Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A75805

Hankkeen nimi: KOHISTEN kohti hiilineutraalia rakentamista Satakunnassa

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 3.2. Uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.4.2020 ja päättyy 30.6.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Satakunnan ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2388924-4

Jakeluosoite: PL 1001

Puhelinnumero: (02) 620 3000

Postinumero: 28101

Postitoimipaikka: Pori

WWW-osoite: http://www.samk.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Mari Kujala

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Lehtori

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: mari.kujala(at)samk.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 044 710 3277

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Työ- ja elinkeinoministeriön energia- ja ilmastostrategian mukaan rakentamisen uhkana on rakentamisen sääntelyn vaikutus hintaan, laatuongelmat sekä elinkaaren hallinnan puutteet. KOHISTEN-hanke vastaa näihin haasteisiin ja auttaa yrityksiä rakentamaan vähähiilisempiä ja energiatehokkaampia rakennuksia.

KOHISTEN-hankkeessa luodaan uusia toimintatapoja vähähiiliseen ja energiatehokkaaseen rakentamiseen Satakunnassa. Hankkeen tavoitteena on lisätä kaikkien rakennusalan toimijoiden osaamista ja ymmärrystä vähähiilisestä rakentamisesta. Hankkeen eri toimenpiteiden kautta saadaan kasvatettua yritysten vähähiilisyyden osaamista ja muutettua rakentamista vähähiilisempään suuntaan. KOHISTEN-hankkeessa keskitytään vähähiilisen rakentamisen esimerkkiratkaisujen luomiseen sekä vähähiilisen rakentamisen toimintamallin kehittämiseen ja jalkauttamiseen Satakunnassa.

Hankkeen tuloksena on ns. esimerkkikortit vähähiilisistä rakenneratkaisuista, jotka laaditaan hankkeen pilottikohteiden avulla. Esimerkkikorttein kautta yritykset voivat muuttaa omaa toimintatapaansa ja rakentamista vähähiilisempään suuntaan. Hankkeen toinen tulos on rakennusten käyttäjille laadittu opas siitä, miten he käyttävät energiatehokaasta rakennusta ja elävät siinä vähähiilisesti. Iso osa rakennuksen elinkaaren aikaisista kasvihuonekaasupäästöistä syntyy rakennuksen käytön aikana. Näin ollen kun rakennetaan vähähiilinen rakennus on todella tärkeää myös opastaa käyttäjät asumaan ja toimimaan siinä oikein. Hankkeessa laaditaan sähköinen opas rakennuksen käyttäjille ja sitä testataan KOHISTEN-hankkeen aikana.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinainen kohderyhmä on Satakunnan alueen rakennusalan yritykset eli esim. urakointi, suunnittelu ja rakennuttaminen. Hankkeen toisena tärkeänä kohderyhmänä ovat kuntien viranomaiset, esimerkiksi rakennusvalvonta. KOHISTEN-hankkeessa luodut vähähiilisen rakentamisen toimintamallit ja tietämys on kaikkien hyödynnettävissä eli hankkeessa luotua hyvää toimintamallia voidaan monistaa ja hyödyntää muissakin rakennusliikkeissä eri puolilla Suomea.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen vaikutus ulottuu moniin muihinkin sektoreihin kuin hankkeen varsinaiseen kohderyhmään. Hankkeen yhtenä välillisenä kohderyhmänä on rakennusten käyttäjät sekä asukkaat, jotka hyötyvät vähähiilisen rakentamisen lisääntymisestä. Yleisesti ottaen voidaan todeta, että käyttäjä myös viihtyy paremmin vähähiilisessä ja energiatehokkaassa rakennuksessa ja kokee sen viihtyisämmäksi.

Hankkeessa laaditaan myös opas kerrostalon asukkaille siitä, miten asua oikein vähähiilisessä ja energiatehokkaassa rakennuksessa. Tässä pilotoinnissa kohderyhmänä siis on uudisrakennuksen asukkaat.

Hankkeen välilliset kohderyhmät ovat rakennusalan ammattijärjestöt ja liitot, esimerkiksi Talonrakennusteollisuus, Rakennusmestariyhdistys, Suomen LVI-yhdistys sekä Rakennusinsinöörit ja arkkitehdit RIA. Hankkeen välillisten kohderyhmien kautta saadaan hyvin levitettyä tietoa vähähiilisestä rakentamisesta ja niistä keinoista, miten päästään vähähiiliseen rakentamiseen eli hiilikädenjäljestä.

