Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Description of the project funded by the European Regional Development Fund (ERDF)

1 Project

Project code: A76286

Project name: The Arctic Bikepacking Trail route development

Policy: 1. Competitiveness of SMEs

Specific objective: 2.1. Promoting the growth and expansion abroad of SMEs

Planned completion time: Start 1.6.2020 and end 31.12.2020

Operational status: Ended

Responsible authority: Regional Council of Lapland

2 Basic applicant information

Official name of the applicant: Pyöräilykuntien verkosto ry

Organisation type: Other organisation or association

Business ID: 1938988-8

Street: Iso Roobertinkatu 3-5 A 22

Telephone number: 0404194555

Postal code: 00120

City/town: Helsinki

Website: http://www.poljin.fi

Project contact person's name: Hirvonen Matti Aleksi

Contact person's position in the organisation: toiminnanjohtaja

Contact person’s email address: matti.hirvonen(at)poljin.fi

Contact person's phone number: 0404194555

Number of applicants or subsidy transfer:

3 Plan-specified summary of the project completion

Bicycle tourism is a significant, lucrative, growing and rapidly changing area of the travel industry. Especially the recent development and increasing popularity of bikepacking has led into transformation and growth of the bicycle touring market. Since the late 2010's, there has been a shift in bicycle touring destinations and the way of bicycle travelling done, which has created increasing business opportunities to areas, which are interesting in the view of bikepacking.

The Lapland area, including the areas of northern Finland, Sweden and Norway, has been recognized for its unique potential for the development of the bikepacking tourism sector. The current and past regionally focused mountain biking route development serves partly the needs of bikepacking, but in general, there is a lack of long routes, which connect multiple regions and serve the needs of multi-day and multi-week bikepackers. Additionally, there is only little knowledge of this novel sport in the local businesses and it seems that they lack the sufficient know-how for successful product development.

The Arctic Bikepacking Trail route development project starts building the foundation for bikepacking based business activities in the Lapland area by scouting and developing a long internationally attractive, publishable bikepacking route and increasing awareness and know-how of this rapidly growing area of bicycle touring, which widely benefits of the characteristics of the Lapland area in sustainable manner. The core outcome of the project is a route recommendation for one long internationally attractive and publishable bikepacking route or a recommendation of publishable multiple shorter internationally attractive bikepacking routes.

Bikepacking has a great potential for creating new revenue streams for local companies especially for the summer season, which decreases the strong seasonality of the tourism industry in the Lapland area. Additionally, bicycle touring development is a step towards more environmentally sustainable tourism due to the fact that the environmental impacts of bicycle tourism are often smaller than in other forms of tourism.

Supporting the development of bikepacking routes and development of bicycle tourism in the Lapland area in general, can have a significant impact on tackling the effects of the Covid-19 epidemic as well. Bicycle touring is a form of travelling, which fits especially well into the era of the coronavirus pandemic as the tourists are spread to a large geographical area, which makes physical distancing often easy. Additionally the bicycle tourists are not necessarily fully dependent on the local services, which decreases the uncertainty of the possibility to travel at all during the quickly changing waves of the epidemic.

4 Project target groups

4.1 Actual target groups

Varsinaisia kohderyhmiä ovat:
1) Lapin alueella toimivat yritykset, joiden palvelut sopivat jo nyt pyörämatkailuun, joita voivat olla esimerkiksi yöpymis- ja ravitsemuspalvelut, logistiikkapalvelut, urheiluvarustemyymälät ja esimerkiksi nykyiset pyörävuokraamot, -korjaamot ja -kaupat.

2) Lapin alueella toimivat yritykset, jotka haluavat kehittää uusia innovatiivisiä tuotteita tai palveluita pyörämatkailukysyntään vastaamiseksi. Tällaisia yrityksiä voivat olla esimerkiksi matkanjärjestäjät, opaspalveluita tarjoavat yritykset sekä nykyiset pyörävuokraamot ja -korjaamot.

3) Lapin alueelle siirtyvät tai uudet perustettavat yritykset, jotka kehittävät uusia innovatiivisia palveluita ja tuotteita Lapin alueen bikepacking -matkailuun.

