Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Description of the project funded by the European Regional Development Fund (ERDF)

1 Project

Project code: A76110

Project name: Food Living labs connecting people

Policy: 2. Production and utilisation of latest knowledge and expertise

Specific objective: 4.1. Developing research, competence and innovation clusters that draw from regional strengths

Planned completion time: Start 1.5.2020 and end 30.6.2023

Operational status: Ended

Responsible authority: Council of Tampere Region

2 Basic applicant information

Official name of the applicant: Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy

Organisation type: University of applied sciences

Business ID: 2539767-3

Street: Kampusranta 11, Frami F

Telephone number: 020 124 3000

Postal code: 60320

City/town: Seinäjoki

Website: http://www.seamk.fi

Project contact person's name: Taru Mäki

Contact person's position in the organisation: tutkimus- ja kehittämispäällikkö

Contact person’s email address: taru.maki(at)seamk.fi

Contact person's phone number: 0408304105

Number of applicants or subsidy transfer:

3 Plan-specified summary of the project completion

The food cluster in Southern Ostrobothnia is nationally unique and significant. There is a significant number of parts of the food cluster in the region, but the operation doesn’t work effectively. Participation in the EU's S3 Smart Specialization in Agri-Food platform requires a strong regional organised cluster.

The project of Food Living labs connecting people has the objectives to create a regional permanent innovation cluster, with strong business cooperation as key elements, a user-oriented food cluster for SMEs, under the Living Lab concept and the roadmap for increasing the level of activity.

The permanent activity is aimed with four steps: (1) building a trust zone between industries through living lab environments, (2) verification of the practical functioning of digital technologies in productive environments, (3) a gradual approach to digitalisation of the industry (IoT and Big Data), starting with the investment in digital solutions and data analysis, and (4) adapting the measures to the modernisation of training, by creating programmes that keep both food sciences and information technology.

The implementation of the project consists of influencing and communicating, building a living lab network, identifying technologies and territorial renewal of the operational environment. Strong cooperation with Smart Sensors 4 Agri-Food (leadership technology recnognizing working group) and Consumer Involvement in Agri-Food thematic partnerships are being developed. Participation in ERIAFF Food Systems working Group.

4 Project target groups

4.1 Actual target groups

Food Living labs connecting people -hankkeen kohderyhmänä ovat Etelä-Pohjanmaalla toimivat pienet ja keskisuuret elintarvikeyritykset, elintarvikekoneiden valmistajat, logistiikan toimijat ja elintarvikeketjulle palveluja ja panoksia tuottavat yritykset. Kohderyhmänä ovat myös alueen korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten toimijat.

4.2 Indirect target groups

Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat alan kansainväliset verkostot sekä valtakunnalliset ruoka-alan yritykset. Välillisiä hyötyjiä ovat alan opiskelijat, Seinäjoen kaupunki ja Etelä-Pohjanmaan maakunta.

5 Public funding of the project (EUR)

EU and State funding granted: 175 346

EU and State funding used: 175 346

Planned public funding (total): 250 496

Planned public funding used (total): 250 496

6 Geographical target area

Regions: South Ostrobothnia

Subregions: Kuusiokunnat, Suupohja, Seinäjoki, Järviseutu

Municipalities: Vimpeli, Ähtäri, Alajärvi, Soini, Lapua, Teuva, Karijoki, Lappajärvi, Kauhajoki, Kauhava, Kurikka, Seinäjoki, Isojoki, Alavus, Evijärvi, Ilmajoki, Kuortane

Address of the project site, if the project is carried out in one place

Street:

Postal code:

City/town:

7 Estimates of project-specific monitoring information reported during the application phase

7.1 Number of new jobs (only requested for projects belonging to specific objectives 1.1, 2.1 and 3.1)

Planned: 0, in which women are employed 0

Completed according to monitoring information: 0.00, in which women are employed 0.00

7.2 Number of new companies (only requested for projects belonging to specific objective 1.1)

Planned: 0, which are founded by women 0

Completed according to monitoring information: 0.00, which are founded by women 0.00

8 Horizontal principles

8.1 Gender equality

: No
Hankesuunnittelun aikana ei ole tehty laajaa toimintaympäristön analyysia sukupuolinäkökulmasta. Hankesuunnittelun aikana on tiedostettu, että eri sukupuolet voivat luontaisesti hakeutua erilaisiin tehtäviin ja siksi hanke tukee tarvittaessa molempien sukupuolten yhdenvertaisia mahdollisuuksia.
: Yes
Hankkeen toiminnot kohdennetaan tasapuolisesti molempiin sukupuoliin.
: No
Tämä hankkeen päätavoite ei ole sukupuolten tasa-arvon edistäminen. Hankkeella on kuitenkin myönteisiä vaikutuksia tähän.

