Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A75887

Hankkeen nimi: Battery Recycle -Akkupuisto

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 3.2. Uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2020 ja päättyy 30.6.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Ylivieskan kaupunki

Organisaatiotyyppi: Kunta

Y-tunnus: 0190557-3

Jakeluosoite: Torikatu 3

Puhelinnumero: 0406822190

Postinumero: 84100

Postitoimipaikka: Ylivieska

WWW-osoite: http://www.ytek.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Risto Rova

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: projektipäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: risto.rova(at)ylivieska.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 040 129 0558

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Kiertotalouspuistojen toiminta perustuu teollisiin symbiooseihin. Tällöin organisaation jäte tai tuotannon sivuvirta muuttuu kustannuserästä arvokkaaksi tuotantotekijäksi toisen yrityksen käytössä.
Akkuteollisuus on nopeasti kasvava ala ja erilaisten akkukäyttöisten laitteiden ja käytettävien sovellusten määrä kasvaa nopeasti. Akkuteollisuus on suhteellisen saastuttavaa, ja käytön jälkeen akkuja ja paristoja joutuu vielä paljon polttolaitoksiin ja kaatopaikkojen maaperään. Polttolaitoksille ne tuottavat räjähdyksiä ja tuhkaongelman raskasmetallien ja muiden haitta-aineiden muodossa. Tuhkan kierrätysmahdollisuudet heikkenevät. Materiaalien kierrättäminen pienentää hiilijalanjälkeä. Samalla arvokkaiden uusiutumattomien luonnonvarojen kaivannaistoiminnan tarve pienenee. Tällöin myös kaivannaisteollisuuden ympäristövaikutusten lisääntymistä voidaan hillitä. Tulevaisuudessa akkujen teknologiat muuttuvat, ja niiden määrä kasvaa merkittävästi.
Hankkeessa luodaan täysin uusi alueellinen kiertotalouspuisto-ympäristö, joka sijoittuu ja rakentuu fyysisesti 16 kunnan omistaman Vestian ja sen Ylivieskan jätekeskuksen ympärille. Tavoitteena on luoda akkumateriaalien kierrätykseen erikoistunut, alan yrityksiä houkutteleva kansainvälinen ympäristö, jossa on mahdollista tutkia ja kehittää uusia kierrätysmahdollisuuksia ja täysin uusia liiketoiminta-ajatuksia.
Tutkimuksellisesti hanke tukeutuu Centria AMK:n tekniikan soveltavaan - sekä Oulun yliopiston akateemiseen tutkimukseen. Tutkimusta on mahdollista suorittaa myös Centrian Ylivieskan tiloissa. Jatkotutkimusta sekä demonstrointia voidaan harjoittaa Vestian kiertotalouspuistossa.
Alueella ja sen lähiympäristössä on useita toimialaan liittyviä yrityksiä sekä aloittavaa kaivannaismineraalien alkutuotantoa. Lisäksi tämän kaltaista tulevaisuuden kierrätysongelmiin keskittyvää innovaatioympäristöä ei vielä ole muualla Suomessa.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

1. Materiaalikierrätykseen erikoistuneet ja erikoistuvat yritykset
2. Uusiin akkumateriaalien hyödyntämiseen erikoistuvat yritykset
3. Start-up yritykset
4. Tutkimuslaitokset

4.2 Välilliset kohderyhmät

1. Akkutoimisia laitteita valmistava teollisuus
2. Kaivannaisteollisuus
3. Sivutuotteita tuottava teollisuus

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 342 410

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 342 181

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 394 214

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 402 575

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Pohjanmaa

Seutukunnat: Ylivieskan, Haapavesi-Siikalatvan, Nivala-Haapajärven

Kunnat: Alavieska, Kalajoki, Siikalatva, Ylivieska, Sievi, Kärsämäki, Merijärvi, Oulainen, Pyhäjärvi, Nivala, Haapajärvi, Haapavesi, Pyhäntä

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Sukupuolineutraali hanke
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Ei
Sukupuolineutraali hanke
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Sukupuolineutraali hanke

