Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A75796

Hankkeen nimi: Otsonoidun veden biologinen vaste

Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Erityistavoite: 1.1. Uuden liiketoiminnan luominen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 14.1.2020 ja päättyy 31.12.2021

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: SUORAHAPETUS OY

Organisaatiotyyppi: Mikroyritys

Y-tunnus: 3106220-4

Jakeluosoite: Joensuunkatu 7

Puhelinnumero: +358405309611

Postinumero: 24100

Postitoimipaikka: SALO

WWW-osoite: www.eod.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Kantola Timo

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: tj

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: timo(at)eod.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358405309611

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Selvitetään EOD teknologialla tuotetun otsonoidun veden biologinen vaste tunnettuihin haitallisiin mikrobeihin ja muodostetaan matriisi oikean tehon määrittämiseksi kuhunkin käyttötarpeeseen. Tutkitaan veden EOD-menetelmällä otsonoinnin ominaisuudet ja vaikutukset.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

4.2 Välilliset kohderyhmät

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 50 000

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 50 000

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 50 000

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 50 000

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Varsinais-Suomi

Seutukunnat: Salon

Kunnat: Salo

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Joensuunkatu 7

Postinumero: 25660

Postitoimipaikka: MATHILDEDAL

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 5, joihin työllistyvät naiset 2

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 4.00, joihin työllistyvät naiset 2.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Lähtökohtaisesti tasa-arvoinen yritys
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
aina
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Ei ole, koska tasa-arvo on itseisarvo

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 10 3
Teknologia säästää energiaa eikä pilaa käsiteltävää vettä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 4 5
Vähentää ruuan hävikkiä ja resistenssin muodostumista.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 9 5
Vähentää ympäristöä kuormittavien kemikaalien käyttöä.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 7 5
Vähentää jätteen muodostumista
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 7 0
Demokratisoi veden otsonointijärjestelmien käytön myös pienille toimijoille.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 4 0
Kerätään tietopääomaa
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 4 2
Luomme terveellistä ympäristöä
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 6 6
kehittyy, ajattelu kemikaalien korvaamisesta luonnollisella teknologialla lisääntyy.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeen lähtökohtana oli kerätä olemassa olevaa tutkimusaineistoa otsoniveden tehosta ja sen hyödyntämisen mahdollisuuksista niin, että kehitettäessä ja pilotoitaessa uutta teknologiaa, kaikki pohjautuu ja tukeutuu tieteellisesti todistettuun faktaan. Hankkeen edetessä teknologian testauksessa saavutetut tulokset kartuttivat ja vahvistivat vankalle tieteelliselle pohjalle rakennettua kokonaisuutta. Hankkeessa testattiin Suorahapetus Oy:n kehittämää, elektrolyysiin perustuvaa veden otsonointiteknologiaa ja todennettiin sen soveltuvuus mikrobiologisen varmuuden parantamiseksi alkutuotannon ja elintarviketeollisuuden kohteissa. Otsoniveden vaikutukset näkyivät tuotannon tehostumisena, kasviterveyden paranemisena, hyvänä pintapuhtautena ja tilojen vaihtelevien mikrobitasojen tasaantumisena. Hankkeen aikana elintarviketeollisuudessa tutkittiin ja testattiin teknologialla tuotetun otsoniveden vaikutusta mikrobitasoihin, kun otsonivettä käytettiin prosessivetenä ja pesuissa. Elintarviketeollisuudessa hyvät pintapuhtaus- ja tuotesäilyvyystulokset pysyivät yllä kemikaalien väistymisestä huolimatta, ilman mikrobiologinen laatu parani merkittävästi, saavutettiin säästöjä pesu- ja desinfiointikäsittelyissä, viemärit saatiin huuhdeltua puhtaaksi haittamikrobeista ja tuotannon mikrobiologista varmuutta saatiin vahvistettua. Hankkeen aikana myös alkutuotannossa tutkittiin ja testattiin teknologialla tuotetun otsoniveden vaikutusta haittamikrobien hallitsemisessa. Esimerkiksi mansikkatunnelissa haitallisten mikrobien määrä väheni, kasvien taudinaiheuttajat saatiin pidettyä kurissa ja mansikan satohävikki laski 30 %:sta 3 %:iin. Samat tulokset saavutettiin kahtena peräkkäisenä kesänä. Teknologian todettiin myös soveltuvan integroitavaksi olemassa oleviin kasvihuoneiden vesi- ja pesujärjestelmiin. Hankkeen aikaisessa laitekehitysvaiheessa otsoniveden tuottamisessa oleelliset parametrit löydettiin ja ne saatiin optimoitua niin, että kehitetty laitteisto tuottaa veteen toistettavaa otsonipitoisuutta Suorahapetus Oyn kehittämän teknologian avulla vesijohtoveden ominaisuuksien vaihtelusta huolimatta. Otsonivesi todettiin tarkastelluissa ympäristöissä turvallisemmaksi ja vähintään yhtä tehokkaaksi kuin perinteiset kemikaalit. Se on ympäristöystävällinen, elintarviketurvallinen ja terveysturvallinen vaihtoehto perinteisille puhtauden ylläpidon kemikaaleille, jonka avulla alkutuotannon ja elintarviketuotannon prosesseja voidaan tehostaa ja mikrobiologista varmuutta parantaa. Näiden tekijöiden vuoksi se sopii erinomaisesti alkutuotannon ja elintarviketeollisuuden mikrobihaasteiden torjumiseen ja mahdollistaa ympäristöä kuormittavien puhdistusaineiden käytön merkittävän vähentämisen.