Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A76251

Hankkeen nimi: Liikunta ja urheilu Koronaviruksen aikana ja sen jälkeen

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.6.2020 ja päättyy 31.12.2020

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Lapin liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Lapin ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2528792-5

Jakeluosoite: Jokiväylä 11 C

Puhelinnumero: 0207986000

Postinumero: 96300

Postitoimipaikka: Rovaniemi

WWW-osoite: http://www.lapinamk.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Niemisalo Niko Juhani

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektipäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: niko.niemisalo(at)lapinamk.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0401834440

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Covid-19-tilanteen vuoksi EU:n talous, Suomen talous ja Lapin aluetalous ovat suurissa vaikeuksissa. Tämä vaikuttaa kaikkiin toimintoihin, joista yksi on urheilu ja liikunta. Urheilutilat ovat suljettuina, urheilutapahtumat peruttu, urheiluseurat ovat keskeyttäneet toimintansa ja ryhmätoiminta on kielletty. Kuntosalit on suljettu ja on noussut tarvetta kotona ja/tai yksin tehtävään liikuntaan. Covidin vuoksi liikunta-alan yritykset ovat menettäneet liikevaihtoa ja asiakaskuntaansa laajasti ja urheiluseurat ovat syvissä taloudellisissa vaikeuksissa.

Liikunta- ja urheilu koronaviruksen aikana ja sen jälkeen (KoLi) -hankkeessa pyritään antamaan käytännön ratkaisuja tähän aiheiseen, erityisesti siihen, kuinka uusissa toimintaympäristöissä (digitaaliset ympäristöt, etätyö, etäliikunta ja -palvelut) ja tässä uudessa vaikeassa tilanteessa toimitaan. Taustalla hankkeessa on se, että Arctic sport-verkostolta on tullut Koronatilanteessa viestiä, että tällaista apua tarvitaan yrityksissä ja seuroissa. Oppilaitos saa tästä vuorovaikutuksesta uutta tietoa esimerkiksi työmarkkinasta ja yritysten tarpeista.

KoLi-hanke perustuu lappilaiseen Arctic sport verkostoon ja tarkoitus on antaa työkaluja arkiseen toimintaan liikunnassa ja urheilussa. Toimenpiteinä ovat 1. Työpajat ja 2. Hyvien käytänteiden vaihto alueellisesti ja muilta EUn alueilta. Työpajoissa pidetään asiantuntijaluento ja sen jälkeen innovoidaan uusia ratkaisuja. Tarkoitus on tuottaa tietoa siitä, mitä Koronan aikana ja jälkeen tulee liikuntasektorilla ja urheilussa tapahtumaan. Hyviä käytänteitä vaihdetaan aiheeseen liittyen, esimerkiksi kuinka digitaalisissa ympäristöissä luodaan liikevaihtoa ja kuinka muut ovat tilanteesta selvinneet. Tuotoksista laaditaan raportti, josta levitetään tietoa ennenkaikkea uusia mediakanavia kuten SoMea hyödyntäen. Tämä takaa parhaan saavutettavuuden ennakointitiedolle.

KoLi-hanke kytkee aluetalouteen myös eurooppalaiset ClusSport-toimijat, joiden kohdalla on myös reagoitu viruksen aiheuttamiin uusiin olosuhteisiin, muun muassa on luotu yhteisiä hankealoitteita ja vaihdettu kokemuksia akuuttivaiheessa.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaiset kohderyhmät ovat liikunta- ja urheilualan yritykset ja seurat Arctic Sport -verkostossa ja eurooppalaisessa ClusSport-verkostossa. Varsinaisena kohderyhmänä ovat myös kunnat, oppilaitokset ja kuntien elinkeinoyhtiöt. Arctic sport-verkoston kautta tähän kytkeytyvät kaikki Lapin seutukunnat.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välilliset kohderyhmät ovat Lapin alueet ja tavalliset kuntalaiset, joille hanke tuo elinvoimaa näihin kriisioloihin. Yritykset ja seurat ovat myös välillinen kohderyhmä. Myös seurojen ja yritysten työntekijät ovat tässä välillisenä kohderyhminä (uudet toimintatavat estävät lomautuksia ja irtisanomisia). Hanke tukee myös muiden alojen yrityksiä, eli siksi välillinen vaikutus ulottuu laajemmalle kuin vain liikunta- ja urheilutoimialan yrityksiin.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 63 088

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 63 088

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 78 860

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 78 860

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Lappi

Seutukunnat: Rovaniemen

Kunnat: Ranua, Rovaniemi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Jokiväylä 11 C

Postinumero: 96300

Postitoimipaikka: Rovaniemi

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Mietitty valmisteluvaiheessa asian vaikutusta sukupuolinäkökulmaan. Tehty Suvauskone-sovellus 19.5.2020. Tulos: "Hanke edistää miesten ja naisten asioita tasapuolisesti"
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Otetaan huomioon se naisten asema ja pyritään toimimaan niin, että hankkeessa sukupuoli ei ole määräävä tekijä, vaan osaaminen ratkaisee
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite on luoda edellytyksiä Korona-kriisin akuutin tilanteen ratkaisemiseksi liikunnan ja urheilun sektorilla (rahoitus, toiminnan tavat, osaaminen).

