Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Description of the project funded by the European Regional Development Fund (ERDF)

1 Project

Project code: A75786

Project name: Virtual port logistics safety park

Policy: 2. Production and utilisation of latest knowledge and expertise

Specific objective: 4.1. Developing research, competence and innovation clusters that draw from regional strengths

Planned completion time: Start 1.3.2020 and end 30.6.2022

Operational status: Ended

Responsible authority: Helsinki-Uusimaa Regional Council

2 Basic applicant information

Official name of the applicant: Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy

Organisation type: University of applied sciences

Business ID: 2472908-2

Street: Kotkan kampus: Pääskysentie 1

Telephone number: 040 655 0555

Postal code: 48220

City/town: Kotka

Website: http://www.xamk.fi

Project contact person's name: Anni Lippo

Contact person's position in the organisation: Asiantuntija

Contact person’s email address: anni.lippo(at)xamk.fi

Contact person's phone number: 044 7028 213

Number of applicants or subsidy transfer:

3 Plan-specified summary of the project completion

The aim of the project is to initiate the development of occupational safety and security in port operations and logistics, as well as enhancement of Kymenlaakso regional safety expertise.
The need for safety training, as well as port logistics safety park are known and recognized locally and nationally. The project Virtual port logistics safety park initiates the development of occupational safety park through a virtual reality training and simulation environment, and with creation of a virtual port logistics scenario. Similar operating models are not found in Finland or neighboring areas. Virtual and digital learning methods are new in the field of logistics.

The outcomes of this project are a virtual reality training and simulation environment and virtual scenario for port logistics’ safety training. In addition, the project will create an operational concept and management model for the operation of the physical safety park located in Kantasatama.
Project activities will proceed in cooperation with the applicant, the City of Kotka, the region's port-related companies and organizations, voluntary civil protection organizations and authorities.

The gender perspective has been taken into account in project design and analysis. Project implementation takes account of equal opportunities for both genders to participate in project activities. The implementation will follow environmentally and economically sustainable manner. The project will establish a virtual safety training and simulation environment which reduces the usage of physical materials. The project will enhance occupational safety, the development of virtual learning opportunities, the knowledge of safety expertise and collaboration between various actors in the area.

4 Project target groups

4.1 Actual target groups

Satamasidonnaiset ja logistiikka-alan yritykset, Kotkan kaupunki, HaminaKotka Satama Oy, Finnhub ry, Kymsote ensihoito, Kymenlaakson pelastuslaitos, Kaakkois-Suomen Poliisi, Tulli, Suomenlahden Merivartiosto, Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto (EKAMI) ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun opiskelijat.

4.2 Indirect target groups

Kotka-Haminan seudun kuntalaiset, Meriturvallisuuden ja -liikenteen tutkimuskeskus ry, Puolustusvoimat, Turvallisuuskomitea, Työturvallisuuskeskus, Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos, Traficom.

5 Public funding of the project (EUR)

EU and State funding granted: 364 093

EU and State funding used: 364 093

Planned public funding (total): 520 132

Planned public funding used (total): 520 132

6 Geographical target area

Regions: Kymenlaakso

Subregions: Kotka-Hamina

Municipalities: Hamina, Kotka

Address of the project site, if the project is carried out in one place

Street:

Postal code:

City/town:

7 Estimates of project-specific monitoring information reported during the application phase

7.1 Number of new jobs (only requested for projects belonging to specific objectives 1.1, 2.1 and 3.1)

Planned: 0, in which women are employed 0

Completed according to monitoring information: 0.00, in which women are employed 0.00

7.2 Number of new companies (only requested for projects belonging to specific objective 1.1)

Planned: 0, which are founded by women 0

Completed according to monitoring information: 0.00, which are founded by women 0.00

