Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A76003

Hankkeen nimi: Luontokohtaamo -Metsä-, puutarha- ja eläinaiheiset oppimisympäristöt -Investointihanke

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.4.2020 ja päättyy 31.7.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Lapin liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia

Organisaatiotyyppi: Kuntayhtymä

Y-tunnus: 2109309-0

Jakeluosoite: Urheilukatu 6

Puhelinnumero: 050 359 8406

Postinumero: 95400

Postitoimipaikka: Tornio

WWW-osoite: http://www.lappia.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Jarmo Tapani Saariniemi

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: toimipaikkapäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: jarmo.saariniemi(at)lappia.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0400 337 169

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Ympäristö tulee ottaa huomioon aina tarkastellessa ihmistä ja hänen toimintaansa. Luontoympäristön on todettu vaikuttavan myönteisesti ihmisen fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin ja terveyteen.Suomalaiset ovat aina eläneet vahvassa yhteydessä luontoon, käyttäneet ja arvostaneet sitä, etenkin menneinä aikoina. Olemme tienneet luonnon hyvinvointivaikutuksista - ainakin kansantajuisesti. Luontoa on käytetty tukena sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan toiminnassa; laitoksia on sijoitettu luonnonkauniille paikoille. Tieteellisiä ja sosiaalisia tutkimuksia tehdään ja julkistetaan nykyisin runsaasti luonnon ja eläinten eheyttävästä vaikutuksesta ihmiseen. Luonnon hoitava vaikutus on ollut käytössä jo vuosituhannet eri kulttuureissa, mutta vasta viime aikoina tätä mahdollisuutta alettu tutkimaan ja käsitteellistämään Euroopassa.

Green Carea voidaan harjoittaa kaikenlaisissa ympäristöissä, missä luonto on jollain tavalla läsnä: maatilalla, metsässä, puutarhassa, mutta yhtälailla kaupunkimaisissa ympäristöissä puistoissa ja vaikkapa sisätiloissa taiteen keinoin. Maatiloilla tapahtuva kuntouttava toiminta (social farming,
care farming) on ollut viime vuosina green care -keskustelun kansainvälisessä ytimessä ja Suomessakin viimeaikaisen kiinnostuksen erityisenä kohteena. Selitys löytynee siitä, että maatilaresursseja hyödyntävä toiminta vastaa monipuolisesti yhteiskunnan haasteisiin ja tavoitteisiin
maatalouden rakennemuutokseen ja tilojen monialaistumiseen sekä nykyistä monimuotoisempiin ja asiakaslähtöisempiin palveluihin.

Toimiminen luonnossa, luonnon kanssa tai luonnon hyväksi voi parhaimmillaan lisätä hoito-, hoiva- tai oppimistilanteen vaikuttavuutta. Toiminnalla sinällään on havaittu myönteisiä vaikutuksia monissa hoiva-, oppimis- ja hoitotilanteissa. Tekeminen, joka edellyttää silmän ja käden yhteistyötä, tuottaa ponnistelun ohella myös mielihyvää ja aktivoi ajattelua ja tekemisen kautta ihminen on myös yhteydessä ympäröivään maailmaan, lisää tietoja ja taitoja. Luonto tarjoaa toiminnalle virikkeellisen ympäristön.

Luontokohtaamo-hankkeen tavoitteena on rakentaa tai kehittää opetuksessa, tutkimuksessa ja tuotekehityksessä hyödynnettäviä uusia oppimisympäristöjä Louelle tukemaan erityisesti luonnontuote-, luonnonvara-, elintarvike-, hoito-, puutarha- ja matkailualojen (Green Care) sekä kiertotalouden opetusta. Uusiin alueisiin kuuluu sekä ulko- että sisätiloja. Lisäksi hankkeen tavoitteena on ehkäistä ihmisten vieraantumista luonnosta ja rakentaa kestävän kehityksen mukaista elämäntapaa.

Louelle perustetavien metsä-, puutarha- ja eläinaiheisten oppimisympäristöjen tehtävänä on tukea ensisijaisesti puutarha-, metsä-, elintarvike-,matkailu-, luonnontuote- ja hyvinvointialojen opetusta/ opiskelijoita Ammattiopisto Lappiassa sekä Lapin ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalojen ja AMK:n luonnonvara-alan yksiköissä, jotka sijaitsevat lähellä (taulukko 1). Sen lisäksi puutarha tukee hoiva-alan palveluja tuottavia yrityksiä Lapissa ja Tervolan kuntaa esimerkiksi työkuntoutuksessa ja maahanmuuttajien luontolähtöisessä kotouttamistyössä ja työkokeiluissa.

Hankkeessa rakennetaan kahdeksan innovaatio-, oppimis- ja kehittämisympäristöä: 1. Kuntouttava arktinen puutarha -Hoitava puutarha. 2.Pohjoissuomalainen humalaviljelykoealue. 3.Kotieläinpiha. 4.Pakurimetsän pitkospuut. 5.Lammas-/ poroaitaus. 6.Mehiläistarha. 7.Metsähuone ja 8.Pieneläinhuone.

Hankkeen tuloksena saadaan toimiva eri koulutusaloja ja -tasoja, koulutuksen järjestäjiä ja tutkimuslaitoksia yhdistävät oppimisympäristöt, joiden tehtävänä on tukea ensisijaisesti puutarha-, luonnontuote- ja hyvinvointialojen (Green Care) opetusta Louen ohella Ammattiopisto Lappian ja Lapin ammattikorkeakoulun matkailu-, sosiaali- ja terveysalojen ja AMK:n luonnonvara-alan yksiköissä, jotka sijaitsevat lähellä (taulukko 1). Sen lisäksi puutarha tukee hoiva-alan palveluja tuottavia yrityksiä Lapissa ja Tervolan kuntaa esimerkiksi vanhusten päivätoiminnassa, työkuntoutuksessa ja maahanmuuttajien luontolähtöisessä kotouttamistyössä ja työkokeiluissa. Tarkoituksena on se, että osaamiskeskuksen oppimisympäristöissä opiskelijat, yrittäjät, matkailijat ja hoivapalveluiden asiakkaat sekä tutkimuslaitokset pääsevät tutustumaan kestävään luonnonvarojen käyttöön sekä kiertotalouteen ja vähähiilisiin ratkaisuihin keskitetysti maatilamittakaavassa.