8.2 Sustainable development

DirectIndirect
Luonnonvarojen käytön kestävyys 4 3
Hanke ja verkostot tulevat toimimaan alustana kumppanimaakuntien kehittämistoimille ja innovaatioille, jotka edistävät luonnonvarojen käytön kestävyyttä eri näkökulmista
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 3 3
Hankkeen toimet luovat pohjaa, jolla alueen elinkeinoelämä voi kehittää toimintaansa ympäristöystävällisemmäksi.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 2 2
Hanke osaltaa edistää alueellista osaamista tällä saralla.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 2 2
Hanke edistää osaltaan osaamista tällä saralla.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Hanke on tässä asiassa neutraali.
Materiaalit ja jätteet 3 3
Hanke korostaa osaltaan kiertotalousasiaa. Lisäksi hanke etsii osaltaan uusia ratkaisuja, joilla voidaan tehostaa mm. ruokaketjun energia- ja materiaaliratkaisuja
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 3 3
Teemaansa sivuten hanke edistää alan toimintaa mm. uusien tutkimusinnovaatioiden myötä.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 6 5
Hanke kehittää maakunnan tärkeintä elinkeinoa, jolla on merkittävä vaikutus alueen kestävään kehittymiseen.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 8 8
Hanke edesauttaa uusien tuotteiden ja palvelujen syntymistä verkottamalla eri toimijaryhmiä keskenään ja tukemalla yhteistyötä niin kansallisesti kuin kansainvälisesti.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Hanke on tässä suhteessa neutraali.
Hyvinvoinnin edistäminen 3 3
Hanke edistää kansainvälistymistä ja sosiaalista hyvinvointia tarjoammalla uudenlaisen tavan verkostoitua.
Tasa-arvon edistäminen 2 2
Hanke edistää yritysten välistä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta tarjoamalla myös pienille yrityksille keinon kehittää toimintaansa.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 3 3
Hanke edistää yhdenvertaisuutta ja kansojen välistä rauhanomaista rinnakkaiseloa sekä tiivistää yhteistyötä eri ryhmien välillä.
Kulttuuriympäristö 3 3
Hanke kansainvälistää ja monimuotoistaa kulttuuriympäristöä luomalla alueiden välisillä rajapinnoilla tapahtuvaa aktiviteettia.
Ympäristöosaaminen 5 5
Hankkeella on osaltaan tähän positiivista vaikutusta sekä välillisesti että välittömästi. Hanke edistää uuden oppimisen kautta vastuullisempaa toimintaa.

9 Final report summary

During the Food Living Labs connecting people-project, different measures were taken to promote the unity and networking of food companies operating in the Southern Ostrobothnia region. In the project, a regional business cluster was formed, the goal of which is to create a unified network to represent South Ostrobothnia's Living lab operations and internationally significant regional food operations in international networks. During the project, long-term work was done to connect international networks. As a result of the work, Southern Ostrobothnia was get with the Food Systems working group of the ERIAFF network. The Food System Working Group is a working group under the ERIAFF network. The working group has been established to expand the views of the network and to connect all areas of the food system to each other. The goal of the activity is to guide development work in the field internationally and influence the future of the food industry at the European level, for example politically. South Ostrobothnia benefits from versatile influencing opportunities and contacts, through which development and research work can be promoted in Finland as well. Conference of the ERIAFF Food Systems Working Group will be held in Seinäjoki in 2024.

With the help of an organized unified business cluster, it will be possible in the future to apply for new types of funding and represent South Ostrobothnia regionally throughout Europe, which increases the diversity of cooperation and creates new future prospects for South Ostrobothnia as well. During the project, the Highfive (Horizon Europe) project was launched with the help of networks, one of the areas of operation of which is financing companies' expert services, trips or device removal during the project through the I3-financing instrument. After the completion of the Food Living Labs connects people project, South Ostrobothnia will be left with a permanent business cluster that will be able to utilize regional development and piloting platforms to support its own business.

During the project, the Frami Food Living lab innovation platform was created and the 15-year-old regional food technology strategy of Southern Ostrobothnia was updated. In addition, a manual was prepared for the use of the Frami Food Living Lab innovation platform. The manual describes the operation of the innovation platform and, as an example, how the development work can proceed between the company and the piloting platforms. As part of South Ostrobothnia's food industry technology strategy, the South Ostrobothnia regional food industry development road map for the years 2023–2035 was implemented.