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 10
Hankkeen vaikutukset kohdistuvat välillisesti merkittävässä määrin luonnonvarojen kestävän käytön edistämiseen hankkeessa luotavan toimintaympäristön ja innovaatioverkoston kautta. Tavoitteena on innovaatioverkostoa hyödyntäen tuottaa akkukierrätykseen, materiaalien hyödyntämiseen ja sivuvirtojen käsittelyyn liittyvää liiketoimintaa, jossa hyödynnetään akkumateriaalivirtoja siten, että neitseellisen raaka-aineen käyttöä voitaisiin vähentää.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 8
Hankkeen tuloksena syntyy uusi yhteistyöverkosto ja kiertotalouspuisto-ympäristö, jossa käynnistetään uusia teknologia- ja kehitysprojekteja sekä yrityksiä. Tästä toiminnasta syntyy uusia sovelluksia akkujen kierrätysmateriaalien ja akkukennojen “Second life” käyttöön. Akkukierrätyspuisto mahdollistaa täysin uusien materiaaliarvoketjujen ja tuotteiden syntymisen konventionaalisten toimintamallien rinnalle ja tilalle, jolloin myös hankkeen välilliset vaikutukset ulottuvat ilmastonmuutokseen vaikuttavien tekijöiden minimoimiseen.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 9
Tavoittelemalla hankkeessa toteutettavien toimenpiteiden seurauksena luonnonvarojen kestävää käyttöä ja ilmastonmuutoksen minimoimista, vaikutetaan välillisesti myös alueen kasvillisuuteen, eliöihin ja luonnon monimuotoisuuteen. Kierrätysmateriaalien käyttöä edistämällä ja jätteen määrää pienentämällä vaikutukset ovat merkittävät.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 9
Hankkeessa saavutettavilla toimenpiteillä on merkittävä välillinen vaikutus mm. maaperään ja kasvihuonekaasupäästöjen pienenemiseen uusien mahdollisten hankkeiden / yritysten akkumateriaalien kierrätykseen ja hyödyntämiseen liittyvän toiminnan kautta.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 6
Edellä esitettyyn viitaten hankkeella on positiivinen välillinen vaikutus myös Natura 2000 -ohjelmassa määriteltyihin kohteisiin ja näiden alueiden eliöstöön
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 10 0
Hankkeen tavoitteena on parantaa alueen yritysten taloudellista kestävyyttä selvittämällä akkumateriaalien hyödyntämiseen ja kierrätykseen liittyviä kysymyksiä sekä etsiä potentiaalisia materiaalien hyödyntämisvaihtoehtoja.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 9 0
Uusiutuvien energiamuotojen käyttö on merkittävä osa kiertotalouden ja resurssiviisaan toiminnan periaatteita, joiden edistämiseen hanke tähtää.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 10 0
Hanke perustuu alueen elinkeinoelämän vahvuuksiin ja tarpeisiin. Myös hankkeen vaikutukset ulottuvat pitkällä tähtäimellä koko alueen elinkeinoelämään. Lisäksi hanke tukee yritys- ja tutkimustoiminnan sekä koulutuksen kehittymistä alueella.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 9 0
Hanke lisää alueen yritysten, tutkimuslaitosten, viranomaisten ja muiden tahojen tietämystä kiertotalouden, teollisten symbioosien ja resurssitehokkuuden toimivuudesta ja mahdollisuuksista alueellamme.
Liikkuminen ja logistiikka 0 7
Hanke vaikuttaa välillisesti logistiikan taloudellisen kestävyyden kehittymiseen ajoneuvoissa hyödynnettävien akkuteknologioiden kehittämis-toimenpiteiden kautta.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 8
Hankkeen välillisenä vaikutuksena edistetään alueellista hyvinvointia ympäristöhaittojen minimoimisella ja siten luonnon monimuotoisuuden säilymisellä. Nämä saavutetaan edistämällä neitseellisten raaka-ainevarojen käytön minimointia ja lisää akkumateriaalien kierrättämistä.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Hanke on sukupuolineutraali.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Hanke on neutraali yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus huomioiden.
Kulttuuriympäristö 0 7
Hanke vaikuttaa välillisesti alueen kulttuuriympäristön säilymiseen minimoimalla teollisen toiminnan mahdollisia negatiivisia ympäristövaikutuksia ja riskejä.
Ympäristöosaaminen 10 0
Hanke tukee alueen ympäristöosaamisen kehittämistä merkittävästi uusien mahdollisten ympäristö- ja prosessiteknisten käsittely- ja hyödyntämismenetelmien avulla.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Tavoitteena on luoda akkumateriaalien kierrätykseen erikoistunut, alan yrityksiä houkutteleva kansainvälinen ympäristö, jossa on mahdollista tutkia ja kehittää uusia kierrätysmahdollisuuksia ja täysin uusia liiketoiminta-ajatuksia. Tutkimuksellisesti hanke tukeutuu Centria AMK:n tekniikan soveltavaan - sekä Oulun yliopiston akateemiseen tutkimukseen. Tutkimusta on mahdollista suorittaa myös Centrian Ylivieskan tiloissa. Jatkotutkimusta sekä demonstrointia voidaan harjoittaa Vestian kiertotalouspuistossa. Alueella ja sen lähiympäristössä on useita toimialaan liittyviä yrityksiä sekä aloittavaa kaivannaismineraalien alkutuotantoa.

