Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A75954

Hankkeen nimi: Kestävän asumisen palvelut yhdessä kehittäen - ASKEL

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 3.2. Uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.3.2020 ja päättyy 30.9.2021

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Uudenmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Lab-ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2630644-6

Jakeluosoite: PL 214

Puhelinnumero: 03 828 18

Postinumero: 15101

Postitoimipaikka: Lahti

WWW-osoite: http://www.lab.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Carita Tanskanen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: TKI-asiantuntija

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: carita.tanskanen(at)lab.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 044 708 5167

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

TARVE
Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja kiertotalouteen siirtymiseksi tarvitaan kestävämpiä kuluttamisen malleja sekä uusia palveluita niiden tueksi. Uudet, vähähiiliset palvelut mahdollistavat uudenlaisten kuluttamisen mallien käyttöönottoa ja kannustavat viemään kuluttamista kestävämpään suuntaan. Jakamistalouden ja kiertotalouden uusiin ratkaisuihin liittyy merkittävä mahdollisuus alueen talouskasvulle ja uudelle liiketoiminnalle. Ympäristön kannalta suuri ja myönteinen vaikutus on mahdollista saada aikaan panostamalla etenkin asumiseen ja liikkumiseen liittyviin palveluihin.

Hanke kytkeytyy Päijät-Hämeen maakuntastrategiaan ja -ohjelmaan (2018–2021) yhdistämällä kaksi älykkään erikoistumisen kärkeä, kiertotalouden ja muotoilun. Uudenlaiset palvelut tukevat alueen elinkeinotoiminnan kasvua sekä vahvistavat asukasyhteisöiden vähähiilisyyttä ja yhteisöllisyyttä lisäten asuinalueiden ja seudun vetovoimaa. Hanke toteuttaa myös Päijät-Hämeen kiertotalouden tiekartan ’uudet palvelut’ -painopistealueen tavoitteita. Hankkeen tarve on muotoutunut Päijät-Hämeen kiertotalouden tiekartan tavoitteiden pohjalta sekä yhteistyössä alueen sidosryhmien kanssa.

Hanke pureutuu jakamis- ja kiertotalouden etenemisen keskeiseen pullonkaulaan: heikkoon yhteyteen asukkaiden tarpeiden ja alueen elinkeinoelämän palvelutarjonnan välillä. Käyttäjillä ei ole riittävästi tietoa kestävää asumista tukevista palveluista, tai palvelut eivät täysin vastaa käyttäjien tarpeita. Palvelumuotoilun avulla, palvelupolkuja käyttäjälähtöisesti analysoiden voitaisiin vahvistaa kysynnän ja tarjonnan välistä yhteyttä, mikä lisäisi palveluiden kysyntää ja tuottaisi uusia, yhdessä käyttäjien kanssa kehitettyjä palveluja.

Hankkeen taustalla on myös Interreg Europe -ohjelman rahoittama CECI-hanke (2019-2023), jossa etsitään hyviä käytäntöjä asukkaiden osallistumisesta kiertotalouteen ja pyritään kehittämään alueellista EAKR-ohjelmaa tämä aihepiiri paremmin huomioivaksi. CECI-hankkeessa laaditaan Päijät-Hämeelle alueellinen toimintasuunnitelma asukkaiden ja elinkeinoelämän roolin vahvistamiseksi kiertotaloudessa.

TAVOITTEET
Hankkeen tavoitteena on helpottaa asukkaiden siirtymistä uusien, vähähiilisten palveluiden käyttöönottoon sekä parantaa yritysten valmiuksia niiden tuottamiseen uudistuvilla markkinoilla. Hanke pyrkii vahvistamaan kysynnän ja tarjonnan yhteyttä asukkaiden ja elinkeinoelämän välillä tukemalla uusien palveluiden kehittämistä asukkaiden ja yritysten yhteiskehittämisenä. Hankkeen tavoitteena on kehittää ja testata kolmen eri yrityksen tarjoamia palveluita.


TOIMENPITEET
Työpaketissa 1 kehitetään palvelupolkuja selventämällä lähtötilanne, järjestämällä kaksi työpajaa yhteistyössä asukkaiden, LABin, ja palveluja kehittävien yritysten kanssa, testaamalla palveluiden pilottiversiot ja arvioimalla palvelupolkumalli toisessa asukasyhteisössä.
Viestintätyöpaketissa 2 tuotetaan kolme yleistajuista, asukkaille suunnattua videota, joissa esitellään uusien asumiseen liittyvien, vähähiilisten ratkaisuiden käyttöönottoa. Palvelupolun kehittämisprosessista, toimenpiteiden 1.4-1.5 tulosten pohjalta, kirjoitetaan pk-yrityksille suunnattu tiivis, artikkelimuotoinen raportti, johon erityisesti liittyy visuaaliset mallinnukset palvelupoluista, niissä olevista palveluvaiheista ja asiakkaita helpottavista kontaktipisteistä. Tulosten julkistamistilaisuus järjestetään osana Anttilanmäen kyläjuhlaa, Lahti Green Capital -vuoden yhteydessä elokuussa 2021.


