Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A76210

Hankkeen nimi: Maankäytön suunnittelun automatisoitu ilmastovaikutuslaskenta

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 3.2. Uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.5.2020 ja päättyy 31.10.2021

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: UBIGU OY

Organisaatiotyyppi: Pieni yritys

Y-tunnus: 2762483-3

Jakeluosoite: Hämeenkatu 18 A 7

Puhelinnumero: 0504347939

Postinumero: 00730

Postitoimipaikka: HELSINKI

WWW-osoite: https://www.ubigu.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Tammi Ilpo

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Toimitusjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: ilpo(at)ubigu.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0504347939

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Ilmastonmuutos on aikamme merkittäviä haasteita, jonka hillinnälle on asetettu suuria kansainvälisiä, kansallisia ja paikallisia tavoitteita. Suuri osa pitkän aikavälin päästövaikutuksista aiheutuu suoraan tai välillisesti maankäytön suunnittelusta - minne, millaista ja mistä materiaaleista rakennettua ympäristöä syntyy, miten ihmiset ja tavarat liikkuvat? Maankäytön suunnittelun ja rakentamisen säännökset tiukentuvat eri maissa, edellyttäen tarkempia arvioita päästövaikutuksista. Nykyisin nämä arvioidaan pääosin kertaluonteisin selvityksin, jotka ovat usein hitaita ja tuloksiltaan yleispiirteisiä. Hankkeessa laaditaan palvelu, jolla voi automaattisesti, tarkasti ja intuitiivisesti arvioida maankäytön suunnittelussa eri vaihtoehtojen päästövaikutuksia.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