8 Horizontal principles

8.1 Gender equality

: Yes
Työmarkkinat Suomessa ovat eriytyneet mies- ja naisaloihin eli segregoituneet sukupuolen mukaan. Samankin toimialan sisällä naisten ja miesten työtehtävät ovat eriytyneet. Työnjako heijastuu naisten ja miesten palkkoihin, työsuhteen luonteeseen, työaikoihin, työn sisältöön ja vaikutusmahdollisuuksiin(Opetushallitus). Sukupuolen mukainen jako on ongelmallinen kummankin sukupuolen kannalta. Tasa-arvoisesta kehityksestä huolimatta ICT-, logistiikka-, merenkulku- ja peliala ovat toistaiseksi miesvoittoisia aloja, kun taas opetusala ja luovat alat ovat naisvoittoisia. Tässä hankkeessa tehdään alojen monialaista yhteistyötä. Hankkeen suunnittelussa on huomioitu sukupuolinäkökulma. Hankkeen suunnittelussa on perehdytty Xamkin tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelmaan, jota noudatetaan hankkeen toteutuksessa
: Yes
Hanke ei kohdenna toimenpiteitä erityisesti sukupuolinäkökulmat huomioiden, mutta hankkeessa huomioidaan molempien sukupuolten yhtäläisiä mahdollisuuksia osallistua hanketoimintaan.
: No
Hankkeen päätavoite ei ole sukupuolten tasaarvon edistäminen. Kuitenkin hankkeella ja sen toimenpiteillä sekä tuloksena syntyvällä virtuaalitodellisuuden harjoitus- ja simulaatioympäristöllä voidaan mahdollistaa ja edistää naisten suurempi kiinnostus miesvaltaisille aloille ja myös uudenlaisiin tehtäviin.