TULOKSET

Työpaketti 1: Palvelupolun kehittäminen
1.1 Lähtötila-analyysi (1 kpl)
1.2 Työpajat (2 kpl)
1.3 Yrityksille kohdennetut palvelupolkukuvaukset (3 kpl)
1.5 Keskustelutilaisuus (1 kpl)

Työpaketti 2: Viestintä
2.1 Asukkaille suunnatut videot (3 kpl)
2.2 Pk-yrityksille suunnattu raportti (1 kpl)
2.3 Tiedotteet ja uutiset (8kpl)
2.4 Tulosten julkistamistilaisuus (1 kpl)

Hanke edistää uusien, liiketoimintapotentiaalin sisältävien palveluiden kehitystyötä sekä hankkeessa tehtävän palvelupolkutestauksen että hankkeen tuloksena syntyvän raportin välityksellä. Uusia mahdollisuuksia yhteistyölle Lab-ammattikorkeakoulun ja alueen elinkeinotoiminnan välille syntyy, kun hankkeessa tunnistetaan mahdollisia palveluntarjoajia luomaan vähähiilisiä, kiertotalouteen perustuvia uusia palveluita. Hankkeessa kehitettyä palvelupolkumallia voidaan hyödyntää yhteistyössä yritysten kanssa.

Lyhyellä aikavälillä hanke lisää Päijät-Hämeen asukkaiden ja yritysten keskuudessa tietoisuutta vähähiilisistä asumiseen liittyvistä uusista palveluista sekä mahdollisuuksista uusien, vähähiilisten palveluiden yhteiskehittämiseen asukkaiden ja yritysten yhteistyönä. Hanke tuo Päijät-Hämeelle sekä kansallista että kansainvälistä näkyvyyttä asumisen vähähiilisten ratkaisuiden myötä. Hankkeesta saatuja esimerkkejä, kuten syntyneitä videoita, voidaan monipuolisesti hyödyntää kestävään asumiseen liittyvän tietoisuuden lisäämisessä, uusien liiketoimintakonseptien kehittämisessä sekä Päijät-Hämeen kiertotalousosaamisen markkinoinnissa.

Pitkällä aikavälillä tietoisuuden lisääminen kasvattaa sekä kysyntää että vahvistaa elinkeinoelämän mahdollisuuksia uusien vähähiilisten palveluiden luomiseen. Vähähiilistä asumista edistävien palveluiden tarjonnan kasvu lisää asuinalueiden ja seudun vetovoimaa.


HORISONTAALISET PERIAATTEET
Hanke tavoittelee asukasyhteisölähtöistä muutosta kulutuskäyttäytymisessä ja alueen palvelutarjonnassa. Pyrkimys kestävään kuluttamiseen ei ole sukupuolisidonnainen, eikä kestäviin palveluihin yleisesti ottaen liity sukupuolisidonnaisuutta. Hankkeessa vaikutetaan paikallisten yritysten mahdollisuuksiin vastata kuluttajien tarpeisiin ympäristötavoitteet huomioiden.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaisia kohderyhmiä ovat vähähiilisiä palveluita tarjoavat yritykset ja niiden kautta asukkaat. Hankkeen tulokset edistävät kestävää asumista Päijät-Hämeessä ja auttavat alueen elinkeinonharjoittajia luomaan ja kehittämään vähähiiliseen kuluttamiseen sopivia palveluja.
Hanke tukee erityisesti hankkeeseen osallistuvien asukasyhteisöiden kiertotaloustoimintaa ja tarjoaa heille positiivista näkyvyyttä. Anttilanmäki-Kittelän kiertotaloustoimintaa voidaan esitellä sekä Suomessa että kansainvälisesti yhtenä edelläkävijäalueena, mikä toisi myös Päijät-Hämeen alueelle positiivista näkyvyyttä.

4.2 Välilliset kohderyhmät

ASKEL-hankkeessa kehitetyistä käytänteistä viestitään kansainvälisen CECI-hankkeen kautta, joten tuloksista hyötyvät myös CECI-hankkeen kansainvälisten hankekumppaneiden edustamien alueiden asukkaat ja yritykset

Lisäksi hankkeen tuloksista viestitään Lahti Green Capital 2021 -vuoden yhteydessä.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 70 000