Hankkeen aikana rakennettiin noin 60 yritystä (kotimaiset ja ulkomaiset yritykset) käsittävä kumppaniverkosto, joka mahdollistaa hankkeiden ja yhteistyön jatkokehittämisen. Käsiteltyjä teema-alueita olivat mm. akkujen testaus ja kunnon arviointi, käytettyjen akkujen käsittelyprosessin automatisointi, robotiikka, Industry4.0 ratkaisujen soveltaminen, digitaaliset kaksoset, materiaalikartoitukset, lainsäädäntö, erilaisten simulaatioiden ja virtuaalisen testausympäristön kehittäminen (koetehdas), turvallisuus ja logistiikkaratkaisut, ICT sovellukset jne. Hankkeen tarjoamat resurssit ja palvelut yhdessä yritys- ja kumppaniverkoston kanssa mahdollistavat uusien liiketoimintamallien kehittämisen, yritysten ja T&K-toimijoiden yhteiset tutkimus- ja tuotekehityshankkeet sekä kotimaiset ja kansainväliset kontaktit ja yhteistyön. Akkupuisto-hankkeen tulosten pohjalta voidaan tarjota kiinnostuneille yrityksille laboratorio-, testaus ja toimitiloja, virtualisointiympäristön sekä laitteita tuote- ja palvelukehityksen tarpeisiin helpottaen yritysten mahdollisuuksia kehittää uusia ratkaisuja akkuteollisuuteen, akkujen kierrätykseen ja esimerkiksi niihin liittyviin energiaratkaisuihin.

Hankeen aikana on osallistuttu useisiin kymmeniin kansallisiin ja kansainvälisiin webinaareihin sekä EU-tasolla että muilla foorumeilla ja akkuteollisuusalan webinaareihin sekä matchmaking-tilaisuuksiin, lisäksi on esitelty hanketta kiinnostuneille yrityksille puhelimitse ja erillisissä Teams-palavereissa. Yritysten kanssa käydyissä keskusteluissa on myös saatu tietoa yritysten kiinnostuksen kohteista, tavoitteista, haasteista ja roolista akkuarvoketjussa. Hankkeessa on tehnyt useita yritysvierailuja Hankkeen sisällöstä on saatu positiivista palautetta useilta kymmeniltä yrityksiltä, joille hanke on esitelty ja sitä on pidetty yritysten näkökulmasta mielenkiintoisena kokonaisuutena.

Laajempaa yritysvierailujen toteuttamista on haitannut merkittävästi korona pandemia koko hankkeen alusta lähtien, mikä on vähentänyt potentiaalisten yritysvierailujen määrää. Sitä huolimatta on onnistuttu saamaan 60 yritystä mukaan verkostoon ja yhteistyöhön aktiivisen kontaktoinnin, verkkokokousten ja muun yhteistyön kautta.

Hankkeessa toteutettiin yhteistyömalli Akkupuisto-hankkeen yritysverkoston ja oppilaitosten ja yliopistojen kesken. Ajatuksena on mahdollistaa yritysverkostosta tulevien lopputyöaiheiden välittäminen Akkupuisto-hankkeen kautta eri alojen opiskelijoille ja samalla mahdollistaa alan tuntemuksen ja osaamisen lisääntyminen samalla kun yritykset saavat tekijöitä alan haasteisiin ja opiskelijat käytännön tuntumaa akkuteollisuusalalle sekä mahdollisesti rekrytoituvat yrityksiin.