Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A75905

Hankkeen nimi: SavoFarm 4.0

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.2.2020 ja päättyy 31.10.2022

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Savon liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä

Organisaatiotyyppi: Kuntayhtymä

Y-tunnus: 0214765-5

Jakeluosoite: PL 30

Puhelinnumero: 0400 827 251

Postinumero: 74101

Postitoimipaikka: Iisalmi

WWW-osoite: http://www.ysao.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Leena Toivanen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: hankepäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: leena.toivanen(at)ysao.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0400792830

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Pohjois-Savossa maatalous on erikoistunut maidon ja lihan tuotantoon, josta on saatu tähän asti paras tuotto pienistä peltolohkoista ja alueella vallitsevista ilmasto-olosuhteista. Ilmastonmuutoksen eteneminen ja kuluttajien kasvava ympäristötietoisuus haastavat viljelijät huomiomaan oman toimintansa ympäristövaikutukset. Ympäristövaikutusten lisäksi tuotantopanosten kalliit hinnat edellyttävät entistä tarkempia toimenpiteitä maatiloilla, jotta saavutetaan optimaalinen tuottavuus. Teknologiakehitys maailmalla on erittäin nopeaa ja uusia teknologisia sovelluksia saapuu Suomeenkin jatkuvasti. Nuorten keskuudessa maatalousalaa ei useinkaan mielletä kovin teknologiaorientoituneeksi tai digitaaliseksi. Maatalousalalla on kuitenkin useita työtehtäviä, joissa teknologia- ja digiosaamista tarvitaan. Maakuntaan tarvitaan tietoa ja osaamista uusimmista maatalousteknologia-alan innovaatioista, joka mahdollistavat entistä tehokkaamman, kannattavamman ja ympäristöystävällisemmän tuotannon sekä tukevat kotieläinten hyvinvointia maatiloilla. Lisäksi on luotava malli, jonka avulla teknologiaosaamista päivitetään jatkuvasti ja siirretään maatalousalan yrittäjille ja työntekijöille.

Hankkeen tavoitteena on aloittaa alueellinen tulevaisuuden maatalouden tuotannon kilpailukyvyn kohentaminen käytettävien tuotantopanoksien digitaalisen optimoinnin avulla. Hankkeessa kehitetään maatalouden tuotantoprosessien digitaalisen seurannan, prosessinhallinnan ja täsmäviljelyn osaamiskeskittymää. Osaamiskeskittymästä tullaan muodostamaan yritysten ja yrittäjien, ammattiopiston, ammattikorkeakoulun ja tutkimusorganisaatioiden yhteinen TKIO-alusta, jossa eri osaamis- ja toimialojen yhteistoiminnan tavoitteena on tulevaisuuden verkostoitunut maatila, SavoFarm. Osaamiskeskittymän tarjoamilla palveluilla mahdollistetaan osaltaan maakunnan maatilojen kehittyminen ja voimakkaassa teknologisessa kehityksessä mukana pysyminen. Verkoston yhteistyön tiivistyminen laitteita ja tiloja yhdessä hyödyntämällä tulee lisäämään alueen yrittäjien osaamista.

Hankkeessa kehitetään TKIO-ympäristöstä kestävän kehityksen osaamiskeskus, joka pyrkii käsittelemään kokonaisympäristötehokkuuden haastetta ja auttamaan seuraavan sukupolven osaajia maatalouden tärkeimpien ongelmien ratkaisemisessa. Organisaatioiden yhteistyön tiivistyminen laitteita, järjestelmiä ja tiloja yhdessä hyödyntämällä mahdollistetaan uuden teknologian tehokkaampi hyödyntäminen sekä uusien innovaatioiden syntyminen alueelle.