8.2 Sustainable development

DirectIndirect
Luonnonvarojen käytön kestävyys 1 5
Hankkeen toimenpiteillä on vähäinen välitön vaikutus luonnonvarojen käytön kestävyyteen mutta kohtuullisen suuri välillinen vaikutus. Hanke liittyy vahvasti satamatoimintojen ja logistiikka-alan työturvallisuusosaamisen vahvistamiseen. Turvallinen työskentely, kuljetusten, energiankäytön ja pakkaamisen miminimointi ja tehostaminen parantavat materiaalitehokkuutta ja täten luonnonvarojen käytön kestävyyttä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 1 3
Hankkeen toimenpiteillä on vähäinen välitön vaikutus ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentämiseen mutta kohtuullinen välitön vaikutus. Hanketta toteutetaan ympäristötietoisesti. Liikenteen osuus Suomen hiilidioksidipäästöistä on noin 20 prosenttia. Liikenteen ilmastovaikutuksista noin 90 prosenttia aiheutuu tieliikenteestä. Vaikka ajoneuvojen energiatehokkuus on parantunut, liikenteen kasvihuonekaasupäästöjä ei ole onnistuttu laskemaan samassa mittakaavassa, sillä liikennesuorite eli ajettujen kilometrien määrä on kasvanut. Liikenteen kasvihuonekaasupäästöjä voidaan vähentää mm. siirtymällä vähäpäästöisempiin polttoaineisiin, kuten biopolttoaineisiin, tai vaihtoehtoisiin käyttövoimiin eli sähköautoihin. Suomen tavaraliikenteen tonnimäärästä noin 90 prosenttia kuljetetaan maanteitse, ja kaikista tavaraliikenteen kilometreistäkin tieliikenteen osuus on yli 70 prosenttia. Vastaavasti raiteilla liikkuu vain vajaat 8 prosenttia tavaran tonnimääristä, mutta tavaraliikenteen kilometreistä raideliikenteen osuus on yli 20 prosenttia. Rautateitä käytetään etenkin pitkillä kuljetusmatkoilla. Rautatiekuljetusten, sekä yhdistettyjen kuljetusten osuutta tulisi lisätä etenkin pitkillä kuljetusmatkoilla. (Ilmasto-opas.fi)
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 6
Hankkeen toimenpiteillä ei ole välitöntä vaikutusta kasvillisuuteen, eliöihin ja luonnon monimuotoisuuteen mutta välillinen vaikutus on kohtuullisen suuri. Alueena Kaakkois- Suomen luonto on monipuolinen. Täältä löytyvät mm. itäisen Suomenlahden laaja merialue saaristoineen, Salpausselkien harjualueet, Etelä-Suomen suurin joki, Kymijoki, sekä eteläisen Saimaan ja Repoveden laajat järvialueet. Hankkeen tuloksena syntyvä virtuaalinen turvallisuuden harjoitus- ja simulaatioympäristö sekä satamatoimintojen ja logistiikka-alan skenaario työturvallisuuden harjoitteluun voivat olla vaikuttamassa merkittävästi työtapaturmien estämiseen ja riskien tiedostamiseen. Satamassa ja kuljetussektorilla tapahtuvat työtapaturmat voivat aiheuttaa todella mittavia ympäristövahinkoja. Hankkeen työtapaturmien ennaltaehkäisevä toiminta vähentää välillisesti ympäristövahinkoja (esim. kemikaalionnettomuudet).
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 1 6
Hankkeen toimenpiteillä ei ole välitöntä vaikutusta mutta välillinen vaikutus pinta- ja pohjavesille, maaperälle ja ilmalle ovat kohtuullisen suuret. Hankkeen tuloksena syntyvä virtuaalinen turvallisuuden harjoitus- ja simulaatioympäristö sekä satamatoimintojen ja logistiikka-alan skenaario työturvallisuuden harjoitteluun voivat olla vaikuttamassa merkittävästi työtapaturmien estämiseen ja riskien tiedostamiseen. Satamassa ja kuljetussektorilla tapahtuvat työtapaturmat voivat aiheuttaa todella mittavia ympäristövahinkoja. Hankkeen työtapaturmien ennaltaehkäisevä toiminta välillisesti vähentää myös ympäristövahinkoja (esim. kemikaalionnettomuudet).
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei tunnistettuja yhteyksiä
Materiaalit ja jätteet 0 3
Hankkeen toimenpiteillä on vähäinen välitön vaikutus materiaaleihin ja jätteisiin mutta välillinen vaikutus on kohtuullinen. Virtuaalinen turvallisuuden harjoitus- ja simulaatioympäristö vähentää materiaalien käyttöä, sillä sen avulla voidaan simuloida virtuaalisia elementtejä vähentäen todellisten fyysisten materiaalien käyttöää. Fyysisen turvapuiston rakentamisessa pyritään hyödyntämään kierrätettyjä materiaaleja (mm. vanhat kontit).
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 4
Hankkeen toimenpiteillä on vähäinen välitön vaikutus uusiutuvien energialähteiden käyttöön mutta välillinen vaikutus on kohtuullinen. Hanketta toteutetaan tiedostaen, että raskaan kaluston sekä laivojen polttoaineena voidaan käyttää ympäristöystävällisempiä ja/tai biopolttoaineita esim. biokaasu ja LNG. Kuljetusmuodon, kuljetusyksikön ja pakkausten valinnalla sekä kierrätyksellä voidaan vähentää kuormitusta ympäristölle ja päästä kohti hiilineutraalisuutta.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 1 7
