Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A76136

Hankkeen nimi: TERVEELLISEMMÄKSI REFORMULOITUJEN MENESTYSRUOKATUOTTEIDEN YHTEISKEHITTÄMINEN ETELÄ-POHJANMAALLA

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.6.2020 ja päättyy 30.9.2022

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Innovaatiorahoituskeskus Business Finland

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Turun yliopisto

Organisaatiotyyppi: Yliopisto

Y-tunnus: 0245896-3

Jakeluosoite: Yliopistonmäki

Puhelinnumero:

Postinumero: 20014

Postitoimipaikka: TURUN YLIOPISTO

WWW-osoite: www.utu.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Hopia, Anu

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: N/A

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: anu.hopia(at)utu.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 050 468 1798

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Terveyttä edistävien ja ylläpitävien tuotteiden kaupallistamisessa ei pelkästään uusien terveellisemmiksi reformuloitujen elintarvikkeiden tarjoaminen riitä, vaikka niihinkin tähtäävää tuotekehitystyötä on jatkuvasti tehtävä. Jotta kuluttajat suuremalla todennäköisyydellä päätyisivät näihin vaihtoehtoihin, he tarvitsevat helposti ja aina saatavilla olevaa apua. Kuluttajien omien mieltymysten ja käyttäytymismallien pohjalta yksilökohtaisesti räätälöidyt elämäntapaohjauspalvelut tarjoavat tähän mahdollisen tukiratkaisun. Tutkimuksessa selvitetään terveellisiin ruokavalintoihin liittyviä ajureita ja hidasteita suomalaislla ja eurooppalaisilla kuluttaja-ryhmillä yhteistyössä eteläpohjalaisen kumppanikonsortion kanssa.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

4.2 Välilliset kohderyhmät

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 102 120

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 102 120

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 105 378

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 102 120

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Etelä-Pohjanmaa

Seutukunnat: Seinäjoen

Kunnat: Seinäjoki

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Frami D, Kampusranta 9

Postinumero: 60320

Postitoimipaikka: Seinäjoki

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Toimintaympäristön sukupuolinäkökulma huomioidaan työllistämisnäkökulman kautta.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Projektissa pyritään työllistämään sekä miehiä että naisia.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Sukupuolten tasa-arvo toteutetaan ottamalla hankkeeseen mukaan molempia sukupuolia, mutta ei ole projektin päätavoite.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 3 0
Tutkimuksen tavoitteena hyödyntää lähialueen raaka-aineita
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 2 0
Tutkimuksessa pyritään lisäämään kasvikunnan tuotteiden käyttöä ruoaksi
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 4
Tutkimuksessa pyritään lisäämään kasvikunnan tuotteiden käyttöä ruoaksi, mikä osaltaan monipuolistaa viljelymaan monimuotoisuutta
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 3 0
Tutkimuksessa pyritään lisäämään kasvikunnan tuotteiden käyttöä ruoaksi
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Tutkimus ei kohdistu Natura 2000-ohjelman kohteisiin
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Tutkimus ei kohdistu materiaalien ja jätteiden käyttöön
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Tutkimus ei kohdistu uusiutuvien energialähteiden käyttöön
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 6 0
Tutkimuksen tavoitteena paikallisen yritystoiminnan kilpailukyvyn tukeminen
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 9 0
Fyysiseen tuotteeseen tuodaan aineeton lisä-arvo
Liikkuminen ja logistiikka 4 0
Paikalliset raaka-aineet jalostetaan mahdollisimman pitkälle Etelä-Pohjanmaalla.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 10 0
Terveyttä edistävien tuotteiden kehitys ja kuluttajakokemus
Tasa-arvon edistäminen 0 5
Projektissa työstektelee mahdollisimman tasapuolisesti mies- ja naisoletettuja
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 5
Alueellisen ruokakulttuurin kehitys
Kulttuuriympäristö 8 0
Alueellisen ruokakulttuurin kehitys
Ympäristöosaaminen 0 5
Kasvisvoittoisen ruokavalion tukeminen

9 Loppuraportin tiivistelmä

Terveyttä edistävien ja ylläpitävien tuotteiden kaupallistamisessa ei pelkästään uusien terveellisemmiksi reformuloitujen elintarvikkeiden tarjoaminen riitä, vaikka niihinkin tähtäävää tuotekehitystyötä on jatkuvasti tehtävä. Jotta kuluttajat suuremalla todennäköisyydellä päätyisivät näihin vaihtoehtoihin, he tarvitsevat helposti ja aina saatavilla olevaa apua. Kuluttajien omien mieltymysten ja käyttäytymismallien pohjalta yksilökohtaisesti räätälöidyt elämäntapaohjauspalvelut tarjoavat tähän mahdollisen tukiratkaisun. Tutkimuksessa selvitetään terveellisiin ruokavalintoihin liittyviä ajureita ja hidasteita suomalaislla ja eurooppalaisilla kuluttaja-ryhmillä yhteistyössä eteläpohjalaisen kumppanikonsortion kanssa.