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 67 599

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 100 000

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 96 570

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Päijät-Häme

Seutukunnat: Lahden

Kunnat: Lahti

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hanke tavoittelee asukasyhteisölähtöistä muutosta kulutuskäyttäytymisessä ja alueen palvelutarjonnassa. Kohderyhmänä ovat Päijät-Hämeen asukasyhdistykset sekä palveluita tarjoavat yritykset. Kaupunkialueella asui v. 2017 Päijät-Hämeen väestöstä 77,5 % ja heistä 51,8 % oli naisia (Tilastokeskus, 2019). Naisten osuus yrittäjistä koko Suomessa vuonna 2018 oli noin 33,7 % (Tilastokeskus, 2019). Pyrkimys kestävään kuluttamiseen ei ole sukupuolisidonnainen, eikä kestäviin palveluihin yleisesti ottaen liity sukupuolisidonnaisuutta.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeessa tehtävät lähtötila-analyysit ja testaukset pyrkivät huomioimaan mahdolliset erot sukupuolten välillä. Hankkeesta saatavat tuotokset kehitetään siten, että ne ovat yleistettäviä ja skaalautuvia käyttäjien tai palveluntarjoajien sukupuolesta riippumatta.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite ei ole sukupuolten tasa-arvon edistäminen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 7 9
Hankkeen tavoitteena on edistää kulutustottumuksia ja palveluita, joihin siirtyminen tukee luonnonvarojen kestävää käyttöä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 7 7
Hankkeen tavoitteena on edistää kulutustottumuksia ja palveluita, jotka auttavat vähentämään asumisen hiilidioksidipäästöjä.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 7 8
Hankkeen tavoitteena on edistää kulutustottumuksia ja palveluita, jotka tehostavat energia- ja materiaalitehokkuutta.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 5 5
Hankkeessa testattavat palvelut voivat sisältää siirtymistä uusiutuvien energianlähteiden käyttöön.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 9 9
Hankkeessa vaikutetaan paikallisten yritysten mahdollisuuksiin vastata kuluttajien tarpeisiin ympäristötavoitteet huomioiden
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 3 3
Hankkeessa testattavat palvelut voivat perustua jakamistalouteen.
Liikkuminen ja logistiikka 3 3
Hankkeessa testattavat palvelut voivat liittyä esimerkiksi jaettaviin kulkuneuvoihin.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 5 7
Uusien palveluiden tavoitteena on helpottaa siirtymistä kestävään kuluttamiseen.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kulttuuriympäristö 3 3
Palvelut voivat lisätä asukasyhteisöiden yhteisöllisyyttä ja kannustaa vaalimaan myös kulttuuriympäristöä.
Ympäristöosaaminen 9 10
Hanke pyrkii lisäämään tietoisuutta kuluttamisen ja palveluiden ympäristövaikutuksista asukkaiden ja yritysten keskuudessa.

9 Loppuraportin tiivistelmä

LAB-ammattikorkeakoulun Kestävän asumisen palvelut yhdessä kehittäen – Askel -hankkeessa kehitettiin ja testattiin asukasyhteisöille suunnattuja ympäristövastuullisia palveluja yhdessä asukkaiden ja yritysten kanssa palvelumuotoilua hyödyntäen. Hankkeen tavoitteena oli helpottaa asukkaiden siirtymistä kohti kestävämpää arkea sekä auttaa yrityksiä luomaan uudenlaista, ympäristövastuullista liiketoimintaa. Palvelujen kehittäminen asukaslähtöisesti vahvistaa kysynnän ja tarjonnan yhteyttä asukkaiden ja yritysten välillä. Uudet, kestävät palvelut tukevat alueen liiketoiminnan kasvua sekä vahvistavat asukasyhteisöiden yhteisöllisyyttä lisäten asuinalueiden ja seudun vetovoimaa.
Hanke toteutettiin yhteistyössä kahden asukasyhteisön, Anttilanmäki-Kittelän asukasyhdistyksen sekä Asunto Oy Jalkarannan-Metsän taloyhtiön kanssa. Hankkeessa palvelutarjontaansa kehittivät kolme eri yritystä. Mukana olleet yritykset ja palvelukonseptit olivat Torikauppa Pupun Kasviskassi, ohjelmistoyritys CoReorientin virtuaalilainaamo-alusta ja energiayhtiö Lahti Energian Reiot-olosuhdeseurantapalvelu. Hankkeen rahoitti Päijät-Hämeen liitto.
Hankkeen keskeiset toimenpiteet koostuivat palvelujen kehittämisen ja viestinnän työpaketeista. Palvelujen kehittämiseen kuului selventää lähtötilanne, järjestää kaksi työpajaa yhteistyössä Anttilanmäki-Kittelän asukkaiden, projektitiimin, ja palveluja kehittävien yritysten kanssa, testata palveluiden pilottiversiot ja arvioida palvelupolkumallit Asunto Oy Jalkarannan-Metsän asukasyhteisössä. Viestinnän osalta tuotettiin kolme yleistajuista, asukkaille suunnattua videota, joissa esiteltiin uusien asumiseen liittyvien, vähähiilisten palveluiden käyttöä. Palvelupolkujen kehittämisprosessista kirjoitettiin pk-yrityksille suunnattu tiivis opas asukaslähtöisestä palvelupolkuprosessista nimeltä ”Askeleet asukaslähtöisiin palveluihin”. Tulosten julkistamistilaisuus järjestettiin osana Anttilanmäen kyläjuhlaa, elokuussa 2021.