4.2 Indirect target groups

Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat:
Nykyiset bikepacking -pyörämatkailijat, koska lajin harrastusmahdollisuudet paranevat hankkeen tulosten kautta merkittävästi Lapin alueella.
Lapin alueen kunnat, koska pyöräretkeilyn tuoma liiketoiminta edistää alueen yritysten ympärivuotisuutta ja siten voi vaikuttaa positiivisesti alueen yritysten hyvinvointiin ja ympärivuotisten työpaikkojen tarjontaan.
Kuntien asukkaat, mikäli retkipyöräilyn yleistyminen kannustaa paikallisia asukkaita käyttämään pyörää liikkumisvälineenä, joka parantaa terveyttä. Terveysvaikutuksen kautta myös kunnat voivat hyötyä terveydenhoidon kustannukset voivat vähentyä.
Uudet bikepacking -harrastajat.

5 Public funding of the project (EUR)

EU and State funding granted: 42 394

EU and State funding used: 42 394

Planned public funding (total): 42 394

Planned public funding used (total): 42 394

6 Geographical target area

Regions: Lapland

Subregions: Northern Lapland, Tunturi Lapland

Municipalities: Muonio, Kittilä, Kolari, Sodankylä, Inari, Enontekiö, Utsjoki

Address of the project site, if the project is carried out in one place

Street:

Postal code:

City/town:

7 Estimates of project-specific monitoring information reported during the application phase

7.1 Number of new jobs (only requested for projects belonging to specific objectives 1.1, 2.1 and 3.1)

Planned: 0, in which women are employed 0

Completed according to monitoring information: 0.00, in which women are employed 0.00

7.2 Number of new companies (only requested for projects belonging to specific objective 1.1)

Planned: 0, which are founded by women 0

Completed according to monitoring information: 0.00, which are founded by women 0.00

8 Horizontal principles

8.1 Gender equality

: Yes
Hanke edistää miesten ja naisten asioita tasapuolisesti.
: Yes
Pyörämatkailu ja erityisesti bikepacking -pyörämatkailutyyli, jota tämä hanke edistää, sopii kaikilla sukupuolille, koska siinä retkivarusteiden ja kantojärjestelmän paino on minimoitu ja siten molemmilla sukupuolilla on lähes yhtäläinen mahdollisuus suoriutua jopa erittäin haastavasta pyöräretkestä kohtuullisella fyysisellä rasituksella. Miehet ovat lähtökohtaisesti isompikokoisia ja heillä on naisia suurempi lihasmassa, joka on perinteisesti tehnyt pyörämatkailusta fyysisesti kevyempää miehille, kuin naisille, mutta bikepacking -matkustustyyli tasapuolistaa nyt tilannetta fyysisen kuormituksen näkökulmasta. Usein haastavien ja pitkien pyöräreittien suurimmat haasteet ovat kuitenkin enemmän henkisiä ja psyykkisiä, kuin fyysisiä - joista molemmat molempien sukupuolten on todettu selviävän yhtäläisesti.
: No
Vaikka hanke edistääkin sukupuolten välistä tasa-arvoa, se ei ole hankkeen päätavoite.