Kaakkois- Suomen teollisuuden perustana on metsäteollisuus. Rakennemuutoksesta huolimatta Kaakkois- Suomessa on edelleen Euroopan merkittävimpiin lukeutuva metsäteollisuusklusteri ja satama sekä kuljetukset palvelevat metsäteollisuutta.(Kymenlaakson-Liitto, Ris3) Tässä hankkeessa välittömät vaikutukset elinkeinorakenteen kestävälle kehittämiselle ovat kohtuullisen pienet mutta välillisesti vaikutus on suurempi. Hankkeessa monialaisen yhteistyön ja pelillisyyden kautta tuodaan esille alueen vahvuuksia ja monipuolisuutta. Tulevaisuudessa turvapuisto voi luoda uutta liiketoimintaa ja lisätä yhteistyötä toimialojen kanssa kehittyvän Kantasataman alueelle.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 6 4
Luovassa hyvinvointitaloudessa on usein kyse aineettomasta arvonlisäyksestä. Tämän hankkeen tavoitteena on rakentaa innovatiivinen lisätyn ja virtuaalitodellisuden teknologiaan perustuva harjoitus- ja simulaatioympäristö, pelillistetty skenaario, sekä toimintamalli fyysisen turvapuiston toimintaan.
Liikkuminen ja logistiikka 3 5
Hanke parantaa Kymenlaakson asemaa ja näkyvyyttä logistiikkamaakuntana ja tukee turvallisuusosaamisen ja pelillisyyden kautta myös RIS3-strategian kärkialoja.
Hyvinvoinnin edistäminen 3 4
Hankkeessa parannetaan työturvallisuutta. Yksilön hyvinvointiin ja erityisesti työhyvinvointiin vaikuttaa oleellisesti turvallinen työ ja terveellinen työympäristö. Hanke vaikuttaa jonkin verran suoraan hyvinvoinnin edistämiseen.
Tasa-arvon edistäminen 1 3
Hanke ei kohdenna toimenpiteitä erityisesti sukupuolinäkökulmat huomioiden.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 2 5
Virtuaalitodellisuuden ympäristö voi tasoittaa oppimisessa esiin nousevia eroavaisuuksia, kuten oppimisvaikeuksia. Digitaalinen oppiminen ja virtuaalitodellisuuden teknologia voivat auttaa hahmottamaan ja käsittelemään tietoa eri tavalla.
Kulttuuriympäristö 3 4
Kotkansaaren Kantasatama on ollut merkittävä alue Kotkan kaupungin historiassa. Se on yhä merkittävämpi alue myös tulevaisuudessa. Vanhaa satama-aluetta on uudistettu 2000-luvulta alkaen uuteen käyttöön: kaupunkilaisten ja matkailijoiden vilkkaaksi toimintakeskukseksi. (Kotka.fi). Tulevaisuudessa fyysinen turvapuisto tulee sijaitsemaan Kantasatamassa sijaitsevassa vanhassa varastorakennuksessa.
Ympäristöosaaminen 3 4
Ympäristöosaaminen kuuluu kaikille aloille ja yrityksille toimialasta riippumatta. Hanke toteutetaan ympäristönäkökannat huomioiden.

9 Final report summary

The project virtual port logistics safety park improved the occupational safety of port operations and the logistics industry. The project also developed the regional safety expertise of Kymenlaakso in cooperation with the region's port-related companies, the city of Kotka, as well as other organizations and authorities. The project main outcome is a new virtual reality training environment for the safety training of port operations. The project also strengthened the operator network and operational concept of the Southeastern Finland security park being built in Kotka together with stakeholder partners.

The implementation of the project was successful and responded well to the development need. As measures of the project, a virtual safety training environment and gamified scenarios of the logistics industry and port operations were developed in cooperation with port-related companies. Occupational safety expertise in port operations and the logistics industry was strengthened in cooperation with port-related operators. The operators began to develop new solutions to strengthen occupational safety expertise in their own organizations as well. Kymenlaakso's regional comprehensive security expertise was strengthened through the project's measures and organized events, as well as through the cooperation of the project's steering group and the Turvapuisto steering group. As part of the project's measures, the operating concept of the Southeast Finland security park was also developed. The Southeast Finland security park is managed by the Kotka city's technical services area of responsibility.

The results of the project are the strengthening of regional security expertise with the increased interest of various actors in the development of security expertise and cooperation, as well as the development of the operating concept of the Southeastern Finland security park and the increased network of actors.