Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A76058

Hankkeen nimi: Huippulaatua ja uusia makuja

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 5.1. Yritysten innovaatiotoiminnan vahvistaminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 9.3.2020 ja päättyy 31.8.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: TORNION PANIMO OY

Organisaatiotyyppi: Mikroyritys

Y-tunnus: 0969953-2

Jakeluosoite: Panimonranta 3

Puhelinnumero: +358400419902

Postinumero: 95400

Postitoimipaikka: TORNIO

WWW-osoite: www.tornionpanimo.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Kostiander Kaj

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Toimitusjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: kaj.kostiander(at)gmail.com

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0400419902

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Tornion panimon liiketoiminnan kasvunäkymistä selkeimpiä ovat viennin kasvattaminen etenkin Ruotsiin ja Eurooppaan nykyisten ja uusien tuotteiden avulla, sekä sopimusvalmistuskonseptin luominen ja kaupallistaminen. Näiden toimintojen toteutukseen liittyy kehitystarpeita, joita varten haetaan yrityksen kehittämisavustusta.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

4.2 Välilliset kohderyhmät

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 199 800

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 133 041

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 199 800

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 133 041

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Lappi

Seutukunnat: Kemi-Tornion

Kunnat: Tornio

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Panimonranta 3

Postinumero: 95400

Postitoimipaikka: TORNIO

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeen toimintaympäristöä on arvioitu oman henkilöstön voimin. Nykyisestä henkilöstöstä yli puolet on naisia.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Yrityksen henkilökunnasta yli puolet on naisia, joiden kanssa on arvioitu hankkeen vaikutuksia sukupuolten tasa-arvon toteutumiseen.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hanke on yrityksen liiketoiminnan kehittämiseen tähtäävä hanke.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 2 5
Arktisten yrttien ja marjojen poimiminen raaka-aineiksi vähentää kemikaalien ja keinotekoisten, pääasiassa ulkomaita tuotujen aromiaineiden käyttöä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 5 0
Arktisten yrttien ja marjojen poimiminen raaka-aineiksi vähentää ulkomaita tuotujen, teollisesti valmistettujen aromiaineiden käyttöä ja siten pienentää hiilijalanjälkeä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 5
Arktisten yrttien ja marjojen poimiminen raaka-aineiksi vähentää kemikaalien ja keinotekoisten, pääasiassa ulkomaita tuotujen aromiaineiden käyttöä.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 4 0
Laatuvirheiden väheneminen ja sen kautta hukkaerien minimoiminen.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 5 0
Veden hapenpoisto keittämällä vaihtuu merkittävästi energiatehokkaampaan suodatukseen ja hapenpoistoon. Tuotannon kasvun energiana käytetään uusiutuvaa sähköä.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 5 8
Uuden liiketoiminnan kehittäminen
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 7 4
Hankkeessa syntyy uutta osaamista, jota voidaan myös myydä
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 5 0
Tuoteturvallisuus paranee
Tasa-arvon edistäminen 0 5
Edistetään naisvaltaisen alan kehittymistä ja liiketoimintaa.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 5
Panimoala ja alkoholiala yleisesti on ulospäin miehinen maailma, mutta hyvin usein tekijöinä on runsaasti naisia. Uusia tuotteita on tarkoitus lanseerata naisasiantuntijoiden kanssa yhdessä.
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 5 0
Yritykselle laaditaan ympäristöjärjestelmä osana laatujärjestelmää.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeen avulla Tornion Panimo Oy kehitti laatujärjestelmän, hankki laboratoriolaitteistoa, laajensi tuotantoaan ja edisti kansainvälistymisvalmiuksiaan.