Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A75885

Hankkeen nimi: Leipomotuotteiden pakkausmenetelmien kehittäminen

Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Erityistavoite: 2.1. PK-yritysten kasvun ja kansainvälistymisen edistäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 13.1.2020 ja päättyy 31.3.2021

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: PULLA-PIRTTI OY

Organisaatiotyyppi: Keskisuuri yritys

Y-tunnus: 0187112-3

Jakeluosoite: Lepolantie 17

Puhelinnumero: +358505576460

Postinumero: 90410

Postitoimipaikka: OULU

WWW-osoite: www.pullapirtti.com

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Räinä Hannu

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Toimitusjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: hannu.raina(at)pullapirtti.com

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 050-5576460

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Tarkoituksena on uusia leipomotuotantolinjojen pakkausmenetelmiä ja näin parantaa tuoteportfoliota. Hygieniaa ja tuoteturvallisuutta pyritään parantamaan uusilla ratkaisuilla. Tarkoituksena on vastata myös laatu- ja tuoteturvallisuussertifikaattien vaatimuksiin. Horisontaalisten tavoitteiden osalta hanke edistää leipomotoiminnan taloudellista kestävyyttä erityisesti leipomotuotteiden pidemmän myyntikelpoisuuden avulla, joka pohjautuu hygieeniseen pakkaamiseen.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