8.2 Sustainable development

DirectIndirect
Luonnonvarojen käytön kestävyys 5 0
Pyörämatkailun suorat ympäristövaikutukset ovat muita matkailumuotoja pienemmät, koska lajissa liikutaan omalla lihasvoimalla. Pyöräilijä ei kuluta polkua enempää, kuin kävelijäkään ja lisäksi pyöräilijä pyrkii ajamaan luonnossa aina selkeimmällä polullla, joka vähentää reittiä ympäröivän luonnon kulumista kävelyyn tai vaeltamiseen verrattuna. Lisäksi pyöräretkeily on hiljaista, eikä se juuri häiritse paikallista eläimistöä kävelyä tai vaeltamista enempää.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 10 0
Ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan yhä enemmän Lapin talviajan matkailuun muun muassa kauden pituuden ja lumimäärän vaihteluna, jotka luovat epävarmuutta palveluiden tuotanto- ja kulutusmahdollisuuksiin - joka voi vaikuttaa negatiivisesti talvimatkailijoiden määrään. Merkittävä osa Lapin alueen matkailun liikevaihdosta tulee edelleen talviajan matkailusta ja siten matkailun ympärivuotisuuden kehittäminen on erittäin tärkeää alueen yritysten elinvoimaisuulle. Retkipyöräily ja siihen liittyvät palvelut lumettomana aikana tuovat paikallisille yrittäjille tulonlähteen myös talvisesongin ulkopuolelle. Lapin alueen retkipyöräilypotentiaalin ja -reittien kartoittaminen luo pohjan uuden lajin ja matkailumuodon kehittymiselle.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 5 2
Retkipyöräily on vaeltamisen ja kävelyn tapaan vain vähän luontoa kuluttava ja häiritsevä liikkumis- ja retkeilymuoto. Kävelyyn verrattuna retkipyöräilijä voi liikkua päivässä pidemmän matkan, mutta toisaalta pyöräilijä haluaa ajaa aina selkeimmällä ja kovimmalla polulla - eikä paljonkaan käytetty polku levene. Matkailutyyppinä pyöräretkeilyn vaikutus luonnon monimuotoisuuteen on verrattain pieni ja siten voi vaikuttaa positiivisesti luonnon monimuotoisuuteen, mikäli osa nykyisestä matkustamisesta muuttuu pyöräretkeilyksi. Retkipyöräily on luontomatkailua, joka voi nostaa matkailijan arvostusta luontoa kohtaan ja siten kannustaa yleisesti ympäristöystävällisempään elämäntyyliin.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 10 5
Pyörämatkailussa liikutaan omin lihasvoimin, jolloin toiminnalla ei ole ollenkaan pienhiukkaspäästöjä ja suorat ilmastovaikutukset ovat muihin matkailumuotoihin verrattuna erittäin pienet. Pinta- ja pohjavesiin tai maaperään retkipyöräilyllä ei ole vaikutusta. Pyörämatkailun kehittäminen ja lajin yleistyminen voi lisätä pyöräilyn suosiota liikkumismuotona yleisesti niin kansallisti, kuin paikallisestikin. Esimerkiksi Uudessa-Seelannissa retkipyöräilyn suosion kasvu on vaikuttanut pyöräilyn suosioon liikkumisvälineenä, joka on johtanut autoilun vähentymiseen ja siten vähentänyt liikkumisen ilmastovaikutusta.
Natura 2000 -ohjelman kohteet -2 2
Retkipyöräily on vaeltamisen ja kävelyn tapaan vain vähän luontoa kuluttava ja häiritsevä liikkumis- ja retkeilymuoto, jonka vaikutukset ympäristön ovat muihin matkustustapohin verrattuna pienet. Välitön vaikutus on negatiivinen arvo, koska arvo 0 on tulkittu siten, että silloin Natura 2000-alueisiin kohdistuisi mitään vaikutusta. Koska retkipyöräilyssä liikutaan paikasta toiseen polkupyörällä, vähenee paikallisten logistiikkapalvelujen kysyntä. Matkailuun liittyvän logistiikan väheneminen vähentää Natura 2000-alueisiin kohdistuvia ympäristövaikutuksia silloin, kun liikenteen käyttämä reitti kulkee Natura 2000- alueella, sen rajalla tai muussa läheisyydessä. Liikenteen väheneminen vähentää siten liikenteen pienhiukkaspäästöjä ja meluhaittoja, jotka voivat vaikuttaa haitallisesti alueen ekosysteemiin.
Materiaalit ja jätteet 1 0
Pyörämatkailu on matkailun muoto, jossa luonto on kokemuksen ytimessä. Siihen peilaten voidaan olettaa, että pyörämatkaaja voi tuottaa jopa vähemmän jätteitä, kuin jotkut muut matkailumuodot. Vaeltajaan verrattuna pyöräretkeilijällä on usein enemmän säilytystilaa laukuissaan, joka voi vähentää roskaamisen määrää vaeltajien ja kävelijöiden aiheuttamaan roskaamiseen verrattuna.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 5 0
Retkipyöräilyn energian tarve on merkittävästi pienempi muihin liikkumismuotoihin verrattuna, kosa siinä liikutaan lihasvoimin. Lisäksi retkipyöräilijä nukkuu osan matkustuksen aikaisista öistään luonnossa teltassa tai mahdollisissa muissa lämmittämättömissä erämaa-asumuksissa. Siten myös pyörämatkailun yöpymisten energiantarve on muihin matkailun muotoihin verrattuna erittäin pieni. Mikäli lämmitettyjen yöpymisten energianlähteenä on käytetty biogeenistä polttoainetta, kuten puuta, jää yöpymisten ilmastovaikutus erittäin pieneksi.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 10 0
