Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A75831

Hankkeen nimi: Metsänkäsittelyn demonstraatioalueiden perustaminen Lappiin

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.2.2020 ja päättyy 31.12.2022

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Luonnonvarakeskus

Organisaatiotyyppi: Valtion viranomainen

Y-tunnus: 0244629-2

Jakeluosoite: Latokartanonkaari 9

Puhelinnumero: 029 532 7351

Postinumero: 00790

Postitoimipaikka: Helsinki

WWW-osoite: https://www.luke.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: HUHTA ESA MATIAS

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Erikoistutkija

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: esa.huhta(at)luke.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 029 532 3510

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Vuoden 2014 alussa voimaan tullut metsälaki mahdollistaa peitteisen eri-ikäisrakenteisen metsänkasvatuksen. Siinä pyritään jäljittelemään metsän luontaista kehitystä. Hankkeen tavoitteena on demonstroida ja visualisoida tasaikäis- ja eri-ikäisrakenteisen metsänkäsittelyn menetelmiä metsätalouden toimijoille ja asiakkalle. Hankkeen tuloksena perustetaan avohakkuisiin perustuvaa tasaikäisrakenteista (avo- ja siemenpuuhakkuu) ja peitteistä eri-ikäisrakenteista metsänkäsittelyä (poiminta- ja pienaukkohakkuu) esittelevät demonstraatioalueet Rovaniemelle. Syntyvät demonstraatioalueet, tukevat Lapin kehittämistä kiinnostavaksi pohjoisen metsätalouden mallialueeksi. Samalla luodaan metsätalouden näyteikkuna, jossa tehdään pohjoista metsätaloutta tunnetuksi sekä vahvistetaan Lapin metsätalouden toimintaedellytyksiä.

Peitteisessä metsänkasvatuksessa vältetään suuria avohakkuita. Puita poistetaan joko yksitellen harvennuksen tapaan tai metsään tehdään vain pieniä aukkoja. Tämän uuden metsänhoitomenetelmän käytännön toteutus ja taloudellinen kannattavuus ovat olleet vähemmän tunnettuja metsäammattilaisille, metsäopetukselle ja metsänomistajille. Kohteita käytetään oppimisympäristönä eri metsänkäsittelymenetelmien malli-, koulutus, neuvonta- ja demonstraatioalueina. Hankkeessa järjestetään maastoretkeilyjä perustettaville demokohteille. Lapin AMK hyödyntää demoalueita opetuskohteina ja yhteistyössä Luken kanssa. Hankkeen tuloksena syntyy hanketoimijoiden ylläpitämät nettisivut, joilla kerrotaan perustietoja kohteista niiden käsittelyistä ja tulevaisuuden toimenpiteistä. Luke vastaa yhteistyössä Metsähallituksen kanssa nettisivujen ylläpidosta hankkeen päättymisen jälkeen. Lisäksi laaditaan kohteista ja niiden käsittelyistä kertovat infokortit asiakkaille ja alan toimijoille jaettaviksi käyttöön. Metsähallituksen erityishakkuiden metsien käsittelyohjeisto päivitetään hanketoimijoiden yhteistyönä. Hanke tarjoaa mahdollisuuden tehdä alaan liittyvää käytännön demonstraatio, opetus, neuvonta ja kehitystyötä myös tulevaisuudessa. Luke vastaa demokohteiden hoitosuunnitelmasta ja tulevaisuuden toimenpiteistä hankkeessa laadittavan hoitosuunnitelman pohjalta yhteistyössä muiden hanketoimijoiden kanssa.

Hanke on vahvasti käytännön metsätaloutta palveleva. Erilaisten metsätalousmenetelmien esittely on tärkeää demonstraatiotoimintaa metsätalouden hyväksyttävyyden turvaamiseksi sillä perinteiset avohakkuumenetelmät ovat saamassa voimakasta ja laajaa kritiikkiä. Lapissa tarvitaan vaihtoehtoisia metsänkäsittelymenetelmiä, jotka huomioivat alueen muun maankäytön ja elinkeinojen harjoittajat. Tällaisia ovat esim. alati kasvava matkailutoiminta, metsien virkistyskäyttö, luonnontuoteala, metsästys ja poronhoito. Hanke edistää siten vahvasti Lapin kasvavien luontoon nojautuvien elinkeinojen toimintaedellytysten säilymistä, kehittymistä ja rinnakkaiseloa metsätalouden kanssa alueella. Hanke antaa tietoa paitsi tasaikäisrakenteisesta metsätaloudesta myös uuden metsälain sallimista peitteisten hakkuumenetelmien vaikutuksista sekä puuntuotantoon että ekosysteemipalveluihin. Lisäksi hankkeesta saadaan aineistoa peitteisten metsänkasvatusmenetelmien taloudellisen kannattavuuden tarkasteluun ja tuotetaan tietoa metsätalouden puuntuotannollisen ja taloudellisen kestävyyden säilyttämiseen.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Ykstyiset metsänomistajat, jotka ovat kiinnostuneita vaihtoehtoisista metsänkäsittelumenetelmistä ja jotka haluavat ottaa metsässään huomioon myös muita arvoja ja käyttömuotoja kuin puuntuotanto.