Tämän hankkeen yhteistyöverkostolla Ylä-Savon ammattiopiston Peltosalmen maatila muodostaa merkittävän ja paikallisen tutkimuskeskittymän Pohjois-Savoon. Ylä-Savon ammattiopiston Peltosalmen maatilan navetta varustetaan datan keruujärjestelmillä prosessitiedon analysoimiseksi. Tarkoituksena on kerätä tietoja, joiden avulla tunnistetaan mm. eläinten käyttäytymiseen ja hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä. Analysoinnin kautta voidaan puuttua ennaltaehkäisevästi ongelmien kehittymiseen ja tehdä tarvittavat muutokset. Lisäksi hankitaan täsmäviljelyyn ja sen seurantaan tarkoitettua pilotointilaitteistoa, joiden käyttöä kehitetään yhteistyössä ohjelmistosuunnittelijoiden kanssa. Uudella teknologialla edistetään ympäristön ja eläinten hyvinvointia sekä nostetaan kotimaisen ruoan arvostusta entisestään.

Tulevaisuuden osaamiskeskittymän kehittämiseen liittyvät toimenpiteet koostuvat viidestä (5) työpaketista:
TP1) Osaamiskeskittymän toimintamallin luominen
TP2) Tarvekartoitus yritysten kehittämistoimista
TP3) Osaamiskeskittymän suunnittelu ja pilotoinnit
TP4) Osaamisen jakamisen kehittämissuunnitelma
TP5) Tiekartan laadinta

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen kohderyhmänä ovat alueen maaseutuyrittäjät ja Ylä-Savon ammattiopiston, Savonia-ammattikorkeakoulun sekä Luonnonvarakeskuksen maatalousalan TKIO-henkilöstö sekä opettajat.
Hankkeen tärkeän kohderyhmän muodostavat tulevaisuuden digitaalisesta maataloustuotannon ohjaamisesta ja tuottavuuden kehittämisestä kiinnostuneet pohjoissavolaiset maatalousyritykset.
Maatalousalan koneita, laitteita ja järjestelmiä tuottavat ja myyvät yritykset sekä arvoketjun muut tuotantolaitokset ovat osaltaan muutoksen mahdollistava kohderyhmä.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välillisesti kohderyhmänä on koko pohjoissavolainen elintarvikkeiden alkutuotannon tilat sekä yhteistyöoppilaitoksien opettajat ja opiskelijat valtakunnan tasolla.

Kohderyhmänä ovat hankkeessa kehitettävän uuden teknologiatiedon saajina maatalousalaa tukevat tutkimus-, neuvonta- ja kehittämisorganisaatiot.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 302 807

