Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A75978

Hankkeen nimi: Elintarvikeketjun ekoteolliset symbioosit – soveltuvuus Etelä-Savoon (ETES)

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2020 ja päättyy 31.12.2021

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Etelä-Savon maakuntaliitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Helsingin Yliopisto

Organisaatiotyyppi: Yliopisto

Y-tunnus: 0313471-7

Jakeluosoite: Ruralia-instituutti, Lönnrotinkatu 7

Puhelinnumero: 02941911

Postinumero: 50100

Postitoimipaikka: Mikkeli

WWW-osoite: https://www.helsinki.fi/

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Juha Helenius

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: professori, tutkimusjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: juha.helenius(at)helsinki.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0408493025

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

ETES-hankkeen tavoite on tuottaa esiselvitys ja suunnitelma ekoteollisiin symbiooseihin perustuvan elintarvikeketjun (ns. agroekologiset symbioosit: AES) eli AES-mallin mukaisen yrittämisen käynnistämiseksi Etelä-Savossa. AES on Suomessa, hakijan aiemmassa hankkeessa (Ympäristöministeriö, RAKI-ohjelma) luotu ja pilotoitu bio- ja kiertotalouden ehdot täyttävä uusi ruokaketjun yritystoimintamalli, joka ei ainoastaan ole bioenergiaomavarainen vaan ruoan lisäksi tuottaa bioenergiaa muuhun tuotantotoimintaan ja liikenteeseen. AES-malli ei korjaa vanhaa järjestelmää, vaan tarjoaa rinnalle/tilalle uuden, ilmastotehokkaan ja ravinteet kierrättävän järjestelmän. Ekologisen kestävyyden reunaehtona AES on paikallistettu elintarvikejärjestelmä. Paikallistettuna ja ekosysteemiseen mittakaavaan yhteensopivana se on hajautettu ja siten toimitusvarma, toisin kuin fossiilitalouden keskitetty elintarvikeketju, joka on altis kasvaville ympäristöllisten, taloudellisten ja yhteiskunnallisten olosuhteiden vaihteluille. Paikallistaminen tukee maaseudun yritystoiminnan ja maaseutukuntien elinvoiman kasvua. ETES-hanke selvittää ja tuottaa tarvittavat lähtötiedot, tunnistaa ja sitouttaa tarvittavia yksityisiä ja julkisia toimijoita ja tuottaa hankesuunnitelman AES-toimintamallin mukaisen ruokajärjestelmän pilotointiin Etelä-Savossa; maakunta toimisi valtakunnallisesti ja kansainvälisesti edelläkävijänä. Hankkeessa toteutetut selvitykset, sen tunnistamat toimijaryhmät ja –verkostot sekä ja yhteisesti tuotettu hankesuunnitelma käynnistettäväksi pilotointihankkeeksi ovat ETES-hankkeen tulokset.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Välitön kohderyhmä ovat ruokaketjun toimijat, erityisesti maatalousyritykset, elintarvikeyritykset, energialaitokset, ketjulle logistiikkapalveluja tarjoavat yritykset, elintarvikekauppiaat sekä näille keskeisiä palveluja tuottavat yritykset ja organisaatiot. Esiselvityshankkeen kohderyhmä ovat myös julkisessa hallinnossa kunnalliselta tasolta keskusten kautta valtakunnalliseen tasoon ruokajärjestelmässä toimivat poliitikot, viranomaiset, koulutuksen, tutkimuksen ja kehittämisen edustajat.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välillinen kohderyhmä on kuluttaja ja ruokakansalainen: esiselvitys palvelee sitä kehittämistavoitetta, että kuluttaja-kansalaisella on tulevaisuudessa mahdollisuus syödä kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisessa ruokajärjestelmässä.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 94 287

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 94 280

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 134 696

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 134 685

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Etelä-Savo

Seutukunnat: Mikkelin, Savonlinnan, Pieksämäen

Kunnat: Hirvensalmi, Rantasalmi, Sulkava, Pieksämäki, Pertunmaa, Enonkoski, Puumala, Mäntyharju, Kangasniemi, Mikkeli, Juva, Savonlinna

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Hanke on sukupuolineutraali.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Ei
Hankkeessa noudatetaan Helsingin yliopiston sukupuolisen tasa-arvoisuuden lähtökohtaa.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Ei ole.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 10
AES toteuttaa kiertotalouden tavoitteita
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 10
AES korvaa fossiilista energiaa uusiutuvalla bioenergialla
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 3
AES korostaa nurmiviljelyn roolia alkutuotannossa; nurmilla myönteinen vaikutus monimuotoisuuteen erityisesti yksipuoliseen peltokasvituotantoon verrattuna.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 5
AES toteuttaa kiertotaloutta palauttamalla elintarvikeketjun ylitteitä biokaasutusrejekteinä peltoviljelyn maanparannukseen ja lannoitukseen: tämä sekä bionurmiviljely vähentävät peltomaiden khk-päästöjä ja lisää hiilivarastoja.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 8
AES-ruokajärjestemä toteuttaa ekotehokasta "ei-jätteitä, vain raaka-aineita" -periaatetta.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 10
AES perustuu uusituvaan energiaan, ja korvaa tavanomaista fossiiliseen energiaan perustuvaa järjestelmää.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 0 10
AES perustuu paikalliseen tuotantoon ja hajautettuun järjestelmään, mikä johtaa yritystoiminnan ja elinvoiman lisääntymiseen.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 5
ETES-hanke kartoittaa mahdollisuuksia tukeutua virtuaalisiin varastoihin ja ostotiskeihin.
Liikkuminen ja logistiikka 0 5
AES tuottaa elintarvikeketjuun tarvittavan bioenergian myös kuljetuksiin.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 5
Vilkastunut yritystoiminta kasvattaa aluetaloutta ja hyvinvointia.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kulttuuriympäristö 0 3
Maaseudun elinkeinojen edistämisen osalta AES ylläpitää maaseudun viljeltyjä kulttuurimaisemia ja edistää maaseutukeskusten kehitystä.
Ympäristöosaaminen 0 8
AES-ruokajärjestelmä lisää osallistujien, viime kädessä myös kuluttajien ympäristöosaamista (kestävien tuotteiden kriteereiden kautta)

9 Loppuraportin tiivistelmä

Ks erillinen liite (merkkimäärärajoite)