4.2 Välilliset kohderyhmät

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 140 250

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 139 606

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 140 250

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 139 606

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Pohjanmaa

Seutukunnat: Oulun

Kunnat: Oulu

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Lepolantie 17

Postinumero: 90410

Postitoimipaikka: OULU

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 1, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Leipomoala on perinteisesti hyvin naisvaltainen ala, mutta työn laatu on kuitenkin sellainen, ettei sukupuolella ole merkitystä työntekijöitä rekrytoitaessa. Hankkeen luonteen takia toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta ei ole tarpeellinen.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
ks. edellinen kohta.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Päätavoite on liiketoiminnan kasvattaminen ja yrityksen työpaikkojen lisääminen sukupuolesta riippumatta.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 5 2
Nykyinen kahden pussituskoneen järjestelmä rieskanpussituksessa voidaan korvata yhdellä uudella koneella. Näin sähköä käyttävien koneiden määrä vähenee. Uudet ratkaisut mahdollistvat energiaa syövien uunien paremman hyötykäytön, jolloin valmistettuja tuotteita saadaan tehtyä enemmän kilowattituntia kohden.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 4 0
Sähkönkulutuksen odotetaan pienenevän huomattavasti sähköuunien paremman hyötykäytön avulla. Uunien hukkalämpöjä vähentämällä ja ilmakehään pääsevien lämpökaasujen vähentämisen osalta pienennetään leipomon luonnolle aiheuttamaa kuormitusta.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 3 0
Luonnon monimuotoisuuden osalta Pulla-Pirtin tavoitteena on kannustaa kuluttajia valitsemaan elintarvikkeita, jotka ovat alkutuotannosta lähtien tuotettu raaka-aineita tehokkaasti käyttäen.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 2 0
Pakkauslinjastojen mahdollistama parempi tuotannon toimivuus vähentää hukkaa niin ylituotannossa, raaka-aineissa kuin energiassa pienentäen leipomon kasvihuonepäästöjä.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Hankkeen luonteesta johtuen sillä ei ole todennettavissa olevia vaikutuksia Suomen Natura 2000 -verkoston alueisiin.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 5 0
Uudet pakkausjärjestelmät parantavat pakkaamisen varmuutta, jolloin viallisten pakkauksien määrä vähenee. Pakkausmateriaalin säästö vähentää muovijätteiden määrä. Uudet pakkausjärjestelmät mahdollistavat uudenlaisen suljentamenetelmän, jolloin rautanauhasta suljentaklipsin sisällä päästään eroon. Toimintavarmuuden parantaminen vähentää hävikkiä ja parantaa näin tuotannon toiminnan ennustettavuutta, jolloin pystytään välttämään turha ylituotanto saaden biojäteiden määrä myös pienemmäksi.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Enegian käyttö tehostuu uunien osalta, mutta pakkausjärjestelmien uusiminen ei suoranaisesti vaikuta uusiutuvien energialähteiden käyttöön.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 5 5
Pulla-Pirtti käyttää suomalaisia jauhoja ja suurin toimittaja on Utajärveläinen Kinnusen Mylly. Liiketoiminnan kasvaessa myös raaka-aineiden tilausmäärät kasvavat, jolloin paikallisten tavarantoimittajien myynti kasvaa.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 5 0
Uusien järjestelmien käyttöönotto lisää työntekijöiden ammattitaitoa ja siten kerryttää työntekijöiden henkistä pääomaa. Osaamisperusteisen kasvun mahdollistaa tuotekehityksen uudet mahdollisuudet pakkauslinjastojen uusimisen avulla.
Liikkuminen ja logistiikka 4 0
Tuotannosta vähenevä hukka vähentää tarvittavien pakkausmateriaalien sekä raaka-aineiden käyttöä. Hukan minimointi vertaantuu leipomolle suuntautuvien rekkaliikenteen vähenemiseen.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 6 0
Pakkaamon melunlähteiden määrä vähenee pakkauslinjojen uudistamisen yhteydessä. Vanhat meluisat koneet saadaan päivitettyä uusiin hiljaisempiin parantaen pakkaajien työympäristöä. Pakkauslinjastojen uusiminen vähentää hukasta aiheutuvaa kiirettä ja stressiä työntekijöillä, parantaen työhyvinvointia.
Tasa-arvon edistäminen 5 0
Hukasta johtuvan ylimääräisen kiireen vähentyminen pienentää työntekijöiden fyysistä ja henkistä kuormistusta, jolloin fyysinen kunto tai ikä ei rajoita työntekijän työntekomahdollisuuksia.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Hankkeen luonteesta johtuen sillä ei ole vaikutuksia yhteiskunnalliseen ja kulttuuriseen yhdenvertaisuuteen.
Kulttuuriympäristö 0 0
Työntekijöiden kulttuuriympäristöön ei tule huomattavaa muutosta.
Ympäristöosaaminen 2 0
Energiatehokkaat ratkaisut vahvistavat Pulla-Pirtin ympäristöosaamista elintarvikeketjun alkutuotannossa.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeen tavoite: Oululaisen leipomo-konditoria Pulla-Pirtti Oy:n tarkoituksena on uusia leipomotuotantolinjojen pakkausmenetelmiä ja näin parantaa tuoteportfoliota. Tuotehygieniaa ja tuoteturvallisuutta pyritään parantamaan uusilla ratkaisuilla ja näin kehittää leipomotuotteiden säilyvyyttä. Tarkoituksena on vastata myös kansainvälisten laatu- ja tuoteturvallisuussertifikaattien vaatimuksiin. Hankkeen toteutus: Puolen miljoonan euron investointi aloitettiin pakkausjärjestelmien uusimisella kesäkuussa 2020. Pakkausjärjestelmät kattavat tuotteiden kulun jäähdytyksestä myyntipakkaukseen asti. Hanke saatiin päätökseen toisen pakkausjärjestelmän asennuksen ja onnistuneen käyttöönoton jälkeen 2/2021. Hankkeen tulokset: Kehittyneen pakkausjärjestelmän ansiosta elintarvikkeiden laatu ja tuoteturvallisuus on tarkempaa ja tuotteet on tasalaatuisempia. Tuotehygienia on kasvanut, joka mahdollistaa pidemmän säilyvyyden. Pulla-Pirtti Oy on hyväksytysti, erinomaisin arvosanoin, auditoitu kansainvälisen BRC elintarviketurvallisuusstandardin mukaiseksi. Hankkeelle on myönnetty kehittämisavustusta Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 -Suomen rakennerahasto-ohjelmasta. Avustus on myönnetty leipomotuotteiden pakkausjärjestelmien kehittämiseen.