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 251 842

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 461 359

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 383 841

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Savo

Seutukunnat: Kuopion, Ylä-Savon, Sisä-Savon

Kunnat: Lapinlahti, Kiuruvesi, Sonkajärvi, Suonenjoki, Kuopio, Vieremä, Pielavesi, Iisalmi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 1, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeen valmistelussa ja siihen suunnitelluissa toimenpiteissä on huomioitu sukupuolinäkökulma. Maatalousala on perinteisesti mielletty koneisiin ja tekniikkaan liittyen miesvaltaiseksi. Alalla työskentelee kuitenkin paljon naisia. Kehittyvä ja tässäkin hankkeessa kehitettävä uusi tki-ympäristö tarvitsee niin naisia kuin miehiä. Hankkeen toimenpiteet toteutetaan sukupuolineutraalisti. Hankkeen tuloksia tullaan jakamaan avoimesti kaikille kiinnostuneille toimialalla. Tiedotustyössä ei korosteta erityisesti sukupuolta.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen toimenpiteet on suunniteltu siten, että ne sopivat molemmille sukupuolille.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoitteena ei ole sukupuolten tasa-arvon edistäminen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 7 9
Hankkeen toimilla on etenkin pitkällä aikavälillä vaikutusta luonnonvarojen käytön kestävyyteen. Tehokkaampi materiaalivirtojen ohjaaminen säästää resursseja koko maatalouden tuotantoketjun kaikissa vaiheissa, joihin liittyvää kone- ja itk-teknologiaa tässä hankkeessa kehitetään.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 6 8
Hankkeen toimilla on vaikutusta eritysiesti välillisesti ilmastonmuutoksen hillintään maatalouden materiaalivirtojen hallinnan kautta. Teknologian kautta tunnistettavat hukat voidaan minimoida, jolloin tuotantomateriaaleja ei tarvita niin paljoa.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 5 8
Hankkeen toiminta vaikuttaa pitkällä aikavälillä luonnon monimuotoisuuden säilymiseen tehokkaampana osaamisena hyödyntää maatalouden tuotantoresursseja.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 5 8
Hankkeen toimien kautta esim. peltojen käyttö tehostuu välillisesti, mikä vaikuttaa mm. vähentyneinä koneajoina pelloilla mm. maan tiivistymiseen ja ravinteiden ohjautumiseen valumavesien mukana pohjaveteen. Paremmin voivat pellot toimivat hiilinieluna.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 4 7
Hankkeessa ei tehdä töitä Natura 2000 -ohjelman alueilla. Kaikki vähentyvä rasite hyödyttää luontoa monipuolisesti.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 9 10
Hankkeessa toteutettavat kehittämistoimet sekä tki-ympäristö kohdistuvat juuri materiaalin käyttötehokkuuden kehittämiseen. Hankkeen tuloksia voidaan tarkastella välittöminä mitattuina tuloksina tki-ympäristön kautta, joita kehitetään edelleen pitkäkestoisesti siirtyen maatalousalan osaamisen kehittymisen kautta toimialalla hyödynnettäväksi.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 4 6
Hankkeen kehittämistoimien kautta voi nousta esiin tarpeita sekä mahdollisuuksia hyödyntää tai kehittää uusiutuvan energian ratkaisuja. Välillisesti hankkeen toiminta vaikuttaa tuotantopanosten optimoinnin kautta energian käytön vähentämiseen ja sitä kautta vähähiilisempään toimintaan luonnonvara-alalla.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 7 8
Hankkeen välittömissä kehittämistoimissa hyödynnetään tarvittavia elinkeinoelämän asiantuntijoita. Paikallinen asiantuntijaverkosto on keskeisessä roolissa toteuttamassa hanketta ja paikallinen elinkeinoelämä suorana kohderyhmänä saamaan hankkeessa kehitettävää uutta tietoa. Välillisesti, pitkällä aikavälillä elinvoimainen luonnonvara-alan toiminta Pohjois-Savossa luo uusia työpaikkoja esim. kehittyvän teknologian kautta. Tuottavampi maatalous työllistää ja kenties myös luo uusia tuotteita sekä palveluita.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 7 9
Hankkeen toiminnan kautta elinkeinoelämä voi nähdä tarpeita lähteä kehittämään aineettomia tuotteita ja palveluita. Hankkeen toteuttajat koulutus- ja tutkimusorganisaatioina tuottavat hankkeen tuloksiin pohjautuen uusia osaamisen kehittämistuotteita sekä palveluita mm. yhteistyö hankepari Maatila 2030 (ESR)-hankkeen kautta sekä luonnollisesti myös omana työnään.
Liikkuminen ja logistiikka 3 7
Hankkeen toimet eivät suoraan vaikuta liikkumiseen ja logistiikkaan. Välillisesti tuotannon optimimoinnin kautta konetyötä esim. pelloilla tulee olemaan vähemmän.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 4 9
Hankkeen toiminnan aikana ei ole juurikaan välittömiä vaikutuksia hyvinvoinnin edistämiseen. Pitkällä aikavälillä uuden teknologian kehittämis- ja käyttöosaaminen lisäävät maatalousalan toimijoiden osaamista ja sitä kautta työllistymistä kuin myös mahdollisuuksia moniosaajuuteen kouluttautumisen kautta esim. maatalousteknologia osaamisen kautta, joka työelämän mukaan vaatii uusia osaajia ja joita ei Pohjois-Savosssa ole tällä hetkellä tarjolla.
Tasa-arvon edistäminen 8 9
Hanke edistää naisten ja miesten tasa-arvoituutta maatalousalalla. Hankkeen toimet eivät ole sukupuolisidonnaista. Hankkeen toiminnan tiedottamisessa huomioidaan tarvittaessa naisten tai miesten esiin nosto esim. työnteon mahdollisuudet maatalousalalla.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 5 4
Hankkeen tomilla ei ole suoraan vaiktuusta yhteiskunnalliseen ja kulttuurien yhdevertaisuuteen. Maatalousalalla työskentelee eri kulttuuritaustoista tulevia, tämä huomioidaan hankkeen toimijoiden tiedotustyössä positiivisena asiana ja mahdollisuutena levittää hankkeen tuloksia.
Kulttuuriympäristö 2 4
Hankkeen toimilla ei juurikaan suoria vaikutuksia. Pohjoissavolainen kulttuuri- ja toimintaympäristö rakentuvat vahvasti maaseudun ympärille, jonka elinvoimaisena säilymistä tämä hanke tukee.
Ympäristöosaaminen 9 10
Hankkeen toimien kautta hankkeen toteuttajien ympäristöteknologia osaaminen kehittyy välittömästi. Välillisesti osaaminen siirtyy myös elinkeinoelämän hyödynnettäväksi. Hankkeessa tehtävä teknologinen kehitystyö yhdistää niin ympäristön käyttöön liittyvät koneet kuin myös ympäristöjärjestelmien hyödyntämistä esim. navetan energiaratkaisut sekä tuotantoprosessin optimointi.

