaamisen kehittämiseen, pilotointiin ja tutkimukseen Savonia-amk:n, YSAO:n ja yritysten yhteistyön avulla. Erillisessä rinnakkaishankkeessa investoitiin kappaletavaran käsittelyyn soveltuvaan, melko vähän tilaa vievään älytehdas automaatiojärjestelmä/minituotantolinjaan, jonka sijoitus huomioitiin Savonian Savilahden kampuksen uudistuneissa tilajärjestelyissä. Kappaletavaran käsittelyyn soveltuvan laitteiston lisäksi hankkeen aikana otettiin käyttöön uutta langatonta anturitekniikkaa, konenäköteknologiaa, tietojärjestelmiä ja robotiikkaa. Hankkeen aikana saatiin kokemuksia digitaalisen kaksosen käytöstä ja sen tuomista mahdollisuuksista. Saatua kokemusperäistä tietoa jaettiin hankkeessa mukana oleville yrityksille sekä Savonian sidosryhmille.