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 2 2
Hankkeen toiminnassa pidetään vahvasti esillä kestävän kehityksen periaatteita, mm. etäkokouksilla ja materiaalien käytön avulla. (ei turhaa tuhlausta materiaaleissa joita tarvitaan).
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 4 4
Hanke suosii etämenettelyjä ja muita ilmastoystävällisiä tapoja toimia, jotka ovat Korona-kriisissäkin osoittaneet hyvän soveltuvuutensä co-creative-tyyppiseen hankeyhteistyöhön.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 1 1
Hanke toimii tässä kansallisen lainsäädännön puitteissa.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 1 1
Hanke toimii tässä kansallisen lainsäädännön puitteissa.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 1 1
Hanke toimii tässä kansallisen lainsäädännön puitteissa. Huomioidaan lisäksi tähän paikallistuntemus (monet kohteet sijaitsevat Lapissa).
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 2 2
Hanke toimii niin, että materiaalit ovat kierrätettäviä ja turhaa jätettä ei syntyisi.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 3 3
Tavoitellaan uusiutuvien energialähteiden käyttöä sikäli kun hankekontekstissa on mahdollista.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 5 5
Hankkeessa rakennetaan Koronaan liittyvää sietokykyä ja osaamista Lappiin. Pyritään rakentamaan aluetaloutta siten, että se kestäisi tämän ja muutkin tulevat ongelmat, joita tulee eteen.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 3 2
Pääosa "tuotteista" hankkeessa on juuri näitä immateriaalisia. Niissä otetaan huomioon lait ja asetukset, ja toimitaan niiden mukaan. Lisäksi, sikäli kun tämä liittyy kestävään toimintatapaan, suositaan aineettomien palvelujen luomista.
Liikkuminen ja logistiikka 3 3
Kuten todettua, painotus on etämenettelyissä ja liikkumisessa toimitaan aina kestävyyden periaatteen ohjaamana, jos vain mahdollista (esim. kimppakyydit).
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 4 4
Hanke tähtää Korona-kriisin vaikutusten pienentämiseen taloudellisesti mutta samalla siinä edistetään hyvinvointia ja kehitetään esimerkiksi hyvinvointipalvelujen ratkaisuja, jotka ovat kriisistä huolimatta käytössä (esim. liikuntaan kannustavat applikaatiot).
Tasa-arvon edistäminen 3 2
Pyritään edistämään sukupuolten välistä ja kulttuurista sekä yleisestikin tasa-arvoa. Suvauskone tehty valmisteluvaiheessa.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 2 2
Tämä on ohjaava periaate kuten organisaatioiden arvoihinkin on kirjattu.
Kulttuuriympäristö 1 1
Tässä noudatetaan lakeja ja asetuksia ja kunnioitetaan kulttuuriympäristöjä.
Ympäristöosaaminen 2 2
Hanke on taloudellisen kehittämisen ja kriisitietoisuuden hanke, mutta samalla se ottaa nämä ympäristöasiat poikkileikkaavana huomioon, koska niillä on välillisesti ja suoraankin erittäin suuri taloudellinen vaikutus -varsinkin 2020-luvulla tämä korostuu.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Liikunta ja urheilu Koronaviruksen aikana ja sen jälkeen -hankkeen kehittämistavoitteena oli tukea Lapin alueen elinkeinojen kasvua, kehittymistä, monialaisuutta ja muuntumista Korona-viruksen aiheuttamiin äkillisiin muutoksiin. Hankkeella luotiin kriisinsietokykyä ja esitettiin ratkaisuja 2020-luvun urheilukenttään, jossa tulee vaikuttamaan pitkään 2020-luvulle virustilanne ja sen seurannaiset.

Tässä onnistuttiin, sillä hankkeen työpajoihin osallistui runsaasti alueellisia alan toimijoita, ja saivat siitä tietoa ja tapausesimerkkejä selviytymisestä koronatilanteessa liikuntasektorilla. Aiheesta tehtiin myös Lapin liikunta ry:n ja kuntasektorin kanssa kysely, johon vastasi noin viisikymmentä alan toimijaa. Kyselyssä kysyttiin nimenomaan positiviisia ratkaisuja Koronatilanteeseen. Sen tulokset on kuvattu loppuraportin liitteessä olevassa julkaisussa, joka julkaistaan e-julkaisuna 2021 aikana lapin AMKin sarjassa.

Välittömänä tavoitteena hankkeessa oli tuottaa liikuntaklusterille (yritykset, julkinen sektori, 3.sektori) tapoja reagoida tähän todella vaikeaan alueelliseen, kansalliseen ja kansainväliseen kriisiin, joka on jouduttu nyt kohtaamaan. Välitön tavoite (tuotos) on kuvata toimenpiteiden tulokset sähköiseen julkaisuun työotsikolla "Urheilun ja liikunnan klusteritoiminta COVID-2019 olosuhteissa sen aikana ja kriisin jälkeen". Tämän julkaisun käsikirjoitus on loppuraportin liitteessä ja se julkaistaan vuoden 2021 aikana.

Toimintatapojen kuvauksissa onnistuttiin, sillä workshopeihin oli laajasti osallistujia. Julkaisu tuotettiin kevään 2021 aikana.

Hankkeen toimenpiteinä olivat
- 1. Innovointityöpajat Arctic Sportin kontekstissa, hankkeen aikana 4 työpajaa: nämä neljä työpajaa pidetiin
- 2. Hyvien käytänteiden vaihto alueellisesti sekä muilta EUn alueilta: hyvien käytäntöjen vaihtoa vietiin eteenpäin yleiseurooppalaisessa ClusSport-verkostossa. Tältä pohjalta saatiin myös aikaiseksi Interreg Eurooppa-pilotti koskien data-driven innovation teemaa. Se tukee 2020-luvun liikunta ja urheilusektoria.