Investoinnit edistävät koulutuksen, tutkimuksen ja alueen yritysten synergiaa ja kehittämistyötä. Nämä kaikki oppimisympäristökohteet antavat lisäksi tuotteistamisen malleja maaseudulla toteutettaville Green Care hyvinvointipalveluille.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Louelle perustetavien metsä-, puutarha- ja eläinaiheisten oppimisympäristöjen tehtävänä on tukea ensisijaisesti puutarha-, metsä-, elintarvike-,matkailu-, luonnontuote- ja hyvinvointialojen opetusta/ opiskelijoita Ammattiopisto Lappiassa sekä Lapin ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalojen ja AMK:n luonnonvara-alan yksiköissä, jotka sijaitsevat lähellä (taulukko 1). Sen lisäksi Kuntouttava arktinen puutarha tukee hoiva-alan palveluja tuottavia yrityksiä Lapissa ja Tervolan kuntaa esimerkiksi työkuntoutuksessa ja maahanmuuttajien luontolähtöisessä kotouttamistyössä ja työkokeiluissa.

4.2 Välilliset kohderyhmät

- Päiväkodit
- Peruskouluopiskelijat
- Koti- ja ulkomaan matkailijat
- Vanhusten hoito- ja hoivalaitokset
- Maakunnan asukkaat

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 158 200

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 143 062

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 226 000

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 204 375

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Lappi

Seutukunnat: Kemi-Tornion, Itä-Lapin, Pohjois-Lapin, Torniolaakson, Tunturi-Lapin, Rovaniemen

Kunnat: Pelkosenniemi, Inari, Ylitornio, Pello, Ranua, Keminmaa, Savukoski, Rovaniemi, Kittilä, Posio, Sodankylä, Kolari, Enontekiö, Salla, Tornio, Simo, Muonio, Kemijärvi, Tervola, Utsjoki, Kemi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Kätkävaarantie 69

Postinumero: 95340

Postitoimipaikka: Loue

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0, joihin työllistyvät naiset 0

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0, joista naisten perustamia 0

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Maatalousalan perustutkinnon eläintenhoitajan osaamisalan sekä puutarha-alan opiskelijoista suurin osa on naisia.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen kohderyhmissä ja toimijoissa on mukana miehiä ja naisia. Hankkeen kaikissa toimenpiteissä toimitaan siten, että naisilla ja miehillä on yhtäläiset mahdollisuudet kehittää omáa osaamistaan eri oppimisympäristöissä. Hankkeen ohjausryhmän kokoonpano asetetaan sukupuolten välisen tasa-arvon edistämistavoitteiden mukaisesti.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen toiminta soveltuu sellaisenaan niin naisille kuin miehille. Hankkeen päätavoite palvelee molempia sukupuolia tasapuolisesti.Hankkeessa ei ole erityisiä toimia tasa-arvon edistämiseen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 9 5
Hankkeen oppimisympäristöillä havainnollistetaan, tutustutaan ja toteutetaan kestävää luonnpnvarojen käyttöä sekä kiertotaloutta ja vähähiilisiä ratkaisuja.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 9 5
Arktista alkuperää olevien kasvien siementen saatavuuden turvaaminen lisää niiden käyttöä ja luonnon monimuotoisuutta. Pohjoisen humalalajikkeiden geenipankin ja viljelytekniikan kehittäminen lisää luonnon monimuotoisuutta.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 9 5
Viljelyn yhteydessä ruuaksi kelpaamattomat biohajoavat vihreät kasvinosat sekä eläinten lanta voidaan hyödyntää Louen biokaasulaitoksella energiantuotannossa.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 9 5
Viljelyn yhteydessä ruuaksi kelpaamattomat biohajoavat vihreät kasvinosat sekä eläinten lanta voidaan hyödyntää Louen biokaasulaitoksella energiantuotannossa.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 7 4
Green Caren merkitys maaseudun lisäelinkeinona on kasvussa ja siihen liittyvälle koulutukselle on lisääntyvä kysyntä nyt ja tulevaisuudessa.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 9 5
Viherrakentaminen parantaa aineettomiin arvoihin perustuvan matkailun vetovoimaa ja viheralueiden virkistyskäyttöä. Samalla luodaan pohjaa hyvinvointimatkailun ja Green Care palvelujen kehittymiselle.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 10 5
Oppimisympäristöt lisäävät alueen monimuotoisuutta ja luonnon hyvinvointivaikutuksia.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kulttuuriympäristö 7 4
Hoitava puutarha arktisine kasveineen ja humalatarha kertovat kasvien monimuotoisuuden säilyttämisen tärkeydestä ja niiden merkityksestä paikalliselle kulttuurille. Käyttämällä alueelle tyypillistä kasvilajistoa vahvistetaan alueen kulttuuriympäristön piirteitä.
Ympäristöosaaminen 8 7
Viljelyosaamisen ja kasvitietouden lisääntyminen lisää ympäristöosaamista. Arktista alkuperää olevien kasvien käytön monipuolistuminen lisää myös ympäristöosaamista.

9 Loppuraportin tiivistelmä

-