Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A76123

Hankkeen nimi: OBF Enterprise

Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Erityistavoite: 2.1. PK-yritysten kasvun ja kansainvälistymisen edistäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 9.4.2020 ja päättyy 30.9.2022

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: OPEN BADGE FACTORY OY

Organisaatiotyyppi: Pieni yritys

Y-tunnus: 2956862-8

Jakeluosoite: Kalasuolantie 11

Puhelinnumero: +358400587373

Postinumero: 90460

Postitoimipaikka: OULU

WWW-osoite: www.openbadgefactory.com

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Rousselle Eric

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Toimitusjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eric.rousselle(at)obfsolutions.com

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358400587373

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

OBF Enterprise, Open Badge -teknologiaan perustuva pilvipalvelu, tulee tarjoamaan organisaatioille ja yrityksille visuaalisia ja helppokäyttöisiä analyysityökaluja, joilla he voivat tunnistaa ja tehdä näkyväksi johdolle ja työyhteisölle organisaation kannalta keskeisiä kompetensseja, taitoja ja saavutuksia, ja johtaa osaamisen kehittämistä mittaamalla tavoitteiden saavuttamista sekä organisaatio- että yksilötasolla ja varmistaa, että organisaation tavoitteet toteutuvat strategian mukaisesti. OBF Enterprise tulee erottumaan markkinoilla olevista HR-järjestelmistä siinä, että se ei tule olemaan johtokeskeinen hallintajärjestelmä, vaan pelillinen ja motivoiva, yhteisöllinen ympäristö, joka tukee organisaation toiminnan kehittämistä myös henkilöstön omaehtoisen osaamisen kehittämisen kautta.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