Merkittävä osa Lapin alueen matkailun liikevaihdosta tulee edelleen talviajan matkailusta ja siten matkailun ympärivuotisuuden kehittäminen on erittäin tärkeää alueen yritysten elinvoimaisuulle. Nykyinen Lapin matkailu-infrastruktuuri sopii sellaisenaan jo erinomaisesti pyöräretkeilyn tarpeisiin ja uusia merkittäviä investointeja uuden matkailun muodon mahdollistamiseksi ei tarvita. Pyörämatkailija kuluttaa rahansa myös tavanomaista matkailijaa suuremmalla alueella, joka jakaa hyödyn suuremmalle joukolle paikallisia toimijoita. Näiden lisäksi retkipyöräilijä on vähemmän riippuvainen liikenneyhteyksistä, koska liikkuminen on osa matkailua, ja siten pyöräretkeily vastaa osaltaan myös Lapin alueen saavutettavuustavoitteisiin.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 10 0
Pyöräretkeilyssä pyöräilykokemus on matkustuskokemuksen tärkein osa, jonka suurin määräävä tekijä on pyöräilyreitin laatu. Laadukkaalla reitillä on huomioitu esimerkiksi ajamisen mielenkiintoisuus, maisemallisuus, yksittäiset luontokohteet, teltta- ja muiden yöpymispaikkojen laatu ja paikalliset ruoka- ja yöpymispalvelut sopivien välimatkojen päässä toisistaan. Laadukkaiden reittien (aineettomien tuotteiden) kartoittaminen ja kehittäminen vat tämän hankkeen keskiössä.
Liikkuminen ja logistiikka 10 0
Retkipyöräilyssä liikutaan polkupyörällä, joka vähentää logistiikkapalveluiden tarvetta muihin matkailumuotoihin verrattuna. Lisäksi, jos retkipyöräilyreittien suunittelussa huomioidaan myös nykyiset joukkoliikenneyhteydet, voi kohdealueelle usein saapua junalla tai bussilla. Tämän hankkeen reittikartoituksessa ja -suunnittelussa logistiikkapisteiden sijainnit otetaan huomioon reittisuunnittelussa ja siten pyritään minimoidaan oman henkilöauton tarve Lapin pyöräretkeä suunniteltaessa - joka maksimoi pyöräretkeilyn energiatehokkuuden ja vähähiilisyyden.
Hyvinvoinnin edistäminen 10 10
Pyörämatkailu sopii matkailumuotona kaikille, eikä sen kokeileminen vaadi erityisosaamista. Erityisesti bikepacking -matkustustyyli on tehnyt pyörämatkailun kokeilemisesta aikaisempaa helpompaa ja pyöräilystä kevyempää, joka on saanut uudet käyttäjäryhmät kokeilemaan lajia. Uudessa-Seelannissa on todettu, että pyöräretkeilijöissä ei enää korostu mikään demografinen tekijä erityisesti, vaan pyörämatkustajat edustavat laajasti esimerkiksi eri ikäluokkia ja tulotasoja. Tässä hankkeessa tehtävän reittikartoitus- ja suunnittelutyössä tullaan huomioimaan Lapin alueen logistiikkapisteet, joilla tullaan minimoimaan ja osaltaan eliminoimaan pyöräretkeilijän oman auton tarve pyörämatkan kohdealueelle saapumisessa. Tämä vähentää koko matkan ympäristövaikutuksia, mutta toisaalta myös mahdollistaa pyöräretkeilyn Lapin alueella niille, joilla ei ole omaa autoa. Lisäksi pyöräretkeilyn hyödyt jakautuvat laajalle alueelle ja useille toimijoille, joka vaikuttaa positiivisesti koko alueen talouteen eikä tulo kasaudu vain yksittäjille markkinoita dominoiville toimijoille. Tämä voi auttaa pienentämään alueen asukkaiden tuloeroja ja luoda uusia työpaikkoja muuttotappioalueille. Viimeiseksi, pyöräretkeily on sopiva matkustusmuoto nyt koronaepidemian ajalle ja sen jälkeiseen lähiaikaan, jolloin ihmisten kokoontumisia tulisi välttää. Maailman terveysjärjestön mukaan pandemia voi kestää 4-5 vuotta ja osassa Suomea luonnonpuistojen ja retkikohteiden on raportoitu ruuhkautuneen jo keväällä 2020. Retkipyöräily levittää luontomatkailijat suuremmalle alueelle ja vähentää matkailijoiden kerääntymistä matkailukeskuksiin, joka pienentää myös Covid-19 -taudin sairastamisen riskiryhmään kuuluvien tartuntariskiä. Matkailumuotona pyöräretkeily edistää terveellistä elämäntapaa lisäämällä kevyen aerobisen liikunnan osaksi matkustamista, mutta toisaalta kannustaa ihmisiä pyöräilemään myös lomamatkojen ulkopuolella. Uudessa-Seelannissa pyöräretkeilyn kehittäminen ja pyörämatkailijoiden lisääntyminen on lisännyt myös paikallisten ihmisten pyöräilyä, joka on vähentänyt paikallisen terveydenhuollon kustannuksia.
Tasa-arvon edistäminen 5 0
Pyöräretkeilyn on tunnistettu olevan matkailumuoto, joka sopii kaikille sukupuolesta ja sosiaalisesta asemasta riippumatta. Pyöräretkeilymahdollisuuksien kehittäminen tukee siten tasa-arvoistumista. Lisäksi pyöräretkeily tukee alueellista tasa-arvoistumista tuomalla matkailijoita alueille, joissa muut matkailijat eivät vieraile, ja siten parantammalla syrjäisten ja muuttotappio-alueiden elinvoimaisuutta.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 0 5
Usein parhaat retkipyöräilykokemukset syntyvät kauniissa luonnossa, joka voi lisätä matkailijoiden kiinnostusta luontoa ja ympäristöä kohtaan ja kannustaa lisäämään tietoisuutta oman kulutuksen ja käyttäytymisen ympäristövaikutuksista sekä vastuullisesta liikkumisesta luonnossa yleisesti.

