Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A75779

Hankkeen nimi: Vastuullinen matkailu Utsjoella

Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Erityistavoite: 3.1. Pk-yritysten energiatehokkuuden edistäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.3.2020 ja päättyy 31.7.2022

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Lapin liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Utsjoen kunta

Organisaatiotyyppi: Kunta

Y-tunnus: 9129466-4

Jakeluosoite: PL 41

Puhelinnumero: 040-188 6111

Postinumero: 99981

Postitoimipaikka: Utsjoki

WWW-osoite: http://www.utsjoki.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Sonja SIstonen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektipäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: sonja.sistonen(at)utsjoki.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 040 635 9277

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeen päätavoitteena on, että Utsjoki on esimerkillinen vastuullisen matkailun alue, jossa pk-yritysten kilpailukyky vahvistuu vähähiilisten ja vastuullisten ratkaisujen, osaamisen ja imagon kautta. Matkailualueena Utsjoki tähtää mahdollisimman vähähiiliseen toimintaan sekä vastuulliseen toimintatapaan ekologisuuden lisäksi myös taloudellisesti ja sosiokulttuurisesti. Matkailualue pystyy systemaattisesti ja pitkäjänteisesti toimimaan kestävän matkailun edistämisessä, kannustamaan alueensa matkailuyritysten kestävän matkailun kehityspolulle lähtemistä ja edelleen lisäämään alueen tunnettuutta kestävänä matkailukohteena.

Hanke on jaettu viiteen osaan: 1) Utsjoen vastuullisen matkailun nykytila, 2) Kohti hiilineutraalia Utsjokea, 3) Uudet vastuulliset matkailutuotteet, 4) Vastuullinen matkailu poronhoidollisesta näkökulmasta sekä 5) Vastuulliset lähireitit ja -kohteet.
Hankkeen toimenpiteinä on Utsjoen matkailun vähähiilisyysohjelman tekeminen, pk-yritysten vähähiilisyyteen ja ympäristösertifikaatteihin liittyvän osaamisen lisääminen tiedon tuottamisen ja työpajojen kautta, kulttuurisensitiivisen toimintatavan vahvistaminen matkailun ja poronhoidon välisessä vuorovaikutuksessa sekä vastuullisen ja ympäristömyönteisen imagon vahvistaminen kilpailukyvyn lisäämiseksi.

Hanke toteutetaan 1.1.2020-31.12.2021 (24 kk). Hankkeen kokonaisbudjetti on 292 966 euroa.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaisena kohderyhmänä ovat Utsjoen kunnan alueen matkailuyrittäjät, muut matkailijoille palveluja tarjoavat yritykset, poronhoito (paliskunnat) sekä kunnan aluemarkkinointi ja siihen liittyvät yhteistyökumppanit.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisenä kohderyhmänä ovat matkanjärjestäjät, matkailijat, alueen muut yritykset, aluetta markkinoivat organisaatiot, kylätalot, Metsähallituksen luontopalvelut sekä kuntalaiset.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 234 373