Hankkeen välillinen kohderyhmä on myös omakotirakentajat ja talotehtaat eli talopakettitoimittajat. Hankkeessa keskitytään vähähiilisten ratkaisujen luomiseen isompiin julkisiin rakennuksiin mutta samalla myös omakotirakentajat hyötyvät hankkeen tuloksista ja voivat hyödyntää niitä omissa hankkeissaan.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 130 195

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 130 195

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 185 994

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 185 994

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Satakunta

Seutukunnat: Rauman, Porin, Pohjois-Satakunnan

Kunnat: Kankaanpää, Nakkila, Siikainen, Merikarvia, Pori, Rauma, Harjavalta, Huittinen, Säkylä, Eura, Kokemäki, Pomarkku, Ulvila, Jämijärvi, Karvia, Eurajoki

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Satakunnankatu 23

Postinumero: 28130

Postitoimipaikka: Pori

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeeseen on tehty suppea toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta, sillä hanke keskittyy pääosin teknisiin ratkaisuihin ja näihin liittyvissä tilastoissa ei ole puututtu sukupuolijakaumaan. Toimintaympäristön analyysiin on käytetty organisaation omia asiantuntijoita. Hankkeen toimintaympäristönä hankkeen aikana keskitytään pääosin rakennusten rakennuttajiin, urakoitsijoihin ja suunnittelijoihin sekä viranomaisiin. Rakennusala on perinteisesti ollut hyvin miesvaltainen. Vuonna 2010 naisia oli alalla 8,6 % (Rakennusteollisuuden www-sivut, viitattu 18.2.2019).
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Vaikka rakennusala on perinteisesti ollut miesvaltainen ala, on naisten määrä alalla kasvamassa hitaasti koko ajan. Naisten ja miesten erilainen suhtautuminen hankkeen eri toimenpiteisiin otetaan huomioon hankeviestinnässä. Hankeviestinnän sisällössä painotetaan oman toiminnan muuttamisen kautta tehtäviä ratkaisuja sekä uusiutuvan energian hyödyntämistä. Tällä edistetään myös naisten kiinnostusta teknisiä ratkaisuja kohtaan, sillä ympäristöasiat usein kiinnostavat naisia.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoitteena ei ole sukupuolten tasa-arvon edistäminen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 8 8
Hankkeessa edistetään vähähiilistä rakentamista mikä samalla ohjaa rakentamisen materiaali- ja energiavalintoja ympäristöystävällisempään suuntaan.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 6 7
Hanke edistää vähähiilisten ratkaisujen käyttöönottoa ja sitä kautta vähentää myös ilmastonmuutoksen aiheuttamia riskejä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 2 5
Vähähiilisten ja uusiutuvaa energiaa hyödyntävien ratkaisujen kautta saavutetaan välillistä hyötyä kasvillisuuden, eliöiden ja luonnon monimuotoisuudelle pitkällä aikavälillä.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 5 6
Hankkeen kautta rakentaminen Satakunnassa muuttuu vähähiilisempään suuntaan eli hankkeella on paljon vaikutusta kasvihuonekaasujen vähenemiseen.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei välitöntä eikä välillistä vaikutusta luontoarvoihin muuten kuin edellisissä kohdissa mainituilla tavoilla.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 8 8
Jotta rakentamisessa päästään tulevaisuudessa entistä ennemmän kohti vähähiilistä rakentamista, edellyttää se sekä rakennusmateriaalin käytön tehostamista että jätteiden määrän pienentämistä ja jätteiden kierrätystä.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 8 8
Vähähiilisen rakentamisen yksi avainasioista on uusiutuvien energialähteiden käyttö rakennushankkeissa.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 6 6
Hankkeen yksi tärkeimmistä tavoitteista on vähähiilisen rakentamisen edistäminen Satakunnassa.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 6 6
Hankkeella luodaan edellytykset vähähiiliselle rakentamiselle Satakunnassa.
Liikkuminen ja logistiikka 2 6
Hankkeen tuloksilla on pitkällä aikavälillä vaikutusta rakennusmateriaalien kuljetuksien vähentämiseen tai optimoimiseen.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 6 6
Ympäristöystävällisessä rakennuksessa myös sen käyttäjä voi paremmin. Näin ollen vähähiilisen rakentamisen edistäminen lisää myös merkittävästi ihmisten hyvinvointia. Toinen näkökulma tähän on se, että jatkossa meidän ympäristö voi paremmin koska rakentamisen päästöt vähenevät. Ympäristön hyvinvoinnilla on vaikutusta myös ihmisten hyvinvointiin.
Tasa-arvon edistäminen 6 6
Hanke pyrkii tunnistamaan sukupuolten väliset erilaiset näkökulmat vähähiiliseen rakentamiseen liittyen.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Ei merkittävää vaikutusta yhteiskunnalliseen ja kulttuuriseen yhdenvertaisuuteen.
Kulttuuriympäristö 6 6
Hankkeessa kehitetyt ratkaisut mahdollistavat vähähiilisiä ja energiatehokkaita ratkaisuja edellyttävien asuinalueiden muodostumisen.
Ympäristöosaaminen 8 8
Hankkeen tavoite on lisätä pk-yritysten tietoisuutta rakentamisen hiilijalanjäljestä ja hiilikädenjäljestä. Tiedonsiirron kautta lisätään sekä välittömien että välillisten kohderyhmien ympäristöosaamista.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Satakunnan ammattikorkeakoulussa kesäkuussa 2023 päättyneessä KOHISTEN kohti hiilineutraalia rakentamista Satakunnassa -hankkeessa tutkittiin vähähiilistä rakentamista. Uusi rakentamislaki tulee voimaan 1.1.2025 ja sen myötä ilmastonmuutoksen torjunta tulee osaksi rakentamisen lainsäädäntöä. Yhtenä lakiuudistuksen tavoitteena on vähähiiliseen rakentamisen ohjaaminen. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että luvanvaraiseen rakentamiseen tulisi laatia tulevaisuudessa mm. hiilijalanjälkilaskelma. KOHISTEN-hankkeessa laskettiin hiilijalanjälki noin kymmeneen Satakunnassa juuri valmistuneeseen rakennushankkeeseen. Laskennan tulokset on julkaistu hankkeen www-sivuilla ja tuloksia käytiin läpi pilottikohteiden ja eri rakennusalan toimijoiden kanssa Satakunnassa. Näin saatiin vietyä rakennusalan toimijoille Satakunnassa uutta tietoa vähähiilisestä rakentamisesta ja tulossa olevasta lakiuudistuksesta. Pilottikohteista saatujen tulosten perusteella hankkeessa laadittiin eri rakenteiden hiilijalanjälkien esimerkkikortteja. Rakenteiden hiilijalanjälki -esimerkkikortteihin on tehty arviointi eri rakenneratkaisujen hiilijalanjäljestä ja hiilikädenjäljestä. Rakennekuvat esimerkkikorteissa ovat suuntaa antavia, joten eli niitä ei ole tarkoitettu käytettäväksi rakennustekniseen suunnitteluun. Hiilijalanjälkilaskelmat on julkaistu osoitteessa: https://kohisten.samk.fi/.