9 Loppuraportin tiivistelmä

SavoFarm 4.0 -hankkeen tavoitteena oli luoda osaamiskeskus, jonka toiminnan ja tavoitteiden suunnitteluun osallistuvat hankkeen toteuttajien Savonia-ammattikorkeakoulu, Luonnonvarakeskus sekä Ylä-Savon ammattiopiston asiantuntijat sekä alueen elinkeinoelämä. Hankkeen tavoitteena oli määrittää alueellisen tulevaisuuden maatalouden kilpailukyvyn tarpeet. Hankkeessa on selvitetty ja kehitetty maatalouden tuotantoprosessien digitaalista seurantaa ja sen tulevaisuustarpeita, -prosessinhallintaa sekä täsmäviljelyn mahdollisuuksia vaikuttaa maatalouden kannattavuuteen.

Hankkeen keskeisenä tavoitteena on ollut luoda pohja sekä tulevaisuuden Tiekartta, alueellisesti yhteiselle Osaamiskeskukselle. Hankkeen tuloksena on määritetty Osaamiskeskittymän toiminnan kuvaus, jossa toimijoina ovat hankkeen toteuttajat hyödyntäen toimintaympäristöjään TKI-alustoina. Osaamiskeskittymän toiminta pohjautuu hankkeessa selvitettyihin tulevaisuuden kehittämistarpeisiin, jotka on kuvattu Tiekarttana. Osaamiskeskittymän kokoamiseen on osallistunut niin hankkeen toteuttajaorganisaatioiden kuin työelämän edustajia sekä maatalousyrittäjiä. Osaamiskeskittymän toiminta käynnistyy hankkeen päättymisen jälkeen verkostoyhteistyönä. Organisaatioiden yhteistyön tiivistyminen laitteita, järjestelmiä ja tiloja yhdessä hyödyntämällä mahdollistetaan uuden teknologian tehokkaampi hyödyntäminen sekä uusien innovaatioiden syntyminen alueelle. Myös luonnonvara-alan koulutusosaaminen tiivistyy ja hyödyttää maatalouden yrityksiä niin uutena ja ajanhermolla olevana koulutusosaamisena kuin myös yrittäjien- sekä työntekijöiden osaamisena. Yhteistyö tulee kytkeytymään paikallisena toimintana myös valtakunnallisiin AgriHubi sekä ÄlyAgri -verkostoihin.

Hankkeessa on koottu maatilojen sekä koulutusorganisaatioiden käyttöön maatalouden keskeisistä koneista ja laitteista tuloskortit. Tuloskorteissa kuvataan eri uutta teknologiaa edustavien koneiden ja laitteiden hyödyllisyyttä sekä muuta tietoa suoraan käytettäväksi esim. investointeja varten. Tuloskortit ovat luettavissa sähköiseltä Thinglink-alustalta sekä pdf-tulosteena. https://ysao.fi/2022/03/07/savofarm-4-0/ sekä https://ysao.fi/tyoelama-yhteistyo/ysao-kehittaa/