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 211 774

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 292 966

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 264 717

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Lappi

Seutukunnat: Pohjois-Lapin

Kunnat: Utsjoki

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Suvauskone.fi. Hanke toteuttaa tasapuolisesti sukupuolten välistä tasa-arvoa. Porotalouden osalta kohderyhmä on hyvin miesvoittoista, mutta hankkeessa mukana pyritään saamaan tasapuolisesti miehiä ja naisia.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen toiminnat suunnitellaan niin, että ne kannustavat sekä miehiä että naisia osallistumaan. Hankehenkilöstön ja ohjausryhmän valinnassa kiinnitetään huomiota sukupuolten väliseen jakaumaan. Hankkeessa tuotettavassa aineistossa (kuvat, videot) kiinnitetään huomiota sukupuolten väliseen jakaumaan. Porotalouden osalta kohderyhmä on hyvin miesvoittoista, mutta hankkeessa mukana pyritään saamaan tasapuolisesti miehiä ja naisia.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen toiminnot ei ole kohdistettu tasa-arvon edistämiseen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 3
Edistetään sitä, että luonnossa liikutaan vain merkityilla poluilla ja kohteissa.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 7 0
Hankkeella tehdään vähähiilisyysohjelma ja tuetaan yrityksiä huomioimaan vähähiilisyys omassa toiminnassaan ja ratkaisuissaan. alueen toimijoiden ja yritysten osaamista vähähiilisyydestä ja ilmaston muutokseen vaikuttavista tekijöistä lisätään. Kannustetaan ympärsitösertifikaattien hankkimiseen.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 5 0
Edistetään sitä, että luonnossa liikutaan vain merkityilla poluilla ja kohteissa. Tämä estää herkän maaston kulumista ja vähentää matkailun poroihin kohdistuvaa häiriötä.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 3
Edistetään lähimatkailua, mikä vähentää painetta erämaa-alueella.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 7 0
Vähentää jätteiden määrää, lisää kierrätystä ja hyötykäyttöä sekä energiatehokkuutta erilaisten uusien ratkaisujen kautta. Hankkeessa mm -mietitään jätteiden kierrätystä, lämmitysratkaisuja yms.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 7 0
Hankkeella kannustetaan alueelle soveltuvien uusien energialähteiden käyttöönottoa mm. vähähiilisyysohjelman kautta sekä ympäristösertifikaattien kautta.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 10 0
Hanke perustuu paikallisen elinkeinorakenteen kestävään kehittämiseen. Matkailun kehittyminen vaatii kestävyyden huomioimisen monelta eri näkökantilta. Tässä hankkeessa keskitytään vähähiilisyyteen, mutta myös alue huomioon ottaen porotalouteen / kulttuuriseen kestävyyteen ja elinkeinojen väliseen rakentavaan vuorovaikutukseen. Matkailu tuo alueelle myös muita kaivattuja palveluja ja edistää myös poroelinkeinossa toimivien ansaintamahdollisuuksia. Kaiken toiminnan perustana on kuntastrategia ja uusi matkailun kehittämisohjelma, jotka perustuvat kestävyyteen ja paikallisuuteen.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 4 0
Kestävässä matkailussa aineettomat palvelut ovat kehittämisen kohteena.
Liikkuminen ja logistiikka 7 0
Hankkeella etsitään matkailun logistisia ratkaisuja alueella, jossa on pitkät etäisyydet ja joka on suhteellisen kaukana "kaikesta". Logistisia ratkaisuja kehitetään mm .lentokenttäliikenteeseen, mutta myös alueen sisäiseen liikkumiseen liittyen. Tavoitteena on vähentää liikkumista mm. yhteiskuljetusten kautta, mutta myös tuotteistamalla matkailupalvelut kyläkeskuksiin, sekä tuotteistamalla palveluja, joissa ei käytetä moottoreita.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 4 0
Hankkeella edistetään tiedon saatavuutta sekä mahdollisuutta kestävään ja vastuulliseen toimintaan. Hankkeessa edistettävät ratkaisut tuovat mahdollisuuksia myös paikallisille ihmisille (kierrätys, liikkuminen, lähireitit). Lisäksi alueesta tuotetaan tietoa, joka vaikuttaa asukkaiden tietoisuuteen alueen vastuullisista toimista ja lisää kotiseutuylpeyttä.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 8 0
Hankkeella edistetään eri elinkeinojen välistä vuorovaikutusta ja lisätään mm. nykyaikaisen poronhoidon tunnettuutta. Hankkeella tuodaan esille saamelaista luontokäsitystä ja vastuullista toimintatapaa. Hankkeella edistetään saamelaisenemistöisessä kunnassa vastuullista matkailua, jolla pyritään huomioimaan kulttuurien välinen erilaisuus mm. viestinnän ja kulttuurisensitiivisen toimintatavan kautta.
Kulttuuriympäristö 8 0
Hankkeen tavoitteena on suojella ja samalla vahvistaa alueen arvokasta kulttuuriympäristöä. Se tuo esille vastuullisella tavalla alueen luontoa ja kulttuuria mm. lähireittien, opasteiden, vastuullisten matkailutuotteiden ja osaavien matkailutoimijoiden kautta. Hankkeella pyritään vaikuttamaan siihen, missä matkailijat liikkuvat. Näin saadaan "suojeltua" alueita, jonne matkailijoita ei haluta ja toisaalta voidaan tuoda esille sellaisia kohteita, jotka esittävät alueen kulttuuriperintöä ja ominaista maisemaa.
Ympäristöosaaminen 8 0
Hankkeella edistetään alueen ja sen matkailutoimijoiden ympäristöosaamista. Hankkeella tehdään alueelle vähähiilisyysohjelma. Hankkeella viestitään laajasti ympäristöön liittyvistä asioista. Hankkeella kannustetaan matkailuyrittäjiä, alueen muita toimijoita, mutta myös matkailijoita vastuullisuuteen ja hyviin ympäristötekoihin.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeen kaikki toimenpiteet toteutettiin suunnitellusti määräaikaan mennessä. Hankkeelle oli asetettu kunnianhimoiset tavoitteet, jotka toteutuivat osittain.
Hankkeen toimenpiteinä toteutettiin muun muassa vastuullisuus- ja vähähiilisyysselvitys Utsjoen matkailusta ja poronhoidosta, tuotettiin neljä eri vuodenaikaa sisältävä valokuvapankki vastuulliseen matkailuun liittyen nostettiin paikallisten yritysten tekemää vastuullisuustyötä sosiaalisessa mediassa, ohjattiin monikanavaisesti matkailijoita toimimaan vastuullisesti Utsjoella ollessaan, toteutettiin benchmarking –matka Norjaan, tuotettiin vastuulliseen matkailuun ohjaavat opastaulut esimerkiksi Utsjoen kirkonkylän Lohipolun yhteyteen, järjestettiin useita koulutuksia ja työpajoja paikallisille yrittäjille, tuettiin yrityksiä Visit Finlandin Sustainable Travel Finland –polkuun liittyen ja tuotettiin tietopaketti, johon koottiin sekä yhteisön että tärkeimpien sidosryhmien (ml. paliskunnat) hyväksymiä käyntikohteita matkailijoille.
Hankkeen päätavoite oli, että Utsjoesta kehitetään esimerkillinen vastuullisen matkailun alue, jossa pk-yritysten kilpailukyky vahvistuu vähähiilisten ja vastuullisten ratkaisujen, osaamisen ja imagon kautta. Tämä toteutui osin: Utsjoki on tänä päivänä monelta osin esimerkillinen vastuullisen matkailun alue, mutta kehitettävää ja tehtävää olisi edelleen paljon. Lisäksi emme voi todentaa PK–yritystemme kilpailukyvyn vahvistumista hankkeen toimenpiteiden kautta. Tähän vaikuttaa myös se, että monet hankkeen toimenpiteet vaikuttavat viiveellä - esimerkiksi saatu julkisuus kansainvälisissä medioissa sekä sosiaalisen median näkyvyys.
Tiivistetysti voidaan siis todeta, että hanke toteutui suunnitellusti, mutta työ vastuullisen matkailun edistämiseksi ja vastuullisen matkakohteen imagon rakentamiseksi on vasta alussa. Vastuullinen matkailu Utsjoella –hanke loi kuitenkin tähän mitä parhaimman pohjan ja esimerkiksi hankkeessa tuotettuja materiaaleja tullaan hyödyntämään vielä vuosikausia.