9 Final report summary

In the Arctic Bikepacking Trail Route Development Project, the bikepacking route potential of the Finnish Lapland and Northern Norway was studied and scouted as a goal to make a fully closed loop across the Scandinavian Arctic. As a result of the detailed route planning and 2000km of route scouting an over 1100km long C-shaped route is presented for publication, which consists of six route segments. The routes have been categorized by their difficulty and every section has unique characteristics of their own. Some route segments are easy and prior experience in bikepacking or bicycle touring in general is not necessary at all. Some routes sections can be even ridden without a tent, which might make the route more appealing for some new customer segments as well. The beauty of the route system is that it serves different styles of bicycle touring, different budgets and even travellers with different fitness levels.

The route crosses all the project partner municipalities and the route consists of in total of 174 restaurants and cafés, 102 Lodging alternatives and 20 bicycle services companies (bicycle rental and/or repair). The route is designed in a way that all the segments starting and end points are accessible by public transportation. In total of 16 public transportation stops and hub are marked on the route map with links to up-to-date links for the bus and train timetables. Additionally, there are four international airports along the route, making guest access from abroad directly to the route straight forward and quick.

As part of the project a legal study regarding the publication permission process of an digitally navigated (using a GPS device and digital map services) bicycle touring routes was completed. Based on its results, it seems that the current legistlation in Finland is rather relaxed about publishing bicycle routes in electronic maps and from the legal perspective, no route publication permits are needed from private road management committees, private road owners or landowners – though taking account the limitation presented in the chapter 6.4., which maybe cause less-than-minor-harm to landowner, landuse of nature, or the presented risks or using a section of road, which could be considered part of the yard area of a private property and thus, could lead to trespassing chargers. These discoveries are enabled by the Nordics’ countries unique Freedom to roam, which highlight the individuals right to move freely, but however must be utilized responsible. In the report, it is strongly emphasized that despite the new information revealed in the projects, social acceptability of the routes created is absolutely the key for sustainable development of bicycle touring tourism in the Arctic area. It is necessary to continue by listening the wishes, opinions and ideas of the route area stakeholder when deciding on the final route eventually be published. It is necessary to continue in cooperation with the Sámi Parliament of Finland and Norway, as well as with local reindeer herding associations, to ensure a successful competion of the social acceptance of the Arctic Bikepacking Trail.

The route will likely to be published in the spring of 2022 as a part of the Arctic Bikepacking Trail II Project.