KOHISTEN-hankkeen toisena tavoitteena oli edistää asumisen energiatehokkuutta. Rakennetussa ympäristössä on suuri energiansäästöpotentiaali, jolloin myös energian kustannuksia on mahdollisuus vähentää. Tutkimuksen lähtökohtana oli se, miten kuluttajat pystyisivät vähentämään energiankulutustaan. Tätä ongelmaa lähestyttiin keräämällä aineistoa energiatehokkuuteen liittyvistä asetuksista ja aiheeseen liittyvistä tutkimuksista. Näiden pohjalta luotiin kuluttajille asumisen energiatehokkuuden opas sekä energiankulutus- ja kustannuslaskurit, joiden avulla kuluttaja voi tarkastella oman energiankulutuksensa tasoa. Ajatuksena on, että kuluttaja voi oppaan ohjeistuksen mukaan vähentää energiankulutustaan kiinnittämällä huomiota omiin käyttötottumuksiinsa ja todentaa muutosten vaikutukset KOHISTEN-hankkeen nettisivuilta löytyvien laskurien avulla. Hankkeen sivuille on laskureiden oheen kerätty myös vinkkejä, miten voi kunkin kodin laitteen kohdalla vaikuttaa laitteen energiankulutukseen. Energiansäästövinkit ja laskurit on julkaistu osoitteessa: https://kohisten.samk.fi/energiatehokkuus/