Metsähallitus joka haluaa harjoittaa maankäytöllisesti monipuolisilla alueilla kuten matkailu-, virkistys- ja poronhoitoalueilla pehmeämpää metsätaloutta.

Metsäkeskus joka haluaa tarjota demonstraatiokohteita vaihtoehtoisesta metsätaloudesta asiakkailleen ja hyödyntää kohteita metsäammattilaisten koulutuksessa.

Metsäoppilaitokset jotka tarvitsevat opetus- ja demonstraatiokohteita opetukseen.

Lista kohderyhmistä:

metsänomistajat
Metsähallitus
metsäkeskukset ja metsänhoitoyhdistykset
Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio
metsäteollisuusyritykset
metsäopetus
metsäalan yritykset mm. Lapin metsäpalvelu

4.2 Välilliset kohderyhmät

poromiehet ja paliskunnat
matkailuyritykset ja -alueet
metsätaloustekniikkaa kehittävät yritykset
koulut, oppilaitokset, tutkimuslaitokset
ympäristöhallinto ja -järjestöt
metsä- ja maisemasuunnittelua tarjoavat yritykset
poliittiset päättäjät

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 320 272

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 297 638

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 400 337

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 372 045

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Lappi

Seutukunnat: Pohjois-Lapin, Rovaniemen, Itä-Lapin, Torniolaakson, Tunturi-Lapin, Kemi-Tornion

Kunnat: Ylitornio, Posio, Kolari, Ranua, Rovaniemi, Muonio, Sodankylä, Inari, Savukoski, Salla, Pello, Kittilä, Kemijärvi, Tervola

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Otetaan huomioon, mutta ei ole hankkeen päätavoite.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Ei
Otetaan huomioon, mutta ei ole hankkeen päätavoite. molempien sukupuolten edustajille mahdollisuus osallistua hankkeen toteutukseen. Hankkeen suunnitteluun osallistunut molempien sukupuolten edustajia.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Ei ole päätavoite, mutta toiminnan järjestämisessä huomioidaan molempien sukupuolten osallistumismahdollisuudet eri toimintoihin tasavertaisesti.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 0
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 2 0
Lajirikkauden ja uhanalaislajiston säilyminen talousmetsissä kuvion säilyessä puustoisena. Metsän uudistumisen ja kasvun säilyminen/parantuminen.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 0 0
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 0
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 0
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 2 0
Metsänhoitomenetelmien esittely käytännössä suurelle yleisölle, metsätalouden ammattilaisille ja metsätalouden opetukselle. Tuo Lapin metsätalouden osaamista esille.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeessa perustettiin Rovaniemen alueelle 7 metsänkäsittelyn demonstraatioaluetta, jotka sisältävät kukin kaksi tasaikäisrakenteista hakkuumenetelmää (avo- ja siemenpuuhakkuu) ja kaksi eri-ikäisrakenteista hakkuumenetelmää (poiminta- ja pienaukkohakkuu) sekä hakkaamattomana säilyvän kontrollin. Alueilla tutkittiin menetelmien vaikutuksia metsän kasvuun ja uudistumiseen, metsäluonnon monimuotoisuuteen, korjuuvaurioihin sekä vertailtiin menetelmien taloudellista kannattavuutta. Kohteille laadittiin aikataulutetut metsänhoitotoimenpiteet sisältävä hoitosuunnitelma seuraavaksi sadaksi vuodeksi. Kohteille järjestettiin tutustumisretkeilyjä, joihin osallistui metsäalan ammattilaisia, metsänomistajia, metsäalan yrittäjiä, poliitikkoja, metsäalan opiskelijoita ja suurta yleisöä. Lapin AMK käytti kohteita ja tuotettuja materiaaleja opetustoiminnassaan. Suomen Metsäkeskus käytti kohteita neuvontaan ja demotoimintaan sekä hankkeen tuottamia materiaaleja omassa koulutus- ja neuvontatyössään. Metsähallituksen Pilkkeen tiedekeskuksen palvelimelle tehtiin hankkeen avoin nettisivusto, mihin koottiin tietoja hankkeesta, toiminnasta, demoalueista ja hankkeessa tuotettuja materiaaleja, raportteja ja tutkimustuloksia. Metsähallituksen vanhoissa poiminta- ja suojuspuukohteissa Lapissa käytiin mittaamassa metsän uudistumista ja kasvua. Metsähallituksen ympäristöoppaan ja metsänhoito-ohjeen päivityksiä varten kerättiin kokemuksia ja tietoa julkaisuista ja raporteista sekä hankkeen tuottamaa tietoa.