4.2 Välilliset kohderyhmät

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 58 920

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 55 598

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 58 920

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 55 598

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pirkanmaa

Seutukunnat: Tampereen

Kunnat: Tampere

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Hämeenkatu 18 A 7

Postinumero: 33210

Postitoimipaikka: TAMPERE

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Yrityksen perustajat / osakkaat ovat kaikki miehiä, ja toistaiseksi ei-osakkaina olevia työntekijöitä ei ole. Tällä hetkellä olemme käyneet keskusteluja useiden naispuolisten alalla toimivien osaajien kanssa, jotka ovat kiinnostuneet yrityksemme toiminnasta. Tällä hetkellä yrityksen tilanne ei mahdollista henkilöiden vielä ao. henkiöiden suoraa palkkaamista. Tässä hankkeessa kehitettävän palvelun avulla tavoitteena on pitkällä aikavälillä kuitenkin kasvattaa yrityksen liikevaihtoa ja toiminnan jatkuvuutta sillä tavalla, että todennäköisesti kyseisten henkilöiden palkkaaminen ja heidän osaamisensa hyödyntäminen myös tässä kuvatun tuotteen jatkokehittämisessä olisi mahdollista.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen toiminnassa on huomioitu sukupuolinäkökulmat. Mm. suurin osa potentiaalisista asiakkaista on naisia johtuen alan yleisestä naisvaltaistumisesta - tällä ei kuitenkaan ole juuri mitään merkitystä itse palvelun kehittämiselle. Mikäli hankkeen aikana yritys pystyy rekrytoimaan uusia henkilöitä ja tuomaan näitä osaksi hankkeen / palvelun kehitystiimiä, ensisijaisesti pyritään palkkaamaan naispuolisia henkilöitä johtuen yrityksen nykyisestä sukupuolijakaumasta.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen pääasiallinen tavoite on palvelutuotteen / sovelluksen kehityksen, joka on kaikin puolin täysin sukupuolineutraali.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 6
Kehitettävä palvelu on erityisesti suunnittelijoiden sekä eri tason päätöksentekijöiden käytössä, joilla on mahdollisuutta vaikuttaa luonnonvarojen käyttöön. Palvelun perimmäisenä tavoitteena on edistää suunnittelua, jonka avulla maksimoimaan luonnonvarojen kestävä käyttö, esimerkiksi resurssiviisaan rakentamisen ja liikkumistarpeen vähentämisen kautta.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 6 9
Palvelun keskeisiä ominaisuuksia on ilmastonmuutokseeen liittyvien riskien ja riskiskenaarioiden tunnistaminen, ja näiden välttäminen. Näemme, että palvelun käytön avulla pystytään merkittävällä tavalla proaktiivisesti vähentämään ilmastonmuutoksen aiheuttamia riskejä, tai vähintään varautumaan näihin aiempaa tarkemmin.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 2 4
Palvelun avulla voidaan arvioida esimerkiksi maankäytön vaikutuksia hiilinieluihin ja varastoihin, eli käytännössä luonnonmukaisiin alueisiin. Tämä tuo suunnittelijoille ja päättäjille suoran näkymän siihen, millä tavalla suunnitelmat heikentävät esimerkiksi luonnonmukaisia alueita (ja siten kasvillisuutta, eliöitä ja monimuotoisuutta), ja millä vaihtoehdoilla voidaan tällainen heikentäminen välttää.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 3 8
Hankkeessa kehitettävän palvelun perimmäisimpiä tarkoituksia on kasvihuonekaasujen vähentäminen laadukkaan suunnittelun (ja siten rakentamisen) avulla.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Hankkeella ei käytännössä ole nähtävissä olevia vaikutuksia Natura 2000 -alueille.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 1
Palvelu huomioisi esimerkiksi rakentamisen elinkaaren (eri vaihtoehtojen) vaikutukset materiaalitarpeisiin ja materiaalien päästövaikutuksiin. Välillisesti voidaan katsoa, että palvelun käyttö edistäisi suunnitelmia, jotka suosivat korjaavaa ja täydentävää rakentamista purkavan uudisrakentamisen sijaan, ja siten myös edistäisi materiaalien kiertotaloutta.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 3
Palvelun avulla pystytään tarkastelemaan eri energialähteiden vaikutusta yhdyskuntien ilmastovaikutuksiin - käytännössä tukien erilaisten toimenpiteiden valmistelua uusiutuvien energialähteiden käyttöönotolle sekä paikallisesti että alueellisesti.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 0 0
Hankkeessa kehitettävän palvelun avulla voidaan tunnistaa esimerkiksi (suhteettoman) energiaintensiivisiä elinkeinoelämän päästölähteitä, mutta näiden kehittäminen kestävämmäksi on hyvin pitkälti palvelun ja sen käyttäjien ulottumattomissa.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 7 2
Hankkeessa on pohjimmiltaan kyse merkittävän aineettoman tuotteen ja palvelun kehittämisestä. Hankkeen tulokset mahdollistavat jatkossa tämän ympärille kehittyvän laajemman tuoteperheen luomisen. Hanke todennäköisesti mahdollistaa myös kumppaanus- ja alihankkijaverkostossa aineettomien palveluiden ja tuotteiden kehittämistä.
Liikkuminen ja logistiikka 0 2
Yksi keskeisiä kehitettävällä palvelulla tarkasteltavia ilmiöitä on liikkuminen ja logistiikka, ja näiden suorat ja välilliset ilmastovaikutukset. Palvelun avulla voidaan edistää kestävän liikkumisen ja logistiikan suunnittelua.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 3
Hanke mahdollistaa välillisesti ja pitkällä aikavälillä parempien ja terveellisempien yhdyskuntien rakentamista. Tämän voidaan katsoa vaikuttavan positiivisesti asukkaiden hyvinvointiin suunnitelmien aikanaan realisoituessa.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Hankkeen fokus on vahvasti fyysisessä ympäristössä ja sen ilmiöissä kuten rakennuksissa, infrassa, liikenteessä, maankäytössä, energiankulutuksessa, jne. Siten hankkeelle ei voi mielekkäästi tunnistaa yhtymäpintaa ihmisten ja ihmisryhmien tasa-arvon edistämiseen, eikä toisaalta myöskään negatiivisia vaikutuksia tähän.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kuten tasa-arvon edistämisen osalta, hankkeessa ei käytännössä tarkastella tai käsitellä kulttuurisia ilmiöitä tavalla, jolla voisi olla vaikutusta yksilöiden tai ihmisryhmien yhdenvertaisuuden.
Kulttuuriympäristö 0 1
Kehitettävän palvelun tarkasteluissa ei mennä sellaiselle tasolle, että tarkasteltaisiin rakennetun ympäristön kulttuuriympäristöominaisuuksia. Palvelun avulla todennäköisesti saadaan kuitenkin välillisesti suunnattua joissakin tapauksissa rakentamisen painetta pois kulttuuriympäristöalueilta (esim. erityyppiset maisema-alueet) negatiivisten päästövaikutusten havainnollistamisen myötä.
Ympäristöosaaminen 5 5
Hanke kehittää sekä yrityksen itsensä ympäristöosaamista merkittävästi että myös kumppaanuusverkoston ympäristöosaamista, sekä lisäämällä ympäristöön liittyvien tietojen ymmärrettävää esittämistä ja analysointia, voi vahvistaa myös asiakaskunnassa aihepiiriin liittyvää osaamista huomattavasti.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeessa kehitettiin ja edistettiin maankäytön suunnittelun automatisoitua ilmastovaikutusten laskentaa. Aiemmin ilmastovaikutusten laskenta ja arviointi maankäytön suunnittelussa etenkin kaavoitusvaiheessa on ollut hyvin manuaalista sekä tieto- ja aikaintensiivistä toimintaa ja siten myös kustannustehotonta. Hankkeessa kehitettiin ohjelmistopalvelua maankäytön suunnittelun ilmastovaikutusten automatisoidulle arvioinnille hyödyntäen mm. kansainvälisiä, kansallisia ja paikallisia tietolähteitä pitkälle automatisoidusti siten, että loppukäyttäjän rooliksi jää jatkossa enenevästi vain arviointien toteuttaminen itse "nappia painamalla" sekä tulosten analysointi edelleen paremmaksi maankäytön suunnitteluksi ja vähähiilisen yhteiskunnan kehittämiseksi.