4.2 Välilliset kohderyhmät

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 49 550

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 48 588

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 49 550

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 48 588

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Pohjanmaa

Seutukunnat: Oulun

Kunnat: Oulu

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Kiviharjunlenkki 1 E

Postinumero: 90220

Postitoimipaikka: OULU

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 1, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 1.00, joihin työllistyvät naiset 1.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Open Badge -konseptin käyttöönotto (OBF Enterprisen avulla) yrityksessä korostaa yksilöiden osaamista ja tasa-arvoa, koska konsepti keskittyy taitojen ja osaamisen tason esille tuomiseen jättäen henkilökohtaiset ominaisuudet taka-alalle (ikä, sukupuoli, etnisyys, ym. yksilön persoonaan liitettävät ominaisuudet). Open Badge -osaamismerkkien avulla voidaan lisätä yhteenkuuluvuutta ja osallistamista erityisesti eriarvoisessa asemassa olevien yhteiskunnallisten ryhmien osalta globaalisti ja maakohtaisesti (maahamuuttajat, pakolaiset, naiset) sekä lisätä näiden ryhmien koulutusmahdollisuuksia siellä, missä tämä perinteisesti ei ole ollut tietyille ihmisryhmille mahdollista. (Viitteenä UNESCO IITE -artikkeli: https://iite.unesco.org/highlights/open-badges-new-opportunities-to-recognize-and-validate-achievements-digitally/) Open Badge Factoryn analyysi perustuu laajalti aiempiin tutkimuksiin ja UNESCON raporteissa mainittuihin vaikutuksiin osaamismerkkien käyttöönotosta erilaisissa toimintaympäristöissä (yhteiskunnat, järjestöt, yritykset), eikä asiantuntijoita ole erikseen konsultoitu.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
OBF Enterprise -hankkeen periaatteellisena taustana toimii sama ajatus osaamismerkkien tasa-arvoistavasta vaikutuksesta, mutta tässä tapauksessa yritysympäristössä ja suuremmissa organisaatioissa, joissa voi olla globaalilla skaalalla hyvinkin suuria eroja maa- ja alakohtaisesti sukupuolten tasa-arvon toteutumisessa työelämässä. Digitaalisten osaamismerkkien metadata OBF Enterprise -ympäristössä sisältää mm. merkin saajalle osoitetut kriteerit ja vaatimukset, sekä eurooppalaisen ESCO-osaamisstandardeihin perustuvan viitekehyksen, jonka avulla merkin saajan osaaminen voidaan todentaa ja varmistaa. Osaamismerkkeihin perustuvan HR-järjestelmän yhtenä mahdollisena ominaisuutena on anonymiteetti, eli merkin saajan nimi ei ole pakollinen, jolloin henkilöstön kehittämisessä tulevat esille ensisijaisesti yksilön osaamis- ja taitotaso.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite on tarjota laajemmalle yleisölle mahdollisuus osaamisperusteisen henkilöstöhallintajärjestelmän käyttöön ja monipuolistaa yrityksen nykyisiä palveluja vastaamaan uudenlaisten asiakaskohderyhmien tarpeita. Hankkeella tavoitellaan kokonaisvaltaista tasa-arvon, inkluusion ja yhdenvertaisuuden toteutumista, kun asiakasyritysten on mahdollista ottaa käyttöön järjestelmä, joka sulkee tarvittaessa ulkopuolelle käyttäjien henkilökohtaisten ominaisuuksien näkyvyyden ja keskittyy taitojen ja osaamisen tason esille tuomiseen. Hankkeen kokonaisvaltaisen tasa-arvoperiaatteen edistäminen tarkoittaa myös yksilön kannalta sosiaalisen pääoman kerryttämistä ja hyvinvoinnin lisäämistä, kun tuotetta kehitetään vastaamaan eri-ikäisten loppukäyttäjien tarpeita urakehityksen ja työllistymismahdollisuuksien lisääntymisen näkökulmista.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 0
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 10 0
Hankkeeseen tullaan käyttämään pääasiallisesti yrityksen omaa työvoimaa ja resursseja. Kuitenkin, hankekehityksessä tulemme tarvitsemaan esimerkiksi käyttöliittymäsuunnittelijan apua, ja pyrimme hyödyntämään ensisijaisesti paikallisia toimijoita. Hankkeen avulla pystyisimme lisäämään yrityksen peruspalvelujen toiminnan varmistamiseksi myös henkilöstöresursseja, joka on myös yrityksen pidemmän tähtäimen strateginen tavoite liiketoiminnan kasvua ajatellen. Yritys pyrkii aina ensisijaisesti tekemään yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa, ja tukemaan paikallista työllistymistä.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 10 0
OBF Enterprise -konseptin lisäksi ja sen tueksi yrityksen tavoitteena on luoda palvelujen ja kasvun tueksi niiden käytettävyyttä lisäävä mobiiliapplikaatio. Asiakkaidemme mielestä Open Badge -osaamismerkkien läpilyönti etenkin nuorempien käyttäjien parissa edellyttäisi, että käyttäjät voisivat vastaanottaa, tarkastella ja esitellä saamiaan osaamismerkkejä helposti myös mobiilisti erillisen sovelluksen avulla. Uskomme, että mobiiliapplikaatio voisi kasvattaa merkittävästi OBF:n KV-markkinaosuutta ja -liikevaihtoa erityisesti järjestöjen ja kaupunkien toimielinten piirissä, jotka toimivat nuorten parissa esimerkiksi koulutus- ja työllistymispalveluiden kautta.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 10 10
Digitaalisten osaamismerkkien ydintarkoitus on edistää yksilön taitojen ja kokemuksen esille tuomista ja luoda sen kautta parempia mahdollisuuksia yksilön hyvinvoinnin kohottamiseen parempien koulutus- ja työllistymismahdollisuuksien lisääntymisen kautta. Paitsi yksilöt, myös julkishallinnolliset ja voittoa tuottamattomat organisaatiot, koulut, yhdistykset ja kaupalliset yritykset hyötyvät osaamiseen ja taitoihin perustuvasta osaamisen seurantajärjestelmästä, kun ohjelmiston merkkiseurannan avulla pystytään yksilöimään ja jäsentämään kunkin yksilön osaamis- ja taitotaso sekä suoritetut koulutukset ja kurssit. Täten yritykset ja organisaatiot voivat suunnitella ja resursoida kullekin henkilölle yksilöllisen kehityspolun ja myös säästää resursseja, kun päällekkäiset ja turhat koulutukset poistetaan, rekrytointi helpottuu osaamisen todentamisen ja näkyvyyden kautta sekä henkilöstö on sitoutunut oman osaamisensa kehittämiseen. Koulutusorganisaatioissa osaamismerkkien merkitys tulee konkreettisesti esille opiskelijoiden jo opiskeluaikana hankittujen työelämätaitojen tunnistamisessa ja niiden tunnustamisessa joko esimerkiksi auktoriteettitahon tai vertaisarvioinnin kautta. Yrityksissä erityisesti henkilöstöhallinto sekä johto hyötyvät työntekijöiden osaamisen ja olemassa olevien taitojen tiedostamisesta, kun suunnitellaan henkilöstöresurssien muutosta, koulutuksia, urakehitystä sekä yleisesti työntekijöiden työhyvinvoinnin ylläpitämistä motivoivilla tavoitteilla ja konkreettisiin saavutuksiin perustuvilla palkitsemismetodeilla. Työnantajanäkökulmasta työntekijän oman osaamisen ja kehityksen seurantamahdollisuudet lisäävät tukea itsenäiseen osaamisen johtamiseen. Osaamisperusteisen kehityksen seurantajärjestelmä tuo lisäksi kaivatun vaihtoehdon perinteisten kehityskeskustelujen rinnalle.
Tasa-arvon edistäminen 10 10
Digitaalisia osaamismerkkejä voi luoda, myöntää ja vastaanottaa täysin digitaalisessa ympäristössä, globaalisti, myös digitaalisessa ympäristössä suoritettujen esim. kurssien ja hankittujen taitojen perusteella. Osaamismerkit ovat saataville kaikille, kaikkialla. Open Badge Factoryn avainasiakkaat ovat tällä hetkellä koulutusorganisaatioita, kuten yliopistoja ja ammattikorkeakouluja sekä järjestöjä kansainvälisellä tasolla. Osaamisen tunnustamiseen pohjautuvat merkkijärjestelmät on todettu toimiviksi useiden tunnettujen yritysten ja organisaatioiden tasolla (IBM, Harvard, MIT), joissa ne selvästi lisäävät henkilöstön ja opiskelijoiden motivaatiota ja sitoutumista työhönsä ja tavoitteisiinsa. Elinikäinen oppiminen on käsitteenä tullut jäädäkseen ja käsittää nykyisellään kaikki ikäryhmät koulutus- ja urataustaa katsomatta. Osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa on kyse yksilön hyvinvoinnin edistämisestä kestävän kehityksen periaatteita noudattaen. Työllistymismahdollisuuksia parantamalla vaikutukset skaalautuvat paitsi yksilön oman hyvinvoinnin, myös yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta. Ihmisten välinen tasa-arvo, yksilön ja yhteiskunnan hyvinvointi, kestävä kehitys ja taloudelliset kasvumahdollisuudet saavat jalansijaa, kun osaaminen ja taidot edellä menevän järjestelmän avulla on mahdollista eliminoida esimerkiksi sukupuoleen, ikään, etnisyyteen tai uskontoon perustuvia ennakkoluuloja.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 10 10
Open Badge Factory ja OBF Enterprise -palvelu pyrkivät vastaamaan elinikäisen oppimisen haasteeseen sekä työ- ja elinkeinoelämän kehittämiseen valmistamalla ja kehittämällä jatkuvasti modernin yhteiskunnan koulutus- ja elinkeinoelämän tarpeisiin palveluja, jotka vastaavat kestävän kehityksen toimintamalleja ja asiakkaiden alati muuttuvia tarpeita. Digitaalisten osaamismerkkijärjestelmien avulla lisätään ruohonjuuritasolta hyvinvointia yksilötasolta yhteiskunnalliselle tasolle ja myös globaalilla skaalalla kansainvälisen yhteistyön ja taitotason todentamisen kautta. Yksilön osaamisen todentaminen näkyy esimerkiksi työvoiman taitotason lisääntymisenä ja sitä kautta sen kysynnän ja tarjonnan lisääntymisenä, ja yksilön elintason kohoaminen puolestaan yhteiskunnallisen hyvinvoinnin lisääntymisenä. UNESCO:n GRALE 3-raportin mukaan aikuiskoulutus ja elinikäisen oppimisen kehittäminen tuottivat merkittäviä tuloksia useilla yhteiskunnallisesti merkittävillä osa-alueilla. Raportissa mainituissa ja tutkimuksen kohteina olevissa maissa todettiin positiivisia vaikutuksia muun muassa terveyden ja hyvinvoinnin, työmarkkinoiden ja työllistymisen sekä yhteiskunnallisten ja kansakunnan sivistystoimenpiteisiin kohdistettujen alueiden osalta. Aikuiskoulutuksen tukeminen ja aikuisiällä tapahtuvan oppimisen lisääminen kasvatti todennetusti positiivisia terveysvaikutuksia ja -asenteita terveystiedon lisääntymisen kautta, kasvatti eliniän odotetta sekä vähensi elintapoihin liittyvien tautien kasvamista yhteiskunnassa. Ilmiöllä oli raportin mukaan täten myös suora vaikutus terveydenhuollon kustannuksiin alenevasti. Raportissa korostettiin erityisesti lisääntyneitä hyötyjä tuotantotaloudellisesta näkökulmasta sekä työmarkkinoiden kasvamisen osalta, että yhteiskunnallisesta näkökulmasta kokonaisvaltaisesti, positiivisten taloudellisten vaikutusten lisääntyessä. Aikuisiällä tapahtuvan oppimisen ja aikuiskoulutuksen oli raportin mukaan myös todettu lisäävän yhteiskunnallisten ryhmien välistä yhteenkuuluvuutta, integraatiota ja inkluusiota. Lisäksi sen oli todettu parantavan sosiaalista pääomaa yhteiskunnallisiin ja yhteisöllisiin aktiviteetteihin lisääntyneen osallistumisen ja osallistamisen kautta. Tämänkaltaiset hyödyt ovat merkittäviä, mutta raportin mukaan ne ovat vielä kuitenkin jakautuneet epätasaisesti.
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 0 0

9 Loppuraportin tiivistelmä

-